×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Побългаряване: Ето ви 101 причини да се гордеете, че сте българи


26 Юли 2018, Четвъртък, 19:11 ч.

Страната ни е най-старата държава в света, която от началото на същестуваването си не е сменяла името си


България е дала писменост на цяла Източна Европа. Столицата ни Плиска е била по-голяма от столиците на Източната римска империя - Константинопол и столицата на Франкската империя - Аахен!

По това време тези две държави и нашата държава са били най - големите и могъщи свръх държави в Европа и света.

През 717-718 г. българският владетел Тервел син на Аспарух и внук на Кубрат спасява цяла Европа от арабското нашествие, като унищожава 200 000-ната войска на Арабския Халифат. Ако не беше България, Европа, такава каквато я познаваме днес, нямаше никога да просъществува, пишат в групата Побългаряване

България е единствената държава на Балканите и една от едва 30-те държави, изпратила човек в космоса и то не един, а цели двама. България е третата държава, която започва да произвежда космическа храна след САЩ и Русия.

Реактивните двигатели за модула "Орел", с който американците кацат на Луната, са измислени от българина Иван Ночев. Българската песен „Излел е Дельо хайдутин” е на борда на космическия апарат "Вояджър". През 2017 година пратихме поредният си сателит в космоса.

Има не един или два астероида, открити от българи и кръстени с български имена... Българи са изобретили и открили едни от най-важните неща, които човечеството някога е познавало:

компютъра (Джон Атанасов), ваксината срещу туберкулоза (Стамен Григоров), фотоелектретното състояние на веществата, което е в основата на фотокопирната техника, рентгеновите дозиметри и спътниковите снимки (Георги Наджаков); първият електронен ръчен часовник (Петър Петров), въздушната възглавница (Асен Йорданов), хапчето против бременност (Карл Джераси), шестият сърдечен тон (професор Иван Митев).

Най-силният човек в света за 19-ти век, европейски и световен шампион по борба е българинът Никола Петров.

Българинът Йордан Йовчев е единственият в света, който е участвал на 6 олимпиади.

Най-старото технологично обработено злато в света е открито край Варна.

Най-старият все още населен град в Европа е Пловдив.

Първото военно летище в света е край Свиленград.

Най-голямата статуя на Богородица с младенеца в света се намира в Хасково.

Най-старият действащ манастир в Европа е Златноливаденският манастир „Свети Атанасий”.

Вторият киносалон в Европа е открит в София, също така столицата ни е един от първите европейски градове с електрифицирана трамвайна мрежа.

На второ място сме по брой на минерални извори в Европа, като най - горещият на континента се намира в Сапарева баня, първият ВЕЦ на Балканите е открит в България, първият АЕЦ на Балканите също се намира в България, първият природен парк на Балканския полуостров е Витоша, най-високата камбанария на Балканите в Брацигово, а най-високата часовникова кула в Ботевград, най-старият лифт на Балканите е Драгалевският, най-дългата ски писта на Балканите също е в България, единственото в света зелено сирене, което е едно от трите плесенни сирена в Европа е българското сирене Черни Вит (Кой казва, че нашата кухня не е оригинална?).

Сега в България се строят най-големият исторически парк в света, в село Неофит Рилски, край Варна, най-високият небостъргач на Балканския полуостров (скай форт) в София и още много други, което доказва, че и в трудни времена можем да постигнем всичко!

Целта на написаното по-горе не е просто да се бием в гърдите, а да разберем кои сме били ние, българите, за да знаем какви трябва да бъдем и на къде трябва да вървим, защото днес не вървим в добра посока.

В категории: Животът


4
Коментара
Ергенът бил смотаняк
Ергенът бил смотаняк 19/05/2024, Неделя 19:16 2
4
Коментара по темата
4.
Do 1
26.07.2018 22:55:59
0
0
Генче стига мъ маика Имаш най малко собствена гарсониера вадиш 700/800 лева кеф ти плажа кеф ти Мола от ко са оплакваш
3.
Do 2
26.07.2018 19:46:23
0
2
Според статистиката и криминалните новини,да живей- kолко да живее само на ден са два пъти повече причините на обратното.
И Генето е мн.права , на дъното сме
2.
Do 1
26.07.2018 17:08:04
1
2
E chak pak prosqshka toqga xaide sega A inache veliki sme Da jivei Balgariq
1.
Генка
26.07.2018 16:43:19
3
5
За сметка на това сега с тези и миналите управници стигнахме до просешка тояга .
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Строителството станало апетитен бизнес за превъртане на кеш Строителството станало апетитен бизнес за превъртане на кеш Цените на имотите у нас растат по няколко причини Шофьор блъсна пешеходец във Варна, колата му падна в изкоп Шофьор блъсна пешеходец във Варна, колата му падна в изкоп На място са пристигнали няколко екипа на полицията, пожарната и Бърза помощ Ергенът бил смотаняк Ергенът бил смотаняк В интернет се появиха стари негови снимки, които предизвикаха същински взрив и лавина от коментари, за жалост повечето от които подигравателни Тя е едва на 34 години, а вече е с ботокс на челото Тя е едва на 34 години, а вече е с ботокс на челото Червенокосата дама, която бе синоптичка на Нова тв, преди да излезе за втори път в майчинство Ексцентричен бургазлия направи Стената на позора Ексцентричен бургазлия направи Стената на позора Изтипоса на снимката на жена, която набеди за крадла  Изчезна пловдивчанин, наследил 3 апартамента Изчезна пловдивчанин, наследил 3 апартамента Жилищата били продадени за 100 хил. лева Държавата харчи прекалено много, а няма никакви реформи, смята икономистът Николай Василев Държавата харчи прекалено много, а няма никакви реформи, смята икономистът Николай Василев Той е на мнение, че ако трябва в държавата на някого най-много да се увеличават заплатите, това са университетските преподаватели, учителите, лекарите и медицинските работници Ако ще сменяте книжката задължително прочетете тази новина Ако ще сменяте книжката задължително прочетете тази новина Поради надграждане на електронните системи временно са затруднени част от процедурите - ускорена и бърза услуга - за издаване и замяна на свидетелство за управление на моторно превозно средство Мъртво пиян катастрофира с голфа си Мъртво пиян катастрофира с голфа си Полицаите се хванаха за главите  Търсех си любовта в Ергенът, но не е намерих, призна Алек Търсех си любовта в Ергенът, но не е намерих, призна Алек Майка ми винаги е имала мнение за всяко едно нещо, което се случва около мен, обяви той 
Топ 5 енергийни места в България Топ 5 енергийни места в България ма земи със силна и лековита енергия, за които хората разказват, че там компасите се побъркват, а часовниците спират Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” По чудо инцидентът се размина без жертви Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Вътрешният министър на Иран Ахмед Вахиди заяви, че ще отнеме време да бъде открит хеликоптера заради гъста мъгла Още един инцидент с кораб в Черно море Още един инцидент с кораб в Черно море Вчера службите в Румъния не коментираха причината за инцидента и не разпространиха информация за вероятен сблъсък С морков и тояга започва нова мобилизация в Украйна С морков и тояга започва нова мобилизация в Украйна Предвижда се и стимули за военнослужещите като парични премии или пари за покупка на жилище или автомобил, които според някои политически наблюдатели Украйна не може да си позволи Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Доскоро красавицата дори не отказваше селфита с феновете си, защо се крие сега обаче? Чоткин с голямо решение за бъдещето си, избра... Чоткин с голямо решение за бъдещето си, избра... Шеф Ангелов ще му е кум на сватбата с Камелия Почина световноизвестна знаменитост Почина световноизвестна знаменитост Той беше звезда в няколко култови ленти  Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори