×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Апелативният прокурор на София подаде оставка
  • Първият вицепрезидент на Иран Мохбер поема функциите на Раиси, извънредни избори ще има до 50 дни
  • Австралийската полиция арестува 554 души в операция срещу домашното насилие
  • Таксиметрови шофьори обявиха безсрочен протест срещу закриването на стоянки в София
  • Словакия разследва дали стрелецът на Роберт Фицо е действал сам
  • Предотвратиха опит за държавен преврат в Конго
  • Новата седмица започва с валежи на места в страната
  • Честваме паметта на светия мъченик Талалей Лечител и на света Лидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Парламентът коригира мярката 60/40 – държавата ще плаща и част от осигуровките


Парламентът коригира мярката 60/40 – държавата ще плаща и част от осигуровките
Правната комисия одобри предложението на Йордан Цонев
05 Април 2020, Неделя, 17:04 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ, снимки: НС

Правната комисия гласува промяната

Управляващите приеха предложение на ДПС за корекция на мярката, известна като 60/40 и която действа за времето на извънредното положение.

Припомняме, че държавата се ангажира да поеме 60% от осигурителния доход на работници, застрашени от безработица. Това може да стане по заявка на работодатели със засегнати бизнеси заради ограниченията, свързани с коронавируса COVID-19 .

Мярката обаче търпи тежки критики, една от които е, че държавата няма ангажимент към изплащане на осигуровките.

Йордан Цонев от ДПС днес предложи в парламентарната Комисия по правни въпроси това да се коригира. Менда Стоянова от ГЕРБ обяви, че ще го подкрепят и че има достатъчно средства във Фонд „Безработица“, който покрива разхода по мярката.

Крум Зарков от БСП също заяви, че одобряват корекцията, щом тя облекчава работодателите и прави помощта за тях по-атрактивна.

Така правната комисия одобри единодушно промяната – с 21 гласа „за“.

Корекцията се прави на второ четене с изменение в закона за мерките и действията по време на извънредното положение.

Ако тя бъде приета окончателно в пленарна зала, държавата ще поеме вече и 60% от осигуровките на работещите за съответните фирми. Това се очаква да се случи утре. 

Менда Стоянова днес каза, че около 400 фирми са заявили досега помощ по мярката. Тя действа от няколко дни. 

На фона на стотици хиляди търговски дружества това изглежда твърде малко. Спорно е дали с корекцията мярката ще стане много по-атрактивна за работодателите. 

 




Флагман.БГ Ерген №1 Виктор попари Алек Ерген №1 Виктор попари Алек 20/05/2024, Понеделник 15:20 1
14
Коментара по темата
14.
опа
06.04.2020 01:52:19
0
0
Кръчмите събират дарения за персонала - ей сега НАП да им скиба осигуровките
13.
Тцтц
05.04.2020 22:49:17
1
3
Пак няма да работи. Защото работодателя не иска да плаща нищо. Ама нищо. Те не искат да плащат , когато има работа, пък като няма- още по-малко. И затова най им е добре да пращат на борсата да плаща държавата. Като започнат работа отново ще си ги наемат.
12.
Пак няма да работи
05.04.2020 20:53:53
1
5
Повечето малки и средни фирми им казаха, че и 90% да плащат, те няма откъде да вземат останалите 10%, обаче Горанката и Менда са упорити. Идеята им е че ако накарат фирмите да се възползват от тази мярка, държавата ще си прибере и данъците само дето фирмаджиите не пасат трева и пак няма да им се вържат. Тези пари които ги дава държавата така или иначе ще ги дава и на борсата. Да си понапънат малко мозъчетата и да гласуват някоя реално работеща мярка, която да е мотивираща за бизнеса, защото трягедията ще е голяма и Борисов който толкова се е подигравал на Жан Виденов за управлението му ще си мечтае за по-розов сценарий. Само дето Жан Виденов е много по- от Баце, просто мал шанс с управлението му и атаките на американците, които планираха кризата от 1997г за да му свалят правителството
11.
Даа
05.04.2020 19:16:35
0
7
За такива "гениални решения", народа е кадал:"погледнал се Илия-пак е с тия"!
10.
7887
05.04.2020 19:16:35
0
6
Абе,хора! Не разбрахте ли,че тия,които ни управляват, не са в състояние да вземат добри решения в спокойна обстановка,а ние искаме да се справят при тотална липса на време за обмисляне. Нонсенс са такива очаквания за тия. Време е да почват да бегат,бате! хаха
9.
Как
05.04.2020 19:11:51
1
3
Явно държавата ще плаща 60 процента от възнаграждението на работника плюс размера на осигуровките върху тях. Обаче работодателя ще трябва да плати останалите 40 процента от заплатата на работника и да му удържи осигуровките върху тях. Въпроса е защо държавата поема осигурителната тежест на работодателя, а прецаква работника. Би трябвало или да не се племат осигуровките на работодателя или като се поемат неговите да се поемат и тези на работника. Въпросът е и че върху заплатата има и данък.
Но коя заплата ще изплаща всъщност държавата брутната, чистата или някакъв хибрид между двете и кой и как ще определи размера на този хибрид.
Би трябвало държавата да поеме всичко за един месец, да задължи работодателя да поеме всичко за един месец и да му даде право да пуска работниците си в неплатен отпуск за един месец. Така тежестта ще бъде споделена солидарно между държава, работодател и работник за първия, втория и ако се наложи през третия месец на карантината.
То ако една държава за 2 или 3 месеца не може да се справи с вирус за който се полага 14 дневна карантина или държавата не е къдърна да налага мерките или карантината е негодно средство за противодействие на короновируса.
8.
Сашко
05.04.2020 18:52:42
1
4
Сега е часът на Гешев да ги дебне кой колко, ще открадне и после : "Я елате пиленца при батко!"eb
7.
oko
05.04.2020 18:42:48
0
10
Лисицов, само си пропуснал, че мента казва, че тези осигуровки ще струват 1 млрд допълнително...
А ето и простата сметка:
ОСИГУРОВКИТЕ НА РАБОТОДАТЕЛЯ ЗА 1000 ЛВ ЧИСТО СА ОКОЛО 250 ЛВ...
3 МЕСЕЦА ПО 250 Е 750, ДЕЛЕНО НА 1 МЛРД, КАКТО КАЗВА МЕНТА САМО ЗА ТОВА ПЕРО, ТОВА ПРАВИ 1 333 333 РАБОТНИКА ?!?
МОЖЕ ЛИ НЯКОЙ ДА МЕ УБЕДИ, ЧЕ НЯМА ИЗМАМА?!? ТОВА ОЗНАЧАВА ВСЕКИ РАБОТОДАТЕЛ ДА КАНДИДАТСТВА, А ТЕ ПОЛОВИНАТА СЛУЖИТЕЛИ СА ВЕЧЕ СЪКРАТЕНИ.
ГОЛЯМА КРАЖБА ЩЕ ИМА ОТ ПРАВИЛНИТЕ ФИРМИ!!!
Хайде със здраве и не се заблуждавайте, всичко е за мнооооого пари!
6.
Дурхан
05.04.2020 18:36:32
0
3
И аз трябва да взема от мерките че ми сърбят шепите ба
5.
ne razbral
05.04.2020 18:34:53
0
7
Чии осигуровки? На тези без работодател какво ще плащат? Аман от депутатски простотии!!!
4.
Божидаров
05.04.2020 17:39:17
1
8
Въобще няма да е атрактивна! Тези хора не могат да разберат, че дребния бизнес няма тия 40% ! Най наглото е, че сами признават, че в социалната система има пари! Ами помогнете на хората бе! Защо мълчат , като мушнати гайди за ония един милион и триста и петдесет хиляди Евро, които са за България на първо четене! Това са 2 500 000 лева! Къде ги изхарчиха?
3.
Bingo
05.04.2020 17:35:39
0
7
Тези 60% как ще се разпределят между работодател и работник?
2.
До 1
05.04.2020 17:33:20
1
12
Догане, ами Сарая на Отманли със собствен плаж и яхтено пристанище нали пак герберски фирми ти го построиха ? Ама как пък Бойко ти събори барбекюто в Сарая на Бояна, защото е бил незаконен още се ужасяваш навярно, че няма къде да ти пекат пържолите ? Такъв си е Бойко никога с ДПС ..пред хората !
1.
Ахмед Доган
05.04.2020 17:28:19
1
20
Аз по управлението на ДПС ГЕРБ и ОП се сдобих с ТЕЦ Варна и Пристанище само за 3600 лева
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Изключителни находки откриха археолозите на разкопките при бъдещата автогара в Созопол Изключителни находки откриха археолозите на разкопките при бъдещата автогара в Созопол Разкрит е манастир от 11 век  Равен ли е един детски живот на 45 000 евро? За 15-годишната Нати уравнението е вярно Равен ли е един детски живот на 45 000 евро? За 15-годишната Нати уравнението е вярно Малката Нати има нужда от спешна операция, за да живее Детската театрална студия при НЧ “Яна Лъскова” – Несебър спечели най-големите награди Детската театрална студия при НЧ “Яна Лъскова” – Несебър спечели най-големите награди  Театралните постановки се оценяваха от компетентно жури Ерген №1 Виктор попари Алек Ерген №1 Виктор попари Алек Ерген №3 отнася невиждан хейт заради постъпката си на финала Огромен гаф с матурите по английски език в Бургас Огромен гаф с матурите по английски език в Бургас Зрелостниците са ощетени заради лошата организация, която днес бе въведена в бургаските училища  Картината на бизнеса в България - между перфектната буря и реалността Картината на бизнеса в България - между перфектната буря и реалността Ето какво показват различните данни за бизнес климата у нас Голям интерес към кампанията "Кръводаряването - символ на доброто" Голям интерес към кампанията "Кръводаряването - символ на доброто" Инициативата е на сдружението на младите лекари  Каталогът на пияните шофьори в Бургаско - БМВ-та, Мерцедес и микробус на "Еконт" Каталогът на пияните шофьори в Бургаско - БМВ-та, Мерцедес и микробус на "Еконт" НАП пусна на търг нови предложения на автомобили иззети от пияни и дрогирани водачи Напусна ни емблематична актриса Напусна ни емблематична актриса Носителка е на десетки награди и отличия от национални и международни фестивали Тяло на млад мъж е намерено на пътя между Стара Загора и Нова Загора Тяло на млад мъж е намерено на пътя между Стара Загора и Нова Загора На място е изпратен екип на „Пътна полиция“, който е установил, че лек автомобил „Фолксваген“ е катастрофирал и починалият е неговият водач
Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Тодор Чалъков-Куката, Петко Караилиев-Чеченеца, Даниел Йорданов – Емили Тротинетката и соченият за техен съучастник Стоян Карапанов отричат умишлено да са искали да унижат 18-годишния тогава Денислав Делчев Почина един от създателите на Бийтълс Почина един от създателите на Бийтълс Емблематичен музикант, който помогна на легендарната група Бийтълс, издъхна на 86 години ЕЦБ бие аларма за предстоящи сътресения в страните от ЕС ЕЦБ бие аларма за предстоящи сътресения в страните от ЕС Причината е високият дълг на страните-членки, това застрашава икономиката им 4-дневна работна седмица е успешна за всички, сочи проучване 4-дневна работна седмица е успешна за всички, сочи проучване Компании увеличават производителността, служителите са удовлетворени Влюбих се по време на „Dancing stars”, призна тази звезда Влюбих се по време на „Dancing stars”, призна тази звезда Приех факта, че ще обличам всякакъв вид рокли, каза тя Загуби сърцето на "Ергена", но спечели друго по-ценно Загуби сърцето на "Ергена", но спечели друго по-ценно Вместо това открих нещо, което може да се окаже много по-ценно – истинско женско приятелство Израел не бил замесен в смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси Израел не бил замесен в смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси "Не бяхме ние", каза ирански служител, пожелал анонимност Иран потвърди смъртта на президента Раиси Иран потвърди смъртта на президента Раиси Обявяват го за мъченик  Ебрахим Раиси загинал? Хеликоптерът на президента е изгорял напълно Ебрахим Раиси загинал? Хеликоптерът на президента е изгорял напълно Няма признаци на живот в останките, съобщи ръководителят на иранския Червен полумесец Телецът да не надценява силите си и да не пренебрегва знаците на съдбата! Телецът да не надценява силите си и да не пренебрегва знаците на съдбата! Хороскоп за деня – 20 май 2024, понеделник
Асен ВАСИЛЕВ Асен ВАСИЛЕВ Не че Борисов и Пеевски се изпраха, ние се изцапахме Виц на деня Виц на деня Той и тя седят прегърнати на дивана.
- За какво мислиш, скъпа? - пита той.
- За това което и ти - отговаря тя.
- Чудесно! В такъв случай донеси по една биричка...
Виц на деня Виц на деня - Скъпи, каза ли на шефа си, че ние, двамата, не можем да живеем с тази твоя малка заплата?
- Казах му...
- И той к'во?
- Каза да се разведем...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори