×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Икономисти: Няма да си върнем откраднатото при приватизацията, но крадците може да бъдат посочени!


Икономисти: Няма да си върнем откраднатото при приватизацията, но крадците може да бъдат посочени!
Крадците няма да върнат парите при приватизацията, богатите ще си останат богати, коментира финансовият експерт Мика Зайкова
13 Февруари 2020, Четвъртък, 08:55 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Далаверите с българските заводи са станали заради корупция, но богатите ще си останат богати, каза Мика Зайкова

Българите няма да си върнат откраднатите пари при приватизацията на закритите вече фабрики и заводи, но крадците може да бъдат посочени! Че няма да си върнем парите, които са откраднати, няма, че богатите ще си останат богати е ясно, но е важно обществото да види посочените, коментира финансовият експерт Мика Зайкова в „Здравей, България“ по Нова телевизия. 

Тя даде пример с раздържавяването на „Кремиковци“, след което фирмата, която го е придобила, не е платила и една стотинка, за да покрие задълженията, а парите са дадени от държавата чрез сложна схема по времето, когато финансов министър е бил Милен Велчев. 

„Сделките не може да се развалят. Познавайки държавната администрация, мога да кажа, че са направени опити, но когато е фалирало предприятието, парите са несъбираеми“, каза пък икономистът Емил Хърсев.

Валентин Касабов: Прокуратурата да посочи грабителите на България и Корнелия Нинова да се извини!

Според Зайкова при много от сделките с бившите държавни предприятия далаверите са ставали заради корупция. Не може да предпочетеш една фирма, която няма опит пред компании, които са с традиции в металургията, добави тя.

Тези сделки не са като онези в обменните бюра и не може да се развалят, каза пък Хърсев.

Той определя опита за ревизия на приватизацията от прехода като поредната екранизация, която няма да доведе до нищо. 

Главният прокурор Иван Гешев обаче вчера възложи на ДАНС пълна проверка на процеса на раздържавяване у нас. Това е трети главен прокурор, който започва проверка на приватизацията от 1991 г. до днес, съобщава бТВ.

„Това е доста забавно! Представям си как служители от ДАНС, прокуратурата и от министерствата ще започнат да четат книгите на Иван Костов и моите. Мога да им направя списък. Някои от тях са излязли на английски. Имам един учебник за анализ на законодателството, написан на руски. Може и той да им свърши работа“, коментира в „Тази сутрин“ икономистът Красен Станчев.

През 2017 г. Сотир Цацаров, след проверка на ДАНС, поиска развалянето на 25 проблемни сделки. Сред тях "Софарма", "Българска роза", "Дамяница", "Техноимпекс". Заради изтекла давност обаче досъдебни производства за тези сделки така и не започнаха.

За първи път през 2001 г. по време на управлението на Симеон Сакскобургготски обвинител номер едно Никола Филчев се зае с проверка на приватизацията и пред съда се изправиха собственикът на „Капитал“ Иво Прокопиев за приватизацията на „Каолин“ и покойният Александър Божков за приватизацията на Винпром „Дамяница“ и цех "Оптет" в село Цалапица. И двамата бяха оправдани.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева обясни, че във фокуса на проверките влизат всички министерства и агенции, които е трябвало да държат под контрол и надзор смяната на собствеността.

„Много интересно е, че се започва след 1991 г. Тоест онова, което е станало по времето на правителството на Луканов, не се разглежда, а там също има много интересни приватизации, някои от които много успешни“, заяви Станчев.

По думите му България е страната с най-много приложени схеми за приватизация.

Няма схема, измислена от икономисти, която да не е приложена у нас, добави той.

„Представям си как ДАНС проверява 10 000 сделки и не се занимава с други неща, които са по-важни. Същото прави прокуратурата и правните отдели на отделните министерства. Почти няма случай, в който нещо да се е оказало извън закона, включително работническо-мениджърската приватизация“, каза още икономистът.

Той допълни още, че темата за приватизацията на „Кремиковци“ е много важна, защото показва, че проблемът започва през 1965 г., а не през 2020-а.
 


В категории: Темида


Флагман.БГ 5 неща, които мъжете силно искат 5 неща, които мъжете силно искат 16/05/2024, Четвъртък 22:00 0
7
Коментара по темата
7.
До номер 3
13.02.2020 12:38:16
0
1
Не обиждай хората, ти си вмирисано и злобно говедо.
6.
*********
13.02.2020 10:31:18
2
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
5.
До номер 3
13.02.2020 10:11:28
3
4
Снощи пак си препил с бяло мъжко мляко от млад сигано. Твоят баща участва в приватизацията заедно с генерал Любен Гоцев. Всичко се помни, ченгесари.
4.
Иван
13.02.2020 10:04:53
0
7
Да разлаем кучетата само.....е това ще стане! Прах в очите и всичко по старому. Нагледахме се и се наслушахме на всичко,само тупане в гърдите и обещания,а пък ти трай коньо за зелена трева!
3.
XX
13.02.2020 09:33:10
8
2
@1
Прости сте. И сте стадо говеда.
Затова и ще ручаш уя и ще тролиш, вместо да клецаш младо в тропиците.
2.
демократ
13.02.2020 09:23:25
2
9
Пак предизборна пушилка,за заблуда на зомбираните избиратели!
1.
Всички сте свързани
13.02.2020 09:14:29
4
18
И какво като ги посочите?
Ще се изхарчат пари за доказване на нещо,което може и дете от детската градина да ви каже. Ние не сме прости, знаем кой и какво е крал. Помним ги някои скъсаняци, които станаха милионери после и какво от това? Наложете мораториум върху давността за такъв вид престъпления и ги вкарайте в съдебна зала, само това може да удовлетвори народа. Само че няма да го направите, защото днешната върхушка няма да се застреля в крака сама
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Има ли право Кирил Петков да използва кола на НСО Има ли право Кирил Петков да използва кола на НСО Според бившият заместник-ректор на академията на МВР Милен Иванов колата, в която е пътувал бившият премиер, не се е движила много бързо Блъфирал ли е Венцислав Караджов, че ще има много пострадали, ако полицаи влязат в дома му? Блъфирал ли е Венцислав Караджов, че ще има много пострадали, ако полицаи влязат в дома му?  Осъденият на доживотен затвор бивш полицай е говорил, че се е подготвил с опасни вещества, но такива не са открити Преписването невъзможно? Над 800 квестори на матурата в Бургаско Преписването невъзможно? Над 800 квестори на матурата в Бургаско Момичета, които се явяват на държавният зрелостен изпит, споделиха, че се надяват да им се падне „Приказка за стълбата“ Изтеглиха Вариант 15 на матурата по български език Изтеглиха Вариант 15 на матурата по български език Над 50 000 дванайсетокласници се явяват на първия задължителен зрелостен изпит Драмата в Пловдив приключи, барикадиралият се бивш полицай се предаде Драмата в Пловдив приключи, барикадиралият се бивш полицай се предаде След цяла нощ убеждаване от психолози и с полицаи, той не е изпълнил заканата си Късмет за Везните, а Лъвът да внимава с парите Късмет за Везните, а Лъвът да внимава с парите Хороскоп за деня – 17 май 2024, петък Извънредно! Осъдeн на доживотен затвор за убийство на родителите си полицай се барикадира в дома си (СНИМКИ) Извънредно! Осъдeн на доживотен затвор за убийство на родителите си полицай се барикадира в дома си (СНИМКИ) На място има полицейски екип и психолози РЗИ и МВР погнаха новата професия "Балонеса" РЗИ и МВР погнаха новата професия "Балонеса" Санкциите за търговците нарушители започват от 3000 лева 5 неща, които мъжете силно искат 5 неща, които мъжете силно искат Вижте в следващите редове кои качества силният пол намира за атрактивни 4 черти на поведение издават ниско самочувствие 4 черти на поведение издават ниско самочувствие Ето кои са те 
САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана  Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Полицаи са застанали до входа на болница "Рузвелт" в словашкия град Банска бистрица, където беше опериран Роберт Фицо
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Учителката пита ученик:
- Кажи ми, какво знаеш за Луи 16-ти?
- Отрязали са му главата г-жо.
- Друго?
- Друго не са му рязали.
Виц на деня Виц на деня - Започнах работа в администрацията!
- Какво по-точно?
- И аз не мога да ти кажа...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук По-добре да хвърлиш букета, отколкото да го гушнеш...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори