×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Брюксел иска да регулира с какво се татуирате


06 Август 2018, Понеделник, 17:14 ч.

Брюксел възнамерява да остави следа в света на татуировките, пише Webcafe.bg.

Ако си правите татуировка, вероятно се вълнувате най-вече за качеството на дизайна ѝ и колко ще боли. Но Европейската комисия (ЕК) също така е загрижена за това какво е потенциалното отражение върху здравето ви, ако решите да се превърнете в живо платно за рисуване.

В момента няма универсални стандарти за целия Европейски съюз какво може да инжектира в кожата татуистът. Оцветителите трябва да отговарят на строги регулации за безопасност, ако се използват в козметика или текстил, но няма такива официални пречки, ако се използват в студио за татуировки.

Европейската агенция по химическите вещества (ECHA) смята, че в името на безопасността на потребителите това трябва да се промени.

Регулациите обаче са трудни. Браншът е разпокъсан и фрагментиран като в него има многобройни малки играчи. Производителите създават пигменти за други цели, които биват възприемани от татуистите като мастила за татуировки.

Нещо повече, изследванията, на които се базират опасенията за здравето на потребителите, не са категорични. Въпреки че някои от субстанциите, присъстващи в мастилата за татуиране, са доказано канцерогенни, не са правени изследвания, които директно да проверяват за връзка между татуировките и възникването на ракови заболявания у хората.

Европейската комисия все пак предприема нещо, за да обмисли възможни решения по въпроса с използваните при татуиране химически вещества и потенциалния риск от тях. Тя миналата година изиска от ECHA да проучи субстанциите в използваните мастила и да определи дали е безопасно инжектирането им под кожата — "най-сериозния тип" излагане на химически вещества, както го формулира Марк Блейни от ECHA.

В края на 2017-а, ECHA публикува резултатите. В рамките на 500-страничните препоръки се съдържа най-мащабното ограничение на химикали, предлагано някога в такъв мащаб, което засяга около 4000 химически вещества.

Научните комисии на ECHA по-късно тази година ще препратят предложението до Европейската комисия, която след това има три месеца, за да вземе решение дали ще го приложи.

Произходът на мастилата

Синди Верфай с машина за татуиране в ръка се заема за работа в 11 часа. Започва работата си от единия крайник на клиента и работи в продължение на 8 или повече часа.

За своите 8 години работа тя си е изградила портфолио, което съдържа мащабни и понякога доста необичайни творби. В това число влизат серия от герои от "Живите мъртви", изрисувани върху кожата на 20-годишен клиент в продължение на девет сесии, както и портрет на испанския сюрреалист Салвадор Дали с изпъкнали очи и характерните му мустаци.

Верфай държи студио за татуировки в Руселаре, Белгия. В него работят 15 татуисти, които правят средно по една-две татуировки на ден. Собственичката казва, че рядко клиентите ѝ питат за химикалите, които тя инжектира дълбоко в кожата им.

"По-рядко от веднъж годишно се случва някой да пита за химикалите в мастилото за татуиране. Обикновено питат за алергии или дали продуктът е веган", отбелязва Верфай.

Етикетирането и обозначенията не са стандартизирани като при някои от мастилата за татуиране има посочен списък със съставки и страна на производство, а при други такава информация липсва. Основната грижа на татуистите обикновено е дали мастилата ще запазят ярките си цветове за по-дълго време.

Самите мастила обикновено не се произвеждат специално за татуиране. Дори и когато 12 процента от европейците имат татуировки (в сравнение с 5 процента през 2003-а), пазарът все пак е твърде малък. Често пигментите, присъстващи в мастилата за татуиране, са били създадени за "приложение на открито в продукти като текстил, автомобили и пластмаси", твърди доклад на Съвместния изследователски център на ЕС от 2016 г.

"Производителите на пигменти не обозначават дали техните оцветители могат да бъдат използвани в продукти за татуировки и перманентен грим, дори и те да се употребяват за това, и не искат да поемат отговорност", продължава докладът. Производителите на бои и багрила са загрижени дали няма да бъдат подведени под съдебна отговорност за продукти, които не носят особено голяма печалба.

"Рискът е огромен, дори когато продажбите са скромни", казва Йорген Серуп, председател на Европейската асоциация по изследвания на татуировките и пигментите и професор по дерматология в университетската болница "Биспиеберг" в Копенхаген.

Един от най-големите европейски производители на химикали — BASF, каза в изявление, че има "дългогодишна политика, датираща от повече от 30 години, да не продава продуктите си директно или индиректно на компании, които биха използвали тези продукти за татуировки". Но хората, които работят с мастила за татуировки, казват, че това все пак се случва, въпреки препоръките на компанията.

"Нищо не се е правило за спиране на домашния пазар и татуирането в нерегистрирана среда", казва Йенс Бергстрьом, татуист и собственик на Tattoo and Piercing Education Scandinavia, в коментарите си до ECHA за предложението за регулации. "Дори и да забраните съдържанието на оцветителите, за съжаление много татуисти ще могат да ги купуват и да ги използват въпреки всичко. Те просто ще се продават като ‘материали за художници’, вместо да са посочени като мастила за татуиране", обяснява той.

Въпреки че няма общоприети правила в ЕС за безопасността на мастилата за татуиране, седем държави — сред тях Швеция, Белгия и Испания — в различна степен са приложили резолюция, приета през 2003-а от Съвета на Европа и обновена пет години по-късно. В нея се посочва, че мастилата за татуиране трябва да отговарят на минималните изисквания за козметични и хранителни продукти, и се изключва употребата на някои химикали.

Серуп обаче казва, че прилагането на тези правила е претърпяло "провал".

Шведско изследване от същата година е установило, че 12 от 34 достъпни на пазара мастила за татуиране в страната са съдържали забранени субстанции или твърде високи нива на замърсители. Според Серуп по-амбициозните предложения на ECHA "никога" няма да бъдат възможни.

"Дори 5-странична резолюция не успяхме да изпълним, и тя имаше… 30-40 вещества. В предложението на ECHA има 4000. Можете ли изобщо да си го представите?", казва професорът по дерматология.

Евгения Стоянова, социално-икономически анализатор в ECHA, казва, че основният проблем с резолюцията на Съвета на Европа са били отворените граници в Европа. Дори и дадена държава да е приемела резолюцията, татуистът или студиото с лекота биха могли да си осигурят мастила от съседна държава с различни стандарти.

Създаването на регулации, които да обхващат целия ЕС, би решило този проблем.

Опасения за здравето на потребителите

По-фундаментален е въпросът дали мастилата за татуиране наистина причиняват рак.

Повече от 60% от химикалите в мастилата за татуиране са азо-пигменти - тип съставни вещества, които след инжектиране могат да се разпаднат при излагане на ултравиолетови лъчи и да разпространят потенциално причиняващи рак частици до други части на тялото. Въпреки това връзката между тези химикали в татуировките и рака не е недвусмислено потвърдена.

Някои изследвания при животни показват, че частиците от пигмента се откриват в лимфни възли и черния дроб, което би трябвало да означава, че те се разнасят из тялото. Същевременно обаче изследвания при мишки не са показали увеличение на риска от ракови заболявания след излагане на тези частици. Според Стоянова тези изследвания не са продължили достатъчно дълго, за да дадат категоричен резултат.

До момента не е имало никакви епидемиологични изследвания, които да проверят за потенциална връзка между мастилата за татуиране и раковите заболявания, "но това не означава, че такава няма", казва Марк Блейни от ECHA.

Той пояснява, че ще е доста трудно връзката да бъде забелязана случайно, но подчертава, че тези субстанции вече са били класифицирани като "CMR вещества" (което означава, че могат да причиняват рак, генетични мутации или репродуктивни проблеми) и поради това "се приема, че те могат да причиняват рак при хората".

Серуп обаче характеризира рисковете от поява на ракови заболявания като "теоретични" и няма индикации, че опасенията от такива са наистина основателни.

Основните здравни проблеми, които клиентите на татуистите изпитват, са алергии и кожни възпаления. Мнозина в бранша считат, че тези проблеми ще бъдат по-добре решени с изчерпателно означаване на съставките върху опаковките на продуктите, по-добра просвета за ефекта от татуировките или дори утвърждаване на стандарти за хигиена и стерилност.

Татуистът Йенс Бергстрьом се опасява, че широкообхватни регулации, действащи в целия ЕС, просто ще доведат до прехвърляне на лошите практики в една по-нелегална среда, където сегашните материали отново ще бъдат използвани.

Според него начинът да бъде защитен потребителят не е да се прилагат безполезни закони, които няма да се спазват. Решението според Бергстрьом е чрез среща да се намери по-творчески подход към проблема, да се осигурят пояснения там, където те са нужни, и да бъдат създадени приложими регулации.

В категории: Животът


Коментари
Флагман.БГ Грешки има във всеки протокол, хаос в РИК-овете Грешки има във всеки протокол, хаос в РИК-овете 10/06/2024, Понеделник 07:17 3
Флагман.БГ Междинни резултати при 12 % обработени протоколи Междинни резултати при 12 % обработени протоколи 10/06/2024, Понеделник 01:22 4
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Седмицата започва с жега, термометърът удря 40 градуса Седмицата започва с жега, термометърът удря 40 градуса Температурата на морската вода е 24° Моторист без книжка блъсна 6-годишно дете Моторист без книжка блъсна 6-годишно дете Той също е пострадал При 88 % в Бургас: ГЕРБ води, ДПС – втори, трети „Възраждане“ При 88 % в Бургас: ГЕРБ води, ДПС – втори, трети „Възраждане“ ПП-ДБ остават четвърта политическа сила, а пета са ИТН Има ли частна армия „Величие“? Николай Марков заговори за грабежа в болниците Има ли частна армия „Величие“? Николай Марков заговори за грабежа в болниците България е фалирала отдавна, защото няма основната функция да си изпълнява като държава, каза пък Ивелин Михайлов ДПС започна да вдига резултата при 80 % от обработените протоколи ДПС започна да вдига резултата при 80 % от обработените протоколи Движението е на второ място с 14,17 %, но тепърва ще расте в следващите часове Българите вдигнали червен картон на политическия елит, социолог заговори за роене на ГЕРБ и ПП-ДБ Българите вдигнали червен картон на политическия елит, социолог заговори за роене на ГЕРБ и ПП-ДБ Това е наказание за неуспешната ротация, коментира Добромир Живков Ще има ли правителство след вота? Малките партии в парламента улесняват Бойко Борисов Ще има ли правителство след вота? Малките партии в парламента улесняват Бойко Борисов Колкото повече са политическите формации в Народното събрание, толкова по-вероятно е да подкрепят кабинета, каза доц. Стойчо Стойчев При 70 % обработени протоколи в Бургас: Кои са шампионите по преференции При 70 % обработени протоколи в Бургас: Кои са шампионите по преференции Димитър Найденов до този момент е 1413 гласа, Любен Дилов – 1260, Галя Василева – 758, Тодор Байчев – 673, Борис Аладжов – 962 Скандал в Кърджали! Общински служител обикалял секциите в ОУ "Пейо Яворов", помагал на хората да гласуват Скандал в Кърджали! Общински служител обикалял секциите в ОУ "Пейо Яворов", помагал на хората да гласуват Председателите на комисиите в училището казаха, че не е в списъците и не го познават "Величие" показа, че оттук нататък нищо няма да е същото "Величие" показа, че оттук нататък нищо няма да е същото Сега ПП Величие за има-няма 2 месеца, при пълна медийна тъмнина, влиза в парламента и още от първия момент
Възход за крайнодесните в Европа, но ЕНП увеличава мнозинството си Възход за крайнодесните в Европа, но ЕНП увеличава мнозинството си Най-голямо сътресение предизвикват изборните резултати във Франция Лидерите на сензацията на вота проговориха Лидерите на сензацията на вота проговориха Ще осветим процеса, по който се правят законите и как се изпълняват, каза полк. Марков Става мазало: 24-годишен инфлуенсър от Кипър влиза в Европейския парламент (ВИДЕО) Става мазало: 24-годишен инфлуенсър от Кипър влиза в Европейския парламент (ВИДЕО) В първата си реч след обявяването на данните той заяви, че е било постигнато "чудо" не само в Кипър, но вероятно и в света ТикТок политикът: Кой е Жордан Бардела - 28-годишният лидер на крайно десните във Франция ТикТок политикът: Кой е Жордан Бардела - 28-годишният лидер на крайно десните във Франция Той има 1,2 млн. последователи в ТикТок След съкрушителното поражение: Макрон разпуска парламента на Франция, обяви предсрочни избори След съкрушителното поражение: Макрон разпуска парламента на Франция, обяви предсрочни избори Решението го е взел след резултатите от евровота ЕНП с най-много депутати в ЕП, "Зелените" отбелязаха огромна загуба ЕНП с най-много депутати в ЕП, "Зелените" отбелязаха огромна загуба Губят цели 24 места Шенген се отдалечава - крайнодесните печелят евровота в Австрия Шенген се отдалечава - крайнодесните печелят евровота в Австрия Това са първите европейски избори след излизането на Великобритания от ЕС Удар за Олаф Шолц: Десницата печели евровота и в Германия Удар за Олаф Шолц: Десницата печели евровота и в Германия Крайнодясната Алтернатива за Германия (AfD) e втора политическа сила Колосална победа на евровота за крайнодясната партия "Национално обединение" във Франция Колосална победа на евровота за крайнодясната партия "Национално обединение" във Франция Резултатът е двойно по-голям от броя на гласовете, спечелени от центристката партия Renew на президента Еманюел Макрон (15,2%) Ето как броят бюлетините на живо Ето как броят бюлетините на живо През специална платформа всеки може да проследи процеса в секционните избирателни комисии
Николай СЛАТИНСКИ Николай СЛАТИНСКИ Ако Европа не направи така, че Русия да загуби войната, Голямата европейска война няма да ни се размине Виц на деня Виц на деня Пиян мъж се доближава до полицай.
- Господин полицай, колко цицини имам на главата?
- Три.
- Значи още три стълба и съм вкъщи.
Виц на деня Виц на деня На младини - правиш с*кс - появяват се деца.
В зряла възраст - тъкмо се наканиш да правиш с*кс и се появяват децата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук В семейството трябва да има баланс и хармония. Тя истеричка, той непукист!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори