×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Полша ще обучава украинските войски на своя територия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как посреща Бъдни вечер и Рождество Христово православната общност в България


Как посреща Бъдни вечер и Рождество Христово православната общност в България
„Литургията е в центъра на всичко“, казва ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник в Софийската света митрополия
24 Декември 2019, Вторник, 21:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

На 24 и 25 декември има няколко вида богослужения

„Литургията е в центъра на всичко“. Това казва ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник в Софийската света митрополия.

„Флагман“ потърси представители на трите основни християнски вероизповедания у нас – православно, протестантско и католическо, за да обяснят как празнуват Рождество Христово в техните общности.

Започваме с най-голямата – тази на православните християни.

Ставрофорният иконом Ангел Ангелов обяснява: „В църквата празникът винаги се отбелязва така, както се отбелязва всеки един празник – със света Божествена литургия. Литургията е в центъра на всичко. И затова тази Рожденственска литургия ще бъде тържествена в повечето храмове. Където има хорове, ще звучат химни за Рождеството.

Църквата отбелязва по един и същи начин празника – чрез светата евхаристия и възможността на всички онези, които са се подготвили, именно да влязат в това тайнство, приемайки тялото и кръвта Христови.“

На 24 декември има една особена литургия, казва свещеникът.

„В смисъл, че освен утренното богослужение, има едно друго – т.нар. Царски часове, които се четат; и след това започва вечерното богослужение (въпреки че е сутринта, но това е вечерня). Ето това е интересното – сутринта и в дадения момент във вечерното богослужение влиза литургията на Св. Василий Велики. Тя е значително по-дълга литургия (Василиева литургия), която се отслужва.“

Вечерта на 24 декември няма богослужение в църквата.

„Тогава всеки един от нас, православните християни, може да си отиде вкъщи именно да може да посрещне и да бъде в очакване на тази активна нощ, която всеки иска да преживее“, казва Ангел Ангелов.

А има ли регламент какво да се яде или да не се яде?

До 24 декември в продължение на няколко седмици се редуват строг с лек и пак строг рождественски пости.

Последният - между Игнажден (20 декември) и 24 декември, отново е строг.

В различните райони на България има различни традиции какво да се яде на Бъдни вечер.

„Но когато се разчупва питката, винаги трябва да има постни ястия. Това е задължителното. Обикновено българинът прави варен боб, ориз с чушки и т.н.“, казва духовният надзорник в Софийската света митрополия.

Има традиция да се яде и постна баклава (в нея няма масло, яйца или каквито и да е животински продукти). Очаква се идването на Младенеца между нас, раждането на Исус Христос – Синът на Бога.

„На 25 декември е радостта. Постът е свършил и тогава се яде всичко на празника“, казва Ангел Ангелов.

Отслужва се рождественска литургия.

„Това е рожденственската литургия, която ще бъде отслужена във всеки един храм. Така че хората могат да отидат, да се причастят, да бъдат радостни именно в този чуден ден на Христовото Рождество. Тогава вече ще се отслужи Златоустова литургия, т.е. тази литургия, която е в творчеството на Св. Йоан Златоуст“, казва ставрофорният иконом.


В категории: Животът


6
Коментара
Флагман.БГ Тази миска гушна трета диплома за висше Тази миска гушна трета диплома за висше 01/06/2024, Събота 14:20 1
6
Коментара по темата
6.
ПИШЕВ
25.12.2019 05:01:26
1
4
Как празнува БПЦ....?
С нови коли,ядене и пиене на корем....

АНАТЕМА....
5.
Кръстин
24.12.2019 22:12:26
2
3
Несме християнска общност, България е християнска . Вие сте изчадия на сатаната и антихриста и ще горите в ада.
4.
ДПС
24.12.2019 20:25:48
1
1
Кървава Коледа“, изписана с „черни букви“ в историята, е името, дадено на въоръжените атаки, инициирани от кипърски гърци срещу кипърски турци между 21 и 26 декември 1963 г. с гръцката подкрепа и кланетата и геноцида след това.

Отказът от желанията на Макариос и отношението на гърците към турците на острова бяха обтегнати. Междувременно смъртта на турска жена на 21 декември 1963 г. в резултат на гръцката полиция в колите предизвика кървави конфликти между общностите. Много турци загиват в резултат на системни атаки на гърците.
3.
kaput
24.12.2019 19:21:39
2
4
До 1.гошо, баце никой не е длъжен да ти дава обяснение, като искаш чети книги ориентирай се , ако си странджански глиган на теб не ти трябва вяра а едене ,пийеньйе и еванье , някой да не те кара на сила да празнуваш по един или друг начин, тая вечер дискотеките ще са пълни като искаш отивай забавлявай се , никой не е длъжен да ти прави радоста от живота, всеки сам си я прави
2.
Израелски Равин
24.12.2019 19:01:25
0
0
Равин, който сексуално малтретира 4 деца в синагогата си в Израел, беше осъден на 4 години затвор.
Според съобщения на местните медии, равинът Шалом Хазан, обвинен в сексуална злоупотреба с две момчета и две дъщери на възраст между 6 и 12 години, в синагога, се яви пред окръжния съд в Израел в окупиран Израел. , Съдът призна Хазан за виновен в сексуално насилие над 4 деца и го осъди на 4 години затвор и да плати общо 40 000 шекела (68 000 паунда) на жертвите.
1.
Гошо
24.12.2019 18:05:22
6
3
Много ми се ще някой от православните свещеници да ми обясни точно как са изчислили кога е роден Иисус, ама честно - без обичайните шикалкавения.
Също така не бих отказал обяснения защо са отнели всичката радост и веселба от един толкова хубав празник.
Напълно ясно е защо са го присвоили така нагло, но да бяха оставили поне малко от оригиналната същност - радостта от живота.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Пуснаха тайно от затвора Ценко Чоков Пуснаха тайно от затвора Ценко Чоков Скандалният бивш кмет на Галиче и синът му лежат само година и половина зад решетките заради фиктивна работа Тази миска гушна трета диплома за висше Тази миска гушна трета диплома за висше Антония Петрова ще се вихри в здравния мениджмънт Прокурор проговори за нови разкрития около бруталното убийство на Красимир Каменов-Къро Прокурор проговори за нови разкрития около бруталното убийство на Красимир Каменов-Къро Той, съпругата му и още двама души бяха убити в Южна Африка миналата година Започва премахването на сградите на терена на бъдещата детска болница Започва премахването на сградите на терена на бъдещата детска болница Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева ще даде старт на процеса Парламентът се събира извънредно в неделя Парламентът се събира извънредно в неделя Заседанието е насрочено за 15 ч.  Тази певица рухна! Психолог й обяснява как да оцелее, не може да приеме, че животът й е пълен провал Тази певица рухна! Психолог й обяснява как да оцелее, не може да приеме, че животът й е пълен провал Не можела да пее и мислила само за пари Световната волейболна звезда Матей Казийски откри Beach Arena Burgas и даде старт на сезон 2024 (ВИДЕО) Световната волейболна звезда Матей Казийски откри Beach Arena Burgas и даде старт на сезон 2024 (ВИДЕО) Десетки бургазлии се събраха на уникалното съоръжение за спорт на открито Търсят ловци на змии, ето къде Търсят ловци на змии, ето къде В Морската столица хората все по-често се натъкват на влечугото Тя е адреналинка от Господарите, сега пъчи фамозно дупе в Созопол Тя е адреналинка от Господарите, сега пъчи фамозно дупе в Созопол Виктория участваше и в любовното предаване "Един за друг" БСП в Несебър: Подкрепата за регионалните туристически продукти ще помогне за икономическото развитие БСП в Несебър: Подкрепата за регионалните туристически продукти ще помогне за икономическото развитие Сред идеите, които бяха обсъдени беше създаването на Национален фонд за сближаване между регионите, насочен към изостаналите райони, който ще работи приоритетно за онези от тях, където има най-неотложна необходимост от това
Заради мижав интерес тази световна певица отмени изцяло лятното си турне Заради мижав интерес тази световна певица отмени изцяло лятното си турне Дженифър Лопес си взема почивка, за да бъде с децата, семейството и близките си приятели, обявиха организаторите  Пробив в Париж. Български килими украсиха френската столица Пробив в Париж. Български килими украсиха френската столица Най-старият килим, който се показва в изложбата е от 1830 г. Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Те са обединени в организацията "Пут Домой" След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж Той искал да се облагодетелества финансово от брака Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Фицо беше прострелян неколкократно на 15 май Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Според властите в РС Македония ще е нужно междуправителствено споразумение Джо Байдън отмени ограниченията за стрелба по цели в Русия Джо Байдън отмени ограниченията за стрелба по цели в Русия  Условието е само за района на Харков Трима загинали при нов ракетен удар срещу Харков Трима загинали при нов ракетен удар срещу Харков Войната в Украйна е основна тема на двудневната неформална среща на външните министри от НАТО в Прага, която продължава и днес Обжалването на присъдата на Тръмп ще се фокусира към показанията на Сторми Даниълс Обжалването на присъдата на Тръмп ще се фокусира към показанията на Сторми Даниълс Защитата при обжалването на присъдата може да се насочи и към използваните от прокурорите по делото необичайни правни аргументи Тръмп осъден по всички обвинения, но битката за Белия дом остава Тръмп осъден по всички обвинения, но битката за Белия дом остава Очаква се обаче да му бъде наложена само глоба
Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Интересите и начинът на говорене на Радев много съвпадат с Путин и неговото обкръжение Виц на деня Виц на деня - Мамо, защо винаги първи умират най-добрите хора?
- Ти като отидеш в градината, кои цветя откъсваш?
- Тия дето се пушат, но това какво общо има?
Виц на деня Виц на деня - Вече се омъжвам. Представям си колко мъже ще се разстроят.
- Че ти за колко ще се омъжваш?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Добрият моторист различава 30 вида насекоми, по вкус!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори