×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Борбата, саможертвата... В ума на радикалистите и екстремистите


12 Януари 2019, Събота, 15:50 ч.
Източник: днес.бг

Действат на принципа "какво трябва да се направи", без обективна обусловка


Радикализацията е процес, който кара човека, към когото е насочена, да приеме насилствените действия като необходим и оправдан начин на протест, срещу определена група хора или срещу цялото общество, в което живее. Тя може да възникне в различни ситуации, като неизменно включва вътрешни и външни за младежа фактори, вариращи от душевното му/й състояние до срещането на насилие от страна на властите в държавата му/й или влизането в контакт с представител на радикалната организация.

Насилственият екстремизъм често е изрично мотивиран от ангажираност към абстрактни идеали като нацията или божествения закон - така наречените "свещени" ценности, които са относително нечувствителни към материални стимули и определят нашите първични референтни групи. Нещо повече, екстремното про-групово поведение изглежда се засилва след наличие на социално изключване.

Проучване, напревено от Автономния университет в Барселона (UAB), разкри въздействието на социалното изключване, намиращо се в лявата предна фронтална мозъчна извивка, върху представите за някои аспекти от живота. Или с други думи - изследването показва как и защо се оформя радикалната и екстремистката мисъл. Оказва се, че социалното изключване може да стимулира екстремистко поведение при хора, които са най-уязвими за радикализация.

Изследването е фокусирано върху поведенческите отношения между свещените ценности, насилствения екстремизъм и социалното изключване при млади марокански мъже, живеещи и обучавани в Каталуния, и уязвими на радикализация.

По-точно: то изследва невралния субстрат на свещените ценности по отношение на идеологическата привързаност, както и това, свързано с религиозна или национална/ групова принадлежност. Тази невронна активност се свързва с волята за борба и саможертва, а последиците от социалното изключване на тази дейност се срещат в област на мозъка, която преди това се свързваше със свещените ценности и оформянето на представи за правилата.

"Наред с други изследвания, тези открития показват, че свещените ценности се обработват чрез етично разсъждение, основано на някакъв дълг или на това "какво трябва да се направи", а не оценка на вредите и ползите. Неагресивните ценности са по-гъвкави и подлежат на договаряне", казва изследователският координатор на изследването.

Според постдокторант в UAB, "това ни кара да мислим, че социалното изключване може да доведе до сакрализация на груповите ценности, правейки ги по-близки до свещените стойности, както в наблюдаваната неврална активност, така и в по-голяма изразена готовност за борба и загиване".

Проучването показва също как социалното изключване, манипулирано чрез онлайн игра, има забележими ефекти както на невронни, така и на поведенчески нива, пише Neurosciencenews. Чрез сравняване на подгрупа, изпитваща социално изключване, с контролна подгрупа, изследователите потвърдиха увеличаване на желанието за борба и саможертва в името на ценности, считани за неназовани преди да настъпи социалното изключване.

Именно това потвържение показва ролята на социалното изключване при оформянето на радикални и екстремни ценности.

Резултатите от това изследване показват, че невронната активност, свързана с обработката на свещените ценности, е уязвима на провокацията към насилствен екстремизъм. Участниците в проучването са проявили по-голяма готовност да се борят и да умрат за своите "свещени" и безцелни ценности от огромни части заради обществената манипулация и натиск, без да имат конкретна обусловка.

В категории: Крими , Животът


Сашко от Перник пак изчезна
Сашко от Перник пак изчезна 18/05/2024, Събота 20:41 1
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кои са най-разпространените наркотици сред младите Кои са най-разпространените наркотици сред младите Не, закачените по ел.стълбове маратонки не сигнализират, че в района има дилър Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Разграждането в последните десетилетия тече с пълна сила, това трябва да бъде прекратено, заяви тя пред симпатизанти на открита сцена „Охлюва“ в Морската градина Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият По всяка вероятност той е изгубил контрол над возилото си, то е преминало през мантинелата, през оградата, отстрани на магистралата и се преобърнало Автомобил се самозапали край Стара Загора Автомобил се самозапали край Стара Загора Инцидентът е станал около 15:15 ч. в платното в посока към Казанлък Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Тя е починала на място Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Те ще бъдат поставени на междуградски пътища до 2 години Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Ако някой лети със 100-150 км/ч, трябва да хвърляш боб, за да разбереш дали в момента на излизането ти на главния път няма да те изсвятка някое камикадзе Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Ще поискам ромите да се научат да живеят като пълноправни българи, да спазват законите, каза тя Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Промените в графика ще позволят едно по-добро и ефективно провеждане на самите изпити Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Инцидентът е станал около 10 часа тази сутрин в платното в посока Бургас
Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори