×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

След фалита на Лафка: Даваме 60 млн.лева за да има кой да продава вестници


07 Март 2020, Събота, 13:05 ч.
Автор: Флагман.БГ

Основният дистрибутор също фалира, както и Лафка, а накрая се оказа, че пощите нямат ресурс да поемат тази дейност

Само една седмица след решението на правителството Български пощи да извършват разпространението на печата у нас, държавната компания на практика се отказа от нея, пише Offnews.bg.

Дружеството с принципал Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията пусна процедура по Закона за обществените поръчки с предмет

 "Дейност 1: Планиране на разпространението и продажбите на печатни издания- вкл. следните поддейности: * Сключване на договори с крайни пунктове за разпространение и продажба; * Планиране на тиражите на ниво обекти и отразяване на заявките, взетите и доставените печатни издания в специализиран софтуер; * Съгласуване на тиражите с издателите и препланиране на разпространението; * Подаване на заявка към издател/печатница; * Обобщаване по депа/складови бази; * Планиране и заявка на тиражи (вкл. абонамент, пряка продажба и консигнация), предназначени за пунктовете на Възложителя; - Дейност 2: Получаване на печатните издания от печатница и подготовката им за експедиция до складовите бази - вкл. следните поддейности: * Приемане на печатните издания; * Подготовка за експедиция до пунктовете за крайно разпространение; - Дейност 3: Разпространение на печатните издания до пунктовете за крайно разпространение и връщане на нереализираната продукция до издателите - вкл. следните поддейности: * Доставка на печатни издания от Складови бази до пунктовете за крайно разпространение (ПКР); * Връщане на нереализираната продукция от пунктовете за крайно разпространение (ПКР) до Централен склад – гр. София; - Дейност 4: Администриране на продажбите и финансовите постъпления от тях".

Реално в описанието са включени всички дейности по разпространението на печата, а схемата изглежда елементарно проста - държавата дава пари уж на своя изцяло държавна фирма, която обаче веднага ги насочва към външна фирма.

До кризата с дистрибуцията на хартиените издания у нас се стигна след спирането на лотарийния бизнес на бизнесмена Васил Божков. След това затвориха обектите Lafka, които се оказа, че печелят основно от търкане на талончета, а после прекрати дейност и монополистът при разпространението на вестници - свързваната с ДПС депутата Делян Пеевски фирма "Национална дистрибуция", която също се оказа, че е силно зависима от хазарта.

В обществената поръчка на пощите за разпространението на печата пише и че целият бюджет ще отиде за един изпълнител. Ето как е аргументирано това решение в конкурсните книжа:

"Целта на настоящата обществена поръчка е да бъде избран Изпълнител, на който да бъде възложено осъществяване на цялостния процес по организация, логистика и транспорт на готови печатни издания до пунктовете за крайно разпространение (ПКР) на цялата територия на Република България, връщане на нереализираната продукция и административно-финансово обслужване на процесите с крайните разпространители но места в страната. Характерът на извършваните дейности е неделим по своята същност, тъй като обхваща цялостния логистичен процес по дистрибуция от печатница до пункт за крайно разпространение в различни точки на страната в силно ограничени времеви граници и огромен тираж. От друга страна разделянето на обособени позиции би довело до несъвместимост между различните изпълнители, дължащи се на различни стратегии за изпълнение на тяхната част от поръчката. Възлагането на услугата в целият обем от над 3 100 доставки ежедневно с около 325 000 броя печатни издания на ден до минимум 3 100 крайни пунктове за разпространение при минимум 24 Национални маршрута ежедневно, 9 неделни маршрута, 105 регионални маршрута на един единствен изпълнител в една цялостна поръчка гарантира в най-голяма степен постигане целите на Възложителя, а именно устойчиво работещо решение за осъществяване на цялостния процес по организация, логистика и транспорт на готови печатни издания до пунктовете за крайно разпространение на национално ниво."

В обществената поръчка обаче има и още по-шокиращо условие - цената на "услугата" към пощите е невероятно висока.

Прогнозната стойност на разпространението на печата у нас за срок от 4 години е оценена на 60 милиона лева без ДДС. Това прави по 15 милиона лева на година.

Подобна сума е изключително странна, като се има предвид, че съвсем доскоро разпространението на хартиените медии бе печеливш бизнес, който печелеше от търговската отстъпка от коричната цена, плащана от издателите на разпространителите. Сега обаче всички данъкоплатци ще трябва да плащат и то много.


В категории: Бизнес


6
Коментара
Сашко от Перник пак изчезна
Сашко от Перник пак изчезна 18/05/2024, Събота 20:41 2
6
Коментара по темата
6.
Някои са за трепане
09.03.2020 04:33:49
0
5
Така се получава, когато се затрие конкуренцията и държавата помогне на един играч да стане монополист. Помните ли как фалираха преди години малките разпространители на вестници? Сега когато монополиста фалира, всичко трябва да се изгражда от нулата
5.
Asas
07.03.2020 22:05:29
0
4
Без да съм юрист ,но смятам , че това е непозволена държавна помощ и противоречи на правилата на ЕС
4.
Asas
07.03.2020 22:03:34
0
3
Ами утре хлебарите , млекарите, сиренарите , месарите и който се сетите веднага да поискат държавата да им разпространява продуктите
3.
Аз ли не разбрах?
07.03.2020 19:47:32
0
3
Няма оправия България!Ако тази НОВИНА се окаже ИСТИНА,ГЕРБ пак ще трябва да вземат остър завой, иначе предложенията които бяха направили за Изборен кодекс,Мюфтийство и какво ли още не, ще им се стори ДЕЦКО ПАРТИ.ГЕРБ,показва инстинкт и ако това е истина НЕ СЕ СЪМНЯВАМ ЧЕ ТОВА РЕШЕНИЕ ЩЕ СЕ ПРОМЕНИ!!!!
2.
Българин
07.03.2020 18:59:29
1
5
Да спират вестниците и без това обслужват интересите на престъпниците !
1.
един нормален
07.03.2020 15:29:26
0
14
Честито, малоумни поданици на Тиквата!
Не само, че си направиха далаверата и завлякоха държавния бюджет с милионни дългове, но сега същата тази държава (разбирай ние) ще плаща дестки милиони левове, за да може Пеефски да си продава вестниците, които величаят Тиквата!
Е, верно няма такава държава!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кои са най-разпространените наркотици сред младите Кои са най-разпространените наркотици сред младите Не, закачените по ел.стълбове маратонки не сигнализират, че в района има дилър Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Разграждането в последните десетилетия тече с пълна сила, това трябва да бъде прекратено, заяви тя пред симпатизанти на открита сцена „Охлюва“ в Морската градина Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият По всяка вероятност той е изгубил контрол над возилото си, то е преминало през мантинелата, през оградата, отстрани на магистралата и се преобърнало Автомобил се самозапали край Стара Загора Автомобил се самозапали край Стара Загора Инцидентът е станал около 15:15 ч. в платното в посока към Казанлък Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Тя е починала на място Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Те ще бъдат поставени на междуградски пътища до 2 години Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Ако някой лети със 100-150 км/ч, трябва да хвърляш боб, за да разбереш дали в момента на излизането ти на главния път няма да те изсвятка някое камикадзе Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Ще поискам ромите да се научат да живеят като пълноправни българи, да спазват законите, каза тя Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Промените в графика ще позволят едно по-добро и ефективно провеждане на самите изпити Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Инцидентът е станал около 10 часа тази сутрин в платното в посока Бургас
Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори