×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

16 от най-любопитните факти за Странджа


16 от най-любопитните факти за Странджа
Водопад "Казанчето" край село Кости - едно магично място в сърцето на Странджа
17 Ноември 2019, Неделя, 20:09 ч.
Автор: Флагман.бг, снимка: Емел МАХМУД

Разходете се из тайните на планината, разположена там, където свършва България

Знаете ли, че преди милиони години Европа била покрита с буйна растителност, която изчезнала след последната ледникова епоха. Едно ъгълче на континента обаче останало без ледена покривка и до днес в Странджа могат да бъдат видени растителни видове, които виреят по тези земи от милиони години.

Странджа е уникална не само с това. В седващите редове се разходете из тайните на планината, разположена там, където свършва България.

1. Природен парк Странджа е най-големият в България и единственият, който включва населени места на територията си (2 града и 19 села).

2. На територията на природен парк Странджа има пет резервата (Узунбуджак, Силкосия – първият резерват в България, Витаново, Средока и Тисовица).

3. Само 1/3 от Странджа се намира на българска територия, останалата част е в Турция.

4. Връх Градище (709 м) е най-високият в българската част на Странджа. До него се намира пещерата на египетската принцеса Бастет, около която има повече мистерии, отколкото известни факти. Открита е по социалистическо време, казват, че самата Людмила Живкова е дошла на място. След като приключили с пещерата, запечатали входа й с бетон, както си стои и досега.

5. Най-високият връх в цяла Странджа е Голяма Махиада (1031 м) – намира се в Турция.

6. 80% от Странджа е заета от гора, 20% пасища и ливади.

7. 98% от горите в Странджа са широколистни (букова и дъбова).

8. 47 вида дървета се срещат в Странджа.

9. 1000 вида билки можете да откъснете по странджанските поляни. Внимание! Някои са защитени.

10. В Странджа има над 100 пещери, в тях живеят 25 вида прилепи.

11. Едно прилепче с тегло 3 г изяжда за едно денонощие около 3000 насекоми. А прилепите живеят на колонии. За едно лято една колония от прилепи от една пещера изяжда около 6 тона насекоми. Всеки, който е бил някога в Странджа, знае колко мухи и комари има там и колко са досадни. Представете си какво би било, ако ги нямаше прилепите.

12. Дори зимно време Странджа не посивява – даже обратното. От средата на декември до края на февруари планината е покрита с килим от цъфнали циклами.

13. Зелениката е символ на Странджа. Повечето хора смятат, че зелениката е храст, но всъщност тя е дърво, което достига до 5-6 м височина. Всяка година в началото на май се провежда Фестивал на зелениката.

14. В Странджа се намират петте нестинарски села – Кости, Кондолово, Българи, Граматиково и Сливарово. Всяка година на 3 срещу 4 юни в село Българи се провежда ритуалът нестинарски танци.

15. На 5 км от село Българи можете да посетите истинска класна стая на открито, в гората. Екопътека Марина река е с дължина около километър и ще ви срещне с терциерна растителност – видове, които растат по тези места от милиони години.

16. Природен парк "Странджа" има два информационни центъра, в които можете да научите куп интересни факти за района и да получите информация за маршрути. Информационният център в Малко Търново се намира в централната част на града, на ул. България 11. Работи всеки ден от 9 до 17 часа. Зимата само с предварителна заявка на тел. 05952/3635, 05952/3160 или 0886 399 658. Информационният център в село Граматиково се намира в центъра на селото и разполага с музейна експозиция, свързана с природата, забележителностите и хората в Странджа. На вратата има телефон, на който да позвъните, за да ви отключат. Посещението и в двата центъра е безплатно. 

Източник: peika.bg


В категории: Животът


7
Коментара
7
Коментара по темата
7.
ЗНП СТРАНДЖАНСКИ МАНОВ МЕД
18.11.2019 23:51:10
0
2
Ние имаме единственият в България продукт със статут на Защитено наименование за произход Странджански манов мед, който е най-богатият мед на антиоксиданти, които унищожават свободните радикали причиняващи рак и изчистват организма от токсини пестициди Раундъп и други. Странджа е дар ор Господ!
6.
До 1-ви
18.11.2019 00:23:49
3
8
Дидо, имаш много поздрави от Коджакафалията от село Зидарово! Некадърници!
5.
От с.Кости
17.11.2019 22:45:14
1
8
На ''гражданина'' , ако му спреш тока за 3 часа (Що'т UPS-a му издържа 2-ва) ще си държи държи ръцете 1 час в г..за

....
4.
факт 17
17.11.2019 22:00:44
6
24
вече трето поколение странджански селяни живее у градо ,но манталитета селски си остава същият , дето викат НАПУСНАЛИ СЕЛОТО ,АМА СЕЛОТО НЯМА ДА ГИ НАПУСНЕ НИКОГА . странджански епос
3.
ха ха
17.11.2019 21:57:23
5
15
всички сте от село бе пичове. не се пънете да се изкарате граждани.
2.
аз
17.11.2019 21:30:53
9
5
da be
1.
Дидо
17.11.2019 21:19:26
18
30
Хубава природа ,но с големи селяци в нея
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Катастрофа между три автомобила затвори "Маказа", има пострадали Катастрофа между три автомобила затвори "Маказа", има пострадали Не уточняват броя и състоянието на пострадалите. Районът е отцепен от полицейски екипи Инж. Петър Кънев: Нужно е да водим балансирана и разумна политика Инж. Петър Кънев: Нужно е да водим балансирана и разумна политика Кандидатите за народни представители от „БСП за България“ обсъдиха с бургазли въпроси за социалната политика и за по-добър живот Българската Анджелина Джоли покори Еверест Българската Анджелина Джоли покори Еверест . За 49-годишната бивша шефка на кабинета на спортния министър Красен Кралев това е първа експедиция в Хималаите Шоу на „Тройката“! Жечо Станков и доц. Ивайло Иванов учат младите бургазлии на народни хора Шоу на „Тройката“! Жечо Станков и доц. Ивайло Иванов учат младите бургазлии на народни хора Стотици бургазлии се хванаха на хората и си припомниха българските традиции Учени разкриха как да блокираме гените на стареенето Учени разкриха как да блокираме гените на стареенето Вижте как можете да удължите живота си... Продават легендарен завод от соца, направил България № 1 в индустрията Продават легендарен завод от соца, направил България № 1 в индустрията Съдбата на завод "Бронз" става ясна на 16 май Всяка трета медсестра е над 65 години, годишно по 1000 напускат системата Всяка трета медсестра е над 65 години, годишно по 1000 напускат системата Едно от решенията - достойно заплащане Този певец хвърли над 1 милион в баровски имот край София Този певец хвърли над 1 милион в баровски имот край София След 4 месеца Миро от "Каризма" и неговата съпруга ще се преместят в новия палат Мангъров за мерките срещу коклюш: Промените във ваксинационния календар, са като тези в Конституцията Мангъров за мерките срещу коклюш: Промените във ваксинационния календар, са като тези в Конституцията Специалистът намира стриктното ваксинирането на децата по сега утвърдения календар за най-ефективно Федерацията по вдигане на тежести е на червено 80 дни преди Олимпиадата Федерацията по вдигане на тежести е на червено 80 дни преди Олимпиадата Спортисти и треньори не са получавали заплати от декември
Русия е открила огромни запаси от нефт и газ в Антарктида Русия е открила огромни запаси от нефт и газ в Антарктида Голяма част от тях са в райони, към които има претенции Великобритания Нашенци все повече купуват имоти в Гърция, по-евтини са Нашенци все повече купуват имоти в Гърция, по-евтини са Това се случва въпреки че и там цените растат Откриха рекордни количества фекалии и ешерихия коли 10 пъти над нормата в Темза Откриха рекордни количества фекалии и ешерихия коли 10 пъти над нормата в Темза Как англичани приемат случващото се с любимата река Гърците ни завиждат за евтиния бензин Гърците ни завиждат за евтиния бензин У нас литър А-95 струва средно 2.72 лв., при съседите гони 4 лева 24-годишен и небинарен: Този певец спечели "Евровизия" 24-годишен и небинарен: Този певец спечели "Евровизия" Конкурсът премина под сянката на протести заради участието на Израел Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни Това е най-високият дял на недоверие по този показател сред всички възрастови групи и е двойно по-висок, отколкото при хора на възраст над 70 г. Шофьор загина при тази тежка катастрофа Шофьор загина при тази тежка катастрофа Инцидентът стана на пътя Велико Търнонов-Русе На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб Дейвид Бекъм е в битка за 1 млрд. паунда  Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци „Това нищо не значи“, коментира майката на Валери – двукратната олимпийска шампионка по стрелба Мария Гроздева Тези естрадни звезди станаха земеделци Тези естрадни звезди станаха земеделци Като истинска лейди Катя е поела по-леката, креативна и аристократична работа – градинския дизайн и цветарството
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори