×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Днес открива сезона култов ресторант в Созопол


Днес открива сезона култов ресторант в Созопол
Далян „Чайка“ край Созопол възроди 60-годишна традиция
01 Март 2020, Неделя, 08:43 ч.
Автор: Флагман.бг

В средата на миналия век, след историческата визита на първия руски космонавт Юрий Гагарин, името на заведението е сменено на Далян „Гагарин“

Помните ли ресторанта на Миташки от култовия български филм „Оркестър без име“? Повече от 60-години заведението съществува на първоначалното си място край Созопол и все още е сред най-посещаваните по Черноморието.

Първото си име – Далян „Чайка“, емблематичното мястото възвръща едва преди 3 години, след като е реновиран и върнат към живот от новите си стопани.

Велко Кънев, Павел Поппандов, Георги Мамалев, Катерина Евро и Филип Трифонов на сцената на далян "Чайка" по веме на снимките на филма "Оркестър без име"

В средата на миналия век, причина за ненадейното му прекръстване става историческата визита на първия руски космонавт Юрий Гагарин. След неговото посещение през 1966 г. името е сменено на Далян „Гагарин“ и в продължение на десетилетия заведението пази спомена за космическия си посетител. През 90-те години мястото бива занемарено и спира да функционира.

Юрий Гагарин подарява на далян "Чайка" своя снимка с автограф. Фотосът е все още част от интериаора на култовото заведение

От крайморския ресторант решиха да повдигнат завесата над една заблуда, която тръгва от масовото, но погрешно използване на думата „далян“, като име на заведение.

Това не е име на географско място или „капан“, в който се сервира риба купена от някъде. Неправилно е и да се нарича жаргонно „даляната“, както е популярно да се употребява напоследък“, изразиха възмущението си концесионерите на Далян „Чайка“ край стария път на Созопол.

Пред Флагман.бг стопаните на обекта дадоха подробна дефиниция на рибарския термин.

Далян е неподвижно морско съоръжение за промишлен риболов. Състои се от мрежи, разположени вертикално във водата перпендикулярно на брега и е един от най-щадящите методи за улов съществуващи в света. Рибата, която влиза в даляна не се наранява от куки, и не се заплита в мрежи, а остава обградена като в басейн и в естествената си среда, така се запазват вкусът и качеството й до момента на приготвяне“ , обясниха в подробности собствениците.

Далянът работи целогодишно, от там можете да си вземете прясна риба с килограми по всяко време на годината

Днес заведението към емблематичния крайморски обект отново отваря врати. На 1-ви март „таляна“, както го наричат рибарите, открива сезона на прясната цаца, попчета, кефал, карагьоз, калкан, минокоп, морска лястовица, спари и изобщо цялата палитра от любимите ни черноморски риби.

На пръв поглед, ранното отваряне на сезонен обект, може да се вижда странно на мнозина, но от Далян „Чайка“ обясниха решението си:

Самият далян работи целогодишно. През последния месец, докато освежавахме и ремонтирахме заведението, непрекъснато пристигаха хора, които питаха дали работим. Върнали сме повече от 60 човека за тази седмица, това е и причината да преместим датата за отваряне на 1-ви март“, издадоха тайната от кухнята.

Освен с винаги прясната и разнообразната черноморска риба, далян „Чайка“ очарова посетителите и с идиличната си атмосфера. Необятната морска шир, спокойствието и уединената локация привличат като с магнит всички, които жадуват да избягат от забързаното си ежедневие.

Трудно е да се каже кое доставя по-голямо удоволствие на гостите райското кътче в непосредствена близост до морето или вкусната морска храна. Навярно съчетанието и на двете наслади превръщат в събитие посещението на далян „Чайка“.

Всяка година хиляди хора от цялата страна и не малко чужденци идват, за да попият от романтиката и спокойствието на това магнетично място. Сред редовните посетители са и артистите от кино хита „Оркестър без име“.  Мария Кавърджикова и Георги Мамалев са чести гости и всяко лято, поне по веднъж, се завърнат отново на една от любимите си снимачни площадки.

Мария Каварджикова е чест гост на далян "Чайка" и с удоволствие позира за нимка с посетителите на заведението

Адресът на Далян „Чайка“ е ул. Виа Понтика 112 Созопол. Резервации вече се приемат на 087 618 7788.

 


В категории: Созопол


България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори