×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Любо Нейков бае на суджуците си, вече има и мандра


Любо Нейков бае на суджуците си, вече има и мандра
Любо е цар на българската народна кухня, но владее и чужда
22 Септември 2019, Неделя, 16:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Диви патици. С боровинков сос, с плодове и арпаджик. Права гииии – един път! – това е наистина култова реплика на Любо Нейков

Коста Баничаров, готвачът в българското посолство, се превърна в любимият герой на почитателите на „Мисия Лондон”, когато филмът по романа на Алек Попов излезе на големия екран преди години. В изпълнението на Любо Нейков ролята направо „звънна”.

 „Диви патици. С боровинков сос, с плодове и арпаджик. Права гииии – един път!” – това е наистина култова реплика на Любо Нейков, изиграл кулинаря в комедията. Въпросът е, че тогава едва ли зрителите са допускали, че актьорът вероятно наистина е можел да изпълни тази сложна рецепта с диви патици. Продуцентът, който със съдружника си Евтим Милошев, стои зад някои от най-гледаните сериали и предавания в родния ефир, обаче е истински мастър шеф. И ако не бе открил театъра, киното и телевизията, днес Любо Нейков вероятно щеше да е собственик на ресторант.

„Има голям шанс да е всичко друго, но най-много като че ли ме бута към едно малко, кокетно, френско ресторантче”, споделял е Любо Нейков. А може и италианско ресторантче. Която и кухня да избере, Любо със сигурност би се съревновавал с топ кулинарите в столицата, които в последно време се изявяват и в тв ефира. В актьорските среди нямат никакво съмнение, тъй като добре знаят колко вкусно готви Любо и с нетърпение очакват новите му изкушения. „Последното ми постижение е кашкавал и сирене. Започнах да правя собствена мандра вкъщи. Получава се страхотно! За мен готвенето е почивка”, споделял е Любо.

Той си отдъхва най-добре именно в кухнята. С готвене „изчиства” съзнанието си от негативни неща, неутрализира целия стрес, който е натрупал през деня. Понякога се прибира в 22 часа и веднага запретва ръкави.

„В 4 след полунощ питката ми е готова”, споделял е актьорът-продуцент. Често готви и по няколко ястия наведнъж. И ако някой го пита нещо, свързано с работа, докато е зает с манджите, нищо не може да каже. Готвенето му е като медитация, терапия, а и хоби. Любо Нейков безспорно е най-големият кулинар сред всички свои колеги в актьорската гилдия. Мнозина научават интересни рецепти от него. Ненчо Илчев е един от тях. Откакто с Любо са близки приятели, а и колеги в шоуто „Комиците”, тефтера с рецепти на Ненчо доста се е обогатил. „Любо ми е давал десетки интересни рецепти, той готви страхотевично. И почти всеки ден забърква нещо. А каква рибена супа прави...”, притваря очи Ненчо Илчев. За рибената чорба на Любо Нейков още се говори в Интерхотел „България” в Бургас.

В края на лятото през 2014 г. екипът на шоуто „Комиците” пристигнал в града, който бе включен в турнето им. И домакините на Интерхотел „България” дали на Любо поле за изява на кулинарните му умения. Актьорът приготвил прочутата си рибена чорба, от която опитали всичките му колеги, майстор-готвачът и изпълнителният директор на хотела. Всички били очаровани. Тогава стана ясно, че актьора-продуцент не за първи път се изявява в кухнята на хотела, с чийто изпълнителен директор са близки приятели. Всеки път Нейков изненадвал всички с вкусни ястия, пише Уикенд. В актьорските среди отдавна се знае, че Любо готви фантастично. Той е майстор на всички традиционни ястия, дори точи кори за баници. Опитвал е всякаква кухня, но най-любими си остават гозбите от детството му - пълнени чушки, сарми, пържени кюфтета. И тях умее да приготвя от дете – прибавя им смляни на ситно гъби. Любо и днес си спомня първото ястие, което е сготвил.

„Прибрах се от училище, не намерих какво да ям и звъннах на баща ми в работата. Той по телефона ми каза как да си направя бъркани яйца”, споделял е Любо. Днес той може да приготвя ястия, достойни за някое от кулинарните състезания в родния ефир. И често се шегува, че ръцете си мие и прави супа, и тя пак е вкусна. Любо е цар на българската народна кухня, но владее и чужда. Научава рецепти от кулинарни предавания или книгите, които има. Някои пък разгадава, след като е опитал ястие в чужбина. Пази и стари домашни рецепти. И днес всяка зима Любо приготвя домашен суджук, луканка, пастърма. Суджукът прави по рецепта на колегата си Васил Банов, баща на министъра на културата Боил Банов

. „Наистина рецептата му е много добра. Една идейка са по-солени, но са по-вкусни телешките суджуци. А за пастърмата рецептата е на баща ми… Месцата ги обезципява, говори им, бае им. Има си ритуал, слага ги в едно сандъче, притиска ги и ги навива всеки ден по малко, след което две седмици ги развива, след това пак им бае с едни подправки, пробожда ги с губерката, нанизва ги и като изсъхнат, става... мани-мани”, споделя образно Любо. Актьорът е известен и с тиквената си супа, а отскоро е станал добър и в приготвянето на десерти. Любо прави ябълков пай и безупречно креп-сюзе. Разтапя на тигана една бучка краве масло, слага 2-3 лъжици кафява захар, 50 гр. ликьор, който съдържа коняк с вкус на портокал, фламбира, настъргва кори от портокал и прибавя две лъжици сладко от портокал.

„И с това още, докато е топло, поръсваш върху палачинката”, дава рецепта Любо.


В категории: Лайфстайл


2
Коментара
Сашко от Перник пак изчезна
Сашко от Перник пак изчезна 18/05/2024, Събота 20:41 1
2
Коментара по темата
2.
Muzi mehmed
22.09.2019 23:39:48
1
0
Kak
1.
Ники
22.09.2019 21:48:37
0
1
Що пишете небивалици за тоя тъпак
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кои са най-разпространените наркотици сред младите Кои са най-разпространените наркотици сред младите Не, закачените по ел.стълбове маратонки не сигнализират, че в района има дилър Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Разграждането в последните десетилетия тече с пълна сила, това трябва да бъде прекратено, заяви тя пред симпатизанти на открита сцена „Охлюва“ в Морската градина Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият По всяка вероятност той е изгубил контрол над возилото си, то е преминало през мантинелата, през оградата, отстрани на магистралата и се преобърнало Автомобил се самозапали край Стара Загора Автомобил се самозапали край Стара Загора Инцидентът е станал около 15:15 ч. в платното в посока към Казанлък Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Тя е починала на място Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Те ще бъдат поставени на междуградски пътища до 2 години Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Ако някой лети със 100-150 км/ч, трябва да хвърляш боб, за да разбереш дали в момента на излизането ти на главния път няма да те изсвятка някое камикадзе Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Ще поискам ромите да се научат да живеят като пълноправни българи, да спазват законите, каза тя Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Промените в графика ще позволят едно по-добро и ефективно провеждане на самите изпити Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Инцидентът е станал около 10 часа тази сутрин в платното в посока Бургас
Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори