×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

"Бургасбус" опроверга спекулации, че дружеството фалира. Цената на билета няма да се пипа


"Бургасбус" опроверга спекулации, че дружеството фалира. Цената на билета няма да се пипа
Бургас има най-добрият градски транспорт в страната, категоричен е инж.Петко Драгнев
28 Май 2019, Вторник, 14:10 ч.
Автор: Емел МАХМУД, снимка: авторът

Финансовото състояние на Бургасбус е много стабилно, обяви управителят инж. Петко Драгнев и се аргументира с финансов отчет пред ОбС

Общинският превозвач Бургасбус за една година е стопил от натрупани загуби от  3 млн. лв. и приключва 2018 г. с малко над 500 хил. лв. загуба. Това стана ясно на днешната сесия на Общинския съвет в Бургас, когато бе гласуван отчетът на Бургасбус. Дебати не се състояха, тъй като нямаше повод да бъдат критикувани ръководството и принципала Община Бургас..

На заседанието присъстваше управителят на общинското дружество инж. Петко Драгнев. Той уточни след края на сесията пред журналисти, че през последните години Бургасбус винаги е бил на печалба. 

„През 2017 г. приключихме с 3 900 000 лв. загуби, в пъти са намалени, както и сами виждате. През 2016 г. имаше фактори, които повлияха на финансовия резултат. Един от тях е, че с решение на ОбС-Бургас Бургасбус бе определен за вътрешен оператор по европейски регламент, който дава на общинската фирма да възложи директно без процедура цялата транспортна схема на общината. Същият този регламент забраняваше на вътрешния оператор да изпълнява междуселищни направления“, обясни инж. Драгнев.

Това означава, че от края на 2016 г. Бургасбус е спрял да изпълнява превози до други градове и села – както за Северното Черноморие и на юг от Бургас, така и във вътрешността на страната. Тези линии през туристическия сезон генерирали големи печалби, а спирането им повлияло на финансовия резултат. 

„В края на 2016 г. се въведе електронната система и новата транспортна схема. Всичко това на практика направи Бургасбус нова фирма, започнахме да работим отново. Всички правила, по които работихме, се промениха. Имахме голямата амбиция да приключим поне на нула, или на положителен резултат, но заради фактори, независещи от нас, това не се случи – като например цените на горивата, които се променяха. Сега правим нови инвестиции в касови апарати и в софтуер за тях, направихме и допълните инвестиции в порядъка на 530 000 лева за 2018 г. - за бордово оборудване, което е равно на стойността на загубата, така че ако не бяхме правили инвестиции, щяхме да излезем на нула. Тази година закупихме и нови три автобуса, които да обслужат линия номер 9, оттам амортизационните отчисления за Бургасбус са в рамките на 1,8 лв.“, каза още Драгнев.

Той е категоричен, че общинското дружество се развива стабилно. А спекулациите, че Бургасбус е в тежко финансово състояние и че го чака съдбата на общинския  Хлебозавод, са несериозни.

Инж. Петко Драгнев коментира и слуховете за повишаване на цената на билета за градския транспорт. Досега не е коментиран такъв вариант – нито за билета, нито за картите, обясни той.

„Категорично мога да кажа, че Бургасбус има най-добрият градски транспорт в страната. В момента другите градове изпълняват тази част от проекта за електронното таксуване. Най-рано след една година може да се случи при тях това, което постигнахме ние.  Възможности за пътуване с една карта по всички линии с еднократно таксуване в рамките на 45 минути не се предлага абсолютно никъде, освен в Бургас!“, категоричен бе той. 

Стана ясно защо все още не са заработили вендинг машините и мобилното приложение за зареждане на карти. Причината е, че фирмата-доставчик и Министерството на финансите не са стигнали до издаване на лиценз за работата им. В момента, в който това се случи, те ще заработят.

Още едно улеснение след време ще предложи Бургасбус на пътуващите с градския транспорт. Очаква се кварталите и съставните селища да бъдат обособени на зони, за да може плащането да е по-справедливо – който пътува по-малко, ще плаща по-малко.

Общинските съветници взеха и друго решение днес, касаещо бъдещето на дружеството. На 13 юни т.г. изтича сключеният договор за управление на превозвача. Начело на Бургасбус през следващите три години остава инж. Петко Драгнев. Решението бе взето с 35 гласа „за“, 0 „против“ и двама „въздържал се“. 

"В периода на управление на Драгнев се извърши пълна модернизация на градския транспорт, дружеството работи усилено за подобряване качеството на транспортната услуга, модернизиране и обновяване на автобусния парк. През настоящата година значително се подобри финансовият резултат", са мотивите в докладната записка, входирана в Общинския съвет от зам.кмета по финансите Красимир Стойчев.

ОбС прие отчета без забележки.


В категории: Бургас , Политика


9
Коментара
9
Коментара по темата
9.
Жокер
29.05.2019 06:42:32
0
6
Няма мислещи хора в тази фирма и в общината. Помислете само какво би станало ако оптимизирате маршрутите и премахнете тези 70 хил.км които правите в повече от старата схема, намалите билетчето на 1лв (а защо не и на 0,80лв) ! Резултатът ще е че ще свалите много хора от колите и ще излезете на печалба. Експериментът можете да го финансирате и през някоя от екологичните мерки на ЕС
8.
Динко
28.05.2019 21:30:36
0
9
Не стига че сте некадърници, но ви и плащаме глупостите. Съсипахте транспорта в града! Съд за Вас!
7.
Shaider
28.05.2019 19:42:25
0
13
Идиотщината с бройката пътувания на месец я няма никъде не в България, ами по света :D ! Абсурдната цена на билетчето от 1,50 смисъл няма да я коментирам, тук заплатите не са като в София, където билетът е 1,60! Шофьорите ви бягат от фирмата, щото намалихте заплатите и ги карате да бачкат без почивка! Пожелавам ви догодина да банкрутирате, има кой да ви замести... :)
6.
Хъммм
28.05.2019 19:41:01
1
2
Кога ще се довърши булеварда към М.Рудник?И тука ли ще има 300дни?
5.
Всяка година ще са вътре с 500 хилки
28.05.2019 19:15:33
1
16
Бих се возил при цена на билета макс 1лв и да важи за 1ч за цялата градска мрежа. С тези цени, за да отида с жена ми и детето до центъра и да се върна трябва да дам 9 лева за билетчета. Не съм луд. А вие в ред ли сте?
4.
Marinero
28.05.2019 18:08:45
0
18
Градския транспорт трябва да е субсидиран за да е евтин и предпочитан начин за придвижване от страна на гражданите. Имаше едно добро предложение за субсидия чрез таксите събирани от сините и зелени зони, защо го подминахте? Няма значение кой го е предложил, звучи разумно - сваляте цената на билета - повишавате потреблението на градски транспорт, подобрявате екология и така на татък. Но явно безотчетните парички от зоните са ви много сладки и не ги давате. А дали сте предвидили, че след около 3 максимум 5 години новите ви автобуси ще започнат да дават фира. Това не са старите чавдари и икаруси които се поправят с подръчни материали за без пари. Колко ще са загубите тогава? Кой ще ви плаща загубите от недалновидната политика?
3.
Пешо кура
28.05.2019 15:33:26
2
10
*Бургасбус* не фалира но общината фалирава заради борчовете му
2.
Петко Драгнев
28.05.2019 14:29:01
2
11
Кажи кога ще има увеличение на заплатите в тази фирма
1.
Аз
28.05.2019 14:18:01
7
39
С ТАЗИ ИДИОТСКА ТРАНСПОРТНА СХЕМА Е НОРМАЛНО ДА ФАЛИРАТЕ. ОТ СЪРЦЕ ВИ ГО ПОЖЕЛАВАМ. ВСЪЩНОСТ КОЛКО МИЛИОНА ОКРАДОХТЕ....??? А ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ В БУРГАС Е НАЙ-ОБЪРКАН...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Къде отлетяха Цветанка Ризова и любимия й Къде отлетяха Цветанка Ризова и любимия й Двамата бяха засечени с куфарите на Терминал 2 Проклятие ли тегне над бургаския футбол? "Черноморец 1919" изпадна в Трета лига Проклятие ли тегне над бургаския футбол? "Черноморец 1919" изпадна в Трета лига Отборът не успя да спаси професионалния си статут и ще играе при аматьорите през следващия шампионат Той е готов да утеши двете дами, изоставени от ергена Алек Той е готов да утеши двете дами, изоставени от ергена Алек Култовата риалити звезда от Гълъбово вече мина 40 години и възрастта му по-подхожда на двете ергенки от тази на Алек, на когото те са каки Този скален манастир пази тайни за имане и страшна битка Този скален манастир пази тайни за имане и страшна битка Гъстата зелена пелена, покрила възвишенията край западната ни граница, прави намирането на каквото и да било трудна задача Той отиде да печели пари в Нидерландия, но загина по нелеп начин Той отиде да печели пари в Нидерландия, но загина по нелеп начин Младият българин си отиде блъснат от влак Правят нов опит, за да изберат днес Сливенски митрополит, фаворитът Йеротей не е допуснат Правят нов опит, за да изберат днес Сливенски митрополит, фаворитът Йеротей не е допуснат Светият синод започна проверка срещу него и използва тази причина, за да го отстрани от избора Откриха изчезналия Сашко, жив и здрав е! Откриха изчезналия Сашко, жив и здрав е! Дадох му вода, ябълка, каквото имах в джипа. Не се притеснявах, че жена ми и детето също са вътре, разказа спасителят му Дейвид Бегов Любов за Овена, а Телецът да внимава с авантюрите Любов за Овена, а Телецът да внимава с авантюрите Хороскоп за деня – 19 май 2024, неделя  Кои са най-разпространените наркотици сред младите Кои са най-разпространените наркотици сред младите Не, закачените по ел.стълбове маратонки не сигнализират, че в района има дилър Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Разграждането в последните десетилетия тече с пълна сила, това трябва да бъде прекратено, заяви тя пред симпатизанти на открита сцена „Охлюва“ в Морската градина
Почина световноизвестна знаменитост Почина световноизвестна знаменитост Той беше звезда в няколко култови ленти  Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори