×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Тайните и тънкостите на перфектната мусака


24 Април 2020, Петък, 10:29 ч.
Автор: Флагман.БГ

Вижте рецепта за любимото на българите ястие

"Сочна мусака с богата заливка и вкусен аромат - това е ястие, което никога няма да ни омръзне да ядем!"

Така казват истинските ценители на вкусното ястие, така разпространено по нашите географски ширини, обичано и по територията на страните, съседни до България, пише Една.бг.

С думичката "мусака" (идва от арабското „musaqqaʿa“ — изстуден) наричаме няколко различни традиционни ястия на Балканите и в Близкия изток, доста различни от българското понятие за мусака. Най-известен по целия свят е гръцкият вариант, без картофи. 

В България мусаката обикновено се прави от мляно месо, картофи, кромид лук, домати и подправки, които се задушават заедно, след което се пекат във фурна, като накрая се заливат със заливка на основа яйце, кисело мляко и брашно и се допичат със заливката. Яде се често с кисело мляко.

Тайната на перфектната мусака пък се крие именно в простотата на тази любима на малки и големи храна.

За 6 до 8 порции необходимите съставки са:

кайма - 500 г
лук - 1 глава
картофи - 600 гр.
домати - консервирани - 300, 400 г
доматено пюре - 2 с.л.
червен пипер - 1 ч.л.
масло - 20 гр.
брашно - 2 с.л.
прясно мляко - 200 мл
яйца - 2 бр.
магданоз
черен пипер - 1 малка щипка

За начина на приготвяне пък трябва да си отделите между 60 и 75 минути, но преди да видите как да я приготвите, вижте тънкостите, които трябва да знаете и приложите преди това!

Ето го и начина на приготвяне:

Главата лук се нарязва на дребно и се задушава в тигана докато не смени цвета си. 

В тиганът последователно се слагат доматеното пюре, каймата и част от доматите. Бърка се, докато не се изпари водата. 

Червеният и черният пипер се слагат когато се поизпари водата. Цялата смес се бърка добре и се залива с малко гореща вода докато стане като бульон. Прибавя се нарязаният на ситно магданоз и се оставя да поври малко. 

Докато става сместа, можете да обелите, измиете и нарежете картофите на ситно. 

В тавичката за печене слагате маслото и останалата част от доматите на дъното, след което редувате 1 ред картофи, 1 ред от сместа. 

Ако всичкият бульон е изпарен, сложете малко топла вода и поставете тавичката да се пече на 180-200 C. Когато придобие запечен вид се поставя заливката. 

Заливката се прави от сос, приготвен от прясното масло, брашното, млякото и яйцата. Ако нямате прясно мляко можете да сложите и кисело. 

Като поставите заливката можете да поръсите с малко кашкавал. Накрая слагате отново тавата за 10-тина минути да се запече заливката.

Тайните и тънкостите на перфектната мусака:

На първо място продуктите, с които готвите, трябва да бъдат качествени. Без съмнение това е критерий, който важи за всяка една гозба, за да бъде сполучлива. Убедете се, че картофите, които използвате и които са основната съставка на мусаката, са от хубав сорт, по възможност - домашни.

Друга хитрост е овкусяването и подготвянето на каймата - кимионът е задължителен, а за истински балкански вкус прибавете ронена чубрица. За да не стане каймата на бучки, а да се разпредели равномерно на трохи, има две тънкости: едната е каймата да се размие в хладка вода и тогава да се прибави към останалите продукти. Другата тайна е да запържите каймата, като към нея добавите малко доматено пюре за повече вкус.

За да не се разпада мусаката, тя трябва да стои стегната, а картофчетата цели, а не като пюре. За да стане това, гозбата се пече на по-ниска температура, но по-продължително време, докато изври цялата сложена вода. Правилото гласи, че преди да се сложи във фурната, водата трябва да покрива почти цялата смес, но картофите отгоре да останат без вода.

За да стане хубава и пухкава, една заливка за мусака се нуждае от сода - половин чаена лъжичка е напълно достатъчна. Тя задължително се погасява в киселото мляко.

Друго важно нещо за заливката е яйцата да се разбъркат изключително добре, тъй като те също спомагат за надигането. Брашното я споява и е добре да се пресее преди това.


В категории: Животът


2
Коментара
2
Коментара по темата
2.
До заблудения
24.04.2020 12:27:42
1
2
Слага се каквото си поискаш. Това не е хирургичен протокол, че да го спазваш стъпка по стъпка.
1.
Заблуда
24.04.2020 11:25:42
4
2
На мусаката не се слага чубрица, нито кимион, а само черен пипер.С чубрицата яденето замирисвана яхния, а с кимиона - на сготвена домашна наденица. Проверете във всички готварски книги от Пенка Чолчева до днес.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бургазлийка е сред актрисите, които ще минат по червения килим в КАН Бургазлийка е сред актрисите, които ще минат по червения килим в КАН Мисис България Станислава Андреева е сред актрисите, които ще минат по червения килим в Кан И двамата шофьори, участвали в катастрофата с кола на НСО, с нарушения назад в годините И двамата шофьори, участвали в катастрофата с кола на НСО, с нарушения назад в годините Вижте какви са те Напрежение в Агенцията за социално подпомагане, настояват за второ увеличение на заплатите Напрежение в Агенцията за социално подпомагане, настояват за второ увеличение на заплатите Заплатите на новоназначените колеги станаха в размер на 1400 лв. отново бруто. Което след удръжките означава, че част от социалните работници получават под 1100 лв. Дино парк – уникалната атракция, която завладя Южното Черноморие Дино парк – уникалната атракция, която завладя Южното Черноморие Атракционният център се намира в парк „Езеро“ в Бургас Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката
Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори