×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Разследване на Флагман.бг: Как се придобива учителска квалификация от Софийския университет - без изпит, срещу 200 лв. на ръка


Разследване на Флагман.бг: Как се придобива учителска квалификация от Софийския университет - без изпит, срещу 200 лв. на ръка
Учители получават незаконно по 30 или 45 лв. всеки месец от държавата заради схема на директорката Росица Пенкова, твърдят служители
20 Април 2018, Петък, 14:23 ч.
Автор: Антония Чорева

Асистентка от Департамента за усъвършенстване към СУ е сигнализирала прокуратурата за корупционната практика


Схема за източване на държавата чрез допълнителните квалификационни курсове за учители разкриха пред Флагман.бг работещи в Департамента за информация и усъвършенстване на учители към Софийския университет.

Това е органът, който дава допълнителни квалификации на всички български учители, които станаха задължителни за оставането им в системата и кариерното им развитие с приемането на Наредба 12 на Министерство на образованието и науката от 2016 г.

Директор на Департамента, който е част от системата на СУ "Климент Охридски", е проф. Росица Пенкова. Според работещи в структурата именно проф.Пенкова покровителства схемата, с която на учителите се дава задължителната вече допълнителна професионална квалификация (ПКС) 4 и 5 степен - абсолютно незаконно.

За провеждането на обученията на учителите в цялата страна има срок – от 15 септември до 15 ноември, в който трябва да протича изпитната сесия. Този срок обаче не се спазва и обученията се провеждат целогодишно, незаконно и напълно бутафорно, нанасяйки огромни щети не само на държавния бюджета,  а и на цялата образователна система. 

С промяната в закона обучението на учителите вече може да се осъществява и от 3-те Синдиката на българските учители. Но изпитите и удостоверенията за завършена ПКС се получават от Департамента на СУ.

Магдалена Цонева, която е асистент в Департамента и трябва да води тези обучения, направи шокиращи разкрития пред Флагман. Според нея от две години, откакто е приета новата наредба, обученията на практика не се провеждат.

Директорката Росица Пенкова работи съвместно със Синдиката на българските учители. 
Миналата година през такова обучение са преминали около 24 000 български учители, а до април тази година – 9000 учители.

На практика обаче обученията не се провеждат, а изпитите за тях са нелегитимни, твърди Цонева.

"Вместо да ги води изпитна комисия от Департамента, директорката ходи из градовете на страната, където в зали с трима нейни служители – инспекторът Елка Николова, която се представя за доцент, пенсионерът Владко Владов, който отговаря за сградния фонд, но се представя като асистент и секретарката Нина Кожушкова, която също се представя като асистент – събират няколкостотин учители накуп, вземат от по 200 лв. на ръка и им дават нужния сертификат",
разказа Магдалена Цонева.




Тя уточни, че на Департамента трябва да бъдат давани 60 лв. за изпита и удостоверението.
Препитването се провежда след приключването на курса, писмен е и продължава 5 часа.

Учителите трябва да разработят въпрос от специалността си, но вместо това им били раздавани бели листове с печати, които те си вземат и си попълват вкъщи, а после предават на синдикатите, които ги предават на Департамента.

И без никакви усилия, без обучение, с помощ от директора на Департамента за усъвършенстване, българските учители получават квалификационната степен, чрез която имат право на парична облага от държавата, гневи се Цонева.

Всяка година бонус за нищо!

След като получат съответната квалификационна 4-та или 5-та степен, учителите получават към заплатата си всеки месец до края на кариерата си съответно по 45 или 30 лв. Така по абсолютно незаконен и аморален начин се източва бюджетът на държавата, тъй като изпитите не се легитимни.

Прокуратурата къде е?

Магдалена Цонева разказа пред Флагман, че две години с колегите й не могат да работят заради начина, по който се провеждат квалификациите. По-точно - те не се провеждат. За да свършат работата си трябва да имат хорариум от 360 часа на годината, но те не успяват поради новия начин на „работа“ в Департамента - изолирани са от Департамента, защото са неудобни и не им дават часове.

Магдалена Цонева е подала сигнал за нарушенията при получаване на квалификационната степен в Департамента към Софийския университет до прокуратурата.



Тя е сигнализирала министъра на образованието Красимир Вълчев за проблема, ректора на Софийския университет "Климент Охридски" проф.дфн.Атанас Герджиков, но жалбите й са били върнати към директорката Росица Пенкова. Което е пълен абсурд.




Флагман.бг предостава възможност на засегнатите в статията ни лица да изложат своята гледна точка.

В категории: Разследване


31
Коментара по темата
31.
Незнайният войн
20.06.2018 02:56:26
1
3
Същата тази Магдалена Цонева проведе "обучение" и на мен и още близо 300 човека, които бяхме за 5-то, 4-то и 3-то ПКС, като 3-то и 4-то колегите можели да го вземат наведнъж(не знам как става това). Обучението трябваше да е два дни, но не беше проведено. Два часа ни се говореше само за пари, подписахме договори, от които копия не ни бяха дадени. Не получихме касови бележки или някакъв документ, че сме заплатили обучението, не получихме и удостоверение с 1 квалификационен кредит. На всичкото отгоре сега трябва да платим още 40 лв.(за 4-то и 3-то ПКС - 55лв.) и да подадем документи за кандидатстване, но не към ДИУУ-София, а към ДИПКУ- Стара Загора. Свързах се със Стара Загора, за да попитам защо се е получило това прехвърляне, а те дори и не знаят за такова нещо. Пропуснах да кажа, че парите бяха събрани наръка, а не по банков път. Та тази г-жа Цонева да не се жалва, защото тя (все повече се убеждавам) също играе някакви игри и е във някаква схема за източване на пари.
30.
Иванов
27.04.2018 08:04:27
1
6
Навремето нещата бяха много по-строги, за да получиш първа ил втори класквалификация. Получаваха ги изявени и доказани учители, след много учене и изпити. За първи клас квалификация се изискваха и публикации в професионални издания. След "реформите" започна раздаването по описания начин. Събират учители в две съботи и две недели и получават клас квалификация. Имахме в училище такава първокласна специалистка и директорът след посещенията и часовете казваше: " В час тя е като каракачанин на манифестация". След всички обучения и курсове се полагаха изпити и това наистина водеше до повишаване на квалификацията на учителите. В по-ново време всички станаха слушатели и получаваха сертификати с големи печати и най-различни подписи на високо поставени шефове с титли и без такива. Сега преписват учителите, преписват и учениците! После имало неграмотни, по-зле ще стават нещата. И въпреки всичко, поклон пред всички учители, които са избрали професията като призвание и постигат резултати въпреки недоразуменията на системата.
29.
ххх
26.04.2018 22:05:56
1
8
Съжалявам, но това е клевета. Може да се провери колко работи са анулирани заради преписване и колко скъсани има на изпитите за 4 ПКС, проведени от ДИПКУ Стара Загора.
28.
Всички са един дол дренки
25.04.2018 23:17:20
7
8
Ноември се явих на 4 пкс към ДИПКУСтара Загора. Ами беше същата бутафория. Изпитващите си затваряха очите и оставиха всички да препишат, бяхме около 35 човека за 4 пкс и още толква за 5 пкс. И цялото чудо зя един ден. Така че, извода е,че всички са един дол дренки. Добре е да идат да разследват авторите на наредбата за професионалното развитие на учителите, защото аз прочитайки я за първи път ми светна веднага сигналната лампичка, че явно някой търси работа на департаментите за квалифакация.
27.
Гери
25.04.2018 22:08:12
2
5
ИНтересно е, че въпросната ръководителка на ДИУУ ще бъде освободена от длъжността и в замяна ще бъде пусната в "творчески отпуск".... какво ли ново ще твори?
Като награда ще получи и голяма докторска степен....
Да е жив и здрав Ректора на Софийски университет....
Страхотен име за най-авторитетния ВУЗ в страната...
26.
аз
25.04.2018 22:02:06
1
10
Браво на колежката, която успя да разобличи публично нередностите.
Не знам какви са тези синдикални лидери по места, които способстват за нарушаване на наредбите. Те уж закрилят, а в същото време работят против имиджа на българския учител. Какво ли получават за това....
25.
Глория Борисова
23.04.2018 11:47:07
5
13
Поздравления за смелата позиция на асистентката осмелила се да изведе на светло корумпираната практика на самозабравилата се директорка на ДИУУ, раздаваща ПКС в пълен разрез със законността и в нарушение на наредбата на МОН, регламентираща ПКС! Поздравления и за "Флагман" (https://frognews.bg), които със своя независим журналистически професионализъм се доказват като водеща медия за журналистически разследвания.
За мен е странно как е възможно вече почти две години да сме свидетели на информация и множество коментари в социалните мрежи за незаконните действия на директорката на ДИУУ, а сякаш "кучето си лае, а керванът си върви". Нима е трудно за висшите и отговорни институции да отстранят (та дори и да е временно - до установяване на истината) прослувутата и вече известна в цяла България с раздаването на ПКС на "килограм" с опорочено и бутафорно обучение и нерагламентирано събиране на финасови средства на ръка по списъци с неясно последващо тяхно разпределение, директорка на ДИУУ?
Не ми е ясна и пасивността на Ректора на СУ, който с бездействието си (и връщането на жалбите срещу директорката на ДИУУ за решение от самата нея, което си е правен абсурд) сякаш защитава цялата тази нередност и с това допуска съмнения, че самият той се облагодетелства.
Задавам си въпроса: Какво трябва да се случи за да бъде спряно това "раздаване на ПКС" - което вече е станало като нарицателно в системата на образованието?
24.
Принципен
23.04.2018 11:37:46
1
11
Този някой трябва да е чист, не омазан. Ако се вгледа човек в представените документи ясно е, пък и в коментарите блесват истини. Кой ли не се е подиграл с учителите. В схемите са включени синдикати, началници на РУО, все крадат от квалификациите им.
23.
23.04.2018 01:31:16
3
8
Когато някой се осмели да напише истината веднага някй започва да го атакува. Измествайки вниманието върху този, който е писал, се отдалечаваме от темата - редно ли е по този начин да се прави квалификация?
22.
Вяра
22.04.2018 18:41:37
3
10
Всеки човек срещу който се води разследване,особено досъдебно производство се отстранява от работа. Тогава тя защо не е отстранена........., не е осъдена ...... Как става това......
21.
Помнещ
22.04.2018 17:27:08
1
11
Същата тази Магдалена Цонева, за която през 2014г.правихте разследване. В момента тече досъдебно производство срещу нея в Бургас. За справка: https://mobile.frognews.bg/article/71013/
20.
Питащият
22.04.2018 16:25:03
1
5
Съставът на обучаващите не е пълен, щото мен ме е обучавал друг преподавател и то наскоро - доц. Милен Замфиров заедно с професорката.
19.
Павлова
22.04.2018 14:16:45
0
7
Такова нещо в образованието е абсурдно. Вероятно виновните за всичко това ще поемат своята отговорност. Не трябва да бъде опетнявана преподавателската професия с хора, които са допуснали такива нарушения. Българският УЧИТЕЛ заслужава да получи качествена квалификация от реални обучения от компетентни обучители и всички сме длъжни да спазваме законите в Република България.
,
18.
ПКС
22.04.2018 13:25:43
3
9
За голямо съжаление колеги това е вярно. Такива бутафорни обучения се провеждат в цялата страна, както директора на ДИУУ - проф. Росица Пенкова, така и гл. ас. д-р Мирена Легурска, ас. д-р Мария Тотоманова, доц. д-р Мариета Савчева и част от администрацията на ДИУУ: 1. инспектор учебен отдел Елка Николова , представяна като доцент Елка Николова;
2.управител сгради на ДИУУ - Владко владов, представян кот асистент ;
3. секретар на ДИУУ Нина Кожушкова - представена също като асистент. Тези хора провеждат изпити, а колко са легитимни те .....
17.
пкс - ямбол
22.04.2018 12:02:08
4
10
На 14 април в Ямбол имаше такова бутафорно обучение с представители на ДИУУ - СУ. ОБУЧЕНИЕ - ИЗПИТ беше проведен за 5 ПКС от ас Петър Петров. На него всички колеги предадохме разработен пран - урок и той ни каза ЧЕСТИТО. А в друга зала на същото училище ас. Веселка Мирчева раздаваше бели изпитен пакет за 4 ПКС състоящ се от бели пликове, бели листи с печат на ДИУУ, малък плик и лист за анонимност - както при кандидат -студентските изпити. Колегите ще си напишат разработения въпрос в къщи и до 15 май ще го предадат на лидерката на СБУ за Ямбол. Отново и те бяха зарадвани с ЧЕСТИТО. Вече можем спокойно да сичакаме паричките.
16.
ПКС
22.04.2018 09:04:42
2
6
Мотивацията на учителите към ПКС е основателна. Нали по нататък ще е с надграждане при формиране на работната заплата. Какви са тези суми от 20лв., 30 лв.,..които посочвате. Това са минимални стойности. Училището може да дава ако има финансова възмиожност и по 100лв. определя се с вътрешните правила. Само , че директорите трябва да познават същността на делегирания бюджет и представете си ако те нямат ПКС... И от друга страна възпирането от общинските специалисти. Силен ли е един педагогически екип възможности много..., но нали във всеки колектив има внедрени /знаем от кой/ информатори, доносници...Директорите на училища -без партийна ориентация, знаещи , можещи ,а не като сега само от значение партийната ориентация- става, не става директор...Така ще е с политизираното образование. Не се сърдете на учителите- трябва да израстват в кариерното развитие, но лошото е възползването на такива като тези две госпожи. Едната вика на другата крадец и престъпник, ама разбира се от всички, и двете дядо попе.
15.
Йоли
21.04.2018 20:29:27
0
7
Гадното в случая е, че колегите просто си купиха ПКС-то, без да положат никакви усилия, за разлика от другите, които пак си го купуват, ама и учат за изпита. Не е луд този, който яде зеленика, а този, който му го дава! А истината е, че всички департаменти печелят луди пари на гърба на учителите и това за никого не е тайна, особено за МОН!
14.
възмутен теляк
21.04.2018 16:43:13
0
10
200 лева . И едно прасе.
13.
снф
21.04.2018 10:51:02
1
1
С 2 месеца е удължен срокът на досъдебното производство за извършено престъпление в детската градина "Брезичка" в Бургас. Случаят е от началото на годината, когато кадри, заснети с видеокамера, показаха как три възпитателки малтретират деца. Над 30 родители са разпитани в хода на разследването, а разпитите на персонала в детската градина продължават. По случая се очакват доклади от Отдела за закрила на детето, едва след това ще бъдат назначени и психологически експертизи, отбелязва БНР.
12.
Неа
21.04.2018 08:02:24
3
4
Флагман , преди да разследвате се информирайки дали това което сте написали е истина !
11.
N
21.04.2018 07:21:09
3
9
Не източват учителите държавата , а този който въведе "пожелателното " ПКС . А сега вижте кой е той .
10.
N
21.04.2018 07:17:32
2
6
Пкс можеш да изкараш и в други университети ,не е само СУ . Пкс към момента е 20 лева . От октомври ще е 30 , а за 4-то 35 . Само 5 лева разлика !!!!
9.
N
21.04.2018 07:15:46
1
3
Пкс не е задължително , то е пожелателно , защото ако се преместиш няма да ти вземат под внимание стажа , не можеш да станеш и старши учител.
8.
Н
21.04.2018 07:14:00
1
5
В тази статия има неточности .1) СУ не е единствения университет който предлага ПКС . 2) Заплащането за 5 ПКС е 20 лева към момента . 30 ще е от октомври , а 35 ще е за 4-то . Само 5 лева разлика ! Забележете как мотивират учителите с 5 лева !!!!
7.
до 6
21.04.2018 07:10:28
2
6
За да си психолог педагогическа правоспособност не ти трябва ! Ти не я преподаваш , а си завършил като психолог - консултант и работиш точно това КОНСУЛТИРАШ !!!!! Закона разрешава да се работи и без правоспособност съответно на по ниско заплащане - не редовен учител . Запознай се ,тогава приказвай глупости .
6.
*********
20.04.2018 20:23:30
1
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
5.
До Флагман
20.04.2018 20:12:27
0
18
К Янков несменяемия лидер на СБУ в Бургас е също част от тази престъпна схема и ще е много добре ако го потърсите за коментар
4.
гошо
20.04.2018 20:06:48
5
10
Всички инженери и психолози в училищата са без педагогическа правоспособност и не следва да получават пкс
3.
Чул
20.04.2018 19:05:51
0
19
Ами я проверете освен ПКС и учителска правоспособност- документ получен без присъствие , без изпит само срещу заплащане от доста инженери, та станаха чак директори на училища, началници. Май с голямото участие на тази същата госпожа. Ами едни квалификации из една много известна и богата община. Да, да имало видов ден, макар и късно но пак ще се потули всичко. Та с такива кадри се чудим защо е такова образованието....
2.
*********
20.04.2018 18:39:25
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
1.
mnenie
20.04.2018 16:42:28
1
17
Някога курс квалификация беше 2 г .Явно е доста порочна практиката .Аз ще споделя опит в Кипър , където доста професии не само учители , полиция , мед, сестри , икономисти ако искат да растат в сектора си , следва да повишават своите знания , но забележете тук не се дават пари , за това че имаш още едно удостоверение а е стимул , при възможност да кандидатстваш в сектора в които си на по горна позиция, което естествено и по висока заплата .ЗАЩО НЕ Е ТАКА В БЪЛГАРИЯ ? Още нещо доста важно , учителите следва да карат този курс към институтите с такава специалност , т е да имат възможност за опресняване и допълване на новостите в сектора .
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Как Капките се превърнаха в най-успешния тв формат в България Как Капките се превърнаха в най-успешния тв формат в България 11000 души изгледаха на живо финала на шоуто за имитации, милиони бяха пред малките екрани  Свиреп крадец се завърна тайно в България под чужда самоличност Свиреп крадец се завърна тайно в България под чужда самоличност Според думите на запознати, Иван Турчина се укрива от органите на реда във Варна, в къща в квартал „Виница“, предоставена му за ползване от морския престъпен авторитет Николай Тошев – Чирпанския Дали мама ми повлия в "Ергенът"? Няма да се боря с хорското мнение, животът ми продължава, обяви Алек Дали мама ми повлия в "Ергенът"? Няма да се боря с хорското мнение, животът ми продължава, обяви Алек Каквото и да кажа – хората ще си вадят изводи, но не ми е повлияла, кълне се Алек Къде отлетяха Цветанка Ризова и любимия й Къде отлетяха Цветанка Ризова и любимия й Двамата бяха засечени с куфарите на Терминал 2 Проклятие ли тегне над бургаския футбол? "Черноморец 1919" изпадна в Трета лига Проклятие ли тегне над бургаския футбол? "Черноморец 1919" изпадна в Трета лига Отборът не успя да спаси професионалния си статут и ще играе при аматьорите през следващия шампионат Той е готов да утеши двете дами, изоставени от ергена Алек Той е готов да утеши двете дами, изоставени от ергена Алек Култовата риалити звезда от Гълъбово вече мина 40 години и възрастта му по-подхожда на двете ергенки от тази на Алек, на когото те са каки Този скален манастир пази тайни за имане и страшна битка Този скален манастир пази тайни за имане и страшна битка Гъстата зелена пелена, покрила възвишенията край западната ни граница, прави намирането на каквото и да било трудна задача Той отиде да печели пари в Нидерландия, но загина по нелеп начин Той отиде да печели пари в Нидерландия, но загина по нелеп начин Младият българин си отиде блъснат от влак Правят нов опит, за да изберат днес Сливенски митрополит, фаворитът Йеротей не е допуснат Правят нов опит, за да изберат днес Сливенски митрополит, фаворитът Йеротей не е допуснат Светият синод започна проверка срещу него и използва тази причина, за да го отстрани от избора Откриха изчезналия Сашко, жив и здрав е! Откриха изчезналия Сашко, жив и здрав е! Дадох му вода, ябълка, каквото имах в джипа. Не се притеснявах, че жена ми и детето също са вътре, разказа спасителят му Дейвид Бегов
Почина световноизвестна знаменитост Почина световноизвестна знаменитост Той беше звезда в няколко култови ленти  Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори