×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Русия разпореди изземване на сметките на Ходорковски, основател на петролния гигант "Юкос"
  • Италианският квартет 40 Fingers идва за първия си концерт в България
  • Лесбийки в сключиха публично символичен брак на покрива на кметството в Тирана
  • Съдът в Хага подготвя заповеди за арест на лидера на "Хамас" и на израелския премиер
  • Георги Иванов-Гонзо е инициирал среща за подобряване на футболната инфраструктура в страната
  • Обвиненият в шпионаж Асанж спечели нова отсрочка от екстрадиция в САЩ
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Апелативната прокуратура в Бургас се похвали с отлични резултати за 2018 г.


Апелативната прокуратура в Бургас се похвали с отлични резултати за 2018 г.
Данните бяха оповестени от административния ръководител на Апелативната прокуратура в Бургас прокурор Любомир Петров и заместниците му
19 Април 2019, Петък, 18:01 ч.
Автор: Флагман.БГ

Вижте отчета на държавното обвинение

Значително е занижен процентът на отменените актове на прокурорите от Апелативна прокуратура – Бургас през последните две години, съответно от 13-14% за 2015 г. и 2016 г. на 5,48 % за 2017 г. и 6% за 2018 г., като този показател е чувствително подобрен над 2 пъти и е показателен за по-доброто качество на работа на прокурорите от АП-Бургас. Това съобщи по време на среща с медиите административният ръководител на Апелативната прокуратура в града Любомир Петров. Той заместниците му Иванка Козарова и Йовита Григорова оповестиха и данните от отчетния доклад за изминалата година.

Процентът на потвърдените актове продължава да е много висок – 94% (отменени са само 9 прокурорски акта). Той добави, че е радващ сравнително високия брой и процент на бързите производства през последните години, в пъти повече от преди 2015 г. Проведените през годината 2656 бързи производства (над 2 600 са те и през предходните три години), са много сериозен ресурс за ускоряване и поевтиняване на наказателния процес. Особено сериозен е ръста на бързите производства в региона на Окръжна прокуратура – Сливен, с над 10%.

Прокурор Любомир Петров каза още, че данните показват отлична срочност на прокурорите от апелативния район при произнасянията по преписките през 2018 г., като в срок до 1 месец са постановени общо 27 137 прокурорски акта, което съставлява 98.83% от общия брой актове, в срок над 1 месец са постановени общо 320 бр. акта. Много добра е срочността при решаване на досъдебните производства от прокурорите, като също се забелязва положителна тенденция в тази насока. През отчетния период в прокуратурите от апелативния район, броят на просрочените произнасяния е 70 и съставлява едва 0.36% от всички решени 19 546 дела. 

Прокурор Петров отличи данните сочещи, че върнати за допълнително разследване през настоящия отчетен период са 93 досъдебни производства (ДП), срещу 147 върнати ДП за 2017 г., или намаление с 54 върнати дела (с 36,73 %) спрямо 2017 г. и намаление с 89 върнати дела спрямо 2016 г. Така, този много важен показател за прокурорската дейност е значително подобрен. Подобрение в дейността на прокурорите от апелативния район има и по отношение броя на влезлите в сила оправдателните присъди, които през 2018 г. са общо 60, като се констатира намаление с 18 оправдателни присъди или с 23,06 % спрямо 2017 г. и намаление с 6 оправдателни присъди или с 9,09 % спрямо 2016 г. Относителният дял на оправданите лица, с влезли в сила оправдателни присъди през 2018 г. спрямо всички лица с постановен окончателен съдебен акт е 1,39 %, срещу 1,78 % за 2017 г. Прокурор Петров добави, че е радващо, че този показател е под 2% през последните три години. 

Прокурор Петров отчете и много добри показателите на делата за корупционни престъпления, въпреки законодателните промени и компетентността само на Специализираната прокуратура по част от тях. Наблюдаваните дела през отчетния период са били 343. Осъдените и санкционирани лица с влязъл в законна сила съдебен акт през 2018г. са били общо 56 (при 53 за 2017г. и 35 лица за 2016г.), а оправданите лица с влязъл в законна сила съдебен акт са само 3 (5 лица за 2017г.). 

Административният ръководител на АП-Бургас отчете и отличен резултат от работата по Надзора за законност. Общият брой подадени предложения по този надзор през отчетната година е 79 срещу 62 за 2017 г. или увеличение с 27.42%. От тях са разгледани 70 предложения, като само едно не е уважено. През последните години е активирана и дейността по Гражданско-съдебния надзор и резултатите са много добри. През 2018 г. прокурорите в апелативния район са предявили общо 82 иска, като са разгледани от съдилищата 79 иска и всички са уважени, което е показателно за високото им качество и обоснованост.

Прокурор Петров отчете и твърде съществен ръст в показателите по делата по чл.83а-е от ЗАНН. През 2018 г. за района на Апелативната прокуратура са внесени 22 предложения срещу 22 юридически лица по чл.83б от ЗАНН, като през 2018 г. са влезли в сила 9 решения на съда срещу 9 юридически лица, като размера на постановената санкция е 1 877 518 лв. – два пъти повече от предходната година. Това са близо 2 000 000 лв., които ще влязат в държавния бюджет само по тази дейност на прокурорите от апелативен район Бургас.

Прокурор Козарова и прокурор Григорова отчетоха отлични резултати и в ръководените от тях надзори – този по „Изпълнения на наказанията“ и „Международно-правно сътрудничесто“. Отчетена бе и отличната работа през годината на пресцентъра на Апелативна прокуратура – Бургас.

След приключване на срещата с медиите бе проведено и отчетното събрание на Апелативна прокуратура – Бургас. Официални гости бяха Калина Чапкънова – член на ВСС и Румяна Арнаудова – ръководител на отдел 01 „Специализиран“ при ВКП, която връчи нарочен адрес, в който поздравленията си за постигнатите отлични резултати през годината изказва Иван Гешев – зам.-главен прокурор на РБ.


В категории: Темида


Флагман.БГ Ерген №1 Виктор попари Алек Ерген №1 Виктор попари Алек 20/05/2024, Понеделник 15:20 1
4
Коментара по темата
4.
Нина
20.04.2019 08:33:11
0
0
Да не говорим за Жанет Красимира колко е морална попитайте я, каква пресъда тя сама ще си даде, колко и какъв е нейния морал за да съди тя други и да решава човешки съдби. Бог си знае работата.
3.
79.
19.04.2019 19:35:44
0
2
Л.Петров е човек с главно Ч , установява всички престъпления и извършителите им. Много е състрадателен.
2.
2.
19.04.2019 19:11:40
1
1
Там работят прокурори със високи морални и нравствени качества ,еле Е.Христов. Много съвестни и справедливи прокурори.
1.
1.
19.04.2019 19:06:33
1
3
Пази Боже сляпо да прогледа !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
След смъртта на 17-годишен тийнейджър в Кумлука, разбиха лаборатория за друсан чай След смъртта на 17-годишен тийнейджър в Кумлука, разбиха лаборатория за друсан чай В двуетажния палат на Садулата ченгетата намериха голямо количество обработена и необработена дизайнерска дрога, която е била предназначена за пазара РУ на МОН разпореди проверка заради техническия проблем на матурата по английски език в Бургас РУ на МОН разпореди проверка заради техническия проблем на матурата по английски език в Бургас Уведомено е и Министерството на образованието и науката Апелативният прокурор на София подаде оставка - свързван е с групата на Мартин Божанов-Нотариуса Апелативният прокурор на София подаде оставка - свързван е с групата на Мартин Божанов-Нотариуса Той ще напусне не само поста си, но и съдебната система Ценни находки излязоха от разкопките за бъдещата автогара в Созопол Ценни находки излязоха от разкопките за бъдещата автогара в Созопол Разкрит е цял манастирски комплекс от 11-и век  Равен ли е един детски живот на 45 000 евро? За 15-годишната Нати уравнението е вярно Равен ли е един детски живот на 45 000 евро? За 15-годишната Нати уравнението е вярно Малката Нати има нужда от спешна операция, за да живее Детската театрална студия при НЧ “Яна Лъскова” – Несебър спечели най-големите награди Детската театрална студия при НЧ “Яна Лъскова” – Несебър спечели най-големите награди  Театралните постановки се оценяваха от компетентно жури Ерген №1 Виктор попари Алек Ерген №1 Виктор попари Алек Ерген №3 отнася невиждан хейт заради постъпката си на финала Огромен гаф с матурите по английски език в Бургас Огромен гаф с матурите по английски език в Бургас Зрелостниците са ощетени заради лошата организация, която днес бе въведена в бургаските училища  Картината на бизнеса в България - между перфектната буря и реалността Картината на бизнеса в България - между перфектната буря и реалността Ето какво показват различните данни за бизнес климата у нас Голям интерес към кампанията "Кръводаряването - символ на доброто" Голям интерес към кампанията "Кръводаряването - символ на доброто" Инициативата е на сдружението на младите лекари 
Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Инфекцията с парвовирус В19 е неразличима от други леки заболявания Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Тодор Чалъков-Куката, Петко Караилиев-Чеченеца, Даниел Йорданов – Емили Тротинетката и соченият за техен съучастник Стоян Карапанов отричат умишлено да са искали да унижат 18-годишния тогава Денислав Делчев Почина един от създателите на Бийтълс Почина един от създателите на Бийтълс Емблематичен музикант, който помогна на легендарната група Бийтълс, издъхна на 86 години ЕЦБ бие аларма за предстоящи сътресения в страните от ЕС ЕЦБ бие аларма за предстоящи сътресения в страните от ЕС Причината е високият дълг на страните-членки, това застрашава икономиката им 4-дневна работна седмица е успешна за всички, сочи проучване 4-дневна работна седмица е успешна за всички, сочи проучване Компании увеличават производителността, служителите са удовлетворени Влюбих се по време на „Dancing stars”, призна тази звезда Влюбих се по време на „Dancing stars”, призна тази звезда Приех факта, че ще обличам всякакъв вид рокли, каза тя Загуби сърцето на "Ергена", но спечели друго по-ценно Загуби сърцето на "Ергена", но спечели друго по-ценно Вместо това открих нещо, което може да се окаже много по-ценно – истинско женско приятелство Израел не бил замесен в смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси Израел не бил замесен в смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси "Не бяхме ние", каза ирански служител, пожелал анонимност Иран потвърди смъртта на президента Раиси Иран потвърди смъртта на президента Раиси Обявяват го за мъченик  Ебрахим Раиси загинал? Хеликоптерът на президента е изгорял напълно Ебрахим Раиси загинал? Хеликоптерът на президента е изгорял напълно Няма признаци на живот в останките, съобщи ръководителят на иранския Червен полумесец
Асен ВАСИЛЕВ Асен ВАСИЛЕВ Не че Борисов и Пеевски се изпраха, ние се изцапахме Виц на деня Виц на деня Той и тя седят прегърнати на дивана.
- За какво мислиш, скъпа? - пита той.
- За това което и ти - отговаря тя.
- Чудесно! В такъв случай донеси по една биричка...
Виц на деня Виц на деня - Скъпи, каза ли на шефа си, че ние, двамата, не можем да живеем с тази твоя малка заплата?
- Казах му...
- И той к'во?
- Каза да се разведем...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори