×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

35 въпроса за живота ни през соца, чиито отговори някои „забравиха”


35 въпроса за живота ни през соца, чиито отговори някои „забравиха”
В неделя най-често срещаната гледка по улиците беше мъж легнал под кола с отворен преден капак
03 Ноември 2019, Неделя, 08:30 ч.
Автор: Флагман.бг

Помните ли, че капачките за буркани бяха по-ценни от валута наесен

Взех да се чудя, защо като сме били първенци в света едва ли не по всичко, всички чакаха на мама и тате от село да напълнят багажника на каталясалия Москвич с буркани. Ето няколко  въпроса за живота ни през соца, чиито отговори някои „забравиха”

 Защо ли в нашия плод-зеленчук постоянно имаше нектари някакви в бирени бутилки, но като пуснеха домати и пипер ставаше опашка?

 

Защо месото в месарницата беше винаги с кокал…

Защо прясното мляко все течеше, а киселото беше с полуотворени капачки…

Защо когато лютеницата уж беше уникална, всички варяха лютеница есента…

Защо в бирата плуваха парцали и всички гледаха бутилките като ги купуваха….

Защо в месарницата миришеше на мърша, а в плод-зеленчука на гнилоч…

 

Защо капачките за буркани бяха по-ценни от валута наесен (Дори в зората на „демокрацията“ БСП подкупваше пенсиите с капачки за буркани, вместо с кебапчета, ако си спомняте )

Защо да видиш Мерцедес беше на късмет, а АЗЛК (заводското наименование на Москвича) се превеждаше на народен език Ах Защо Ли те Купих?

Защо баба ми, работила цял живот в текстилна фабрика получаваше почти до последно 65 лева пенсия, които не стигаха за нищото, което дори го нямаше по магазините?

Защо 9/10 от къщите бяха неизмазани, а за паркет се чакаше повече отколкото за нова кола?

Защо в панелките винаги имаше мухъл, дограмата духаше отвсякъде и имаше само 1 модел кухненски шкафове?

Защо в магазините за обувки ставаше празник като пуснеха номерата 42 и 43, но за сметка на това беше пълно с номера 46 и нагоре ?

Защо дамските превръзки приличаха на детските памперси?

Защо социалистическата ни пералня Перла 05 постоянно й гореше мотора ?

Защо имаше режим на тока зимата и режим на водата лятото?

Защо имаше обществени бани?

Защо в неделя най-често срещаната гледка по улиците беше мъж легнал под кола с отворен преден капак?

Защо автобусите бяха мръсни, течаха отвсякъде като валеше, а зимата беше по-студено от навън?

Защо българските безалкохолни бяха супер, ама всички се редяха на опашка при циганите за сиропите?

Защо училищната зъболекарка ми извади зъба, вместо да го лекува?

Защо в детската градина си премазах пръста, а другарките ме наказаха и дори не ме пратиха на лекар?

Защо ябълките в магазина все бяха малки и полуизгнили?

Защо алкохолът беше супер, ама всички си варяха домашна ракия и вино?

Защо почивните станции приличаха на казарми?

Защо имаше въшки (и то масово) ?

Защо здравеопазването беше върха, а масово имаше епидемии от шарка?

Защо от дъвки идеал и дъвчащи бонбони падаха пломбите?

Защо времето при соца се изразяваше с лага „сушата, кишата и Гришата “ ?

Защо нямаше престъпност, а се крадеше всичко и навсякъде?

Защо барман беше уважавана професия, а инженер беше синоним на балък?

Защо граничарите застрелваха тези, които бягаха, а не тези, които влизаха в държавата? Сигурно защото нямаше от вторите ?!

Защо в болниците беше абсолютна мизерия?

Защо беше забранено да се внасят западни лекарства, дори ако от това зависеше живота на човек?

Защо много хора си заминаха заради сгрешени лекарски диагнози?

Защо ?

п.п. Забележете, че дори не съм споменал бананите Ама като се замисля, то и социалистическите банани май бяха по-хубави от сегашните…, припомнят от "Соцбг".


В категории: Ретро Флагман


45
Коментара
Флагман.БГ Откриха мъртъв изчезналия журналист Откриха мъртъв изчезналия журналист 21/05/2024, Вторник 21:43 0
45
Коментара по темата
45.
gorgona
04.11.2019 20:11:25
1
8
Яжте сега на Макарона макароните, на Меркел 20 годишното месо и българска лютеница с китайско пюре. Пък за транс мазнините и палмовата мазнина халал да ви е. В саламите месо няма само е-та.
44.
ХХ
04.11.2019 15:58:01
1
3
@43
мда... пий ся презервативи :)
43.
Стамат
04.11.2019 14:00:53
2
4
Аххх още помня как чакахме пред кръчмата камиона ,да донесе бира от фабриката която беше някъде, където сега е мола в Славейков.Стояхме с празни бутилки в касите за бира и всеки пазареше по 1 каса .Нямаше толкова спирт в бирата за стабилизиране и за това ставаше на парцали след 3 дена .За сметка на това пък беше по лека и като седнехме по 10 всеки можеше да изпие
42.
Анонимен
04.11.2019 07:47:05
1
6
Като гледам коментарите на простия българин няма как да не коментираш... Българина е най черногледия във какьвто и аспект да го побледнеш или стане дума
41.
Иван
03.11.2019 19:13:15
10
11
КАТАЛЯСА ЛИ СТЕ ВИЕ ФЛАГМАН МОСКОВЕЦА В БАГАЖНИКА СЪБИРАШЕ 1О ТОРБИ ЦИМЕНТ И ОДЗАТ СЪБИРАШЕ 15 ЧУВАЛА С ФУРАЖ И НА БАИРА СЕ КАТЕРИ КАТО КОТА А СЕГА СЛОЖИ НА НЯКОЙ НОВ ТАРАЛЯСНИК ТОВА И ЩЕ Е ДО ТАМ ЩЕ СВЕТНАТ ДАДЧИЦИ ЗА ПРЕТОВАРВАНЕ И ЩЕ ВЛЕЗЕ В АВАРИЕН РЕЖИМ И ДО ТАМ.
40.
Ха ха
03.11.2019 17:43:21
13
16
Списвача на този гнилоч явно не е бил роден по онова време и пише само неистини....3 милиона си тръгнаха, мангали навсякъде това ли искаш списвачо...
39.
Тодор
03.11.2019 17:07:02
13
14
Когато 3 милиона млади-бъдещето на нацията напуснаха страната; когато останалите рупат отровите на Европа пробутвани ни за храни; пият радиоактивна вода; дишат остатъците от обеднения уран след бомбардировките в Сърбия; носят дрехи втора употреба, карат коли трета употреба, спят с жени кой знае коя употреба /дотук спирам, макар че има още много благини/- е, няма как да не измъдриш подобна статия.
38.
Marinero
03.11.2019 16:52:26
0
9
Абсолютно съм съгласен с 35. Но тези нищоможещи са продукт на извратената система наложена ни от наследниците на комунистите, тези които за ден се пребоядисаха от комунисти във капиталисти и фабриканти и опоскаха остатъците от социалистическата индустрия която превърнаха предимно в скрап за да си напълнят банковите сметки. Те са сегашните ни господари и олигарси, тях ги назначават за бизнесмени, те не са потомствени такива (справка Домусчиев) С кадрите особенно с техническите е пълна трагедия, той не може да смята до 100 и ръцете са му отзад, но иска минимум 1500 лв и служебна кола, а и да работи когато му е кеф, тоест от време на време.
37.
Народа кучета го ял.
03.11.2019 16:50:20
3
14
Не се карайте.
Дали е комунизъм или демокрация,
това какво променя за обикновеният гражданин?
И преди и сега хард комунистите и хард демократите са едно тесто хора.
Няма какво да се лъжем обаче, че като държава сега сме по-зле. Едно време имаше и специалисти и армия, е вярно не бяха толкова пълни витрините на магазините с различни стоки, но какво от това? Сега пенсионерите не могат да отидат на гости на децата си в големите градове, защото билетите за междуградският транспорт в двете посоки са им 1/4 от пенсията... Жалко че в правителството има толкова много ибрикчии, които продадоха и майчиното си мляко за материални придобивки
36.
мхм
03.11.2019 16:38:38
0
7
така е. прав си. но винаги е имало и ще има мърша. некадърните стават началници, а кадърните сега бягат навън. много мои познати избягаха точно заради лошото заплащане, а навремето затова не ни пускаха, защото нямаше да има кой да работи.
35.
до 25
03.11.2019 16:32:39
0
24
Не може да се отрече, че тогава имаше квалифицирани кадри със златни ръце. Учил съм занаят по това време, а старите бачкатори ми дадоха хлябът в ръце. Можеш ли тогава, можеш и днес. И аз ревах за демокрацията, но днес няма кадри, няма и интерес, а работа имам. Идва и ме пита за заплатата, а когато дохде ред аз да го питам може ли да заваря, ми отговаря, че не е пипал електрожен, но имал кетап. Днес не мога да намеря 3 - ма заварчици за фирмата си при положение, че работя с тях. Немокаити, но с претенции. Колко пари да му дадеш ? За сега работя с кадри от ония години, ама след 10-15 годинки, когато се пенсионораме не виждам кой ще произвежда и ще работи квалифициран труд. Днес има много ИТ специалисти, но един от тях не може и клечка за зъби да си издялка, а животът хубав - лош си е материален и си иска ръчичката. Ония години даваха специалисти и истински инженери, какъвто смятам че съм.
34.
До 27
03.11.2019 16:15:06
20
10
Луканка нямаше.Само на майка ти мидата се сервираше.Бяхме като в суши ресторант
33.
До 29
03.11.2019 15:08:54
19
14
По мързеливи от демократите няма! Само реват държавата да им дава пари наготово, да не плащат данъци, да получават готова инфраструктура и пазар. Знаят само с пръстчето да махат - това за тях е много тежка работа, да махат 4 часа с пръстчето означава, че ще са в болничен следващите 40 дни
32.
Куроленко
03.11.2019 15:08:43
27
16
Ако беше толкова зле хората щяха да са го забравили, ама го помнят като златен век на българия, и факта че се пише против него показва че системата тогава е била доста по сполучлива от сега .
Китай доказа че плановата икономика е бъдещето на човечеството защото не се хабят излишни ресурси, капитализма е унищожаване на природа, ресурси и хора в името на печалбата!
31.
ХХ
03.11.2019 15:06:17
3
19
Капачките никога не са били по-ценни от валутата, а месото милиони години, допреди да се появят соевите му и подобни изкуствени заместители, е растяло на кокал...
30.
Do marinero
03.11.2019 13:58:14
3
14
Ей маринеро, липсваше ми! В случая си прав! Който можеше работеше навън птофесионално! С ЕДНА МАЛКА ПОДРОБНОСТ: ПРЕЗ 131 ПРОВЕРКИ МИНАВАШЕ ДАЛИ Е ЛОЯЛЕН КЪМ ВЛАСТТА! НЯКЪДЕ 80 ТЕ ГОДИНИ ОТХЛСБИХА ПРИМКАТА И СЕ ДИШАШЕ ПО СПОКОЙНО! И ЛАДИТЕ СЕ ПРОДАВАХА В КОРЕКОМА БЕЗ РЕД И С ДОЛАРИ, НЕ РУБЛИ! ЧУДНА РАБОТА ОБАЧЕ: НЯМАШЕ ГОЛЯМО НАТИСКАНЕ ЗА ТЯХ. ЗАЩО ЛИ??????
29.
Демократ
03.11.2019 13:44:58
15
15
Колега остави ги тези мързеливи некадърни негодници сега им е трудно защото навремето бяха свикнали на готово . Макар ,че живяха е мизерия и глад затова правиха буркани щото зимата е дълга а в магазина няма нищо , да се моля на комшията за половинка хляб и чаша захар ужас да “имаш пати “ а да няма какво да си купиш Онези времена бяха само глад и мизерия и наши и ваши .
28.
Marinero
03.11.2019 13:44:06
6
25
Какво да говорим, щом и бай ви Тодар, лека му пръст, в последното си интервю по всяка неделя каза, че не харесвал системата която са изградили, харесвал идеята но със системата се издънили. Неговите хора поеха и извратиха опита за смяна на системата. Сега ни управляват наследниците им , същите бездарници и бандити.
27.
До 14
03.11.2019 13:40:18
24
12
Мечтаеш за комунизма защото майкати го е лапала на партииният секретар и за тива тъгуваш за онези времена имал си луканка в хладилника ама на каква цена майкати я бухат яко за едно парче салам .Сямо пълен идиот и некадърник може да мечтае за онези времена работа имало за всички ами и сега има ама за тези дето им се работи за комунисти дето искат да цъкат белот по цял ден не им отърва .
26.
ДО 22
03.11.2019 13:04:38
8
24
ДРУГАРЮ ВОЕНЕН В ОСТАВКА! НАЙ ВАЖНО ЗА ЕДНА РАБОТА Е ОРГАНИЗАЦИЯТА, НАЛИ? АЗ ПОМНЯ В АРМИЯТА КАК СЕ ОРГСНИЗИРАХТЕ! ЗА ЗВЕЗДЕЦ КОНКРЕТНО! ОРГАНИЗИРАНО И ПО ДЪРЖАВНИЧЕСКИ ПОЛУЧАВАХТЕ ПО 700 ЛВ ЗАПЛАТА МИН СТАРШИНА, КОГАТО ИНЖЕНЕРА БЕШЕ С 350! ОРГАНИЗИРАНО ЖИВЕЕХТЕ В ДЪРЖАВНИ ЖИЛИЩА, ХРАНЕХТЕ СЕ ПО 3 ПЪТИ НА ДЕН БЕЗ ПАРИ Я ДЪРЖАВНАТа столова! ОРГАНИЗИРАНО! НАЙ ГОЛЕМИЯ ГЪРЧ БЕШЕ ПО ВРЕМЕ НА УЧЕНИЯ ИЛИ НЯКОЯ ПРОВЕРКА ОТ МО! ВСИЧКО ИМАШЕ, АМА ЗА ВАС! И как иначе? При 30% от бюджета отиваше за армията!!!! Хубави времена, нали????
25.
хи хи хи
03.11.2019 12:46:57
15
25
голямо плюене, голямо реване. ама никой не си дава сметка, че благините ги имаше, защото руснаците наливаха пари. като спряха да наливат и рухнахме. да, хубаво беше. и най-вече сигурност, но то си имаше цена. тогавашният строй беше добър за тези, които ги мързеше да работят и им харесваше да си живуркат. а сега трябва да се борят, да се конкурират, да мислят. нормално е да не им харесва. колкото до пенсионерите, парите им за пенсии ги открадна точно тяхната любима партия. да се обърнат към нея и да си ги искат.
24.
емигрант
03.11.2019 12:09:19
15
26
Когато се пише за социализма , може би следва да попитаме автора – тои на колко години е бил , работил ли е или пишеш на база фантазии .
Ще отбележа на 63 г съм , над 25 г живея в чужбина . Така . че , сигурно по добре виждам реалната разлика от 2 страни на медала. Какво би било по добре ако се случваше в социализма .
1. Много заводи , техниката ни създаваше продукта, така че физически участието на хората бе по малко .
2. Ограничението на хората свободно да пътуват извън граница както беше при сърбите .
3. Обезлюдяването на селата , за сметка на градовете в зависимост от изграждането на заводи .
За строителството – хората в селата , нямаха ограничение за това и строяха големи къщи . И сега е така , но в градовете се правят много кооперации на база предоставено право за строеж , купувача плаща и обезщетение на собствениците а земята си остава на тях.Прекалено скъпо строителство зад фразата , така е на запад , но какъв е стандарта не се пита.
През времето на социализма имаше всичко и качествено , тиражира се поради изкуствената липса която се създаде последните години преди 1989 г. Хората на село имат земя , сеят , нормално и правят зимнина , сега не е ли така . знаеш с какво ториш.Приказката за месарницата , капачките, зеленчуците е фарс. България произвеждаше , Ткзс имаха овощни. Зеленчукови градини а сега само есенници , износа бе голям , имаше консервни фабрики , но имаше контрол . Колко вкусни бяха кремвишите а сега ? Така , че не говорете ако не сте живяли втози период . просто евтина спекула .Всяко време си има позитив и негатив.
А какво ще кажете – 1. Колко студенти сега а знания какви ? Къде се реализират те – терминал 1. 2 . Толкова ли е глупава тази държава ,да изнася млади специалисти ?
2. Вижте колко партии , каква идеология имат , членска маса и всички против комунизма а повечето какви са , днес с едни утре с други . Или какви са кандидатите за кметове , депутати . Ами повечето не са в час , Е , борба за кокала . А по времето на социализма имаше цедка- как се влизаше и завършваше ун иверситет .
Така , че спрете да сравнявате ,времето ще отсее и даде оценка .По добре мислете какво и как да се промени за по добро на нацията .
23.
Добри Джуров
03.11.2019 11:26:33
24
23
То е ясно, че сега нямаме никаква армия, но така искат новите господари. А новите управляващи се надпреварват да им слугуват
22.
Организация
03.11.2019 11:22:10
23
24
Аз пък като бивш военен помня какво имахме и го сравнявам със сегашното. Да не говорим за тактическа подготовка също. Със силна армия можехме да си позволим да сме някой поне в Източния блок
21.
Do 15
03.11.2019 11:02:40
13
25
КОЙТО ПО ОНОВА ВРЕМЕ Е ХОДИЛ В УНГАРИЯ ЯСНО СИ ДАВА СМЕТКА ЗА РАЗЛИКИТЕ! А УНГАРИЯ БЕШЕ ПОД СПЕЦИАЛЕН НАДЗОР ЗАРАДИ СЪБИТИЯТА ОТ 59А! ИСТИНАТА за ТЕЗИ БЛАГИНИ ЗА НАРОДА, КОИТО СПОРЕД ТЕБ СЕ СЪЗДАВАХА Е ЕДНА САЛФЕТКА ОТ 45А В ПОТСДАМ КЪДЕТО СЕ РАЗПРЕДЕЛЯ ЕВРОПА! И ТАМ ПИШЕ, ЧЕ БГ ПОПАДА ПОД98% ВЛИЯНИЕ НА СССР, А ЕДНА УНГАРИЯ НАПРИМЕР Е САМО 80%!!!!! ВМЕСТО ДА СЕ ПЛЮНЧИШ И ДА РАЗМАХВАШ СОЦ ЛОЗУНГИ ЧЕТИ И СЕ ОБРАЗОВАЙ И СЕ НАУЧИ ДА АНАЛИЗИРАШ! ЗНАЕШ ЛИ КАКВО ОЗНАЧАВА ГЕОПОЛИТИКА????? ЕТО ЗАРАДИ НЕЯ СМЕ ВСЕ ОЩЕ НА ТОЗИ ХАЛ, А УНГАРИЯ, ПОЛША И ЧЕХИЯ НИ ИЗПРЕВАРИХА! НЕ ЗАРАДИ ТВОИТЕ ЛОЗУНГИ И ФАНТАЗИИ ЗА ФИЛАНТРОПИЯ И КОЛКО ДОБРИЧКИ БИЛИ ТОШО И БСНДАТА МУ ЧЕ СЕ ЖЕРТВАЛИ ЗА НАРОДА!!!!
20.
пак съм аз (16)
03.11.2019 10:59:23
27
30
Дядо ми получаваше също 180лв пенсия и работеше като пазач за още 160лв, получаваше и по 12лв всеки месец че е участвал във войната. Баба ми не се беше пенсионирала още по това време и получаваше 480лв заплата. Можеш ли да сметнеш дохода? 832лв месечен доход за селски хора. Един двустаен апартамент беше 12500лв
Миньорите също взимаха по 500-600лв заплати и по 450лв пенсии
19.
Marinero
03.11.2019 10:58:42
17
25
Зад трабанта на първата снимка се вижда муцуната на BMW 316, Модел 1974. Невероятна кола за времето си, нищо общо със соц. автомобилите. Вдигаше 200км/ч . Вуйчо ми Бог да го прости имаше такава, докараха му я чисто нова в сандък, но той беше архитект и работеше дълги години като такъв в арабския свят, без да е бил комунист, беше професионалист.
18.
Dobrin
03.11.2019 10:46:57
21
38
Покрай всички БЛАГИНИ НА ОНОВА ВРЕМЕ АЗ СИ СПОМНЯМ ОЩЕ ЕДНА: НА 18 Г, ПРИЕТ СТУДЕН С ОТЛИЧНА ОЦЕНКА В СУ МЕ ВКАРАХА В ДЕВЕТТЕ КРЪГА НА АДА НАРЕЧЕНА КАЗАРМА КАТО ВНУК НА ВРАГ НА НАРОДА КРУПЕН ИНДУСТРИАЛЕЦ! СРЕД КРИМИНАЛНИ ПРЕСТЪПНИЦИ, ОТРЕПКИ НА ОБЩЕСТВОТО! ТЕЗИ НЕЩА НЯМАТ НИЩО ОБЩО С МЕСО, ЗАРЗАВАТ, СИРЕНЕ КАШКАВАЛ И ЛЮТЕНИЦА! ИМАТ ОБЩО С ТОВА, ЧЕ ЧОВЕШКАТА ЛИЧНОСТ НА ХОРА КОИТО СА РАЗЛИЧНИ ОТ КОНФЕКЦИЯТА СЕ СТЪПКВАШЕ В КАЛТА! И Й СЕ ВМЕНЯВАШЕ ЧЕ ТОВА ЗАСЛУЖАВА! ЗА ТОВА ГОВОРЕТЕ! НЕ ЗА ПЛЮСКАНЕ И ВЕЩИ! ТЕЗИ НЕЩА ГИ ИМА И СЕГА! С 600 ЛВ НЯМА ДА УМРЕШ ОТ ГЛАД КАКТО И С 65 ЛВ ПЕНСИЯ ТОГАВА! ГОВОРЕТЕ ЗА ЛОВЕЧ, СКРАВЕНА! ГОВОРЕТЕ ЗА РАЗСТРЕЛЯНИТЕ ПРИ ПРЕКОСЯВАНЕ НА ГРАНИЦАТА, КОИТО КАТЕГОРИЧНО НЕ ИСКАХА ДА ЖИВЕЯТ В РАЯ НА ЗЕМЯТА! ГОВОРЕТЕ ЧЕ ДА СИ КУПИШ ЕДИН СВЕСТЕН НАУЧЕН КАЛКУЛАТОР ТИ ТРЯБВАХА ВРЪЗКИ ЗА ДОЛАРИ И В КОРЕКОМА, ЗАЩОТО СЕ ПРЕДЛАГАШЕ ЕДИНСТВЕНО ЕЛКА И ТО САМО НА.ПРЕДПРИЯТИЯТА! ГОВОРЕТЕ ЧЕ ЕЛИТА ПРИ ПРОБЛЕМИ СЕ ЛЕКУВАШЕ ВЪВ ФРАНЦИЯ НАПР, А ОБИКНОВЕНИЯ ЧОВЕК РАЗЧИТАШЕ НА ГРАДСКАТА БОЛНИЦА С АПАРАТУРА И ПОЗНАНИЯ НА ЛЕКАРИТЕ ПО СЪВЕТСКА МЕТОДОЛОГИЯ, НАЙ ДОБРАТА В СВЕТА! ГОВОРЕТЕ ЧЕ АКО НЕ ИСКАШ ДА ЖИВЕЕШ В ПАНЕЛКА ДО СЪСЕДА ТИ ТИ АЛКОХОЛИК, ЕДНА ТУХЛА ДА СИ КУПИШ ТИ ТРЯБВАХА ВРЪЗКИ! ГОВОРЕТЕ ЧЕ ЗА СКАПАНИЯ МОСКВИЧ АКУМУЛАТОР, ГУМИ ДА СИ КУПИШ ТРЯБВАШЕ ДА БУТНЕШ НА АРМЕНЕЦА ОР СЕРВИЗА! САМО ПЛЮСКАНЕТО ЛИ ВИ Е ВАЖНО? ПИЯЧКАТА? ПЕНСИЙКИТЕ? ЗА ТОВА ЛИ ЖИВЕЕ ЧОВЕК НА ТОЗИ СВЯТ????????????
17.
До 13
03.11.2019 10:38:29
29
22
Аз ти давам безплатен билет до Демократична Република Конго, Мексико, Колумбия, Индия, Судан, да живееш и работиш там в демократичните условия! Бас хващам, че ще предпочетеш билет за Северна Корея
16.
От извора
03.11.2019 10:38:16
39
34
А защо баба ми се пенсионира през '86 с пенсия от 180лв, което се равняваше на масова заплата по това време?
Защо преди това като краварка в ТКЗС получаваше 480лв заплата?
Малки сте и не помните, затова половината ви статия е измислица.
А да наричате пенсионерите с жаргонното "пенсии" е автогол за всяка уважаваща себе си медия, каквато явно вие не сте
15.
Смешна статия!
03.11.2019 10:35:49
37
43
А защо през 1980 година в Япония телевизорите тежаха повече от хладилник? Защо през 1980 година нямаше компютри в Мерцедесите? Защо през 1980 година един американски Кадилак харчеше 40 литра на 100 км? Защо през 1980 година в Западна Германия нямаха смартфони? Ами защото тогава бяха такива технологиите!!!! Важното е, че България се опитваше да върви в правилната посока и да създава благини за народа, а не само за едно огромно статукво, което кара Ламбота, Бугатита, Ролсове, Мерджани, докато народа масово гладува и няма пари за пломба на зъб. Колкото и лоши да бяха комунистите, бяха милион пъти по-добри от демократите!!!
14.
До 13
03.11.2019 10:28:36
32
52
Подаряваш на майка ти мидата
13.
Демократ
03.11.2019 10:19:06
26
37
Подарявам еднопосочни билети за Северна Корея на всеки тъгуващ по комунизма . Едвали ще има желаещ .
12.
:)
03.11.2019 10:18:51
40
47
По тъпа и лъжлива статия не съм чел никъде. Тези глупости ги разправяйте на някой, който няма спомен от онези времена.
11.
Кую
03.11.2019 10:09:51
29
36
Няма по голямо робство от демокрацоията.
10.
до 3
03.11.2019 10:06:13
1
43
Бяха ми останали 15 000 евра и реших са си купя парче земя -направих си градинка .бих си сонда ,посадих овишки и си гледам зарзават.
Всички ми се смееха и дори роднините ми се подиграваха ,че съм бил Луд , щял съм да получа гърбинка и прочие.
Обаче след 5 години градината се оформи -овошките плододават ,бера си пресен зарзават - а роднините дойдоха и като видяха красотата -от злоба и завист се изпокриха.Поканих 1 -2ма дойдоха с чувалите да берат ,гладни като кучета и повече не се видяха ,нито чуха.
Купихме си от един циганин една изхвърлена стара но здрава калайдисана тава за лютеница и си направихме- уникален вкус и голяма вкусотия.Който опита и онемява. Та българската земя е уникална богата и плодородна - направете си собствена градина- хем уйкенда ще сте на въздух и сред природата -хем ще имате прясна и здравословна храна.
9.
Еееееее
03.11.2019 09:56:19
24
35
Еееее много комуняги (хора опитващи се да живеят ба гърба на друг ) тук пожелавам ви комунизма да се върне и вие и децата и внуците ви да си живеете дружно в тези времена , наситено с блага и навсякъде храна . А и дано да сте от тези с връзките ,че
8.
Соц кенефа
03.11.2019 09:55:48
30
41
Няма пример в световната история където комунизъм да е успял. Ако тук не беше паднало комунистическото робство сега шайката нереализирани бездарници пишещи отдолу щяха да живеят като в Куба и дори нямаше да имат от къде да изливат малоумието си, тъй като телефон или компютър щяха да са виждали само на филм от нелегално внесен диск или касета.
7.
agent 007
03.11.2019 09:51:32
10
34
Факт е ,че и Комунизма и Демокрацията са една УТОПИЯ.
И сега и преди който докопа властта той царува- останалите робуват.
Истината е ,че хората са били най-добре Не при комунизма,фашизма или демокрацията ,а при някой ЦАР или Крал който е бил честен и справедлив индивид и е налагал общото благо със сила -с огън и меч- хан Крум,цар Симеон и прочие.
Относно статията:
Да тогава бяха други времена и нрави- хората бяха Бедни материално ,но Много по сплотени и щастливи от сега.
Защо?
Защото е доказано ,че колкото си по-богат толкова си по НЕщастен .Богатството поражда пороци и е едно бреме .90% от хората днес-бясно се стремят само към материално благополучие-само ,че в 99%от случайте то води до синдрома "да се заробваш и робуваш" на собствената си алчност.
Същото е и с крайната бедност и нищета - ежедневната борба "за хляба"- е непосилно тегло за човека.
Соломон е казал: Не искам да съм нито богат ,нито беден !
............
6.
аз
03.11.2019 09:30:22
38
35
Тъкмо се притесних, че ви я няма "проучвателната в стил Галъп" рубрика, статия, мнение или както там се нарича.
Недоумявам какво целите с тези съботно-неделни статии, в които е вкаран само субективизъм. Да, съгласен съм с номер 2, че "разликите" ги правите само, от позицията ма материалния мозък на някой си, чиито мозъчни гънки са по-скоро тънки черва, а душата му - стомах от ония, които нямат свиване. Забележете че повечето му "опорни"точки са за ядене, а удобно са пропуснати точките ( за които аз нямам време, а и не виждам смисъл да описвам), чрез които тези 35 набелязани глупости стават нищожни. Това е днешното типично потребителско мислене, заради което човекът за човек се превърна в звяр. Днес "благодатът" се крепи върху това каква кола караш, колко апартамента имаш, колко власт имаш и колко си по, по, най. Всичко обаче е фалш и е закрепено на оръфаните ни души бедни. Както са казвали римляните - дайте им хляб и зрелище. Само че днес не ни дават от нищо, а зрелището сме им ние. До авторът: Как изтърбушения от същността си ЧОВЕК да знае, че всъщност месото расте на кокал. Как тази мушмула изумена да знае, че месото мирише, и не - не миришеше на мърша, миришеше на прясно месо и карантия, която задължително се продаваше с трупчето на животинчето. Питайте го ахмака, защо днес карантията е забранена и я няма достатъчно по магазините ? За бирата - ахмакът как да знае, че бирата с парцали означаваше - истинска бира с изминал 3 ДНЕВЕН срок. Толкова траеше бирата, млякото което течеше беше с надигнала капачка, защото още на втория ден се разваляше. Разваляше се, защото превкисваше, заради ценните си бактерии, които днес са унищожени с консервант. Лютеници се правеха на село, защото хората работеха и си произвеждаха, което автоматично вкарва в нищожност точката, заради която възрастните се редели на опашка за....плодове и зеленучци - малоумие. Бананите, ах тези банани. Нормално е днес да има банани. Това трябва да ни бъде и гербът за радост на ония, които са чували, че преди е нямало банани, ама как да им обясниш на шушляците, че във всяка бананова република си има банани. Имаме си ги и ние в изобилие вече, че дори и за ракия ще ги варим. Джендърското съсловие пък може да си ги навира в отверстие някакво, защото освен, че ги има вече са и на размери. За нектарите: какув идоот трябва да си въобще да ги споменаваш в нагласените си точки. Това бяха истински нектари от живи плодове, които днес наричат смути, продаващо се за 3-4 лв. 250 гр. с консерванта вътре, защото пастцоризацията ще го оскъпи повече.Не виждам смисъл да пиша повече, но пък прозирам желанието и усърдието на някой или някои да пише глушости за отминалите времена подтикван от ужасните си страхове да не се върнат ония времена, в които въпреки трудностите имаше огромни човещина, душевност, култура, ред, законност, армия, държавност и българщина. Само се сещайте кой има интерес да пише тези статии и каква параноя го гони.
5.
Седемте чудеса на комунизма
03.11.2019 09:09:15
44
44
1. Всички имаха работни места.

Тогава за всеки имаше работа. Излизаш от университета висшист и веднага ти се намира работа по специалността. Все пак по онова време бяхме първи в Европа по висшисти, като 30% от населението бяха такива. Такова нещо, като безработица или извратени интервюта за работа е нямало. За всеки е имало работа и мотото е било „Трудът краси човека“.

2. Въпреки че всички имаха работни места — никой не работеше.

Най-хубавата черта на социализма беше липсата на експлоатация. Всеки имаше работа, която най-много му отнемаше осем часа на ден да присъства на нея. От никой не се е изисквало да полага усилия и да изпълнява ежечасови или ежедневни норми. Просто отиваш на работа и работиш, колкото искаш, а производителността на труда е била, като тази в повечето западноевропейски страни.

3. Въпреки че никой не работеше — планът се изпълняваше 100%.

Това е едно от големите чудеса на социализма, понеже всеки се е скатавал и не е уж работил, както трябва, но направеният план се е изпълнявал на 100%. Имало е голяма организация и качествен контрол, въпреки че никой не е работил, както трябва.

4. Въпреки че планът се изпълняваше 100% — в магазините нямаше нищо.

В магазините имаше от всеки вид колбас или млечен продукт по една марка, но те бяха качествени. Сиренето беше сирене, колбасът беше колбас и млякото беше мляко. Стандартът на качеството на храните ни беше по-висок от този на Западна Европа. Нямахме изобилие от марки на пазара, но малкото, които бяха, имаха голямо качество.

5. Въпреки че в магазините нямаше нищо — всички имаха всичко.

Българите по онова време бяха сити. Във всеки дом хладилниците им бяха пълни с качествени продукти, а всеки апартамент беше обзаведен, макар и еднотипно. В тези времена гладен българин нямаше, храната и облеклото бяха качествени, евтини и в голямо изобилие.

6. Въпреки че всички имаха всичко — всички крадяха.

Българите тогава имаха всичко, но бяха ненаситни и крадяха всичко, което можеха да скатаят.

7. Въпреки че всички крадяха — имаше за всички.

Най-голямото чудо на социализма беше, че всички крадяха от държавата, а тя се развиваше все по-добре и всички бяха щастливи.
4.
Куку
03.11.2019 09:04:13
91
92
На такава възраст съм, че половината ми живот е минал през СОЦ - а, а другата половина през демокрацията.
Мога да ти отговоря на всички въпроси, но трябва да пиша до утре, затова само не един ще ти отговоря - за пенсиите.
Пенсиите на баба ми и дядо ми им стигаха за всичко. Два пъти в годината ходеха на санаториум в Хисаря и Поморие. Дори ходиха на екскурзия в ГДР. Дядо ми можеше да си позволи всеки ден, надвечер да седне в кръчмата да пие една ракия със салата и да обсъдят бай Тошо с други пенсионери. Всеки месец ми даваха 20 лв да си купя нещо /в днешни пари е около 200 лв/. Нямаше крадливи цигани, които да ги пребит и да им вземат паричките. Ходеха си спокойно по улиците, събраха се в паркове и градини. Лекарствата им бяха безплатни, лечението им също.
Починаха на по 80 год щастливи и спокойни.
Айде сега погледни сегашните пенсионери и вземи си го на*укай!
3.
!!!!!!!!!!!!!!!!!
03.11.2019 08:50:07
90
84
Месото беше с кокал защото беше истинко, не незнайно какво , отровно, от преди 10 години, въртяно в центрофугите и избелвано както сега. Много хора варяха лютеница защото имаха собствени градини и дворове, собствено производство което им излизаше без пари, сега им взехте всичко. Бирата беше истинска. Истинската блира се разваля след като престои и става на парцали. Сегашната е отрова, пълна е с химии и не се разваля с години. Пенсията на майка ми беше 120 лв които и стигаха за всичко защото беше евтино всичко, ходеше и на почивка дори. За домашната ракия и сега си марят хората, ментетата ви са убийствени сега. Мога и да продължа но въпросите ви са зададени от пълен идиот, нагъл, фашизиран амбреаж в които няма и грам истина.
2.
Глупости
03.11.2019 08:48:35
59
56
Афторът явно силно е засегнат от дисплейсмънт - съдържимото в деблото черво се намира в главата му. То и затова име няма. Огледайте се бе продажни лъжци - 99% от това което виждате е построено при социализма...и 30 години грабеж и разруха не можаха да го преодолеят
1.
Пффф
03.11.2019 08:42:50
49
55
Да мрат в лайна бсп и всички социал- комунистически мърши
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Две патрулки и криминалисти заклещиха сливенската G класа на бул."Христо Ботев" в Бургас Две патрулки и криминалисти заклещиха сливенската G класа на бул."Христо Ботев" в Бургас Не е ясно какво точно се случва със скъпото возило  Тя е бивша Мис България, но се обезобрази и заприлича на пласмасова кукла Тя е бивша Мис България, но се обезобрази и заприлича на пласмасова кукла "Не ми харесва, че масово момичетата изглеждат като клонинги и губят индивидуалността си", обяви тя в интервю преди година Психиката му не издържа след Ергенът, отиде на психотерапевт Психиката му не издържа след Ергенът, отиде на психотерапевт Младенов остава в историята на романтичното предаване и като Ергенът, целувал най-много момите – цели 130 пъти, преброиха от шоуто Ако ядете маруля - задължително прочетете тази новина Ако ядете маруля - задължително прочетете тази новина Имат пестициди Как тази чалгаджийка се изложи в Черешката на тортата Как тази чалгаджийка се изложи в Черешката на тортата Косъм в тиквичките съсипа вкусната вечеря на фолк певицата Peppou за пръв път във Fabric Club Peppou за пръв път във Fabric Club Стилът му е разпознаваем, а траковете му с House, Techno, Melodic Techno и Indie Dance са тотални хитове Президентът поиска категоричен отговор: Ще има ли в крайна сметка хранилище за ядрени отпадъци в Странджа Президентът поиска категоричен отговор: Ще има ли в крайна сметка хранилище за ядрени отпадъци в Странджа Повече от 3 месеца, след като слухът за изграждането на такова плъзна в обществото, никой не знае какво ще е бъдещето на най-красивата и зелена територия в страната Цената на глас е 100 лева, имаме най-много сигнали от Бургас, обяви вътрешният министър Цената на глас е 100 лева, имаме най-много сигнали от Бургас, обяви вътрешният министър Във връзка с мигрантския натиск министър Калин Стоянов посочи, че ситуацията е спокойна и в „пъти по-добре в сравнение с миналата година“ Простреляха 29-годишна българка в Италия Простреляха 29-годишна българка в Италия Жената работи като проститутка Започват интересни турнири по тенис, плуване и жиу жицу в Бургас Започват интересни турнири по тенис, плуване и жиу жицу в Бургас Вижте цялата програма за следващите дни 
Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Местен курорт беше преименуван на шега на "Новата Москва", но опасенията от колонизация не са на майтап Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Бретони и рошави коси за непринудена, но разкошна визия Почина известен журналист Почина известен журналист Погребението ще бъде от 14 часа утре на гробищата на "Рогошко шосе" Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности На такива събития станало невъзможно да срещнеш нормален човек, казва турският президент Амал Клуни участвала в разследването на военни престъпления в Газа Амал Клуни участвала в разследването на военни престъпления в Газа Клуни заяви, че е била помолена от прокурора Карим Хан да се присъедини към експертна група Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Нина Добрев е шинирана след жестъка катастрофа Почина голяма футболна легенда Почина голяма футболна легенда През 1966-а година той играе на финала на Световното първенство, но Германия губи от Англия с 2:4 след продължения в един от най-дискусионните мачове за титлата Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Състоянието на простреляният словашки премиер се подобрява Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Шер потвърди, че преди е отхвърляла ухажвания от Елвис Пресли, защото е била "нервна" заради репутацията му Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 68-годишният Мохбер оставаше в сянка в сравнение с други политици от иранската шиитска теокрация
Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ Виц на деня Виц на деня Дете към майка си:
- Не ме целувай пред градината, че имам гадже.
- И как се казва?
- Рая.
- Какво стана с Никол?
- Болна е.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, много ме сърби между пръстите на краката! - оплаква се девойка.
- Между кои по-точно? - пита лекарят.
- Между двата палеца.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Само една сричка казана в Гражданското... и вече си женен.
Само едно име казано насън... и си разведен...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори