×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

„Бялата лястовица“ дава надежда на стотици с рак на гърдата жени от Бургас и страната


„Бялата лястовица“ дава надежда на стотици с рак на гърдата жени от Бургас и страната
Новият екип на Комплексния онкологичен център в Бургас събира топ експерти в борбата срещу коварното заболяване
03 Октомври 2019, Четвъртък, 18:28 ч.
Автор: Флагман.БГ

Нова инициатива на Комплексния онкологичен център в морския град събира топ експерти в нов екип за изследване и лечение на заболяването

„Бялата лястовица“ – така се казва новият експертен екип от диагностици, патолози, хирурзи и медицински онколози на Комплексния онкологичен център в Бургас, който вчера официално бе представен публично в зала „Георги Баев“ на Морското казино. На лекцията, която бе формалното начало за новият екип, присъстваха Лорис Мануелян – зам.-кмет по здравеопазване в мандат 2015-2019 г. и общинският съветник от същия мандат и началник на Родилното отделение към УМБАЛ-Бургас д-р Антонио Душепеев.

Името е заимствано от разказа „По жицата“ на Йордан Йовков, в който необичайната и дори несъществуваща птица, е метафора за нестихващата надежда за изцеление. Тъкмо това е и целта на новият екип, който ще се занимава ексклузивно с третирането на жени, страдащи от тежката диагноза „рак на гърдата“, обясни управителят на Комплексния онкологичен център в Бургас проф. Христо Бозов.

„За съжаление, въпреки модерните методи на диагностика и лечение, заболеваемостта от рак на гърдата продължава да расте главоломно и вече дори често засяга жени под 35-40 г. Заболяването всъщност е лесно за диагностика, но поради различни причини се диагностицира твърде късно и това води до огромен риск за жената“, каза проф. Бозов преди екипът от експерти, специализирали в чужбина, да бъде представен. Той призова максимално жените максимално да се възползват от „Бялата лястовица“, защото ранната диагностика е ключова за успешното лечение на заболяването. Всъщност октомври е месецът на борба с онкологичните заболявания и поради тази причина от КОЦ-Бургас предоставят и възможността за безплатни прегледи за рак на гърдата.

Екипът „Бялата лястовица“ е съставен от топ експерти в своята област. 

Д-р Тодор Ангелов ще поеме диагностиката. Той обясни, че страната ни е в топ 10 в Европа по късна диагностика. Това от части се дължи на факта, че над 90% от жените търсят експертна помощ чак след като напипат бучка, което често се оказва фатално. 

Д-р Ясен Грънчаров работи в сферата на изследванията. Той обясни за новият свръх модерен ехограф, с който разполага клиниката – наскоро чрез него лекарите успели да засекат карцином на млечната жлеза с диаметър едва 3мм и то при 38-годишен пациент. Той посочи, че профилактичните изследвания са най-важни и насърчи жените да се изследват по-често.

Д-р Ярослава Маринчева е патологът в екипа – човекът, който се занимава с изследването на засегнатата тъкан и установяването на вида заболяване. Тя посочи, че зад диагнозата „рак на млечната жлеза“ всъщност се крият над 40 различни заболявания, всяко от които се третира по различен начин. Д-р Маринчева се занимава и с т.нар „стадиране“, което дава допълнителна информация на лекарите за това как да процедират при третирането на пациента, тъй като в зависимост от това в кой стадий е болестта, се назначава различно лечение.

Д-р Петя Тусчиева поема диагностиката. Тя обясни, че до месеци се очаква новата сграда към КОЦ-Бургас да е завършена, а в нея ще се намират двата чисто нови модерни ПЕТ скенера, както и Гама камера с компютърен томограф. Това ще помогне за ранната диагностика на заболяването, а самата апаратура може да се използва за редица други заболявания и така ще помогне на здравеопазването в цяла югоизточна България.

Д-р Павел Хрусанов поема хирургическата експертиза в екипа. Той обясни, че реално лечението при рак на гърдата не може да бъде успешно без хирургична намеса. Решянита за нея обаче се взимат от целия екип, а тенденцията в последните години е голяма част от гърдата да се запазва. За жалост обаче заболяването се подмладява и все повече се налага намесата и на пластичен хирург, който да възстанови визията на жените. Тъкмо за това има планове към „Бялата лястовица“ в бъдеще да бъде привлечен и пластичен хирург. 

Д-р Петко Дочев поема лъчелечнието, което е важна част от комплексното лечение на рака на гърдата. Той припомни за новите методи като брахитерапията, чиято идея е да не бъдат засягани околните органи, които при конкретното заболяване са важни – сърце, бял дроб, трахея и черен дроб. 

Експертизата по медицинска онкология поемат д-р Красимир Николов и д-р Ася Консулова. Те обясниха, че е важно да има екип като „Бялата лястовица“, защото така е значително по-лесно да се определи типа на заболяването и по този начин – правилните методи на лечение. То от своя страна е дълго и се променя с времето. 

На презентацията, която дава официален първи тласък на новия екип от КОЦ-Бургас, участие взе и Антоанета Кисьова от сдружение „Онкоболни и приятели“, която насърчи инициативата и обясни, че постоянните срещи между пациенти и лекари са от изключително значение, защото повишават доверието в здравеопазването. „Без активен пациент няма как да се постигнат добри резултати. Трябва да провокираме здравите към редовни профилактични прегледи и мисля, че това е начинът да го направим“, заяви тя. 
 




В категории: Здраве


България Всички новини
Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Промените в графика ще позволят едно по-добро и ефективно провеждане на самите изпити Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Инцидентът е станал около 10 часа тази сутрин в платното в посока Бургас Бургазлийка е сред актрисите, които ще минат по червения килим в КАН Бургазлийка е сред актрисите, които ще минат по червения килим в КАН Мисис България Станислава Андреева е сред актрисите, които ще минат по червения килим в Кан И двамата шофьори, участвали в катастрофата с кола на НСО, с нарушения назад в годините И двамата шофьори, участвали в катастрофата с кола на НСО, с нарушения назад в годините Вижте какви са те Напрежение в Агенцията за социално подпомагане, настояват за второ увеличение на заплатите Напрежение в Агенцията за социално подпомагане, настояват за второ увеличение на заплатите Заплатите на новоназначените колеги станаха в размер на 1400 лв. отново бруто. Което след удръжките означава, че част от социалните работници получават под 1100 лв. Дино парк – уникалната атракция, която завладя Южното Черноморие Дино парк – уникалната атракция, която завладя Южното Черноморие Атракционният център се намира в парк „Езеро“ в Бургас Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател
Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори