×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

САЩ подготвят война на няколко фронта


08 Декември 2019, Неделя, 18:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Фундаментално ниво на глупостта е да разполагаш в България такива средства, след като Турция, влизаща често в конфликти с Вашингтон, държи вратата към Черно море

Американските граждани, заедно с голяма част от хората по света, внимателно следят процедурата по импийчмънт във Вашингтон и не обръщат особено внимание на събитията в Близкия Изток, които вероятно подготвят почвата за нови войни. Никой не трябва да се учудва от факта, че Вашингтон не разполага с реална политика, чрез която да приключи с действията си в Изтока и да се махне от региона. И по тази причина Белият дом позволява на своите т. нар. съюзници да правят каквото си поискат.

За това говори и фактът, че почти напълно беше отменено приетото в началото на октомври от Доналд Тръмп решение за деескалация в Близкия Изток, чрез извеждане на американските войски от северната част на Сирия. Веднага след решението за окупиране на сирийските нефтени находища и изявлението, че американските военни ще стрелят по руските и сирийски войници, които се опитват да отвоюват това парче от сирийска суверенна територия, стана ясно, че американската армия действа отново ръка за ръка с кюрдските опълченци, за да атакува, както беше обявено, остатъците от "Ислямска държава".

Защитниците на Доналд Тръмп продължават да настояват, че той не иска война и се отнася сериозно към оттеглянето на Америка от участие в „безсмислени конфликти“. Но трудно може да направим подобен извод, ако сме свидетели на това, което в действителност правят президентът и неговият щаб от патологични злодеи. От дълго време Русия е мишена на външната политика на неоконите* (иронично наименование на екстремните неоконсерватори - бел. ред.) в екипа на неграмотния Тръмп. Тази политика включва и отказ да бъдат преподписани няколко изключително важни договора, с които се ограничава разпространението на определени видове оръжия. В допълнение към това, легалната военна помощ за „доблестната малка Украйна“, за която напоследък много се говори в новините, в действителност е най-опасната грешка на Вашингтон, защото Русия приема границата си с тази държава, за свой, жизнено важен интерес, докато защитата на Киев въобще не представлява интерес от гледна точка на националната сигурност на САЩ.

Но има и нещо друго. Водят се преговори с България, като нов съюзник на НАТО, за създаване на Черноморски координационен център във Варна. Американците обсъждат с България и десетгодишна пътна карта за сътрудничество в сферата на отбраната, като настояват София да приеме по-широк спектър от съвременни американски военни технологии. Тези съвременни технологии ще включват и разузнавателно оборудване, насочено конкретно срещу Русия. Фундаментално ниво на глупостта е да разполагаш в България такива средства, след като Турция, влизаща често в конфликти с Вашингтон, държи вратата към Черно море, посредством контрола си върху Босфора и Дарданелите. Ако отношенията между САЩ и Турция, действително се влошат сериозно, и ако исканията да бъде изключена Турция от НАТО, дадат някога плодове, то тогава Анкара може изцяло да блокира преминаването на кораби на НАТО в Черно море.

Както винаги обаче, най-проблемният и най-застрашен от намесата на Вашингтон регион си остава Близкият Изток и в частност Персийския залив, където се случиха редица относително незначителни събития, които в своята съвкупност създават сериозна заплаха преднамерено или случайно да избухне война. Основната разстановка на силите в Персийския залив изглежда примерно по следния начин: Израел, Саудитска Арабия и голяма част от страните в Залива имат желание да нападнат Иран, който от своя страна е привлякъл в качеството си на съюзници Ирак, Сирия и Ливан. Тези държави, които се стремят към война с Иран, желаят от начало Съединените Щати да свършат най-тежката работа, защото само те могат да използват стратегическите си бомбардировачи за унищожаване на военни цели, разположени дълбоко под земята, или с други думи, дълбоко защитени обекти.

Администрацията на Тръмп и досега се намира на крачка от война с иранците, макар че направи всичко възможно да ги накаже, включително и с недалновидното си излизане от Съвместният всеобхватен план за действие и ограничителни мерки, одобрен на 20 юни 2015 г. от Съвета за сигурност на ООН, с който се налагаше контрол върху програмата на Техеран в сферата на ядрените разработки. Белият дом въведе също така огромна доза санкции срещу Иран, с явната цел да причини страдания на иранския народ и да създаде големи трудности на страната. Замисълът на САЩ е чрез глад да заставят иранския народ да въстане срещу правителството си. Но, както съобщават медиите, безредиците в Иран се подхранват основно от платени саудитски агенти-провокатори, а така също и от пропагандния поток в медиите и социалните мрежи, който се организира и ръководи от Рияд 

Един скорошен инцидент, който привлече удивително малко внимание в медиите, беше нападението на Израел в Сирия на 19 ноември. При това нападение бяха унищожени два щабни центъра на Корпуса на стражите на иранската революция, единият от които беше разположен на международното летище в Дамаск. В резултат на нападението бяха убити 23 човека, 16 от които иранци. Нападението, беше извършено в отговор на неподкрепеното с доказателства твърдение на Израел, че от контролирана от Иран сирийска територия са изстреляни четири ракети, които били прихванати от „Железен купол“ и не успели да нанесат щети. Непропорционалната реакция на Израел, дава основание да се предполага, че Тел Авив е очаквал да предизвика ответен удар на Иран, след което конфликта рязко да ескалира. В конкретния случай обаче, Техеран предпочете да не отговаря, защото осъзнаваше, че това е клопка.

Освен това в региона бяха проведени редица ключови срещи, които свидетелстват, че предстои да се случи нещо важно. В необясним порив САЩ и Франция се договориха да предприемат стъпки за повишаване сигурността в региона на Персийския залив, като укрепят отбранителните системи на страните от Залива, и специално тези на Саудитска Арабия. Претекст за тази стъпка стана разрушителната атака с безпилотни самолети върху саудитски рафинерии, за което бяха обвинени иранците, без да има някакви доказателства за това. За отбелязване е, че в миналото, повишаването на нивото на сигурност в Персийския залив често е било прелюдия към военни операции от страна на западните държави. Между другите скорошни посетители в региона са директора на ЦРУ Джина Хаспъл, която на 7 ноември се срещна със саудитския крал Салман Абдулазиз, за да обсъдят „теми от общ интерес“, държавният секретар Майк Помпео, който посети ОАЕ, за да обсъдят "темата Иран" и други регионални проблеми и вицепрезидентът Майк Пенс, който направи неочаквано посещение на сирийските кюрди. Пенс увери кюрдите, че не са ги забравили и САЩ ще ги защитава.

Генерал Кенет Маккензи, който оглавява Централното командване на САЩ, отговарящо за Близкия Изток, миналата седмица също предупреди, че даже с тези 14 хил. допълнително изпратени в началото на тази година военослужащи от Тръмп в региона, наличните сили няма да бъдат достатъчни да сдържат нападение на Иран срещу Саудитска Арабия, или срещу някоя друга държава в Персийския залив. От своя страна, Иран беше сериозно засегнат от протестите съпроводени с насилие, които избухнаха преди време в страната и заяви готовност да се разправи с агентите на Саудитска Арабия, Израел и ЦРУ, които са организатори на безредиците, приключили с множество жертви. На сегашния етап е напълно възможно Иран да използва своя ракетен арсенал за поразяване на цели, както в Саудитска Арабия, така и в Израел.

Изводът е, че може да се окаже напълно наивна общоприетата представа, че е прекалено опасно някой да започне сериозна война в района на Близкия Изток, за да бъде разглеждано това като потенциална възможност. В региона обаче редица страни мислят само за това как да воюват една с друга до пълна победа. Една погрешна стъпка или даже провокация „под чужд флаг“, е достатъчна целият Близък Изток да пламне. Това ще бъде такъв конфликт, в който мнозина ще загинат, но никой няма да бъде победител. А истината е, че войната може да бъде избегната, защото никоя от страните няма истински, жизненоважен интерес, който би могла да реши с помощта на война със съседите си.

Авторът Филип Джиралди е бивш сътрудник на военното разузнаване на САЩ и на ЦРУ. Той е експерт в сферата за противодействие на тероризма. Работил е около 20 години в Турция, Германия и Испания. От 1989 до 1992 г. г. е бил ръководител на резидентурата на ЦРУ в Барселона. Бил е един от първите американци влезли в Афганистан през 2001 г.  Сега е изпълнителен директор на Съвета за национални интереси.

-----------

Неокони (neocons) - термин за определена група американски политици. Така наречените неоконсерватори, които узурпират външната политика на САЩ и проникват в ръководството на Републиканската партия. Днес тази посока на консерватизма - неоконсерватизма се противопоставя на класическия консерватизъм („палеоконсерватизъм“, както го наричат неговите противници). „Колективният идеолог” на неоконите са група бивши либерали от еврейски произход, които се присъединяват към Републиканската партия в навечерието на победата на републиканците, водени от Роналд Рейгън. Те се наричат неоконсерватори, а техните противници ги наричат - неокони, с намек за едно от значенията на думата con - измамник, мошеник.

Неоконите подкрепят използването на икономическата и военната мощ на Съединените щати, за да победят враждебните режими на САЩ и техните съюзници, както и за установяването на демокрация в тези държави по американски маниер. Повечето неокони подкрепят политика на засилена конфронтация срещу Русия, срещу възстановяването на нейната икономика и политическото влияние в страните от бившия СССР и по света. Синята мечта на неоконите е разпадането на Русия, която те не приемат като единна държава в новия световен ред, както техния гуру Хенри Кисинджър в последната си книга със сходно заглавие - "Световният ред". Най-големият критик на неоконите е патриархът на консерваторите Пат Бюкянън, който ги нарича "клика" и "партия на войната".

 Превод от руски: Никола Стефанов

Източник: glasove.com


В категории: Политика


6
Коментара
Сашко от Перник пак изчезна
Сашко от Перник пак изчезна 18/05/2024, Събота 20:41 2
6
Коментара по темата
6.
Булгаристански Турчин
09.12.2019 18:39:07
0
0
Ние Турците сме с Турция.Йордан Цонев с кой е.
5.
Дернев
09.12.2019 09:35:11
1
6
Щатите надали ще предприемат нещо сериозно, ако Европа се обедини зад основнста и най-важна цел- мир, сигурност и военно и икономическо развитие, които да гарантират Еврипа на европейците. САЩ трябва да разберат, че могат и трябва да бъдат само равнопоставен партньор на Европа на европейците и така да сеформира единият полюс на новия световен двуполюсен модел. Европа е крайно време да им покаже правилната подока за мира в света.
4.
333
08.12.2019 23:48:10
10
10
Руски жълти сайтове + гугъл преводач = Флагман
3.
Баладински
08.12.2019 21:16:06
5
12
Флагман! Стигнахте вече дъното! Не ви стига да препечатвате от жълти сайтове,ами почнахте да препечатвате и от руски!
2.
Петър
08.12.2019 18:53:32
2
13
Авторът забравя уклончиво факта, че именно САЩ, а не НАТО е в основата за достъп до проливите! Турция ако блокира достъпа, то ще блокира своето съществуване въобще!
Ще отворят "Кутията на Пандора".
Близкия изток "изчерпа" своя потенциал (петрола), и САЩ им дреме на на оная работа за кладенците на който и да било!
Не случайно арабите инвестират милиарди в съвсем друга насока (бъдеще, който приход не е основан на петрола).
1.
ха ха ха
08.12.2019 18:35:30
14
14
пак руска информация. пак манипулация. ако турците това, ако турците онова. турция е изцяло зависима от Европа и САЩ. ердоган много добре знае, че не трябва да рита, защото ще приключи с кариерата си. пък може и някой инфаркт да получи. а е нормално руснаците да не искат да се прави такъв център в България. това ни отдалечава още от тях и губят контрола над нас. и точно трябва да си малоумен за да откажеш такъв център, който ще гарантира защитата на страната ни.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кои са най-разпространените наркотици сред младите Кои са най-разпространените наркотици сред младите Не, закачените по ел.стълбове маратонки не сигнализират, че в района има дилър Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Разграждането в последните десетилетия тече с пълна сила, това трябва да бъде прекратено, заяви тя пред симпатизанти на открита сцена „Охлюва“ в Морската градина Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият По всяка вероятност той е изгубил контрол над возилото си, то е преминало през мантинелата, през оградата, отстрани на магистралата и се преобърнало Автомобил се самозапали край Стара Загора Автомобил се самозапали край Стара Загора Инцидентът е станал около 15:15 ч. в платното в посока към Казанлък Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Тя е починала на място Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Те ще бъдат поставени на междуградски пътища до 2 години Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Ако някой лети със 100-150 км/ч, трябва да хвърляш боб, за да разбереш дали в момента на излизането ти на главния път няма да те изсвятка някое камикадзе Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Ще поискам ромите да се научат да живеят като пълноправни българи, да спазват законите, каза тя Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Промените в графика ще позволят едно по-добро и ефективно провеждане на самите изпити Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Инцидентът е станал около 10 часа тази сутрин в платното в посока Бургас
Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори