×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Георги Илиев: Нестинарството не е само игра в огъня, така почитаме светците (ВИДЕО)


Георги Илиев: Нестинарството не е само игра в огъня, така почитаме светците (ВИДЕО)
Играта в огъня стана известна по времето на комунизма, когато изкараха една част от ритуала и го пръснаха по заведенията, каза нестинарят Георги Илиев
29 Май 2018, Вторник, 04:48 ч.

Водата от аязмото във Влахов дол е лековита, но не бива да се пипа в дни, които не са празнични, казва нестинарят

Нестинарството не е само игра в огъня, така почитаме светците. Това каза пред камерата на БНТ нестинарят Георги Илиев.
И тази година нестинарската общност от Странджа се събра във Влахов дол – най-святото за тях място, което е само на около 7 километра от село Граматиково. Това става всяка година малко преди 3 юни, когато по стар стил се чества денят на Светите Константин и Елена. Там новите нестинари за първи път разбират, че са избрани да ходят по жаравата, а старите извършват обреди като измиване на иконите със свещена изворна вода и обличането им в червени ризи.
Всяка последна неделя от месец май хора от петте нестинарски села в Странджа – Кости, Българи, Сливарово, Граматиково и Кондово тръгват към Влахов дол, за да станат свидетели на нестинарските обреди.
Начело на шествието се носят икони на почитани в този край светци - Светите Константин и Елена, Свети Пантелеймон, Света Марина. Най-напред се отива в свещената постройка, наречена конак.
„Тази постройка е обиталището на светеца. Иконите трябва да стоят в конака, но поради това, че той е едно уязвимо място днес, се съхраняват на други места, за да не бъдат откраднати“, обяснява нестинар Горан Стефанов.
След като се прикадят иконите в конака, шествието от петте села продължава към Влахов дол към десния приток на река Велека. Там се извършва ритуалът измиване на иконите, защото водата в аязмото е лековита.
Водата на това свещено място не трябва да се пипа в дни, които не са празнични, предупреждава Георги Илиев.
Край аязмото се играе нестинарско хоро, което се води от църковния настоятел на съответното село и е със специфична лява стъпка.
„Нестинарството не е само игра в огъня. Тя стана известна по времето на комунизма, когато изкараха една част от ритуала и го пръснаха по заведенията“, добавя Илиев.
Иван от Силистра пък споделя, че усеща още от дете, че нестинарството е неговото призвание.
„Знаех, че един ден ще вляза в огъня и това се случи през миналата година. Музиката прихваща, т.е. сърцето започва да бие силно, краката се подкосяват и това подсказва, че е време да се вземат иконите и да се помолим силата да е с нас“, разказва младият нестинар.
Танцуването върху жарава е всъщност отдаване на почит към Св. Константин.
Предстои следващото изпитание за нестинарите - танцуването върху голямата жарава в село Българи на трети срещу четвърти юни, когато отбелязваме деня на Светите Константин и Елена по стар стил.
Няколко пъти хората се опитвали да преместят празника на 21 май, но всеки път имало градушка.


В категории: Малко Търново


Флагман.БГ Гърците ни завиждат за евтиния бензин Гърците ни завиждат за евтиния бензин 12/05/2024, Неделя 09:20 0
5
Коментара по темата
5.
дилара нурай
08.06.2018 09:03:21
1
2
Всичко много добре написано, евала, дори малко меко.
Но на финала малко се излагаме :
...
Какво толкоз ви боде в очите този Крушкув ?
Брейй, големи пуритани се изкарахте, като не ви харесва не го четете и коментирайте!
Манастири има и вече повечето приемат гости на хотелски начала и марш натам,бързо...!То е ясно, че недоволни фенове на Крушков с емоционалното развитие на дете в детската градина винаги ще има, но оправдаването на действията им е част от проблема.
4.
английския циганин
04.06.2018 11:18:41
1
1
Крушкув,дoбpa пpичинa дa cи ocтaнe чoвeĸ в Бългapия - дocтъпнa пeтъчнo-cъбoтнa вeчep .
3.
крушкув
04.06.2018 10:17:37
1
3
Ех, сега да имаше една биричка с чинийка цаца и една две шушани със сочни казани,ех…Спрял съм водата, да не стане некоя беля,мъка...Та така, не ми е хич лесно...https://www.youtube.com/watch?v=LyzEvjzYM2w
.
2.
граматиково
03.06.2018 08:28:19
2
1
Толкова сме пропаднали в нашия район, че не можем да се освестим какво разрушение и мутризация сме в момента.Другарите са си направили поредния успешен опит да замъглят съзнанието на мислещите.
Има хора, които са си повярвали че това е демокрация и ГЕРБ ще векуват като Религията.
А не могат да помислят че даже и хилядолетния Райх бше срутен.
1.
ds77
30.05.2018 09:43:37
2
1
Абе сеир да става .


Българи юнаци
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Цените отново тръгнаха нагоре, по-скъпи са сиренето, брашното Цените отново тръгнаха нагоре, по-скъпи са сиренето, брашното Повечето плодове и зеленчуци на борсите се продават с увеличение Вземат мерки срещу преписвачите на Матури 2024 Вземат мерки срещу преписвачите на Матури 2024 На 17 май е задължителният държавен зрелостен изпит по български език и литература Летният сезон започна, курортите по Северното Черноморие посрещнаха първите си туристи Летният сезон започна, курортите по Северното Черноморие посрещнаха първите си туристи По традиция в „Златни пясъци” по-голямата част от гостите са от Румъния Времето днес ще ни ошашави, ето какво да очакваме в неделя Времето днес ще ни ошашави, ето какво да очакваме в неделя Прогноза за неделя - 12 май 2024 г.  Томина неделя е! Необикновени имена черпят, а обичаят повелява да бъде "погребан" мъж Томина неделя е! Необикновени имена черпят, а обичаят повелява да бъде "погребан" мъж В народната представа се свързва с много по-древни езически повелители на небесните летни бури – град, дъжд, огнена стихия Това рядко може да се види: Съседи затвориха улица в Бургас, за да празнуват! Това рядко може да се види: Съседи затвориха улица в Бургас, за да празнуват! Примерът е взет от датските общности, които често обичат да празнуват заедно Рейнджър уби колежка и набута трупа ѝ в ракла Рейнджър уби колежка и набута трупа ѝ в ракла Пред съда Светослав обяснил, че прибрал тялото на Десислава, защото в къщата имало плъхове 4 причини косата ви да спира да расте до определена дължина 4 причини косата ви да спира да расте до определена дължина Възрастта влияе върху растежа на косата Силвия Алексиева е носител на голямата награда на конкурса "Петя Дубарова" Силвия Алексиева е носител на голямата награда на конкурса "Петя Дубарова" Бургаският конкурс на името на Петя Дубарова не е само най-добрият литературен форум за средношколско творчество Голям скандал с бившата резиденция на Тато в Банкя Голям скандал с бившата резиденция на Тато в Банкя В зелените площи като гъби изникнали и над 20 незаконни постройки
Откриха рекордни количества фекалии и ешерихия коли 10 пъти над нормата в Темза Откриха рекордни количества фекалии и ешерихия коли 10 пъти над нормата в Темза Как англичани приемат случващото се с любимата река Гърците ни завиждат за евтиния бензин Гърците ни завиждат за евтиния бензин У нас литър А-95 струва средно 2.72 лв., при съседите гони 4 лева 24-годишен и небинарен: Този певец спечели "Евровизия" 24-годишен и небинарен: Този певец спечели "Евровизия" Конкурсът премина под сянката на протести заради участието на Израел Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни Това е най-високият дял на недоверие по този показател сред всички възрастови групи и е двойно по-висок, отколкото при хора на възраст над 70 г. Шофьор загина при тази тежка катастрофа Шофьор загина при тази тежка катастрофа Инцидентът стана на пътя Велико Търнонов-Русе На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб Дейвид Бекъм е в битка за 1 млрд. паунда  Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци „Това нищо не значи“, коментира майката на Валери – двукратната олимпийска шампионка по стрелба Мария Гроздева Тези естрадни звезди станаха земеделци Тези естрадни звезди станаха земеделци Като истинска лейди Катя е поела по-леката, креативна и аристократична работа – градинския дизайн и цветарството Защо Швеция цензурира „Евровизия“ и какво общо има с това Палестина Защо Швеция цензурира „Евровизия“ и какво общо има с това Палестина Телевизията в Стокхолм довечера ще заглуши звука от залата и ще пусне изкуствени аплодисменти, докато се излъчва израелската песен Почина най-известният инвеститор за всички времена Почина най-известният инвеститор за всички времена Американският милиардер, родом от Масачузетс, основава инвестиционната компания Renaissance Technologies през 1982 г., а също така използва математически алгоритъм за търговия на фондовата борса
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори