×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

А трябваше да се сетим! Кмете, съветници, вижте какво дължи Бургас на Георги Марков


А трябваше да се сетим! Кмете, съветници, вижте какво дължи Бургас на Георги Марков
За мен този доста неугледен и грозничък град (къде е днес да му се възхити, б.а.) притежаваше нещо, което толкова много липсваше на София, Пловдив или Варна...
10 Септември 2018, Понеделник, 17:07 ч.
Автор: Киро ПРОДАНОВ

Има много възможности да отдадем своята почит на достойния писател*


На 11 септември 2018 г. се навършват 40 години от убийството, а на 1 март 2019 –та 90 години от рождението на Георги Марков – писателят, драматургът и публицистът, описал най-истинската  непоносима същност на комунистическия режим и последиците от съветизацията на  страната ни.  На 15 юни 1969 г.  след успеха на закритата премиера на пиесата „Аз бях той” авторът й напуска родината завинаги.

Не от страх заради очакваните главоболия с властта. Трудният избор между привилегиите и убежденията едва ли е другото предположение, което леви интелектуалци се опитват да ни внушат. Истинските причина за този труден избор са някъде между достигнатия предел в „сложната двойнственост  на човешките отношения” и естествената потребност да съхраниш себе си от „разяждащата посредственост на режима”, както сам споделя авторът на „Задочни репортажи за България”. За да  може да разкаже в тях от първо лице за истинската драма на хората през българския комунизъм със съветско лице.

Именно репортажите му по „Би Би Си” и „Свободна Европа” влудяват властимащите и по зла ирония на съдбата точно на рождения ден на Т.Живков - 7 септември 1978 г. писателят е прободен с прословутия чадър на моста Ватерло в Лондон и умира на 11-ти. И до днес българските власти не пожелаха да разкрият истинските виновни за трагедията. Няма съмнения, че това е удобно за подбудителите и че няма нищо случайно в действията им.
     

Защото именно „Репортажите” на Георги Марков сами по себе си говорят за гузната съвест на предполагаемите извършители – да замлъкне гласът на истината, разказващ за последствията от техните разрушителни методи на управление. Тези разкази, есета, коментари и портрети биха били неопровержимо свидетелство във всяко учебно помагало за историята на комунизма в България. И няма учител или ученик който би се затруднил да разбира или тълкува фактите в тези творби на автора. Въпросът е да накараме системата на образование в часовете по история и литература да програмира изучаването им.

Всеки прочел „Задочни репортажи за България” знае, че животът на хората от Бургас и региона присъстват в творчеството на писателя – „Бургаско ноктюрно”, „Шуми Марица” за В.Червенков”, „Жените на Варшава”(т.2, стр.169-176,79),”Жилото и медът на туризма”, „Белият мерцедес”(т.1,стр.379,394) 

Той обича да посещава и да пише за града и хората тук, за туризма по „Слънчев бряг” и  региона, за бургаския театър. И както сам признава, винаги отсяда в хотел „Приморец” и винаги в стая 208, а среща с приятели, интелектуалци и трудови хора  провежда в сладкарница „Малина”, частни домове и в  предприятия.

„Обичах Бургас повече, отколкото който и да е друг град в България. Не заради морето. А заради хората.За мен този доста неугледен и грозничък град (къде е днес да му се възхити!) притежаваше нещо, което толкова много липсваше на София, Пловдив или Варна. Естествеността на бургазлии, широките им възгледи и чудесното чувство за хумор. Някои казваха, че това се дължало на пристанището като всекидневен прозорец към света. Други твърдяха, че просто хората си били такива от векове и че завистта, злобата и отмъстителността на някои от останалите български краища не бяха пуснали корени тук”(Задочни репортажи., т.2,стр.160).

Не знам дали Бургас ще постави чрез иновативни методи началото за изучаване  творчеството на Георги Марков в местни училища или други форми на информираност за подрастващите. Но нима има пречка Общинският съвет в Бургас да именува нова улица на писателя и да постави възпоменателна плоча на подходящо място? Отправям дори призив собствениците на Гранд хотел и СПА „Приморец” да помислят по въпроса…

А какво мисли дружеството на бургаските писатели, които се сдобиха с луксозно кътче в центъра на Бургас? Какво ще направят те, за да предизвикат интереса на ученици и учители към литературния талант, удостоен посмъртно с орден „Стара планина” първа степен през 2000 година? Или ще останат равнодушни пред факта, че знаково място за срещи на интелигенцията не е с паметник на интелектуалец от класата на Г.Марков, а сталинският „Альоша” се извисява на площад „Тройката”? А защо в Театъра липсва неговата драматургия?

Между две кръгли годишнини на бележития писател, драматург и публицист му дължим много като почит и размисъл върху литературното наследство. Не само заради оценката на Стефан Цанев, че „никой не е имал по-голямо въздействие върху народа си от Георги Марков“ или, че мнозина автори поставят „Репортажите” до най-великите български книги на всички времена. А преди всичко заради самите нас и децата ни.

За да бъде трайно и плодотворно, а не кампанийно отношението и уважението към интелектуалния труд на бележитите и достойни българи като Георги Марков.

Бургас, септември 2018 г.

*заглавието е на редакцията

Снимка: Старият Бургас

В категории: Бургас


28
Коментара по темата
28.
Вероника Стефанова
11.12.2018 01:25:07
0
0
Преди всичко, заради самите нас и заради децата ни, трябва да помним творчеството му и него самият.
27.
...25...
11.09.2018 15:04:26
1
4
Абсолютно ТОЧНО!
Като се прибавят и семейните проблеми, желанието за развод, плановете за връщане в България.....английските служби са "информирани" и бързо са се задействали!
Какво лицемерие....както и със случая Скрипал...!!!
26.
*********
11.09.2018 12:22:15
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
25.
дядо
11.09.2018 11:51:59
0
7
"От много отдавна вече не вярвам в „свобода на словото“, която на практика се свежда и в двата свята до свободата да крещиш на глас у дома си или пред неколцина приятели това, което те вълнува. Но я се опитай да изкажеш мнение в „независимия” вестник ТАЙМС, или в независимото Би Би Си? Имаш много здраве от пробитата шапка на демокрацията. Там, но както и в „Работническо дело“, трябва да се съобразиш с линията на вестника или радиото. Принципите са абсолютно същите. Разликата е само във формите – едните са по-груби и недодялани, а другите по-гладки. "
Георги Марков 02.1977
24.
дядо
11.09.2018 11:50:12
0
4
Питам и отговор неща!
Другаря Марков не е ли оня същия,който написа "на всеки километър" ;)
Жалки сороспийчета,на кой се кланяте бе БУХАХАХХАХА
23.
highly likely
11.09.2018 11:35:30
0
1
много вероятно е Георги Марков да работил за българското разузнаване.
22.
*********
11.09.2018 10:23:51
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
21.
ЧРЕЗ ПОДПИСКА–ПЕТИЦИЯ
11.09.2018 09:49:11
1
2
НАШЕ ПРАВО Е ДА ПОИСКАМЕ ХАРМОНИЧНО ОФОРМЯНЕ //ЗАЕДНО С""ДУПКАТА""/// НА ЦЕНТРАЛНИЯ ПЛОЩАД И ПРЕМАХВАНЕ НА ПАМЕТНИКА КАТО НЕСЪВМЕСТИМ С НОВАТА ЕВРОПЕЙСКА ВИЗИЯ.
20.
ЧРЕЗ ПОДПИСКА–ПЕТИЦИЯ
11.09.2018 09:49:11
1
1
НАШЕ ПРАВО Е ДА ПОИСКАМЕ ХАРМОНИЧНО ОФОРМЯНЕ //ЗАЕДНО С""ДУПКАТА""/// НА ЦЕНТРАЛНИЯ ПЛОЩАД И ПРЕМАХВАНЕ НА ПАМЕТНИКА КАТО НЕСЪВМЕСТИМ С НОВАТА ЕВРОПЕЙСКА ВИЗИЯ.
19.
Nikito
11.09.2018 08:52:29
0
6
Задочните репортажи на Георги са две страхотни книги много съм се смял на разказите вътре, но самия Марков много е писал че самия той е бил добре възнаграден от строя с апартамен в София и със западна кола и пари не са му липсвали, но проблема е че е бил двоен агент а двойните агенти свършват много лошо. Пише против "строя" но същия той е вземал с пълни шепи всичко от този строй.
18.
Гочев
11.09.2018 08:20:04
0
11
Наскоро мой приятел от една вече не съществуваща "братска" социалистическа държава,който не беше посещавал Бургас 28 години,ми беше на гости. Думите ву за "възхитителния" ни град бяха- "Жалко ,духа на града го няма, хубавите хора на Бургас ги няма,магазинчетата са пълни с евтини китайски стоки ,които са по цял свят, дори хубявия български "Слънчев бряг" /брендито/ липсва."
17.
Smith
11.09.2018 08:09:33
5
10
Вместо паметник на Марков, в центъра на Бургас убийците му са вдигнали огромен монумент на окупационната руска армия с някакви орки. Колко жалка и продажна безродна мижитурка трябва да си, за да търпиш този гнусен бетонен постамент в центъра на града си?
16.
Бургазлия
11.09.2018 03:16:48
5
10
На първо време може да се махне альошата от центъра на града.
15.
Aйшету
11.09.2018 01:55:35
0
12
Ама и ние искаме плочки !
От кадя на кадя нема плочка на. Мамала ?!
Ами на Азис примерно ?
Народен творец !
Ами на Габарите?!
А ... ?!
Ко стана ?!
14.
Така де
11.09.2018 00:12:14
8
13
Георги Марков го утрепяха аглосаксонците, както направиха със Скрипал. Целта беше да се хвърли кал върху БГ. Не че защитавам комунизма, но БГ политиците нямат никакъв шанс да извърши такова убийство в Лондон. Апък най-подозрителното е, че кой ще е толкова тъп да го убие на рождения ден на Тодор Живков. Ясно е, че инглишите са убийци и интриганти
13.
Часовникар
10.09.2018 23:19:20
1
11
Ако се прави паметник на Марков, да направят паметници на всички милиционери. От Първо главно поне.
12.
ГОЛЯМО БРАВО И ПОКЛОН
10.09.2018 22:45:44
9
6
г–н Проданов УНИКАЛНИ СТАТИИ ФАКТИ СРЕЩУ КОИТО И БОГОВЕТЕ МЪЛЧАТ....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
11.
ГОЛЯМО БРАВО И ПОКЛОН
10.09.2018 22:45:44
9
4
г–н Проданов УНИКАЛНИ СТАТИИ ФАКТИ СРЕЩУ КОИТО И БОГОВЕТЕ МЪЛЧАТ....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
10.
до6
10.09.2018 21:57:36
0
12
ми тои града си е ГРОБИЩЕ удавени туристи заклани геманци обесени полякини и руснаци нарьгани младежи скачащи от терасите влюбени падащи пияни рускини ,препили отрова клошари,самозастрляли се полицаи ,предрусали англичани
9.
Българин
10.09.2018 21:49:52
9
8
Без измекяри в Бургас
8.
аз
10.09.2018 21:47:10
5
13
Хайде, хайде. Какво сме дали на далеч по-заслужили бургазлии, като Фотев, Дубарова, че за Г. Марков да се кахърим. А и лично за мен е леко спорна личност. Номер 2 е написал само част от другата истина.
7.
Аз
10.09.2018 21:38:05
6
9
Направете му един паметник и го сложете на моста да си правят компания с Пандира....
6.
Гробаря
10.09.2018 21:36:35
6
12
Спрете се бе, чобани с чобаните ви..от паметни плочи града заприлича на гробище....
5.
аз
10.09.2018 21:36:19
4
17
„Обичах Бургас повече, отколкото който и да е друг град в България. Не заради морето. А заради хората.За мен този доста неугледен и грозничък град (къде е днес да му се възхити!)
.....................................................
Авторе, сам си го написал, но явно не си вдянал, че човекът е харесвал ХОРАТА тогава, въпреки грозничкия град. Така, че това в скобите нямаше да го "сгрее". Само докато се е пуснал по Богориди и приматите с изкуствени мускули, лош поглед и тъпотия до шия щяха да му замажат "красотите" на днешен Бургас. Бургас имаше дух, но преди 15 години той излетя безвъзвратно. Днес имаме екстериорна красота, но голяма сивота в душата
4.
Бургазлия
10.09.2018 21:31:54
8
13
А не, само това менте ни липсваше...
3.
Много по здрави
10.09.2018 21:31:07
4
16
Откъде сте сигурни че ако видеше Бургас днес Георги Марков ще.се да.му се.възхити вместо да се отврати??? Не забравяйте че.говорим за интелектуалец а не за екземпляр от кукерландия и хасекията!! ! чиито ктитерии за естетичното не са асфалт и бетон. А пък и такива като Марков не са на почит в днешната Община Бургас. За тях върха на културното ниво на Бургас е оня прошляк чиято фигура стои на Моста. Няма тука Антон Дончев, Дубарова и Фотев и т
Н . че сега и за някакъв си Марков да.мислят.
2.
К.Кеворкян
10.09.2018 21:29:30
10
20
Четете Марков, четете го. И парфюмирайте Истината. Ще отвори ли Марков нечии очи? *** *Георги Марков е един от авторите на партизанската епопея - телевизионния сериал „На всеки километър“. Но след като свободно напуска България, където е един от любимците на Живков, написва „Задочни репортажи за България“, четени по „Свободна Европа“. Тази шизофрения трудно може да бъде обяснена: Знаменосецът на късния български антикомунизъм Марков преди това вее и байрака на партизанското движение. През ноември 2014 година в София бе открит негов паметник. На него е изписано: „Живите затварят очите на мъртвите, мъртвите отварят очите на живите“. Не е ясно обаче, защо не са посмели да напишат, че е убит от комунистическата Държавна сигурност по заръка на Живков – едно твърдение, с което проглушиха ушите на света. Защо спестиха тази истина, ако наистина вярват в нея? На откриването присъствала и вдовицата на Марков – Анабел Дилк. Петър Увалиев, който със сигурност повече от Марков заслужава паметник заради неизкоренимото си българолюбие, разказва, че тя е автор на една отвратителна антибългарска книга, озаглавена „Разделната стена“. Ето какво казва Увалиев за „Разделната стена“: „Не приемам 200 страници, изпълнени с дива омраза срещу България! Защо тази вдовица крие книгата си, когато рони сълзи в София и го прави публично, по телевизията? Защо не споменава, че Марков е поискал развод? Тя сама пише, че й е заявил намерението си да се върне в България, че иска развод… У нас ще се хванат за главата, когато прочетат с каква злост плюе нас, българите. И най-вече – България! Илюзията й за обезщетение ще се изпари…“ Въпросното обезщетението трябвало да бъде 15 милиона лири.
1.
Гошо
10.09.2018 21:27:49
8
20
Бургас все още е доста грозничък град, изключение е морската градина,но тя по проект на италиански архитект през 20 те години.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Те ще бъдат поставени на междуградски пътища до 2 години Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Ако някой лети със 100-150 км/ч, трябва да хвърляш боб, за да разбереш дали в момента на излизането ти на главния път няма да те изсвятка някое камикадзе Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Ще поискам ромите да се научат да живеят като пълноправни българи, да спазват законите, каза тя Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Промените в графика ще позволят едно по-добро и ефективно провеждане на самите изпити Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Инцидентът е станал около 10 часа тази сутрин в платното в посока Бургас Бургазлийка е сред актрисите, които ще минат по червения килим в КАН Бургазлийка е сред актрисите, които ще минат по червения килим в КАН Мисис България Станислава Андреева е сред актрисите, които ще минат по червения килим в Кан И двамата шофьори, участвали в катастрофата с кола на НСО, с нарушения назад в годините И двамата шофьори, участвали в катастрофата с кола на НСО, с нарушения назад в годините Вижте какви са те Напрежение в Агенцията за социално подпомагане, настояват за второ увеличение на заплатите Напрежение в Агенцията за социално подпомагане, настояват за второ увеличение на заплатите Заплатите на новоназначените колеги станаха в размер на 1400 лв. отново бруто. Което след удръжките означава, че част от социалните работници получават под 1100 лв. Дино парк – уникалната атракция, която завладя Южното Черноморие Дино парк – уникалната атракция, която завладя Южното Черноморие Атракционният център се намира в парк „Езеро“ в Бургас Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри
Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори