×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Първият вицепрезидент на Иран Мохбер поема функциите на Раиси, извънредни избори ще има до 50 дни
  • Австралийската полиция арестува 554 души в операция срещу домашното насилие
  • Таксиметрови шофьори обявиха безсрочен протест срещу закриването на стоянки в София
  • Словакия разследва дали стрелецът на Роберт Фицо е действал сам
  • Предотвратиха опит за държавен преврат в Конго
  • Новата седмица започва с валежи на места в страната
  • Честваме паметта на светия мъченик Талалей Лечител и на света Лидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

В УМБАЛ-Бургас помагат на хора с ампутирани крайници да проходят отново (СНИМКИ)


В УМБАЛ-Бургас помагат на хора с ампутирани крайници да проходят отново (СНИМКИ)
Идеята за откриването му се заражда след 2 фрапиращи случая в Бургаско, които обаче завършиха с щастлив край
23 Юли 2018, Понеделник, 11:00 ч.
Автор: Флагман.БГ, видео: Георги РУСЧЕВ

Той е резултат от съвместните усилия на болницата, общината и неправителствена организация


В УМБАЛ-Бургас помагат на хора с ампутирани крайници да проходят отново, като те ползват специализирана база за протезиране, рехабилитация и социална помощ от експерти. Днес дейността на Центъра за специализирано протезиране и рехабилитация бе представена с историите на трима пациенти, успешно върнати към пълноценен живот.

Те вече ходят, работят и дори спортуват.

Идеята се заражда след два случая, добили медийна известност.

Първият е за протезирано момиче, останала без крака, след като бе премазана от влак.


Антония, чиито крака бяха отсечени от влак, мечтае за ново начало: Силна съм, няма да пропилея втория си живот

Погледнете в очите това чаровно момиче и му кажете няма ли право да живее


Вторият пациент е мъж на средна възраст, който след ампутация на краката живя в болницата няколко месеца – отчаян, че няма как да се грижи за себе си и няма къде да отиде.


Има реален шанс за хората с ампутирани крайници, можем да помогнем

Дженко загуби двата си крака, но не и надеждата, ето как отново проходи (ВИДЕО)


След намесата на Националния алианс за интеграция след ампутации и протезиране, тези пациенти получават специално изработени за тях протези, рехабилитация и човешка подкрепа. Младата жена води пълноценен  живот, работи и ходи на спортни състезания. Мъжът се прибира в родния си град и сам се грижи за себе си.

След подписано споразумение с УМБАЛ-Бургас и меморандум за  сътрудничество с Община Бургас, центърът вече е факт. Той се намира на 10-ия етаж в стария корпус на болницата, в Отделението за продължително лечение.

Базата и част от специалистите се предоставят от болницата, а пациентската организация осигурява съдействието за протезиране и свои експерти в специфичните упражнения.

Днес третият пациент – 57-годишният Христо Христов, уверено прави първите си крачки с протези.


„Щастлив съм, чувствам се нов човек. Благодаря на всички тук“, казва той. 

Христо е останал без крака заради измръзване. С новите си „крака“ се е научил да ходи за по-малко от 10 дни. За това помагат специализираните упражнения, както и симулационен терен, наподобяващ естествени настилки, които се срещат в градска среда.

„Най-трудното нещо е човек с ампутирани крайници да се върне обратно в обществото. След като два пъти успяхме да направим това, решихме да окажем тази подкрепа на повече хора“, каза д-р Бойко Миразчийски - изпълнителният директор на УМБАЛ-Бургас.

Пациентите не заплащат нито протезата, нито престоя в болницата, той се поема по Здравна каса.

„След толкова години стаж в здравеопазването, мога да кажа, че за съжаление медицинските проблеми прерастват в тежки социални проблеми. Особено е характерно това за хората с тежки физически увреждания. Решавайки този медицински проблем, ние решаваме и социалния проблем на пациента“, обясни д-р Лорис Мануелян, зам.-кмет по здравеопазване в Община Бургас. Община Бургас е сред първите администрации в страната, подписали меморандум за сътрудничество с пациентската организация.

„Тенденция в Европейския съюз е такива хора бързо да бъдат връщани в обществото. В Бургас успяхме да постигнем уникално сътрудничество, каквото няма никъде в страната. Рехабилитацията на човек с изкуствени крайници се отличава от обичайния рехабилитационен  процес. Тук прилагаме видяното във водещи центрове в Европа и Азия“, добави адв. Теньо Тенев, зам.-председател на Националния алианс за интеграция след ампутация и протезиране.

Всеки пациент, който желае да получи съдействие от експертите на алианса и подробна информация за дейността на центъра, може да се свърже с тях на тел. 0887379739, 0886 879701, всеки работен ден от 12 до 18 ч. и чрез електронната поща: [email protected].



Напусна ни емблематична актриса
Напусна ни емблематична актриса 20/05/2024, Понеделник 14:17 0
Флагман.БГ Задължително сложете сода в прането с хавлии Задължително сложете сода в прането с хавлии 20/05/2024, Понеделник 13:20 1
Флагман.БГ Ужасяващо! Откриха тялото на млад мъж на пътя Ужасяващо! Откриха тялото на млад мъж на пътя 20/05/2024, Понеделник 13:00 0
България Всички новини
Каталогът на пияните шофьори в Бургаско - БМВ-та, Мерцедес и микробус на "Еконт" Каталогът на пияните шофьори в Бургаско - БМВ-та, Мерцедес и микробус на "Еконт" НАП пусна на търг нови предложения на автомобили иззети от пияни и дрогирани водачи Напусна ни емблематична актриса Напусна ни емблематична актриса Носителка е на десетки награди и отличия от национални и международни фестивали Тяло на млад мъж е намерено на пътя между Стара Загора и Нова Загора Тяло на млад мъж е намерено на пътя между Стара Загора и Нова Загора На място е изпратен екип на „Пътна полиция“, който е установил, че лек автомобил „Фолксваген“ е катастрофирал и починалият е неговият водач Съдът обяви за недействителен избора на Ешрефов за кмет на Омуртаг Съдът обяви за недействителен избора на Ешрефов за кмет на Омуртаг В решението се казва, че в хода на делото са констатирани множество нарушения на правилата за провеждане на избори за кмет Летният сезон стартира с недостиг на 70 000 работници Летният сезон стартира с недостиг на 70 000 работници Българската асоциация за туризъм с писмо до президента и премиера за спешно решение на проблема с издаването на работни визи Извънредно! Инфаркт уби 17-годишен в Бургас Извънредно! Инфаркт уби 17-годишен в Бургас Загиналият е от кв. Акациите, причината вероятно е свръхдоза наркотици Плашещо: Над 1 милион души в трудоспособна възраст у нас са неактивни Плашещо: Над 1 милион души в трудоспособна възраст у нас са неактивни В повечето от общините в България заетостта е под или около 50%, става ясно от доклада Защо държавните служители у нас получават по-високи пенсии Защо държавните служители у нас получават по-високи пенсии Общо работещите българи, за които работодателите у нас внасят осигуровки, към края на първото тримесечие на тази година са 2 252 798 Високите цени на имотите у нас отказват и гръцките купувачи Високите цени на имотите у нас отказват и гръцките купувачи Разходите за строителство в София са по-високи отколото в Мадрид и Барселона Нова магнитна буря удря Земята днес, внимавайте Нова магнитна буря удря Земята днес, внимавайте Очаква се явлението да започне около 18:00 часа българско време
Влюбих се по време на „Dancing stars”, призна тази звезда Влюбих се по време на „Dancing stars”, призна тази звезда Приех факта, че ще обличам всякакъв вид рокли, каза тя Загуби сърцето на "Ергена", но спечели друго по-ценно Загуби сърцето на "Ергена", но спечели друго по-ценно Вместо това открих нещо, което може да се окаже много по-ценно – истинско женско приятелство Израел не бил замесен в смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси Израел не бил замесен в смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси "Не бяхме ние", каза ирански служител, пожелал анонимност Иран потвърди смъртта на президента Раиси Иран потвърди смъртта на президента Раиси Обявяват го за мъченик  Ебрахим Раиси загинал? Хеликоптерът на президента е изгорял напълно Ебрахим Раиси загинал? Хеликоптерът на президента е изгорял напълно Няма признаци на живот в останките, съобщи ръководителят на иранския Червен полумесец Телецът да не надценява силите си и да не пренебрегва знаците на съдбата! Телецът да не надценява силите си и да не пренебрегва знаците на съдбата! Хороскоп за деня – 20 май 2024, понеделник Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Бен Афлек и Дженифър Лопес са пред развод, а мнозина смятаха, че ще остареят заедно Всеки трети сърбин мрази ЕС Всеки трети сърбин мрази ЕС Увеличава се броят на тези, които не искат страната им да е част от Европейския съюз Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Осем линейки и дронове също са част от спасителните усилия Топ 5 енергийни места в България Топ 5 енергийни места в България ма земи със силна и лековита енергия, за които хората разказват, че там компасите се побъркват, а часовниците спират
Асен ВАСИЛЕВ Асен ВАСИЛЕВ Не че Борисов и Пеевски се изпраха, ние се изцапахме Виц на деня Виц на деня Той и тя седят прегърнати на дивана.
- За какво мислиш, скъпа? - пита той.
- За това което и ти - отговаря тя.
- Чудесно! В такъв случай донеси по една биричка...
Виц на деня Виц на деня - Скъпи, каза ли на шефа си, че ние, двамата, не можем да живеем с тази твоя малка заплата?
- Казах му...
- И той к'во?
- Каза да се разведем...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори