×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Спомени от соца: Как се борехме със снега преди 1989-а


Спомени от соца: Как се борехме със снега преди 1989-а
Непочистени пътища почти нямаше, защото отговарящите за даден участък даваха отчет и пред партийния секретар
22 Декември 2019, Неделя, 08:30 ч.
Автор: Флагман.бг

Снегът се чистеше основно със зилове, грейдери или трактори „Беларус“ с прикачни устройства за снегорини

По време на моето детство снегът започваше да вали през ноември и си отиваше чак през март. И никой не се оплакваше от времето, защото това си беше нормална зима. Тогава също имаше много села, които оставаха под снега, но хората си имаха лични стопанства, животни, кокошки, зимнина, дърва за огрев и просто изчакваха да бъдат изринати от снегорините на местното ТКЗС, припомня Ретро.бг

Кооперативните стопанства бяха задължени да оборудват по 4-5 големи трактора с гребла за снегопочистване. Освен че ринеха дори най-затънтените улици по селата, те се грижеха денонощно за почистването на снега и между отделните селища.

На всеки 15-20 км по пътищата имаше оборудвани кантони, които освен че се използваха за даване на дежурства от механизаторите, заети с почистването, предоставяха подслон на закъсали пътници при големи снеговалежи. Край шосетата имаше засадени снегозащитни пояси от дървета.

Повечето „живи“ пояси са били направени по времето на Вълко Червенков. Това е било задача №1 за спасение от зимните виелици и ерозията. В резултат на изсичането на тези пояси след 1989 г. много селища в Добруджа и Северна България буквално остават зарити от виелиците. На местата с опасност от снегонавяване, в нивите в близост до пътя се поставяха устойчиви снегозадържащи ограждения, които се монтираха през зимата и напролет се прибираха.

Една част бяха метални ограждения, а друга - направени от дървени жп траверси забити в земята. От тези снегозащитни съоръжения имаше двоен ефект – задържаше се снегът в нивите, като се поддържаше добра почвена влажност и нямаше навявания по пътя. Тогава с изкупуване на метали се занимаваше държавата и нямаше как да се краде, така че металните огради си стояха през цялата зима по местата.

Снегът се чистеше основно със зилове, грейдери или трактори „Беларус“ с прикачни устройства за снегорини, които щъкаха постоянно по заснежените шосета. Снегът се извозваше със самосвали и се изхвърляше в полетата. Службите, които отговаряха за почистването, бяха комуналните стопанства и пътните управления по места.

Непочистени пътища почти нямаше, защото отговарящите за даден участък даваха отчет и пред партийния секретар, а при пропуски се тръгваше нагоре по системата. Нека не забравяме, че тогава имаше и БНА, които също осигуряваха ресурс и техника. При тежки зими войничетата се включваха в снегопочистването и помагаха на затъналите в преспите хора.


В категории: Ретро Флагман


13
Коментара
13
Коментара по темата
13.
XX
22.12.2019 19:45:29
4
6
@марин стоянов
Но имаше масово здравеопазване и идиоти кото теб можеха да получат безплатни хапчета, за да си лекуват шизофренията.
Саян ще го потвърди.
12.
fen
22.12.2019 19:19:52
2
6
az se 4udq kak izop6tp sme jivqli.
Mamka vi fa6isti dolni i kapitalisti bylgarina e jiv
11.
Тнт
22.12.2019 12:44:38
8
25
Тогава имаше човеци! Сега незнам вече хора ли сме, вълци ли! Отделно много безотговорни. Незнам
10.
Имаше хора
22.12.2019 12:04:38
5
40
Абе имаше държава имаше и хора. Сега хората са малко а държавата е за много малко хора това е истината. Но за това не ние е виновна държавата и малкото хора за които я има а сме виновни всички ние защото, си мълчим и ги оставяме да ни мачката. Само ревете тука и във фейсбук докато ви хвърлят някоя дребна троха за вас голям залък или малко прах в очите и си кютате жалкия живот и после има пак майка и държава скапана. То държавата уж сме ние ! Значи ние сме скапани и калпави много мързрел в тоя народ всеки мисли всичко за даденост и че не е нужно да работи за да го получи. И преди не е било много хубаво ама поне хората са били хубави и читави с малки изключения а сега е обратно!!!
9.
Васил
22.12.2019 11:35:04
6
24
Тогава като паднеше 1-2 метра сняг и родната милиция кажеше че за леки коли е забранено движението , никой и не си помисляше даже да припари до автомобила си.А си се качил да караш и ако направиш задръстване или ситуация ще ядеш бой в участъка до припадък и глобата отделно
8.
Kmeta
22.12.2019 11:27:06
9
4
Togava njamache MAGISTRALA PROSTAK VSI4KO BECHE NARED
7.
мислещ
22.12.2019 10:04:30
62
28
Пълни глупости,положението си беше трагично при соца,просто нямаше нито коли по пътищата,нито фейсбук в който пишман шофьори да се жалват че бедстват при 2см сняг на магистралата !
6.
Пълни глупости
22.12.2019 10:00:25
54
36
При соца като паднеше сняг имаше населени места по един месец без ток и вода камо ли изчистен път до тях.Разликата е че тогава нямаше интернет и не можеха да се оплачат на никой и съответно никой не знае.
5.
XX
22.12.2019 09:48:29
11
34
Има и неверни неща, но повечето е истина... имаше затрупвания и поледици, но се работеше, а не като преди 3 години магистралата да е затворена цяла седмица.
4.
Гост
22.12.2019 09:46:43
6
19
В България вече няма,нито параклиси,нито зима.Мирише ми на носталгия по миналото.Като се събереш с вълци,ще виеш по вълчи.
3.
Свидетел
22.12.2019 09:20:30
51
34
Тази статия си е чиста манипулация! Помня, че в края на 70-те когато работех в голям завод, като паднеше дебел сняг турците от айтоските села не идваха на работа по една седмица. На края на месеца обаче взимаха същата заплата като работилите, защото това било форсмажор. Единствената разлика тогава беше, че масово се вадеха верижни машини от военните да помагат. Само на главните пътища естествено!
2.
Младеж
22.12.2019 08:34:51
20
38
Колко е хубаво онова време..
1.
Даа
22.12.2019 08:34:31
12
56
Тогава и хората бяха други.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори