×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Радост Бошнакова не подкрепи Цацаров за закриването на прокуратурата в Несебър


Радост Бошнакова не подкрепи Цацаров за закриването на прокуратурата в Несебър
Кирков и Чинев (долу, отляво надясно) подкрепят само варианта на окрупняване, при който Царево и М.Търново преминават към РП-Бургас, но и тук има различно мнение
28 Май 2019, Вторник, 18:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Разнопосочни мнения може да затруднят крайното решение на главния прокурор за окрупняването на звената в Бургаско

Окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев подкрепя окрупняването на прокуратурите в региона. Не така мисли обаче районният прокурор на Несебър Радост Бошнакова. 

Както „Флагман” съобщи, главният прокурор Сотир Цацаров предлага два варианта. Единият е да бъдат закрити районните прокуратури в Несебър, Средец, Поморие, Малко Търново и Царево. Идеята е всички те да станат териториални отделения на Районна прокуратура-Бургас.

Вторият вариант е звената в Малко Търново и Царево да се обединят в една районна прокуратура, а към Бургас да преминат само тези в Несебър, Средец и Поморие.

На проведена в понеделник дискусия в София Георги Чинев обясни, че в лично качество е съгласен само с първата опция, предложена от Цацаров. Според Чинев само така ще се постигне облекчаване на натовареността.

„Най-натоварената прокуратура в страната е Районна прокуратура-Несебър, а една от най-малко натоварените е Районна прокуратура-Малко Търново. Окрупняването въз основа на така предложения модел ще доведе или по-скоро ще способства за балансирана натовареност”, коментира окръжният прокурор на Бургас.

Според Георги Чинев с реформата ще се постигне и още една цел – запълване на незаетите щатове.

Въпреки безпокойствата във връзка с отдалечеността на Малко Търново и Царево, това не е толкова голям проблем, смята Чинев.

Той обясни, че в Бургас са разработили статистически модели, от които става ясно, че само с тотално окрупняване, включващо Малко Търново и Царево под шапката на РП-Бургас, ще се постигне облекчаване на натовареността.

Главният прокурор попита кога като дата е по-удачно да се извърши реформата – предложенията му са 1 октомври 2019 г. или 1 януари 2020 г. Георги Чинев посочи втората опция.

На същото мнение бе и районният прокурор на Бургас Иван Кирков.

И според него само първият вариант на окрупняване може да облекчи натовареността и датата следва да е 1 януари 2020 г.

Кирков изрази притесненията си заради мащаба на промените и броя на присъединяващите се звена към РП-Бургас.

От гледна точка на сградния фонд също били „на предела”.

„Трудно ще е, но трябва да се справим. Няма как”, каза Кирков.

Той отвори скоба, като помоли „ако е възможно” да преразгледано окрупняването на финансовите отдели към Окръжната прокуратура.

„За нас ще е по-лесно да имаме собствен бюджет, с който да оперираме”, посочи районният прокурор. 

Той изрази надежда, че с окрупняването ще бъдат пренасочени съответно и служители към РП-Бургас. По думите му, ще бъде напрегнато и то не само в началото.

По време на дебата стана ясно, че се планира окрупняването в един момент да засегне и районните прокуратури в Айтос и Карнобат. Засега обаче вероятно те ще останат самостоятелни звена.

По информация на „Флагман” в проточилата се дискусия районните прокурори на Средец и Поморие също са изразили положително становище за реформата на Цацаров.

Не така обаче е реагирала районният прокурор на Несебър Радост Бошнакова. Тя се е обявила против закриването на местната прокуратура с аргумента, че тя е най-натоварената в страната и следва да запази самостоятелни функции.

Според нея проблемът с натовареността може да се разреши чрез задоволяване нуждата от кадри в РП-Несебър.

Районният прокурор на Царево Цанка Иванова от своя страна е обявила предпочитанието си за втория вариант на окрупняването. Според нея звената в Царево и Малко Търново може да се обединят, но не бива да преминават към РП-Бургас. Като аргумент тя посочила, че районът на юг е граничен и има риск от силен мигрантски натиск.

Очаква се Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) в сряда да приеме окончателно предложение за вида на реформата. Крайното решение пък следва да се гласува от Пленума на ВСС.


В категории: Несебър


7
Коментара по темата
7.
*********
29.05.2019 02:00:54
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
6.
Загрижен
28.05.2019 21:49:55
0
14
Горката Бошнакова как се бори за мястото си, че инак ще бъде никоя /не че е някоя/
5.
Подкрепям
28.05.2019 19:08:53
5
12
Ще се борят със зъби и нокти да не ги закриват. Дано Цацаров изпълни това което е намислил! Реформата е правилна.
4.
Съдилищата кога?
28.05.2019 19:05:51
2
15
А разните паразити с огромни заплати като главни счетоводители,административни секретари,съдебни администратори какви ще го играят после?
Само с окрупняване ще се избегнат срастванията в малките съдилища и прокуратури помежду им, между тях и адвокати местни и бургаски и между тях и местни велможи.
Реформата им няма да е пълна ако съдилищата останат незасегнати.Завъртете прокурори и съдии по месец-два в различни места и ще видиш как адвокатите-търговци ще увяхнат.
3.
дядо
28.05.2019 18:53:22
1
14
Докато има платени и зомбирани кенефи,да ходят да гласуват за гроб,оправия няма да има!
2.
Димо
28.05.2019 18:53:09
4
17
Ми то има ли прокуратура в Несебър ? Май няма !
1.
Пешо
28.05.2019 18:31:35
2
20
Гладни кучета за власт. Паразити, никаква полза от тях. Закривай!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Ако някой лети със 100-150 км/ч, трябва да хвърляш боб, за да разбереш дали в момента на излизането ти на главния път няма да те изсвятка някое камикадзе Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Ще поискам ромите да се научат да живеят като пълноправни българи, да спазват законите, каза тя Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Промените в графика ще позволят едно по-добро и ефективно провеждане на самите изпити Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Инцидентът е станал около 10 часа тази сутрин в платното в посока Бургас Бургазлийка е сред актрисите, които ще минат по червения килим в КАН Бургазлийка е сред актрисите, които ще минат по червения килим в КАН Мисис България Станислава Андреева е сред актрисите, които ще минат по червения килим в Кан И двамата шофьори, участвали в катастрофата с кола на НСО, с нарушения назад в годините И двамата шофьори, участвали в катастрофата с кола на НСО, с нарушения назад в годините Вижте какви са те Напрежение в Агенцията за социално подпомагане, настояват за второ увеличение на заплатите Напрежение в Агенцията за социално подпомагане, настояват за второ увеличение на заплатите Заплатите на новоназначените колеги станаха в размер на 1400 лв. отново бруто. Което след удръжките означава, че част от социалните работници получават под 1100 лв. Дино парк – уникалната атракция, която завладя Южното Черноморие Дино парк – уникалната атракция, която завладя Южното Черноморие Атракционният център се намира в парк „Езеро“ в Бургас Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение  
Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори