×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Русия разпореди изземване на сметките на Ходорковски, основател на петролния гигант "Юкос"
  • Италианският квартет 40 Fingers идва за първия си концерт в България
  • Лесбийки в сключиха публично символичен брак на покрива на кметството в Тирана
  • Съдът в Хага подготвя заповеди за арест на лидера на "Хамас" и на израелския премиер
  • Георги Иванов-Гонзо е инициирал среща за подобряване на футболната инфраструктура в страната
  • Обвиненият в шпионаж Асанж спечели нова отсрочка от екстрадиция в САЩ
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Гърневски оспори твърдение на Цацаров, че няма престъпление при „кражбата на века“ в Пловдив


Гърневски оспори твърдение на Цацаров, че няма престъпление при „кражбата на века“ в Пловдив
Гърневски постави пред кандидатите за шефския пост в КПКОНПИ въпроса за Пловдивския панаир, свързан с Георги Гергов
03 Декември 2019, Вторник, 18:43 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Липсва възможност да се търси колективна отговорност от Общинския съвет, обяви главният прокурор, според депутата обаче има доказателства за вина на конкретни лица

Депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски отново постави въпроса за „кражбата на века“, както той нарича сделката на държавата и общината с Георги Гергов за Пловдивския панаир.

Това стана по време на изслушването на Сотир Цацаров и Симеон Найденов - кандидати за поста председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Двамата представиха концепциите си и отговаряха на въпроси на депутатите от Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика.

Гърневски обясни, че в тяхната комисия имало много сериозни сигнали, които били изпращани за проверка в КПКОНПИ.

„Това, което искам да кажа, е, че в нашата дейност, първо, обратната връзка с КОНПИ трябва да бъде по-бърза и по-детайлна. Има един случай – пловдивски, който е от 2006 г., не по Вашо време, разбира се, когато чрез едно публично-частно партньорство в град Пловдив и държавата Пловдив загуби над 200 милиона лева имоти, а държавата – над милиард в лицето на панаира. Беше предизвикана проверка. Проверката на прокуратурата беше, че няма данни за извършени престъпления или нарушения. Но, когато кажем в Пловдив, че е „нормално“ да загубиш за 1,2 милиарда имоти и няма данни за нарушения или за престъпления, всички се смеят в очите ни“, посочи Спас Гърневски.

„Този въпрос продължава 12-а година да е на дневен ред и аз като народен представител от Пловдив и бивш общински съветник, който е работил по този сигнал, непрекъснато ми се задава този въпрос. Моята мисъл е следната: когато правим тези проверки - да, истина е, че е бил гласуван устав, който е помогнал да стане това имущество да изчезне и общината и държавата да го загубят, без да са получили 5 лева дивидент за това, но когато се правят тези проверки, освен по законосъобразност, някак си, ако е възможно – Вие сте великолепен юрист, доказахте го и днеска като сериозен теоретик, да бъде разширено тълкуванието“, обърна се Гърневски към кандидата Цацаров, който в момента все още е главен прокурор.

Депутатът от ГЕРБ обясни: „Може да е законосъобразно, някой да е осигурил тази законосъобразност - с вратички в самите решения по места, но дали е целесъобразно? Щото аз не смятам, че е целесъобразно някой да влезе в къщата ви, да ви разграби всичкото имущество и някой да каже „ама то е законосъобразно“, защото някой или е забравил вратата отворена, или е дал ключ на престъпника.

Та мисълта ми е – когато получим от Вас, особено по обществено значими проверки, които и през нас минават и по места ни питат, да получим това тълкувание - „да, така са го направили и са си осигурили тази законосъобразност, защото общинският съвет не е взел правилно решение, защото представителите на общината или държавата са си затваряли очите и са позволили да станат тези сделки“. Да можем да имаме конкретни отговори – „този и този или тези и тези носят вина вашият град или вашата община да загубят такива крупни имоти“. Дали е възможно това? Това е (въпрос) към двамата кандидати. И второ, може ли да получим вече в най-скоро време, този сигнал от две години е в КОНПИ (още на първото заседание на Комисията след структурирането на КОНПИ) - нямаме до днес обратна информация този сигнал проверява ли се? И може ли, ако вече е подготвен някакъв отговор до нас, да бъде в тази посока разширен, което загатнах пред вас.“

Председателят на парламентарната Комисия за борба с корупцията Борис Ячев изкоментира, че въпросът е много сложен, важен и обемен, поради което помоли кандидатите Цацаров и Найденов за „много кратки отговори“.

„Действително жалко е, че град Пловдив – такъв хубав и голям град, е претърпял такава огромна щета, загуба за милиарди левове. Аз донякъде съм запознат с този проблем“, каза първо Симеон Найденов. „Зная, че са извършвани проверки. Имало е отказ от образуване на наказателно производство. Единственото притеснително, което аз виждам, е дали сега да се възложи нова проверка, дали не е изтекъл давностният срок за търсене на отговорност на някого, ако има такива виновни, а сигурно има, както Вие казвате. И даже да не е изтекъл давностният срок, ако бъдат подновени проверките, те ще траят години още, щом досега нищо не е доказано категорично и безспорно. То означава, че още много работа ще има и до още няколко години, ако продължи тази проверка и разследване, със сигурност давностният срок ще настъпи и няма да може да бъде търсена наказателна отговорност от когото и да е.“

Главният прокурор Цацаров, за когото се знае, че е близък с Георги Гергов, пък каза лаконично: „Уважаеми г-н Гърневски, аз мисля, че както Вие, така и аз разбираме, че проблемът в конкретния случай не е в давностния срок. Проблемът в конкретния случай е липсата на възможност за търсене на колективна отговорност. Защото в основата на всичко това стоят решения на Общинския съвет.“

Цацаров добави: „По отношение на проверката аз не съм запознат с това, което има КОНПИ. Но с оглед изложеното в концепцията, и аз гледам на това като приоритет за незабавен пълен преглед на всички висящи и незавършени проверки в Комисията, очевидно е, че това ще касае и тази проверка и поемам задължението за резултатите Комисията (парламентарната – б.а.) да бъде уведомена незабавно. Ако бъда избран, разбира се.“

Спас Гърневски обаче отвърна, че в преписката имало данни за индивидуални виновници.

„Има доказателства вътре, аз дори съм открил едно от тях - пропуснат имот към тази сделка, които касаят персонални вини, а едни от докладите на главна дирекция на криминална полиция ги характеризират като престъпления някои от тях. Но това, което Общинският съвет е гласувал, което е приложено, е в пълен обем събрано и вече две години е в КОНПИ – нямаме обратна информация, работи ли се. Тези неща, ако действително няма никаква причина да продължава тази проверка и всичко е законно, да ни бъде написано и върнато“, призова депутатът от ГЕРБ.

До момента нито идвал обратен отговор, нито било ясно докъде е стигнала проверката в КПКОНПИ.

„Но има данни и за конкретни хора, които не са си изпълнили задълженията и като общински съветници, и като членове на колективния орган на управление на това смесено дружество“, увери Спас Гърневски.

Той обясни и защо поставял този въпрос: „Защото в прехода голяма част от разграбването стана чрез публично-частни партньорства, в които частни предприемачи източваха държавно или общинско имущество. И как така един път не се случи, че държавата или общината да спечелят, ами все губят?! И тъй като тепърва продължават тези практики и ще продължават опити някъде, това би могло да служи и като превантивна мярка – как беше ужилен Пловдив, за да не бъдат ужилвани други общински съвети. По този начин да си отварят очите. А иначе има конкретни вини там доказани.“

Борис Ячев заключи: „Вменяваме на бъдещия председател при следващо изслушване, което ще е в рамките до два месеца, да предостави информация по този случай“.

Любопитно бе поведението на главния прокурор Сотир Цацаров, за който е на практика сигурно, че ще бъде избран за шеф на КПКОНПИ.

След участието си в парламентарната комисия той отказа да отговаря на въпроси на заобиколилите го журналисти с аргумента: „Всичко, което имах да кажа, казах вътре на въпросите. Уважението към процедурата изисква сега да не се правят каквито и да е изявления, тъй като съм кандидат...“

Репортери го попитаха не е ли в конфликт на интереси, след като е кандидат за шеф на КПКОНПИ, бидейки все още главен прокурор. Цацаров обаче подмина безмълвно, като проби „блокадата“ от журналисти чрез гардовете от НСО.


В категории: Пловдив


Флагман.БГ 4-те най-често срещани лъжи преди секс 4-те най-често срещани лъжи преди секс 20/05/2024, Понеделник 22:00 0
Топ 4 на най-съблазнителните зодии
Топ 4 на най-съблазнителните зодии 20/05/2024, Понеделник 21:20 0
Рецепта за кюфтета фрикасе
Рецепта за кюфтета фрикасе 20/05/2024, Понеделник 21:00 0
Меню и цени в ресторанта от 80-те
Меню и цени в ресторанта от 80-те 20/05/2024, Понеделник 20:40 7
Флагман.БГ Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 20/05/2024, Понеделник 19:44 0
2
Коментара по темата
2.
КТБ
04.12.2019 09:04:51
0
0
И при нас всичко е наред. Само дето малко фалирахме
1.
Ангел Каралийчев
03.12.2019 18:52:41
0
5
Казало гърнето и се търкулнало, там където...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Мистериозно изчезна папка със знаково дело от Апелативния спецсъд в София Мистериозно изчезна папка със знаково дело от Апелативния спецсъд в София Бургаският бизнесмен Златко Кънев е натопен от полицай, твърди ключовият свидетел Йордан Стойков от Айтос, заради когото Кънев лежи в затвора 4-те най-често срещани лъжи преди секс 4-те най-често срещани лъжи преди секс Ето кои са те Кога е най-добре да си тръгнем от една връзка Кога е най-добре да си тръгнем от една връзка Ако решите да си тръгнете, направете го безвъзвратно, веднъж завинаги Топ 4 на най-съблазнителните зодии Топ 4 на най-съблазнителните зодии Ето кои са те  Рецепта за кюфтета фрикасе Рецепта за кюфтета фрикасе Вижте как да приготвите вкусен бял сос с кисело мляко за кюфтетата Меню и цени в ресторанта от 80-те Меню и цени в ресторанта от 80-те Направо не е за вярване След 17 години отлична работа! Кметът Димитър Николов се разделя с ключов кадър от своя екип След 17 години отлична работа! Кметът Димитър Николов се разделя с ключов кадър от своя екип Четири дами са подали своите документи за директор на Дирекция "Образование" в Община Бургас, конкурсът е на финала Военната прокуратура наема геодезисти да разследват тежката катастрофа с автомобил на НСО Военната прокуратура наема геодезисти да разследват тежката катастрофа с автомобил на НСО Ще има повторен оглед на двата автомобила от произшествието, случило се на входа на град Аксаково, който ще бъде извършен от експерти на Военната прокуратура, свързани с разследването Бургас ще е домакин на международен турнир по плажен тенис Бургас ще е домакин на международен турнир по плажен тенис Турнирът се организира от Спортен клуб „БИЙЧ ТЕНИС БУРГАС“ с подкрепата на Община Бургас и Българската федерация по тенис Първата дама Деси Радева: Той ме бие! (ВИДЕО) Първата дама Деси Радева: Той ме бие! (ВИДЕО) Въпреки „оплакването“ президентшата сияеше в дрескод смарт кежуал и определено плуваше в свои води, докато откриваше летния сезон на морето
Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Шер потвърди, че преди е отхвърляла ухажвания от Елвис Пресли, защото е била "нервна" заради репутацията му Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 68-годишният Мохбер оставаше в сянка в сравнение с други политици от иранската шиитска теокрация Мисис Бургас 2024  организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Мисис Бургас 2024 организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Ще се радвам да видя много усмивки и подкрепа за нашата инициатива, каза тя Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Въвежда се нова организация Русия връща корекомите Русия връща корекомите Във валутните магазини ще може да пазаруват само дипломати и чужди граждани Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Инфекцията с парвовирус В19 е неразличима от други леки заболявания Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Тодор Чалъков-Куката, Петко Караилиев-Чеченеца, Даниел Йорданов – Емили Тротинетката и соченият за техен съучастник Стоян Карапанов отричат умишлено да са искали да унижат 18-годишния тогава Денислав Делчев Почина един от създателите на Бийтълс Почина един от създателите на Бийтълс Емблематичен музикант, който помогна на легендарната група Бийтълс, издъхна на 86 години ЕЦБ бие аларма за предстоящи сътресения в страните от ЕС ЕЦБ бие аларма за предстоящи сътресения в страните от ЕС Причината е високият дълг на страните-членки, това застрашава икономиката им 4-дневна работна седмица е успешна за всички, сочи проучване 4-дневна работна седмица е успешна за всички, сочи проучване Компании увеличават производителността, служителите са удовлетворени
Асен ВАСИЛЕВ Асен ВАСИЛЕВ Не че Борисов и Пеевски се изпраха, ние се изцапахме Виц на деня Виц на деня Той и тя седят прегърнати на дивана.
- За какво мислиш, скъпа? - пита той.
- За това което и ти - отговаря тя.
- Чудесно! В такъв случай донеси по една биричка...
Виц на деня Виц на деня - Скъпи, каза ли на шефа си, че ние, двамата, не можем да живеем с тази твоя малка заплата?
- Казах му...
- И той к'во?
- Каза да се разведем...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори