×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Още над 100 млн. лв. трябват за хората с увреждания, за да получават месечна помощ за бедност


Още над 100 млн. лв. трябват за хората с увреждания, за да получават месечна помощ за бедност
Правителството има волята да решава проблемите и да отговаря на реалистичните искания на хората с увреждания, каза социалният министър
28 Юли 2018, Неделя, 00:03 ч.

В момента от бюджета за хората с увреждания се заделят над 2 милиарда лева, като само за инвалидни пенсии се изплащат 1.7 милиарда лева, посочи социалният министър Бисер Петков


Допълнително над 100 милиона лева ще са необходими през следващата година, ако се приеме предложението на социалното министерство, хората с увреждания да получават месечна финансова помощ, обвързана с прага на бедност. Това заяви пред БНР социалният министър Бисер Петков. По думите му тази помощ ще замени сегашните добавки за интеграция, а целта на законодателните предложения е хората с увреждания над 18 години да получават средства равни на тази, които им се полагат преди да навършат пълнолетие, пише epicenter.bg

"Подкрепата за тези хора - сумарно, която ще получават като социална инвалидна пенсия, на която те имат право и получават от държавното обществено осигуряване, и тази месечна финансова помощ да е 100 процента от линията на бедност. Като допълнително те получават и добавка за чужда помощ, допълнително имат право и на така наречената „асистентска услуга“".

В момента от бюджета за хората с увреждания се заделят над 2 милиарда лева, като само за инвалидни пенсии се изплащат 1.7 милиарда лева. Предстои изготвянето на финансова оценка на законопроекта, която ще се съгласува и с финансовото министерство, допълни Бисер Петков.

"Правителството има волята да решава проблемите и да отговаря на реалистичните искания на хората с увреждания. Разговори са водени, параметрите са дадени. Въпросът е, че трябва кабинетът да има убеждението, че по този начин не решава съществените проблеми на хората с увреждания, защото не бива да се получава това, както стана, след като се увеличи финансовата подкрепа за семействата на деца с увреждания, за което се даде една немалка сума, а се оказа, че проблемите не са решени и майките излязоха на протест".

"Стремежът на МТСП е да предложи цялостно решение на проблемите на хората с увреждания. Първоначалните реакции на проекта на Закона за хората с увреждания са по скоро позитивни. Очаквам в понеделник всички страни да бъдат в работната група, да се проведе дискусия, за да можем да имаме законопроект, който като цяло се подкрепя от всички", коментира социалният министър.

Петков каза със съжаление, че държавата не може да си позволи безлимитна лична помощ. В проекта на закона е предложено да има 3 степени на зависимост, които ще се оценяват, подчерта той и добави, че в зависимост от индивидуалната оценка ще се определя конкретно за всеки. Лимитът, който държавата ще финансира, ще бъде определен в тези рамки, които са предложени в законопроекта, каза още министърът и обясни: "Мерките, които се предвиждат в този законопроект, предполагат значителен финансов ресурс и въпросът е кое и доколко държавата може да осигури".

Социалният министър заяви, че е запознат с искането на майките на деца с увреждания да се закрият ТЕЛК-овите състави и оценката на уврежданията да бъде на база на разширена епикриза. Медицинската експертиза е в компетентността на Министерството на здравеопазването и то направи стъпки към усъвършенстването й.

Личната помощ трябва да е взаимно допълваща се в двата законопроекта, които се подготвят от министерството, преди да се внесе законопроекта за личната помощ, смята Петков и каза:

"Не мога да призовавам омбудсмана да оттегля този законопроект. Водим разговори с Мая Манолова по тази тема. Тя изрази публично разбирането си, че водещият закон трябва да бъде този за хората с увреждания. Нека да имаме готовност и с двата законопроекта. Тогава мисля, че ще се прецени има ли нужда от трите или всъщност би могло въпросът да се реши и с два закона".

Майките на деца с увреждания излизат утре на национален протест с искане за законови промени, които да гарантират достоен живот на децата им.

За протеста социалният министър каза: "Мисля, че в последните 2 месеца с представители на майките установихме работно взаимодействие. Мисля, че изградихме някаква степен на доверие. То на моменти се пропукваше, но мисля, че го има. Те са ценни с присъствието си, с мнението си и с позицията си, колкото и да са критични в работната група. Затова отидох на крака да ги поканя да се върнат в работната група. Затова и отидох да им връча проектозакона. Както и да бъде изразена тяхната позиция, за нас тя е важна. В рамките на общия контекст ще се съобразим. За нас е най-важно да има баланс. Живият контакт дава много повече възможности да се постигне съгласие. Затова аз отново каня майките и техните представители на заседанието на работната група, защото там е мястото те да изразяват позицията си и да бъдат чути и от другите участници и да постигнем общо решение".

В категории: Политика


4
Коментара
4
Коментара по темата
4.
ПОЗОР!
29.07.2018 22:23:27
0
0
От цялата какафония от думи не се разбра - ще получавал ли "количкарите" пари около 1 000 лева и нагоре? Май, че да! Господ гледа - дано ги накаже още веднъж за рекета с разкривените физиономии и пр. лигльовщини! Не може така! За читав човек, работил 40 години на държавата - 200 лв. пенсия. За полуидиот с разкривена физиономия - 5-6 пъти по толкова!!!
3.
FREE BULGARIA
29.07.2018 14:20:01
4
0
Г-н Борисов не се потдавайте на рекета на мрасните комунистки и не им давайте и една стотинка. Манолова и Нинова да им дадат пари, а не вие!
Вярваме в вас, в великия г-н Цветанов и в ПП ГЕРБ!
Бой за комунистите!
2.
burgas
29.07.2018 13:12:52
0
5
мръсен педерас
1.
1
29.07.2018 11:31:51
2
0
2.
2
29.07.2018 11:24:56
1
0
Да се забрани и на прокурор Милена Стойчева Генчева да прикрива ИМОТНИ ИЗМАМИ при нотариус Бисер Демирев№324

5.
до ВСС....и ИВСС
29.07.2018 11:11:04
0
0
До Главен инспектор ИВСС ,Теодора Точкова......моля направете нещо .....да се спре тази ''АНАРХИЯ" в ИВСС ....причините за които са от ястни по ястни .....ЯВНИ ИМОТНИ ИЗМАМИ С НАСЛЕДСТВЕНИ ИМОТИ С ФАЛШИВА ЛИЧНА КАРТА И ФАЛШИВИ УДОСТОВЕРЕНИЯ ЗА НАСЛЕДНИЦИ / Тодор Костадинов Тодоров/......които трябва да бъдат ПРИКРИВАНИ от прокурор Милена Стойчева-Генчева с пр.пр.Вх.№667/16 от 16.06.2016г по описа на РП-Айтос
Моля на основание чл.24 от ЗДОИ да получа копия на преписката и материалите по нея !!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
След над четвърт век брат Динко Динев се престраши да се ожени отново След над четвърт век брат Динко Динев се престраши да се ожени отново Тържеството е планирано за 29 юни в ресторанта на хотел Адмирал на марина Диневи Намериха човешки останки, май са на мъж, обявен за общодържавно издирване Намериха човешки останки, май са на мъж, обявен за общодържавно издирване Странната находка е открита в ардинското село Гърбище Бургазлия използвал жената и детето си за параван при сделки на наркотични вещества (ВИДЕО) Бургазлия използвал жената и детето си за параван при сделки на наркотични вещества (ВИДЕО) 35-годишният мъж пътувал до Варна и Стара Загора със семейството си, докато колата му била пълна с дрога Извънредно! Христо Иванов подаде оставка като председател на „Да, България” Извънредно! Христо Иванов подаде оставка като председател на „Да, България” Изпълнителният съвет на партията е приел решението му Ако ноктите ви са в този цвят през лято 2024 - чакат ви много пари и щастие Ако ноктите ви са в този цвят през лято 2024 - чакат ви много пари и щастие Според астролозите подобна промяна би ви донесла изключително щастие Ето кога ще станат ясни имената на всички нови депутати Ето кога ще станат ясни имената на всички нови депутати Данните извън страната са обработени на 100%, съобщи на брифинг говорителят на ЦИК Росица Матева За 6 месеца: Иззеха 326 000 къса цигари от пътници на Летище Пловдив За 6 месеца: Иззеха 326 000 къса цигари от пътници на Летище Пловдив Проверени са 145 полета по редовни международни линии МВР и Прокуратура с извънреден брифинг - разбиха наркосдружение МВР и Прокуратура с извънреден брифинг - разбиха наркосдружение Имали арестувани, очаквайте след малко Защо трябва да перем новите дрехи преди първото обличане Защо трябва да перем новите дрехи преди първото обличане За някои е крайно необходимо новата дреха от магазина да мине през пералнята поне веднъж преди обличане, но други нямат такива убеждения. Какво да правим? Бургаският депутат от „Величие“ - строител от Поморие, който бягал от публичността, но знаел как да подобри живота ни Бургаският депутат от „Величие“ - строител от Поморие, който бягал от публичността, но знаел как да подобри живота ни А как „Величие“ в Поморие постигна такъв резултат, без да води публична кампания –  за мен най-важен е личният контакт с хората, отсече Радостин Колев
Хърватия, Литва и България с най-ниска активност на евровота Хърватия, Литва и България с най-ниска активност на евровота Белгия води, следвана от Люксембург и Малта Kaĸ щe ce oтpaзи нa xopaтa пъpвoтo нaмaлeниe нa лиxвитe нa EЦБ Kaĸ щe ce oтpaзи нa xopaтa пъpвoтo нaмaлeниe нa лиxвитe нa EЦБ Бaнĸaтa нaмaли ocнoвния лиxвeн пpoцeнт нa цeнтpaлнaтa бaнĸa дo 3,75% Тя е драг кралица и се оказа шеф на секция за евровота в Испания Тя е драг кралица и се оказа шеф на секция за евровота в Испания Облечена като травестит, Питита ръководи гласуването в Испания Възход за крайнодесните в Европа, но ЕНП увеличава мнозинството си Възход за крайнодесните в Европа, но ЕНП увеличава мнозинството си Най-голямо сътресение предизвикват изборните резултати във Франция Лидерите на сензацията на вота проговориха Лидерите на сензацията на вота проговориха Ще осветим процеса, по който се правят законите и как се изпълняват, каза полк. Марков Става мазало: 24-годишен инфлуенсър от Кипър влиза в Европейския парламент (ВИДЕО) Става мазало: 24-годишен инфлуенсър от Кипър влиза в Европейския парламент (ВИДЕО) В първата си реч след обявяването на данните той заяви, че е било постигнато "чудо" не само в Кипър, но вероятно и в света ТикТок политикът: Кой е Жордан Бардела - 28-годишният лидер на крайно десните във Франция ТикТок политикът: Кой е Жордан Бардела - 28-годишният лидер на крайно десните във Франция Той има 1,2 млн. последователи в ТикТок След съкрушителното поражение: Макрон разпуска парламента на Франция, обяви предсрочни избори След съкрушителното поражение: Макрон разпуска парламента на Франция, обяви предсрочни избори Решението го е взел след резултатите от евровота ЕНП с най-много депутати в ЕП, "Зелените" отбелязаха огромна загуба ЕНП с най-много депутати в ЕП, "Зелените" отбелязаха огромна загуба Губят цели 24 места Шенген се отдалечава - крайнодесните печелят евровота в Австрия Шенген се отдалечава - крайнодесните печелят евровота в Австрия Това са първите европейски избори след излизането на Великобритания от ЕС
Николай СЛАТИНСКИ Николай СЛАТИНСКИ Ако Европа не направи така, че Русия да загуби войната, Голямата европейска война няма да ни се размине Виц на деня Виц на деня Пиян мъж се доближава до полицай.
- Господин полицай, колко цицини имам на главата?
- Три.
- Значи още три стълба и съм вкъщи.
Виц на деня Виц на деня На младини - правиш с*кс - появяват се деца.
В зряла възраст - тъкмо се наканиш да правиш с*кс и се появяват децата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук В семейството трябва да има баланс и хармония. Тя истеричка, той непукист!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори