×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ето как жителите на турските села Просеник и Ръжица се грижат за българските паметници (СНИМКИ)


Ето как жителите на турските села Просеник и Ръжица се грижат за българските паметници (СНИМКИ)
Монументие на комунизма са измити наскоро и лъщят от белота
11 Октомври 2018, Четвъртък, 19:13 ч.
Автор: Божидар БОЖКОВ, снимки:Авторът

Населението в тази част на Източна Стара планина е предимно от турски произход, но то се грижи отлично за символите на българската история 


Божидар Божков е дългогодишен бургаски журналист, публицист и един от най-добрите разследващи репортери за нашия и чуждия печат. Завършил е Варненския свободен университет "Черноризец Храбър", изучавал "Политически науки". Работил е за редица печатни издания, а от 2014 г. списва в. BG Voice – за българите в САЩ. Работи на свободна практика у нас. От няколко години води изключително интересното интелектуално предаване „Чудни звуци” по БНР-Бургас, в което изследва музиката от цял свят.

Турските села в Източна Стара планина, освен, че са живи и пълни с млади хора, което е резултат на патриархалността на населението там и почти напълно изпразнили се откъм българи, което е обяснимо, предвид точно обратните процеси сред това население, се грижат с особено внимание към паметниците от комунизма. Това е интересен феномен, доколкото тези паметници нямат нищо общо с населението на селата днес - върху тях са изписани загинали комунисти, които са 100% само българи.

Но е факт.

Първите три снимки са от Просеник. Паметникът на загиналите партизани от отряд „Народен юмрук“ е в самия център на селото - зад него е паркът. Така че той е първото и основно нещо, което човек вижда, когато пристигне там.





Колко му е на кметството в Просеник, съставено само от дейци на ДПС, да го премахне. Напротив - паметникът не просто е бил измит наскоро и в момента лъщи от белота, а около него е оформено дори ново заграждение, а и буквите с имената са минати с нова боя, за да се четат. Там няма нито едно турско име!

На четвъртата снимка е паметникът на партизаните и загиналите в Отечествената война в село Ръжица - малко, схлупено селце, недалеч от Просеник, в което също българите са едва няколко човека, доволно възрастни хора. Населението е вече 95% турско. Паметникът е също в самото сърце на селото, върху него няма нито едно турско име, но кметството си се грижи за него - наскоро оградката му е била боядисана, а покрай нея е оформен ров, като намек, че това е важно място.


Снимка 4

*Текстът е на Божидар Божков, заглавието - на Флагман.бг

В категории: Животът


Флагман.БГ Ергена е жалко, мамино детенце Ергена е жалко, мамино детенце 17/05/2024, Петък 10:29 2
23
Коментара по темата
23.
Иванка Петрова
27.10.2018 09:16:50
0
0
ВСЕ ОЩЕ ИМА СВЕТЛИНА В ТУНЕЛА...
ВСЕ ОЩЕ ИМАМ НАДЕЖДА В МОИТЕ СЪНАРОДНИЦИ, БЕЗ ОГЛЕД НА ТЯХНОТО ВЕРОИЗПОВЕДАНИЕ И СОЦИАЛЕН ПРОИЗХОД!
НЕ ВСИЧКО В НАШАТА ИЗМЪЧЕНА СТРАНА Е ЗАГУБЕНО - ДА СЕ ОБЕДИНИМ, ПРИЯТЕЛИ !
НЕКА НАЙ-НАКРАЯ, ДА СЕ ОТЛЕПИМ ОТ ТАЗИ ПРИМИТИВНОСТ НА ПОЛИТИЧЕСКО ПРОТИВОПОСТАВЯНЕ И НАВЛЕЗЕЗЕМ СПОКОЙНО В СЪВРЕМЕННИЯ НИ ЖИВОТ !
НЕКА ДА ИМАМЕ ПРАВИЛНО ТЪЛКУВАНЕ ЗА ТЕЗИ, КОИТО СА ПРОЛЕЛИ КРЪВТА СИ ЗА ПО-ДОБРОТО НИ БЪДЕЩЕ И СЕ ОТНАСЯМЕ С ПРИЗНАТЕЛНОСТ И УВАЖЕНИЕ КЪМ ТЯХ !
22.
Петър
16.10.2018 07:37:49
2
1
Оставям на страна факта, че тези "паметници" нарушават два Закона! Този който строи е престъпник! Този, който е упълномощил, или възложил е престъпник!
Четете ли си Законите, Съветници? На, всичкото отгоре Вие, герберчета сте автори на въпросния Закон за изменение и допълнение на Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен.
21.
до автора на статията
13.10.2018 12:06:24
1
3
Уважаеми, "турски" села има в Турция. Можехте да напишете простичко "Селата в Община Руен". Няма нужда още от заглавието да се отива на етническа тема. Голяма част от населението и по-конкретно тези, които считат себе си за местни, са наследници на войнуците на султаните (не войници, а войнУци), друга част са се преселили от Кърджали и околността.
20.
само да кажа
12.10.2018 22:21:02
3
2
Бай Тошо, що не вземеш да станеш един общинар и да крадеш, крадеш, крадеш!?
Демокрация е - кандидатстваш, назначават те и спираш да ривеш, ривеш, ривеш!
19.
Тодор Живков
12.10.2018 19:49:14
0
5
Ами как искате да е паметника? От Общината са отпуснати 15 хиляди, направили са го за 5 хиляди ,другите 10 са прибрани отиват в джоба на въпросните хора, много ясно че ще го направят нали крадат пари от там? За какво мислите се направиха всичките тези простотии в Бургас, ремонти, велоалеи,автобусни линии, спирки, надлези и др....нали за да се откраднат пари. Лично мой познат е работил за фирма изпълняваща държавна поръчка за детски площадки и ми каза че краденето не било голямо, а зверско. Площадката я правили за 10 000 лева, а са усвоени 60 000 лева. Теглим заеми от Европа, парите ги крадат управляващите, на нас ни правят 3 площадки и после ще плащаме ние, децата и внуците ни и ще тънем в мизерия.
18.
Bars
12.10.2018 19:17:32
0
10
Българин съм, християнин.Работил съм с много от жителите на тези селища-един хляб съм ял с тях. И лошо от тези хора не съм видял.Това е пример за етническа толерантност, разбирателство и взаимно уважение.Това са хора като всички нас. Пътят на България е един според мен и се нарича - ЕДИНЕНИЕ.
17.
Кому Нист
12.10.2018 12:02:03
1
3
Дали ще се наричат комунисти,демократи,евро-джендъри или извънземни ....тези които нарушават законите или са извършили такова в миналото трябва да са в затворите а не да се пъчат като първи бизнесмени да карат лъскави коли а да не плащат заплати.Всички такива да умрат в адски мъки.
16.
до комунистически тъпак № 11
12.10.2018 09:49:43
1
6
"Отношението към паметниците е и признак за самоуважение."

Вие комунистите сте много долни и нагли хора. Не случайно сте известни и като "крадци, лъжци, убийци и манипулатори". Какви паметници, какво самоуважение, бе пъпеш? Колкото пъти ви се каже, вие все се правите на ударени зад врата с мокър парцал - "Който слага цветя на паметника на насилника, той оправдава престъпленията му." И ако толкова сте загрижени за "историята", трябва да се борите за това, че тези паметници-фалшивки да бъдат демонтирани от сегашните им места, защото развращават съзнанието на хората с ИЗМИСЛЕНА И ФАЛШИВА ИСТОРИЯ. Трябва за настоявате тези фалшиви паметници да бъдат преместени в музей на тоталитарното изкуство, като пред всеки да има пояснителна табела, която да описва какви престъпления е извършил терориста, преди да бъде обезвреден от властите.
И спрете да повтаряте спуснатата ви "от ръководството" глупотевина, че това било история т.е. "свещена крава" и не трябвало да се пипа. Поредната комунистическа лъжа! Ако беше истина, нямаше да унищожите всички паметници на Хитлер и нацизма. Нямаше да унищожите и паметниците на Сталин, в чийто крака докато беше жив лазехте, и в чието име убивахте жертвите си.
И пак ви се казва - да почиташ терористи, това не е "история", това е свинщина, която могат да извършат само тия, които в съзнанието си също са терористи и убийци! Толкова!!!
15.
*********
12.10.2018 09:48:22
3
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
14.
Ядосан
12.10.2018 09:47:50
1
4
Браво Флагман, много хубаво заглавие. Излагате се!Селата на територията на България определяте като турски. Срамота!
13.
МТ
12.10.2018 08:44:47
1
3
Добре де,а защо няма едно турско име
12.
Петър
12.10.2018 07:34:02
5
3
1. Не са турски села!
2. Не говорят "турски", както руснаците не използват кирилица!
3. Никога не са били "турски" села!
4. т.н. български мохамедани не са "турци", и никога не са били, дори във времето на Османската империя, не "турска"!
5. Паметниците, като гледам нямат никакво отношение към историята на двете села! Срам и позор!
11.
чест им прави на тези хора
12.10.2018 00:16:02
1
10
значи не са злопаметни.Преди години бяхме на студентска бригада в Просеник.Хората ни се радваха много нямаше и сянка на някакво отчуждение.Е,говореха си на турски из селото и се оплакаха,че момичетата ходят по бански,но бяха много добронамерени.Явно и сега са такива.Не злобейте,хора,а се поучете.Отношението към паметниците е и признак за самоуважение.
10.
baihui do #8
11.10.2018 23:20:40
3
4
Що не го лапаш бе, каун?! Турците по това време(както и сега) бяха манипулирани от външни мюсулюмански "фактори"и затова надигнаха глава. Иначе са прости и добри хора. Евалла!
9.
Али Баба
11.10.2018 22:48:10
0
6
Нищо не са ви направили лошо хората защо ги обиждате всяко стадо има мърша имало е по наивни хора подали са се на маниполация да не си мислите че тия работи стават бес служ бите но обикновенните хора какво са виновни насаждането на омраза която нормално я няма в България е много тъпо грозно и опасно нещо
8.
до № 7
11.10.2018 22:17:02
7
6
Абе колко си турчин само ти си знаеш, но това, което си написал влиза в графата "цигански номера". И че повтаряш комунистическата простотия с "историята", показва че явно си турчин-комунист. Не може да се правят паметници на терористи! Ако си забравил да ти припомня, че със съдебно решение бе съборен паметника на турския терорист - бомбаджия. Не може да не се сещате за случая. Не знам дали го издигнате отново (защото сте нагли гьонсурати), но властите го събориха - защото тероризъм не може да се почита и възхвалява. И с право! Защото ако се хванем на тая комунистическа простотия (че било история и не трябва да се пипа), логично е да стоят паметниците и на Хитлер в Германия и в цяла Западна Европа с която давате фалшив пример. Всичко е разрушено! Трябва да стоят и паметниците на Сталин, който все още е в сърцата на някой комунистически престъпници. А това, че ходите да слагате цветя и да поддържате паметниците на терористите, чийто оцелели другари ви гониха с танкове по баирите и както се казва "ви разказаха играта", може да се сравни с това: след като са те изнасилили, да ходиш да го лапаш на насилника си, с оправданиято, че било "история". Ще те цитирам - "А кажете, че не е така".
Който слага цветя на паметника на насилника, той оправдава престъпленията му - а, кажете, че не е така. И ако тия приказки ги кажеш да речем на турската граница - пак ще те "обидят" и то с право!
7.
Турчин
11.10.2018 21:05:19
1
12
Това е история бе господа Българи/РОДОЛЮБЦИ/_всеки народ нация държава си пази историята каквато и да е тя а вие генетично сте си продажни!!! А кажете че не е така
6.
Сокола
11.10.2018 19:44:34
8
5
Има защо да лъскат паметника на терористите-майкопродавци. На времето през скапания СОЦ имаше поговорка - "Българин - спортист, циганин - артист, и турчин - комунист". Не случайно е измислена! Комунистическите престъпници обсипваха с всякакви блага и привилегии т.нар. турци, които в началото и те не знаеха какви са. БКП им създаде интелигенция, и умишлено укрепи турското самосъзнание на тия все още колебаещи се хорица. Целта беше да се пропагандира комунизма т.е. нашенските да се хвалят пред ония в Турция колко е добре при комунизма. Да печелят привърженици и в бъдеще, като му дойде времето да направят поредната социалистическа (комунистическа) кочина в Турция. И сред нашенските турци имаше голям брой членове на БКП. Едва по-късно комунистите разбраха, че тия дивотии, които пропагандират са вятър работа и че всъщност се формират антибългарски и сепаратистки настроения. Това беше главната причина да преименуват тия същите турци, на които с десетилетия предоставяха всякакви предимства и превилегии. Така, че на тия комунизма им е близък до сърцето и логично поддържат паметниците на комунистическите престъпници - терористи. АНАДЪГ МУ АГАЛАР?
5.
Жител на Ръжица
11.10.2018 19:03:12
0
7
Хаха Флагман, много сте зле. Не знам от кога село със 1600 житела е малко схлупено селце? за сравнение просеник- около 1800, ръжица около 1600.
4.
Георги Георгиев
11.10.2018 18:00:27
4
15
на поддържащите тези паметници мога да кажа само едно браво . И аз не желая на влас да бъдат от БСП - БКП. Ненавиждам ги.
3.
Сабри от Бурса
11.10.2018 17:50:32
7
3
Господа,вместо да наемете багер и да го побутнете оттук,оттам.....кво да ви кажа?!? Може ли на душманите си паметника да лъскате,вместо да си застелете курника с плочите!
2.
Поп Славуц
11.10.2018 17:45:43
9
5
Защо бе господа Турци? Хареса ви смяната на имената,и голямата екскурзия ли? После българите били овце!!!
1.
бай Тошо
11.10.2018 16:56:10
11
5
Явно име харесало как комунистите ги гонех с танкове по баирите...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Какво се промени на матурите тази година - отвори се нова възможност Какво се промени на матурите тази година - отвори се нова възможност Организацията в училищата е много стройна, видя репортер на Флагман в две различни софийски училища Пуснаха от ареста счетоводителка от случая порт „Европа”, вижте разказа на дъщеря ѝ Пуснаха от ареста счетоводителка от случая порт „Европа”, вижте разказа на дъщеря ѝ Жената била изведена от дома си в кв. Ветрен вчера в 8:30 ч. и досега е била разпитвана Адвокатката на осъдения за убийството на родителите си разкри, че се е предал заради скъсан кабел Адвокатката на осъдения за убийството на родителите си разкри, че се е предал заради скъсан кабел Венцислав Караджов е искал е да се самоубие тази сутрин, но е приел това като знак на съдбата, каза Зоя Тошкова Селският хитрец Алек изигра всички Селският хитрец Алек изигра всички Най-гадното бе, че не позволи на победителките Маги и Надежда да се зарадват, че са финалистки Расте ли марихуана пред сградата на полицията в Русе Расте ли марихуана пред сградата на полицията в Русе Според ландшафтния архитект Росица Върбанова растението е от вида канабис сатива, така наречения промишлен коноп МВР атакува частния порт „Европа”, има задържани служители МВР атакува частния порт „Европа”, има задържани служители Според адв. Веселина Василева има бита служителка, която се нуждае от незабавно освидетелстване, а е в ареста Изоставената Надежда от "Ергенът": Ще науча моят син да не постъпва като Алек Изоставената Надежда от "Ергенът": Ще науча моят син да не постъпва като Алек Надя е разочарована от поведението на Ергена, но Магдалена твърди, че е влюбена в него  Не ми пука, че ме мислите за страхливец, обяви Ергенът Не ми пука, че ме мислите за страхливец, обяви Ергенът Решението на Алек да си тръгне сам дойде, след като майка му и сестра му се запознаха с двете претендентки за сърцето му На мен, ако някое такова лигавещо хайванче ми врътне такъв номер – да ме зареже с балната рокля чрез видео писъмце, жална му майка На мен, ако някое такова лигавещо хайванче ми врътне такъв номер – да ме зареже с балната рокля чрез видео писъмце, жална му майка За тези, които се чувстват разочаровани или излъгани, Нордел предлага да последват примера на шведските републикански активисти и да изразят недоволството си по нестандартен начин Ергена е жалко, мамино детенце Ергена е жалко, мамино детенце Никога не е имало толкова жалък ерген
САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана  Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Полицаи са застанали до входа на болница "Рузвелт" в словашкия град Банска бистрица, където беше опериран Роберт Фицо
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори