×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Полша ще обучава украинските войски на своя територия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Партията на Доган и Пеевски с „рецепта” за мечтите на Ботев и Левски за свобода, чистота и святост


Партията на Доган и Пеевски с „рецепта” за мечтите на Ботев и Левски за свобода, чистота и святост
Мустафа Карадайъ (горе вдясно) изчете декларация от името на парламентарната група
01 Юни 2018, Петък, 11:58 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов

Мустафа Карадайъ изчете декларация по повод 2 юни


ДПС предложиха „рецепта” за сбъдване на мечтата на Ботев за свят на свобода, обединение, съзидание и демокрация и на завещаната от Левски чиста и свята република.
Председателят на партията на Доган – Мустафа Карадайъ, изчете декларация от името на парламентарната група.
„Днес с почит се прекланяме пред подвига на Христо Ботев и на всички герои, дали живота си за свободата на България. На 2 юни всички отдаваме почит в знак на признателност към делото, словото и заветите на Ботев. Някои, изминавайки славния път на Ботев и неговата чета, откриват себе си, любовта си към родината, други намират и преоткриват словото му, трети превръщат идеалите му в собствено верую, за цял живот”, обяви Карадайъ.

Той цитира думи на Захари Стоянов: „Христо Ботев е бил човек, роден и предназначен от необяснимите стихии да бъде голям човек, да води подире си тълпите, да заповяда и да прави епохи“.

„На Христо Ботев, при когото се сливат в едно слово и дело, съдбата отрежда важна роля –  да бъде сред тези, които “правят епохи”, които не се примиряват, а променят времето със силата на своята решителност и воля за борба. Ботевите послания за тържеството на вечните ценности на свободата и справедливостта, на независимостта и солидарността са живи и днес и по-необходими отвсякога.

Недоумение и възхита будят просветеността, блестящата поетична и публицистична реч, дълбинността на неговата мисъл, далеч надхвърляща националните предели, европейският му светоглед, философските му прозрения. Осъзнал силата на единението, подчинява живота си на идеала за свобода.

За Ботев свободата е изконно право на човека, тя осмисля съществуването му. Свободата означава не просто постигането на национална независимост, а постигане на социална, лична и общочовешка свобода. Актуално звучат и днес идеите за разрешаването на дълбоките социални противоречия и конфликти на европейските общества”, посочват още в декларацията си от ДПС.

„Христо Ботев пише: “Само разумният и братски съюз между народите е в състояние да унищожи теглилата, сиромашията и паразитите на човеческият род и само тоя съюз е в състояние да въдвори истина, свобода, братство, равенство и щастие на земното кълбо!”

Разбирането на Ботев за свободата като съзидание, а не разрушение, за изграждане на мостове между хора и общности, а не за разделение и противопоставяне респектира и задължава. Всяко поколение трябва да се съпоставя според тази мяра.

Паметта за Ботев и всички, които са отдали живота си, за да можем днес да живеем в свободна и демократична страна, изисква от нас отговори. Свободни ли сме, в демократична държава ли живеем, как разбираме обединението и патриотизма. Въпроси, на които всеки трябва да има отговор. Честен и открит.

Как се случва в края на тоталитарния режим да намерим мирния път с общата воля да изградим основите на демокрацията и обединени от общочовешките и европейските ценности да продължим напред 20 години и след това някои да започнат да подкопават тези основи. Всички хора са равни, без разлика, както завеща и Апостолът, както е записано и в нашата Конституция, но така ли е?! Паметта на героите за свобода и демокрация изисква отговори”, обяви Мустафа Карадайъ.

Той зададе няколко въпроса: Свободни ли сме, единни ли сме, верни ли сме на общочовешките и европейските ценности?! Разбираме ли истински свободата? Приехме ли демокрацията за символ-верую? Осъзнаваме ли що е то патриотизъм?!

„Патриотизъм е да обичаш родината си. Просто и ясно, както са  прости и ясни въплътените в творбите на Ботев идеали. Патриотизъм не означава да мразиш и да оспорваш правото на всеки един, роден на тази земя, да обича земята си, родината си.
Историята няма да прости на онези, които чрез популизъм, лъжепатриотизъм и национализъм поставят под риск правата и свободите, демокрацията и евроатлантическата ориентация на страната ни”, се казва още в декларацията на ДПС.

„Днес е ден на преклонение. Преклонение пред всички, на които дължим свободата и демокрацията. Пред всички, за които чистата и свята република е мечтаната съдба. Всички, които в името на свободата, равенството, братството, надживяха времето си и тяхната памет е жива.

Обръщаме се към всички, за които свободата е ценност, демокрацията е ценност, човешкото достойнство е ценност, патриотизмът е същност. Към всички, които не мразят, не противопоставят, а обединяват и обичат:
Не е достатъчно да отдадеш почит само на този ден, изисква се постоянство, много разум, воля и сила, решителност, много работа и последователност за постигане на истинската свобода и демокрация. За да завещаеш на бъдещите поколения не въпросите, които паметта на Ботев и на всички борци за свобода и демокрация поставят, а отговорите. За да завещаем силна и просперираща България, в която всички хора са свободни и равни по достойнство и права – без значение на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.
Така ще сбъднем мечтата на Ботев за свят на свобода, на обединение, на съзидание, на демокрация. И завещаната от Левски чиста и свята република”,
беше изводът от декларацията по повод 2 юни.

С нея ДПС поздравиха кратко и децата по случай днешния им празник.
Декларацията бе аплодирана от депутатите от ДПС и БСП. В залата нямаше представители на ГЕРБ, „Обединени патриоти” и „Воля”.

Припомняме, че в ДПС е и най-могъщият депутат – Делян Пеевски, който се е явявал само веднъж в 44-ото Народно събрание – при откриването му.

В категории: Политика


Флагман.БГ Вежди Рашидов вае Ламбо за 100 000 лева! Вежди Рашидов вае Ламбо за 100 000 лева! 01/06/2024, Събота 19:20 3
Флагман.БГ Варненци пропищяха от змии Варненци пропищяха от змии 01/06/2024, Събота 18:40 1
5
Коментара по темата
5.
Турчин
01.06.2018 20:26:41
0
0
Не на комунистите доносници от дпс
4.
Лиза Мишпека
01.06.2018 15:25:22
0
0
Жива да не бях!
3.
ДПС, ГЕРБ, БСП и патрЕЕЕооотите
01.06.2018 14:33:30
0
1
Охоооо,кво става тук? Овци, виждате ли началника,а? Внимавайте и без грешки на изборите! Щот така ни е добре.
2.
2
01.06.2018 14:26:02
0
2
Добре поне, че чел на български!
1.
А.
01.06.2018 13:41:19
0
5
Кой??? От тези двамата ще ми говорят,за ЧИСТА и СВЯТА РЕПУБЛИКА с най голямата си наглост.Как лягат и как стават тези безбожници.Е това е върхът на дебелоочието.Гаврят се с паметта на тези святи ХОРА!!!НО,за всичко си има ред в този живот.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Флагман.бг откри най-вярната фенка на Матей Казийски, бургазлийката шашна волейболиста със снимка отпреди 20 г. Флагман.бг откри най-вярната фенка на Матей Казийски, бургазлийката шашна волейболиста със снимка отпреди 20 г. Роси присъства на всичките му спортни изяви, първият й спомен е от зала "Младост", когато е едва 14-годишна 4 качества на хората, които умеят да избягват провалите 4 качества на хората, които умеят да избягват провалите Всеки човек в този живот има външни опори: сродна душа, любящи роднини, работа, някакво хоби Как да защитим парите и данните си, ако ни откраднат телефона Как да защитим парите и данните си, ако ни откраднат телефона Експерти дават пет съвета как да се предпазим от злоупотреба, дори и след като телефонът ни е бил откраднат Габровска с номинация „Порнозвезда на годината“ Габровска с номинация „Порнозвезда на годината“ Розовата актриса иска да превземе и Лас Вегас Чистачки лъскат апартамента за 500 лева Чистачки лъскат апартамента за 500 лева Богаташи глезят съпругата с домашна помощница Ето колко пари на данъкоплатците изкарчиха партиите за реклама Ето колко пари на данъкоплатците изкарчиха партиите за реклама Най-много средства за реклама са отделили парламентарно представените формации Вежди Рашидов вае Ламбо за 100 000 лева! Вежди Рашидов вае Ламбо за 100 000 лева! Столична община не дава паметникът да е пред Народния театър Кой е бил най-големият страх на Мария Бакалова преди пробива в Холивуд Кой е бил най-големият страх на Мария Бакалова преди пробива в Холивуд Бургазлийката разказва за пътя си към голямата сцена Демографската криза и защита на секторите туризъм и рибарство ще са основните ми задачи в НС Демографската криза и защита на секторите туризъм и рибарство ще са основните ми задачи в НС Нужно е родните производители и търговци да чувстват подкрепата на държавата и да бъдат поощрявани с политики Задържаха бургаския Исус, който осигурява гласове за вота срещу 120 лв. Задържаха бургаския Исус, който осигурява гласове за вота срещу 120 лв. Към момента има регистрирани 57 сигнала за нарушение на изборния процес, задържани са общо 17 лица
Има надежда! Лекарство на Pfizer срещу вид рак на белия дроб показва добри резултати Има надежда! Лекарство на Pfizer срещу вид рак на белия дроб показва добри резултати След 5 години при повече от половината пациенти, лекувани с лорлатиниб, ракът не е прогресирал Алчност по съседски: Семейства плащат по 1000 евро за ферибот от Атина до Родос Алчност по съседски: Семейства плащат по 1000 евро за ферибот от Атина до Родос Нашенци масово канселират екскурзии заради надутите цени на морския превоз Шок и ужас! Младоженец откри на сватбата, че съпругата му е мъж Шок и ужас! Младоженец откри на сватбата, че съпругата му е мъж Двамата имали 1-годишна връзка, в която се въздържали от интинмни контакти Испания срина авиокомпаниите, глоби ги солено заради таксите за багаж и за избор на място Испания срина авиокомпаниите, глоби ги солено заради таксите за багаж и за избор на място Превозвачите често извиват ръцете на потребителите с допълни плащания, понякога по-скъпи и от билетите, за да настанят дете до родител например Заради мижав интерес тази световна певица отмени изцяло лятното си турне Заради мижав интерес тази световна певица отмени изцяло лятното си турне Дженифър Лопес си взема почивка, за да бъде с децата, семейството и близките си приятели, обявиха организаторите  Пробив в Париж. Български килими украсиха френската столица Пробив в Париж. Български килими украсиха френската столица Най-старият килим, който се показва в изложбата е от 1830 г. Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Те са обединени в организацията "Пут Домой" След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж Той искал да се облагодетелества финансово от брака Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Фицо беше прострелян неколкократно на 15 май Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Според властите в РС Македония ще е нужно междуправителствено споразумение
Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Интересите и начинът на говорене на Радев много съвпадат с Путин и неговото обкръжение Виц на деня Виц на деня - Мамо, защо винаги първи умират най-добрите хора?
- Ти като отидеш в градината, кои цветя откъсваш?
- Тия дето се пушат, но това какво общо има?
Виц на деня Виц на деня - Вече се омъжвам. Представям си колко мъже ще се разстроят.
- Че ти за колко ще се омъжваш?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Добрият моторист различава 30 вида насекоми, по вкус!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори