×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бургаските локации с история: Държавната опера


05 Септември 2018, Сряда, 14:48 ч.
Автор: Флагман.бг

Няма бургазлия, който по един или друг повод да не е бил гост там


Бургаската опера е институция, която събира многобройна публика на разнообразни представления, концерти, спектакли. Тя е съществена част от културния и обществен живот в морския град. На сцената ѝ своя път са започнали много именити български певци, балетисти, музиканти. Няма бургазлия, който по един или друг повод да не е бил гост там. Тя е част и от фестивала на изкуствата Порт Прим Арт Фест, чието второ издание ще се проведе в дните от 8 до 13 октомври 2018 г. Инициатор и организатор на културния форум e Гранд Хотел и СПА Приморец с любезното съдействие на община Бургас.

Бургаските локации с история: Културен дом на Нефтохимика


Държавна опера Бургас ще бъде домакин на специален концерт, част от фестивалната програма. Той се нарича "BG Vintage" и възражда популярната градска българска музика от 20-те години на XX век до днес, обогатявайки я със съвременна авторска музика. Резултатът е концерт, свързващ поколенията чрез своеобразна музикална връзка, представящ едни от най-красивите родни песни в нови аранжименти - фънк, суинг, реге и джаз. Събитието, подходящо за хора от всички възрасти, ще стартира в 19:30 часа в петък, 12 октомври. Инициатор на "BG Vintage" е един от най-добрите родни музиканти - изпълнител, аранжор и композитор - Михаил Йосифов. Сред другите участници в проекта са Вера Шандел и Елисавета Петрушева, както и други популярни български музиканти. Целта на "BG Vintage" е популяризиране на красивата българска музика и винтидж културата. Предвид това, Държавна опера Бургас е изключителен избор на локация за това събитие.

Филхармонията в морския град съществува като държавен институт още в далечната 1947 г. Първото оперно представление поставено в Бургас, се случва осем години по-късно - през 1955г . То е "Травиата" на Верди. Солисти и хор са група самодейни певци. Част от потомците на тези пионери, днес продължават семейните традиции и се изявяват на сцената на Операта. Първият балет, поставен в морския град  е "Съперници" по музика на Хертел. В него, солисти са великолепните Люба Колчакова и Димо Врубел.

С времето бургаската филхармония трупа професионална слава и успехи и си извоюва името на един от най-изявените родни оркестри. Част от репертоара на музикалната институция са включително най-мащабните творби от световната музикална класика. Особена заслуга за това имат диригентите, начело на институцията през годините - Иван Вульпе, Йордан Дафов, Васил Стефанов, Руслан Райчев, Михаил Ангелов, Иван Кожухаров и много други.  

Популярни имена от световната и родна сцена са били гост-диригенти. Сред тях са Кирил Кондрашин, Антонелло Готто, сър Дейвид Лойд Джоунс, Рихард Ойстрах, Руджиеро Ричи, Емил Табаков, Емил Чакъров и много други. Сред гост-солистите пък, изпъкват също музиканти от световна величина: Рудолф Керер, Йохо Сато, Люмобир Ангелов, Веско Ешкенази, Милчо Левиев, Йовчо Крушев...

Оперната част на дружеството става държавна през 1972 г. Дотогава, вече са факт над 36 постановки на класически и съвременни опери, оперети и балети. Първи директор на Държавна опера Бургас е Лиляна Жабленска. С нея работят цяла плеяда талантливи диригенти, режисьори, хормайстори, хореографи, сценографи и артисти. На сцената се поставят и самостоятелни спектакли. Сред тях са „Шехеразада”, „Бахчисарайски фонтан”, „Лебедово езеро”, „Нестинарка”, „Лешникотрошачката”. Те носят неповторим и оригинален хореографски почерк, който маркира отличително високия  професионализъм на бургаската балетна трупа.

22 май 1983г. е денят, в който Държавна опера Бургас влиза в настоящия си дом - сградата, позната на всички бургазлии. Това е ознаменувано с премиера на "Отело" от Джузепе Верди. Публиката гледа представлението в луксозния салон с над 750 места, а иновативната сцена с въртящ се кръг допринася за автентичния атрактивен спектакъл.

Днес, Бургаска опера продължава своите възход и развитие. Поставят се творби с изключително висока стойност, част от които от години не са били показвани на българска сцена - "Самсон и Далила", "Манон Леско", концертните изпълнения на симфониите на Густав Малер, балетите „Баядерка“, „Спящата красавица“, „Лебедово езеро“ и много други. Постановките на Държавна опера Бургас се радват на огромен успех и по време на оперните фестивали Бургаски музикални празници „Емил Чакъров“ и „Сцена на вековете“ във Велико Търново. Специално внимание управата на културната институция отделя на най-младата си публика. Постоянни заглавия са мюзикълите и оперите за деца „Алиса в страната на чудесата“, „Пинокио“, „Четиримата близнаци“, „Патиланци“, дори адаптацията за деца на оперната класика „Вълшебната флейта“ на Моцарт, образователните спектакли "Оркестърът - инструменти и звук", "Танцът" и "Гласът".

Предвид дългата културна история и великите имена, преминали през сцената на Държавна опера Бургас, тя е най-подходящото място за концерт „BG Vintage”. В него, популярната градска българска музика от 20-те години на 20 век до днес намира своите нови фънк, суинг, реге и джаз аранжименти. Заповядайте на тази музикална среща за всички поколения на 12 октомври от 19:30 часа в Държавна опера Бургас. Концертът е част от второто издание на Порт Прим Арт Фест. Инициатор и организатор на фестивала на изкуствата e Гранд Хотел и СПА Приморец с любезното съдействие на община Бургас.

В категории: Бургас


България Всички новини
Проклятие ли тегне над бургаския футбол? "Черноморец 1919" изпадна в Трета лига Проклятие ли тегне над бургаския футбол? "Черноморец 1919" изпадна в Трета лига Отборът не успя да спаси професионалния си статут и ще играе при аматьорите през следващия шампионат Той е готов да утеши двете дами, изоставени от ергена Алек Той е готов да утеши двете дами, изоставени от ергена Алек Култовата риалити звезда от Гълъбово вече мина 40 години и възрастта му по-подхожда на двете ергенки от тази на Алек, на когото те са каки Този скален манастир пази тайни за имане и страшна битка Този скален манастир пази тайни за имане и страшна битка Гъстата зелена пелена, покрила възвишенията край западната ни граница, прави намирането на каквото и да било трудна задача Той отиде да печели пари в Нидерландия, но загина по нелеп начин Той отиде да печели пари в Нидерландия, но загина по нелеп начин Младият българин си отиде блъснат от влак Правят нов опит, за да изберат днес Сливенски митрополит, фаворитът Йеротей не е допуснат Правят нов опит, за да изберат днес Сливенски митрополит, фаворитът Йеротей не е допуснат Светият синод започна проверка срещу него и използва тази причина, за да го отстрани от избора Откриха изчезналия Сашко, жив и здрав е! Откриха изчезналия Сашко, жив и здрав е! Дадох му вода, ябълка, каквото имах в джипа. Не се притеснявах, че жена ми и детето също са вътре, разказа спасителят му Дейвид Бегов Любов за Овена, а Телецът да внимава с авантюрите Любов за Овена, а Телецът да внимава с авантюрите Хороскоп за деня – 19 май 2024, неделя  Кои са най-разпространените наркотици сред младите Кои са най-разпространените наркотици сред младите Не, закачените по ел.стълбове маратонки не сигнализират, че в района има дилър Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Разграждането в последните десетилетия тече с пълна сила, това трябва да бъде прекратено, заяви тя пред симпатизанти на открита сцена „Охлюва“ в Морската градина Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият По всяка вероятност той е изгубил контрол над возилото си, то е преминало през мантинелата, през оградата, отстрани на магистралата и се преобърнало
Почина световноизвестна знаменитост Почина световноизвестна знаменитост Той беше звезда в няколко култови ленти  Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори