×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Моногамията е просто измислица


01 Юли 2018, Неделя, 22:31 ч.

Късно е. Изпит е повечко алкохол. Жената е красива. Малък флирт, няколко страстни целувки и секс. Всъщност това не би бил никакъв проблем, ако Макс не беше женен. Неговата съпруга не знае за честите му похождения. Другите жени не означават нищо за него. Той просто задоволява сексуалните си нужди. "Знам, че това е нещо естествено. Но знам също, че е нередно", казва той.

Сексоложката Гертруд Волф твърди, че "хората не са моногамни същества по природа". Почти една трета от нейните клиенти идват при нея, защото единият партньор е изневерил. "Много често си имам работа с хора, които са казвали, че никога не биха изневерили и не биха простили изневяра на партньора си. Когато дойдат при мен, те са потиснати, защото все пак са го сторили", казва Гертруд Волф. Тя споделя, че много млади хора си задават въпроса дали моногамията е единствената нормална форма на сексуална връзка. Едни я смятат за единствената правилна концепция, а други - като известния сексолог Фолкмар Сигуш - твърдят, че тя е остаряла и прогнозират скорошния ѝ залез. "Моногамията е едно човешко изобретение. Но в това изобретение има смисъл", казва сексоложката Гертруд Волф.

Нагон или близост?

В своята книга "Конструкцията на възрастните" Гертруд Волф описва две форми на сексуалност, които нерядко се пресичат. Праформата на сексуалността е просто телесната потребност. При нея не става дума за интимна близост, а само за задоволяване на сексуалните нужди, пише сексоложката. Макс, който е изневерил на съпругата си, познава това чувство много добре. Ребека - също. Когато била на 20 години, тя експериментирала постоянно. Ходила по дискотеки, клубове за сексуални запознанства и къде ли не. Натрупала доста сексуален опит и се радвала на вълнуващите сексуални приключения.

На този вид сексуалност се противопоставя сексът, който създава близост. Гертруд Волф го нарича "сексуалност като форма на културата". При този вид сексуалност моногамията играе много голяма роля, защото заздравява връзката между двама възрастни, твърди Гертруд Волф. "Не можем да търсим количеството, ако ни интересува качеството на интимните отношения", казва тя.

Макс винаги е бил пиян, когато е изневерявал. Той никога не изневерява с една и съща жена повече от един път, защото за него интимността и близостта не са важни. Вероятно по този начин той спира влиянието на окситоцина - хормона, който се отделя при оргазъм. Това е същият хормон, който излъчва мозъкът на майките, които кърмят, и заздравява връзката между майката и детето.

Хората, които живеят в моногамна връзка, просто си забраняват изневерите. След бурното си минало и Ребека сега поддържа моногамна връзка. Тя описва приятеля си като по-скоро консервативен, който не споделя нейната радост от експериментите в леглото. "Не ми липсва това, че не спя с други мъже. Но понякога ми липсва вълнението", казва тя. Ребека все пак се надява, че все някога нейният приятел ще се разкрепости и ще започнат да правят секс и извън спалнята, която прилича на удобен кафез.

Моногамията не е догма

Eдна трета от клиентите на Гертруд Волф идват в кабинета ѝ, защото имат несъвместими сексуални потребности. Тя казва, че няма общовалиден отговор за подобни ситуации. Понякога има смисъл за известно време партньорите да се откажат от моногамията.

Точно това са сторили Катрин и нейният приятел. Те решили, че сексът с други партньори не трябва да бъде табу. Това е експеримент, с чиито рискове Катрин е наясно. "Тази отворена връзка не означава, че мога да правя всичко, което искам", казва тя. Тъкмо напротив. Тъй като вече няма никакви забрани, Катрин е трябвало да поеме отговорността и да прецени какво може да очаква от връзката си.

"Отворена връзка или афера - това е все едно. И в двата случая това може да доведе до кризи в партньорството. Кризите от своя страна обаче могат да доведат до по-нататъшно развитие на връзката между двамата партньори", казва Гертруд Волф. "Моногамията нито е единствената смислена концепция при една връзка, нито пък е обречена на провал. Всяка двойка трябва индивидуално да реши какво е по-добре за нея. Сексуалността е нещо много лично. В едно партньорство обаче тя престава да бъде нещо индивидуално и се превръща в обект на договорки", казва Гертруд Волф.

В категории: Животът


15
Коментара
Ще превали... пак
Ще превали... пак 20/05/2024, Понеделник 09:31 0
Флагман.БГ Над 46 000 зрелостници се явяват на втора матура Над 46 000 зрелостници се явяват на втора матура 20/05/2024, Понеделник 07:08 0
15
Коментара по темата
15.
От 14
02.07.2018 11:06:30
0
0
Забравих да кажа, че ще съм по прашки и токчета.
14.
до 13
02.07.2018 10:30:21
0
2
в 12 часа пред паметника на Альошата.Няма да нося мачете ,оръжие за самоотбрана ,ако си мъж не носи и ти ,ако не не е проблем ще се справя и с това .
13.
Do 12
02.07.2018 10:27:51
0
0
Къде да заповядам клавиатурна нинджо? :)
12.
до 8
02.07.2018 10:15:59
0
4
Проблем ли имаш ве?Сигурно половинката ти не си го вади?Внимавай кой заплашваш.И КАТО СИ МНОГО СМЕЛ АЙДЕ ЕЛА ЧАКАМ ТЕ .Ща смачкам бе кой заплашваш шматарок.Туй да не е женати да е стреляш ,Майкати сбъркана да е.а.
11.
до 8
02.07.2018 10:05:29
0
4
Най обичам шматки да бия.Полумъж и полужена.
10.
Do 7
02.07.2018 10:05:14
1
0
Ei chichka zamalqla jena ti ta vika da qdesh
9.
до 7
02.07.2018 10:03:58
0
2
направи се че те викат и се разкарай
8.
Do 6
02.07.2018 10:03:08
3
0
Ebete si maikite be kalni dupki 6e vi zagrqvam vratovete. Xixi.
7.
Do 4
02.07.2018 10:00:30
1
0
Duhai e negramoten.
6.
до 3
02.07.2018 09:57:57
1
4
пий си хапа болен мозък!
5.
Jimmywolf
02.07.2018 09:55:55
0
1
И кой точно абзац в пасквилчето доказва, че моногамията е измислица? Как определихте, къде свършва морала и започва обмислено и защитена от болести немоногамна среща. На писарушката и трябва повечко четене с разбиране, а на коврите, няколко болести и веднага си сядат на гевреците.
4.
до 3
02.07.2018 09:54:54
0
2
dgd
nischto nqmasch
3.
Ei
02.07.2018 09:41:18
4
2
Ei pederasi nedoebani ai sprete s tiq kurvenski izpalneniq da vi go sloja do graklqna. Ima hora koito iskat zdravi i dostoini semeistva i ne iskat da si go slagat nalqvo nadqsno. Maika vi da eba nedoklatena mindilska da eba 6i va iztrepa kurvi protivni maika vi ebavam
2.
до 1
01.07.2018 23:36:23
0
7
Остави ги флегмите те само кекс и изневяра мечтаят.
1.
Пак...
01.07.2018 22:25:01
1
9
Пак просташка статия! Аман! А бе, вие , флегми, имате ли редактор....някой...да пресява плявата???
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Има ли раздор в Сливенската епархия? Новият митрополит ще е избран в неделя Има ли раздор в Сливенската епархия? Новият митрополит ще е избран в неделя Само двама духовници от Малко Търново и от Бургас подписаха с особено мнение протокола за епархийския избор, разкри варненският владика Йоан Край на евтиния ток заради скъпото ядрено гориво? Синдикален лидер очаква цента да не скочи с над 30 на сто Край на евтиния ток заради скъпото ядрено гориво? Синдикален лидер очаква цента да не скочи с над 30 на сто Това ние да си избираме доставчика след либерализацията и да следим борсовите индекси е безумие, коментира Димитър Манолов Защо злодеите, които пребиха афганистанец и карат жена му да го зареже, още са на свобода Защо злодеите, които пребиха афганистанец и карат жена му да го зареже, още са на свобода В края на март мъжът бе удрян с метални пръти в София, а по съпругата му хвърляха камъни  Ако ПИН кодът ви е такъв - имате проблем, сметете го незабавно! Ако ПИН кодът ви е такъв - имате проблем, сметете го незабавно! Изcлeдoвaтeлитe aнaлизиpaxa 3,4 милиoнa ΠИH ĸoдa, изтeĸли oнлaйн и ycтaнoвиxa, чe тaзи ĸoмбинaция пpeдcтaвлявa пoвeчe oт 10% oт изпoлзвaнитe Тя е дъщеря на една от най-известните българки и имаше доста състоятелни мъже до себе си, но днес... Тя е дъщеря на една от най-известните българки и имаше доста състоятелни мъже до себе си, но днес... Днес е близка единствено с мениджъра на майка си - Евгени Боянов Протест на таксиметровите шофьори в София Протест на таксиметровите шофьори в София Кметът Терзиев не е отговорил на исканията им нито за среща, нито за връщане на закритите стоянки Дават по 300 лева на стотици хиляди българи, ето как може да ги получите Дават по 300 лева на стотици хиляди българи, ето как може да ги получите Половината от средствата се получават след отпускането на помощта, а остатъкът – в началото на втория учебен срок Депутатите се събират извънредно утре заради пенсиите Депутатите се събират извънредно утре заради пенсиите Искането за заседанието в парламента е заради съмнения сред някои политици, че дохотие на старите хора ще бъдат актуализирани с 10, а не с 11% Над 46 000 зрелостници се явяват на втора матура Над 46 000 зрелостници се явяват на втора матура Над 20 хиляди ученици от професионални гимназии ще защитават дипломен проект Недялко Момата - най-бруталният килър в българската история, който убиваше за удоволствие Недялко Момата - най-бруталният килър в българската история, който убиваше за удоволствие Eксперти твърдят, че Момата е бил социопат, но не е имал психически разстройства
Ебрахим Раиси загинал? Хеликоптерът на президента е изгорял напълно Ебрахим Раиси загинал? Хеликоптерът на президента е изгорял напълно Няма признаци на живот в останките, съобщи ръководителят на иранския Червен полумесец Телецът да не надценява силите си и да не пренебрегва знаците на съдбата! Телецът да не надценява силите си и да не пренебрегва знаците на съдбата! Хороскоп за деня – 20 май 2024, понеделник Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Бен Афлек и Дженифър Лопес са пред развод, а мнозина смятаха, че ще остареят заедно Всеки трети сърбин мрази ЕС Всеки трети сърбин мрази ЕС Увеличава се броят на тези, които не искат страната им да е част от Европейския съюз Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Осем линейки и дронове също са част от спасителните усилия Топ 5 енергийни места в България Топ 5 енергийни места в България ма земи със силна и лековита енергия, за които хората разказват, че там компасите се побъркват, а часовниците спират Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” По чудо инцидентът се размина без жертви Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Вътрешният министър на Иран Ахмед Вахиди заяви, че ще отнеме време да бъде открит хеликоптера заради гъста мъгла Още един инцидент с кораб в Черно море Още един инцидент с кораб в Черно море Вчера службите в Румъния не коментираха причината за инцидента и не разпространиха информация за вероятен сблъсък Падна хеликоптер с президента на Иран Падна хеликоптер с президента на Иран Инцидентът е станал близо до Джулфа, град на границата с Азербайджан
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори