×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Големият „технически“ проблем на БСП, който може да им коства победата на евровота


Големият „технически“ проблем на БСП, който може да им коства победата на евровота
Много от избирателите може да се объркат фатално и да изберат "Коалиция за България" вместо "БСП за България"
26 Април 2019, Петък, 17:31 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ, снимка-архив: Авторът

Коварният трик на Георги Първанов и Румен Петков с името "Коалиция за България" и жребият за номерата в бюлетината имат потенциал да нанесат големи щети

Доколко фатален за БСП може да се окаже трикът на Георги Първанов и Румен Петков да използват името „Коалиция за България“ на евровота?

Последните социологически проучвания вече дават леко преимущество на формацията на Корнелия Нинова пред ГЕРБ. То обаче е в рамките на статистическата грешка и така наглед малки фактори може да имат решаващо значение за крайния резултат. А, както знаем, залогът е голям. Това може да са първите парламентарни избори, които ГЕРБ да загуби, и то да се окаже началото на големи промени в българската политика.

Името „Коалиция за България“ бе използвано от БСП близо 15 години – от 2001 до 2014 г. включително, и се превърна в емблема. Соцпартията се отказа от него, след като Корнелия Нинова спечели лидерския пост и реши да спре сътрудничеството с много от малките коалиционни партньори.

Новото соцобединение пък получи и ново име - „БСП за България“.

Дали това може да се окаже фатално?

Неслучайно БСП обжалва докрай - на две инстанции, решението на АБВ (партията на Първанов) да използва старото име „Коалиция за България“.

И Централната избирателна комисия и Върховният административен съд обаче отхвърлиха претенциите на „червените“.

Жребият за номерата на участниците в интегралната бюлетина нанесе нов удар на БСП.

„Коалиция за България“ получи номер 10, а „БСП за България“ - 18. Това дава предимство на първите, тъй като по-неориентираните избиратели е логично да започнат да търсят своята политическа формация в бюлетината, четейки отгоре надолу. Със сигурност ще има объркали се, които, попадайки на изписаното до номер 10, ще го маркират, мислейки, че става въпрос за БСП.

Проблем може да е и това, че ще има сравнително голямо разстояние между имената на двете леви коалиции в бюлетината – т.е. за избирателя ще е по-трудно да забележи двете алтернативи.

Известно е, че соцпартията разчита до голяма степен на по-възрастния електорат, който е по-податлив на грешки.

Ако пък в бюлетината бъде изписано „Коалиция БСП за България“, а не само „БСП за България“, приликата с „Коалиция за България“ ще е направо убийствена.

С две думи щетата може да е много голяма и да промени съществено резултата от изборите.

На БСП ще се наложи да прави две кампании – едната ще е свързана със стандартната политическа агитация, а другата ще е за налагането на номер 18 в подсъзнанието на своите привърженици, за да минимизира щетите.

Експертите не се наемат да гадаят до каква степен може да е фатална ситуацията за партията на Корнелия Нинова.

Според проф. Михаил Константинов това са хипотези, а ЦИК си е свършила работата, като е провела коректен жребий за номерата на участниците в изборите.

Пред „Флагман“ той уточни, че от няколко дни не прави политически коментари, тъй като фирмата, в която той участва - „Информационно обслужване“, е спечелила конкурса на ЦИК по преброяването и компютърната обработка на резултатите от евровота.

Доколкото въпросът с „Коалиция за България“ обаче „не е точно политически“, проф. Константинов каза: „Дори и да видим резултатите след изборите – кой колко гласа е взел, как може да кажете кой глас за кого е подаден? Дори и феноменът 15/15, който е толкова известен, самият участник (Момчил Неков – б.а.) каза „мен ме избраха хората, защото ме харесват“. Какво да му кажем на човека? Плюс това въпросният кандидат беше много успешен евродепутат. Така че тези неща са, как да ви кажа, извън зоната на обективния анализ. Аз обективен анализ не мога да извърша. Това не е математическа задача. Това е хипотеза „какво би станало, ако...“.“

Все пак след изборите ще може да се предположи доколко голяма е била щетата. В момента вървят различни социологически проучвания, които сочат резултат за АБВ между 0,8 и 1,5%. Ако това се запази до края на кампанията, а след изборите „Коалиция за България“ има 4 или 6% примерно, ще може да се каже с голяма вероятност, че трикът на Първанов и Румен Петков с името е имал ефект.

Политологът Румяна Коларова коментира пред БНТ, че в момента между „БСП за България“ и ГЕРБ има пълен паритет и няма как да се прогнозира кой ще победи.

Има две неща, които ние по никакъв начин не можем да предвидим. Едното е ефектът на „Коалиция за България“. Ако АБВ се регистрира като „Коалиция за България“ и продължи да върви с това име в листата, просто никой не може да каже в момента каква ще бъде щетата за БСП“, обясни Коларова.

Другото непредвидимо нещо било свързано със съдружието между ГЕРБ и СДС и с това доколко избирателите на малките партии, гравитиращи около ГЕРБ, ще бъдат мотивирани да гласуват за тях.


В категории: Евроизбори


Флагман.БГ Ергена е жалко, мамино детенце Ергена е жалко, мамино детенце 17/05/2024, Петък 10:29 3
11
Коментара по темата
11.
Николай
28.04.2019 07:33:42
0
0
То нали такава е идеята на Първанката. Щото иначе за АБВ ще гласуват само роднините на Първанов, Р. Петков и Калфин.
10.
гражданин
27.04.2019 10:21:12
0
14
Така е когато електората ти е от сенилни старци милеещи за социализЪма !
9.
Aйтозлия
26.04.2019 23:04:36
18
3
До ургазлията от "Меден рудник"
Ти тъп ли си или много тъп,ами другарите комунисти от ГЕРБ какви са,те хич не са другари на другите боклуци от БСП.Такива тъпаци като теб никога няма да им оврат кухите тикви.Ами те са две братчета на една майка-БКП,проумейте го ,глупаци!
8.
бургазлия
26.04.2019 22:51:52
4
30
никога повече БСП на власт. НИКОГА. да я закрият и да върнат откраднатите пари на народа.
7.
Тоз и той
26.04.2019 21:39:19
1
0
https://fatal-mediabg.blogspot.com/2019/04/9.html?m=1
6.
Дернев
26.04.2019 20:48:19
5
8
По-голям проблем за БСП от Нинова няма. Сам той им гарантира загубата.
5.
Ха ха ха
26.04.2019 19:06:11
8
33
Като им е тъп електората проблема си е техен. И без това не трябва повече да взимат властта.
4.
Факт
26.04.2019 18:44:22
6
5
То и Радев е едноуставник,как могат избирателите на БСП да са повече от него!
3.
Галош интернешънъл
26.04.2019 18:25:22
5
20
Избирателите на БСП са еднокнижници. Това е най-големия им коз .
2.
оффф...
26.04.2019 18:15:11
8
13
Бойкот! И на двете коалиции!

Никакви БСПта
Никакви АБВта
Никакви ГЕРБове
Никакви ВМРОта
Никакви АТАКИ
Никакви Валерита!

Изберете си който поискате от останалите! Само четете внимателно!
1.
ха,ха,ха
26.04.2019 17:47:23
6
22
Няма да му е за пръв път на матряла гласуващ за БСП-ту.Напомням:феноменът 15-15.БСП печелише избори докато бюлетините бяха цветни,ха,ха,ха!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Какво се промени на матурите тази година - отвори се нова възможност Какво се промени на матурите тази година - отвори се нова възможност Организацията в училищата е много стройна, видя репортер на Флагман в две различни софийски училища Пуснаха от ареста счетоводителка от случая порт „Европа”, вижте разказа на дъщеря ѝ Пуснаха от ареста счетоводителка от случая порт „Европа”, вижте разказа на дъщеря ѝ Жената била изведена от дома си в кв. Ветрен вчера в 8:30 ч. и досега е била разпитвана Адвокатката на осъдения за убийството на родителите си разкри, че се е предал заради скъсан кабел Адвокатката на осъдения за убийството на родителите си разкри, че се е предал заради скъсан кабел Венцислав Караджов е искал е да се самоубие тази сутрин, но е приел това като знак на съдбата, каза Зоя Тошкова Селският хитрец Алек изигра всички Селският хитрец Алек изигра всички Най-гадното бе, че не позволи на победителките Маги и Надежда да се зарадват, че са финалистки Расте ли марихуана пред сградата на полицията в Русе Расте ли марихуана пред сградата на полицията в Русе Според ландшафтния архитект Росица Върбанова растението е от вида канабис сатива, така наречения промишлен коноп МВР атакува частния порт „Европа”, има задържани служители МВР атакува частния порт „Европа”, има задържани служители Според адв. Веселина Василева има бита служителка, която се нуждае от незабавно освидетелстване, а е в ареста Изоставената Надежда от "Ергенът": Ще науча моят син да не постъпва като Алек Изоставената Надежда от "Ергенът": Ще науча моят син да не постъпва като Алек Надя е разочарована от поведението на Ергена, но Магдалена твърди, че е влюбена в него  Не ми пука, че ме мислите за страхливец, обяви Ергенът Не ми пука, че ме мислите за страхливец, обяви Ергенът Решението на Алек да си тръгне сам дойде, след като майка му и сестра му се запознаха с двете претендентки за сърцето му На мен, ако някое такова лигавещо хайванче ми врътне такъв номер – да ме зареже с балната рокля чрез видео писъмце, жална му майка На мен, ако някое такова лигавещо хайванче ми врътне такъв номер – да ме зареже с балната рокля чрез видео писъмце, жална му майка За тези, които се чувстват разочаровани или излъгани, Нордел предлага да последват примера на шведските републикански активисти и да изразят недоволството си по нестандартен начин Ергена е жалко, мамино детенце Ергена е жалко, мамино детенце Никога не е имало толкова жалък ерген
САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана  Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Полицаи са застанали до входа на болница "Рузвелт" в словашкия град Банска бистрица, където беше опериран Роберт Фицо
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори