×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • С тържествена церемония в Бургас ще бъде посрещнат новият сливенски митрополит – Негово Високопреосвещенство Арсений днес
  • Природният газ поскъпва с над 8% през юни
  • Реал Мадрид триумфира в Шампионската лига за 15-и път
  • В Германия призоваха армията да свика 900 000 запасняци заради Путин
  • Тежка катастрофа в Германия прати в болница 14 човека
  • В Украйна прогнозират катастрофален отоплителен сезон
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Какво време ни очаква през лятото? Шарен май, дъждовен юни...


26 Април 2019, Петък, 15:59 ч.
Автор: Вестник Ретро

Интересна прогноза за времето през лятото

Класическа пролет ще ни предложи времето през идните няколко дни. Това включва и дъжд, така че не тръгвайте никъде без чадър по време на почивката за великденските празници в края на седмицата, предупреждава климатологът проф. Георги Рачев.Той разкри важни подробности за климатичната обстановка през май, както и какво лято ни очаква.  
 

- Проф. Рачев, какво време да чакаме на Великден? 

- Празничните дни отново ще бъдат типично пролетни, с малко повече валежи. Това е последната мода. Април месец е кошмарът на всички, които се занимават с прогноза - това е най-динамичното и непостоянно време. В следобедните часове ще има значително повече превалявания. Така че чадърът се явява задължителен атрибут през тези дни. Това, разбира се, не значи, че слънце няма да грее. Но това ще се случва сутрин и преди обед. Минималните температури сутрин ще бъдат между 9 и 12°.
Пак казвам, времето най-трудно се предвижда през април и май, прогнозата за пролетта се прави най-трудно.

- Значи дъждът ще развали почивката на хората?

- Зависи къде точно са те. Но петък и събота се оказват доста по-дъждовни, макар и с температури  над 20°. В неделя започва едно захлаждане с 2-3 градуса и в понеделник температурите още малко ще се понижат и максималните ще бъдат между 13 и 18°. Но така или иначе – на тържеството на светлата вечер ще трябва да се носи едно чадърче, защото вероятността, макар и за слаби валежи, е съществена. Така се промениха нещата за една седмица.- Тоест април си отива без кой знае какви изненади?
Засега прогнозата е април да си отиде с нормални температури и нормални валежи. На някои места валежната норма е изпълнена дори един път и половина, което след сухите февруари и март е изключително благоприятно за агробизнеса, тъй като даде възможност на културните растения да поемат глътка не въздух, а по-скоро глътка вода и да наваксат това изоставане, което беше доста сериозно.

- А какво ще е времето за 1 май и 6 май, Гергьовден?

- За 1 май засега се очертава слънчево и сравнително топло време с максимални температури около 20°. Валежи са малко вероятни. Но както обикновено се случва, когато прогнозата е за след десетина дни, винаги може да има определена промяна. За 6 май се очаква слънце до обед, в следобедните часове - повече облаци.Изобщо очертава се май да бъде с нормални температури, които за равнинната част - уточнявам, че става въпрос за средномесечни температури, са между 14 и 18°. Валежите ще бъдат около нормата и малко по-малко от нормата, която пак за равнинната част, където е съсредоточено практически 80% от населението на България, те ще бъдат между 60 и 80 мм.

Според средносрочните прогнози месецът ще започне с хубаво време, под което разбирам слънчево през деня, а в следобедните часове някъде ще падат валежи, може да има и гръмотевични бури. Предстои да видим. Макар че за април прогнозата на световните центрове беше за по-сух месец, месецът ще си отиде дъждовен с един път, а на много места - един път и половина над нормата. Така че да се гледа напред в бъдещето, е изключително трудно и редица мои колеги не искат да го правят. Но в края на краищата човек не може да се съгласи с това да не може да надникне напред в бъдещето и дългосрочни прогнози винаги ще се правят. А те понякога опират до: „Или ще вали, или няма да вали” – това прословуто изречение. Няма нищо страшно в това една дългосрочна прогноза да не се реализира. Процесът на формиране на времето протича хаотично и затова много често първоначалните прогнози се оказват неверни.

- Предвиждате ли някакви аномалии?

- Аномалиите засега по дългосрочни прогнози липсват. Градушките и гръмотевичните бури, което може да се очаква през май обаче, се прогнозират два до три дни предварително. Отсега никой не може да каже точно дали това нещо ще се случи и кога. Все пак май е абсолютният максимум на гръмотевичните бури в България и месецът с най-много градушки. Това е средно климатично.

- Май не можем да се оплачем от зимата този път – нямаше колосални студове?

- Абсолютно, зимата беше такава, каквато се прогнозираше, малко по-топла и с по-малко валежи. Засушаването, което беше през февруари и през март, се оказа сравнително неблагоприятно за повечето от есенните култури. Може би 5 пъти синоптиците предвиждаха дъждове, които с идването на самия процес в края на март и началото на април се размиваха и дъжд нямаше. Засушаването беше много сериозно и в горния почвен слой между 0 и 30 см фактически нямаше влага. Сега дъждовете в голяма степен компенсираха това изоставане и в момента влажността в горния почвен слой е естествена и нормална за тази част от годината. Сега предстои да видим какъв ще бъде май. От това зависи и количеството, и качеството на реколтата.

- Вашите дългосрочни прогнози обикновено се оказват точни, така че все пак - какво лято да очакваме?

- Засега се очаква лято, което ще започне с повече дъжд през юни месец. Но като казвам повече дъжд – не трябва да се плашат хората, че ще вали по цял ден. Това са типичните летни валежи обикновено в следобедните часове и привечер и продължават 2-3 часа. От няколко такива случая с по-обилни дъждове може да се формира цялата месечна норма на дъжда. Така че като се каже, че месецът ще е малко по-дъждовен, това не значи, че ще вали цял ден.Втората половина на лятото ще бъде нормална с традиционни температури и дори малко по-суха от нормалната.

- Ако трябва да посъветвате хората кога да планират почивката си на море – юни, юли или август?

- Очертава се такова положение, което е типично за България. Над западната част от страната ще бъде по-дъждовно, а над източната – сравнително по-сухо. Така че няма никакъв проблем за почивка на морето – говоря за нашето море. Тя може да бъде в края на юни и в останалите типични за нашите почивки месеци юли и август.

- Миналото лято беше поносимо като температури, доколкото си спомням, а как ще е сега?

- Вие си спомняте миналото лято по този начин, други си спомнят, че миналото лято беше дъждовно – първата част от лятото. Обикновено хората си го спомнят във връзка с някакви събития - почивка на море, сватби, кръщенета, прояви навън. Повечето хора пък си го спомнят в зависимост от агромероприятията, от агробизнеса, който ги изхранва. Първата половина беше малко по-влажна, а втората – топла и суха. Съвсем нормално лято, което се случва през година в България. Нищо неестествено няма в това. Просто ние станахме малко по-чувствителни и ден с дъжд приемаме като катастрофа. Да не забравяме, че освен морето много хора разчитат и на климатичните норми, за да приберат или пък да отгледат добра реколта.Температурите ще бъдат нормални, във втората половина на лятото – малко по-високи. За максималните каквото и да кажа отсега, ще ви излъжа. През лятото те обикновено са в рамките между 30 и 35°. Абсолютните максимални може да се кажат два-три дни преди случването. Но така или иначе, ще има и над 35°– за ден, за два, за три. Нещо нормално в България.
 
 

 


В категории: Времето днес


2
Коментара
2
Коментара по темата
2.
baihui
26.04.2019 20:42:15
0
0
Ако ще, пастърма да вали !
1.
Дядо Добри
26.04.2019 16:15:12
0
8
Гоше, с две думи от цялото интервю което си дал , прогнозата за времето е"е.а ли му мамата кво ше е"
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Какво се случи с участниците от "Ергенът" след края на шоуто Какво се случи с участниците от "Ергенът" след края на шоуто Към днешна дата Алек се трансформира от милионерски син и бизнесмен в „мамин Алек“ и продължава да е обект на ругатни и подигравки Всички питат каква е тази блондинка до Антон Хекимян Всички питат каква е тази блондинка до Антон Хекимян Това е неговата племенница, която е абитуриентка  Бумът на кредитирането достига нови рекорди Бумът на кредитирането достига нови рекорди Най-впечатляващ е ръстът при жилищните кредити - 60.5% за една година Тя бе детето-чудо на България, днес вече е на 20 години Тя бе детето-чудо на България, днес вече е на 20 години Крисия Тодорова изумява не само с поведение, ами и с това, от което се вълнува Как Мартин Нотариуса докара скоротечен рак на софийския прокурор Радослав Димов Как Мартин Нотариуса докара скоротечен рак на софийския прокурор Радослав Димов Напусналият съдебната система държавен обвинител заминава на скъпоструващо лечение в Германия Искаме експертно, надпартийно правителство с ясни задачи, обяви Корнелия Нинова Искаме експертно, надпартийно правителство с ясни задачи, обяви Корнелия Нинова Ниската избирателна активност ни лишава от легитимност, посочи тя Бургерът в София - по-скъп от този в Западна Европа Бургерът в София - по-скъп от този в Западна Европа Това показва проверка на ресторанти в Атина, Кардиф, Люксембург, Лондон и в платформата globalprices.com Командироват полицаи за летния сезон в Созопол Командироват полицаи за летния сезон в Созопол Осигурени са допълнителни 24 командировани полицаи за месеците юли и август, а 15 полицаи ще осъществяват контрол с патрулка и пеша България отдава почит пред подвига на Христо Ботев България отдава почит пред подвига на Христо Ботев Служебният премиер Димитър Главчев ще участва във всенародното поклонение на връх Околчица от 11:00 часа Развод за 100 млн. долара, ето как тази сръбска звезда сложи край на брака си Развод за 100 млн. долара, ето как тази сръбска звезда сложи край на брака си Тежкото решение тя взе след 24-годишен брак и две деца
Каква зодия са най-жестоките личности Каква зодия са най-жестоките личности Хитлер е Телец Как Отварачката се изложи брутално Как Отварачката се изложи брутално Последната й песен предизвика голям скандал Той е ром и е милиардер, гордее се с произхода си Той е ром и е милиардер, гордее се с произхода си 54-годишният мъж натрупа богатството си, след като основа титана за паркиране на каравани Wyldecrest Parks - който в момента струва около 947 милиона лири Температурите полудяват днес, ще стигнат 32 градуса Температурите полудяват днес, ще стигнат 32 градуса В следобедните часове е възможно да превали  Тези цветове загрозяват дома ви, не ги използвайте Тези цветове загрозяват дома ви, не ги използвайте Сивото и цвят праскова са отвратителни, съветва дизайнер  Русия вкарва една от най-големите шахматни легенди в затвора, бил чужд агент Русия вкарва една от най-големите шахматни легенди в затвора, бил чужд агент Каспаров може да получи до две години затвор Президентът, който пребори мафията, започва втория си мандат Президентът, който пребори мафията, започва втория си мандат Държавният глава на латиноамериканската страна положи клетва снощи в столицата Сан Салвадор на церемония, на която присъстваха испанският крал Фелипе Шести и президентът на Аржентина Хавиер Милей Реал Мадрид триумфира в Шампионската лига за 15-и път Реал Мадрид триумфира в Шампионската лига за 15-и път "Белия балет" победи Борусия Дортмунд с 2:0 Има надежда! Лекарство на Pfizer срещу вид рак на белия дроб показва добри резултати Има надежда! Лекарство на Pfizer срещу вид рак на белия дроб показва добри резултати След 5 години при повече от половината пациенти, лекувани с лорлатиниб, ракът не е прогресирал Алчност по съседски: Семейства плащат по 1000 евро за ферибот от Атина до Родос Алчност по съседски: Семейства плащат по 1000 евро за ферибот от Атина до Родос Нашенци масово канселират екскурзии заради надутите цени на морския превоз
Владимир ЧУКОВ, анализатор Владимир ЧУКОВ, анализатор В Москва искат идването на Тръмп, в Техеран искат точно обратното Виц на деня Виц на деня Майка при джипи-то:
- Детето се буди в три сутринта... какво да го правя?
- Миии, Фурнаджия или баничар!
Виц на деня Виц на деня - Жена, ако спечеля от тотото, какво ще направиш?
- Взимам половината и те напускам!
- Е, спечелих 10 лв... на ти 5 и айде чупка!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като целувката. Трябва да го споделиш, за да му се насладиш

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори