×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Русия разпореди изземване на сметките на Ходорковски, основател на петролния гигант "Юкос"
  • Италианският квартет 40 Fingers идва за първия си концерт в България
  • Лесбийки в сключиха публично символичен брак на покрива на кметството в Тирана
  • Съдът в Хага подготвя заповеди за арест на лидера на "Хамас" и на израелския премиер
  • Георги Иванов-Гонзо е инициирал среща за подобряване на футболната инфраструктура в страната
  • Обвиненият в шпионаж Асанж спечели нова отсрочка от екстрадиция в САЩ
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Защо окръжният прокурор на Бургас не успя да накаже следовател Станелия Караджова?


Защо окръжният прокурор на Бургас не успя да накаже следовател Станелия Караджова?
Красимира Кателиева (горе вдясно) наказа Караджова (вляво), но ВСС отмени санкцията при самоотвод на Калина Чапкънова и Георги Кузманов (долу)
20 Февруари 2018, Вторник, 14:30 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов

Красимира Кателиева наложи "забележка", която бе отменена от Прокурорската колегия на ВСС


Временният окръжен прокурор на Бургас Красимира Кателиева наложи наказание „забележка“ на следователката Станелия Караджова. То обаче е отменено от Висшия съдебен съвет (ВСС).

Случаят се е проточил няколко месеца до взимане на крайното решение от Прокурорската колегия към ВСС, показа справка на „Флагман“.

Неуспешно наказаната следователка Станелия Караджова стана известна през 2013 г. с разследването на атентата на летище „Бургас“. Тогава Караджова бе завеждащ Окръжния следствен отдел в Бургас.

В началото на 2013 г. тя бе отстранена от разследването на терористичния акт заради нейно интервю пред в.„24 часа“. Причината бяха нейни думи, че е идентифициран единият от съучастниците на атентатора, което не било съгласувано с наблюдаващия прокурор – тогава Калина Чапкънова.

В момента Чапкънова е член на ВСС. Тя си е направила самоотвод при гласуването на отмяната на наказанието за Станелия Караджова. Същото е направил и Георги Кузманов, който също беше прокурор в Бургас, преди да влезе във ВСС.

Всички останали деветима членове на Прокурорската колегия обаче са гласували единодушно „за“ отмяна на забележката за следовател Караджова.

Заповедта на Красимира Кателиева за наказанието е издадена още на 27 ноември 2017 г. По правило тя е трябвало да бъде одобрена от ВСС. Казусът е влязъл на 12 декември за разглеждане в Комисията  по дисциплинарна дейност, която е трябвало да даде становище. Тя обаче е отложила решението си, като е изискала от Главния инспектор на Инспектората към ВСС заверено копие на сигнал, постъпил на 3 август 2017 г.
Сигналът явно е бил срещу Станелия Караджова. Инспекторатът е извършил проверка, но с решение от 9 октомври я е прекратил. ВСС е изискал обаче докладът от проверката.
Изискана е и справка за дисциплинарните наказания на следователката.


Месец по-късно дисциплинарната комисия, след като се е запознала с документите, отново обсъжда казуса и решава да предложи на Прокурорската колегия да отмени наложеното на следовател Караджова наказание.

Колегията взима окончателно решение на 31 януари на обсъждане, което е закрито за медиите, каквато е процедурата по „дисциплинарките“.
Затова и не става ясно защо е санкционирана Станелия Караджова, нито защо е отменено наказанието й.
Към момента Караджова е редови следовател. По вътрешна информация на Флагман отстраняването й от разследването и последвалото й понижение е по политически причини - за изнасяне на данни от предварителното производство, които към оня момент не са били в синхрон с поети от държавата ни външни ангажименти.


Решението на Прокурорската колегия може да се приеме и за вид бламиране на временния ръководител на Окръжната прокуратура в Бургас Красимира Кателиева. По принцип отмяната на наложени наказания е изключение от правилото.
Дали това ще се отрази на състезанието за титулярен ръководител за поста в Бургас
, предстои да разберем.

Припомняме, че конкурент на Кателиева е прокурор Георги Чинев. Процедурата за избора вече продължава няколко месеца, като в момента е на етап изготвяне на атестации за кандидатите. Предстои определяне на дата за изслушване на Кателиева и Чинев, когато трябва да бъде избран и новият ръководител.

В категории: Темида , Бургас


Флагман.БГ 4-те най-често срещани лъжи преди секс 4-те най-често срещани лъжи преди секс 20/05/2024, Понеделник 22:00 0
Топ 4 на най-съблазнителните зодии
Топ 4 на най-съблазнителните зодии 20/05/2024, Понеделник 21:20 0
Рецепта за кюфтета фрикасе
Рецепта за кюфтета фрикасе 20/05/2024, Понеделник 21:00 0
Меню и цени в ресторанта от 80-те
Меню и цени в ресторанта от 80-те 20/05/2024, Понеделник 20:40 9
Флагман.БГ Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 20/05/2024, Понеделник 19:44 0
11
Коментара по темата
11.
до 10
21.02.2018 18:46:04
0
6
Цървул си ти, простако! Това, че обществото очаквало присъди означава ли, че трябва да бъдат осъждани и невинни? Трябва ли на всяка цена едно дело да се вкара в съда, тъпак с тъпак? Нали така изкуствено ще се произвеждат престъпници и осъдени, да ти еба майката, разбирач! Нали така - на всяка цена да има осъден, прокуратурата и съда стават участъци на полицията, галош с галош!
Кателиева да оправи първо личния си живот, защото злобата от несполуката там разсипва живота на хора в работата й. Какво означава един прокурор да е смел, идиот с идиот? Да няма доблестта, че едно дело няма да излезе и да го вкара в съда въпреки това и после да ходи да се мазни на съдиите? Или да има мъжеството и да си сложи подписа под постановление за прекратяване като вижда, че нещата са скалъпени от вас - простите ченгета на Калоянов? Каква услуга на едно общество е на всяка цена да осъждаш? Когато някой политик е заплете всички бягате като дявол от тамян, а като дойде някой бедняк сте като лъвове.
Мери си приказките, защото от такива като теб сме на този хал пред Страсбург, краставо куче такова!
10.
До 4
21.02.2018 10:22:26
5
7
Абе цървул, обществото очаква присъди, а нали за да се стигне дотам прокурора трябва да има топки. Кателиева въпреки, че е жена е в пъти по смела от дървения философ Чинев. Аман от некадърност, които намират хиляди причини да не си свършат работата, която е в услуга на държавата и обществото.
9.
Кацарски
21.02.2018 10:15:42
1
3
Чакаме в адвойатската колегия
8.
Xa
21.02.2018 10:05:39
2
2
"самоотвод"... Ами кат' са преплетени като свински черва...
7.
Следващия
21.02.2018 09:22:27
2
3
Следващият е следовател Борислав Кънев за който има съмнение за корупция. Да му се провери имуществото.
6.
Иван любовника
21.02.2018 09:07:02
2
10
Калина липсваш ми
5.
Защо защо?
21.02.2018 08:20:04
4
7
Как защо? Прокурор Ангел Георгиев които държеше хора по арестите с години и без никой да му потърси сметка беше заловен с подкуп и арестуван. Вместо да бъде съден и с доживотна в затвор заради корупция и злоупотреба с власт, същият бе върнат на “работа”. Това е най яркият пример за толериране на корупция в Бургас
4.
прокурор без обвинителен уклон
21.02.2018 07:33:17
8
8
Това, че един прокурор има силен обвинителен уклон означава после решения по ЗОДОВ и загуба за държавата. Нужно е един прокурор да има баланс в уклона си и въобще да няма уклон. После държавата губи в Страсбург, защото повечето прокурори или поне 95 % пускат в съда дела, които не са такова развитие и разчитат най-вече на това съдиите от неудобство да четат осъдителни присъди. После като бъде отменена една такава присъда плащаме всички. Плащаме за золумите на прокурорите със силен обвинителен уклон.
Това че Кателиева е удобна за вас полицаите и така ви помага да си отчетете "разкрито" престъпление ви носи само една фалшива причина за добро самочувствие и удоволствие от "свършена" работа. Ако и когато най-сетне обвържат вашата статистика с крайния резултат - осъдителна присъда, нещата във вашата статистика ще станат катастрофа и такива прокурори със силен обвинителен ямболски уклон ще станат излишни.
3.
МВР
21.02.2018 06:55:22
4
11
Кателиева е един от малкото прокурори с тежък обвинителен уклон, тя е най-достойния кандидат за административен ръководител.
Чинев няма какво да го коментираме всички знаят, че беше известен с връзките си с Красьо Черния. Дора Чинева, като председател на Апелативен съд уреди цялата рода на работа в съдебната система. Най-голямата шуробаджанащина в историята на бургаската магистратура.
2.
уууу
20.02.2018 22:15:43
12
2
Сложиха вместо нея един тъмен субект със съмнителна репутация и силно развит в подмолните действия.
Той я изработи.
На Кателиева ямболските номера не минаха.
Злоба такава!
1.
,
20.02.2018 21:58:13
7
8
изнасянето на информация по досъдебно производство без разрешение на наблюдаващия прокурор е винаги тежко нарушение, ако не е престъпление. Ако това е основа на наказанието не ми е ясно защо е отменено. Явно наказанието е за друго, но вие в духа на клюкарския си манталитет отново вкарахте интрига с избора на окръжен прокурор
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Мистериозно изчезна папка със знаково дело от Апелативния спецсъд в София Мистериозно изчезна папка със знаково дело от Апелативния спецсъд в София Бургаският бизнесмен Златко Кънев е натопен от полицай, твърди ключовият свидетел Йордан Стойков от Айтос, заради когото Кънев лежи в затвора 4-те най-често срещани лъжи преди секс 4-те най-често срещани лъжи преди секс Ето кои са те Кога е най-добре да си тръгнем от една връзка Кога е най-добре да си тръгнем от една връзка Ако решите да си тръгнете, направете го безвъзвратно, веднъж завинаги Топ 4 на най-съблазнителните зодии Топ 4 на най-съблазнителните зодии Ето кои са те  Рецепта за кюфтета фрикасе Рецепта за кюфтета фрикасе Вижте как да приготвите вкусен бял сос с кисело мляко за кюфтетата Меню и цени в ресторанта от 80-те Меню и цени в ресторанта от 80-те Направо не е за вярване След 17 години отлична работа! Кметът Димитър Николов се разделя с ключов кадър от своя екип След 17 години отлична работа! Кметът Димитър Николов се разделя с ключов кадър от своя екип Четири дами са подали своите документи за директор на Дирекция "Образование" в Община Бургас, конкурсът е на финала Военната прокуратура наема геодезисти да разследват тежката катастрофа с автомобил на НСО Военната прокуратура наема геодезисти да разследват тежката катастрофа с автомобил на НСО Ще има повторен оглед на двата автомобила от произшествието, случило се на входа на град Аксаково, който ще бъде извършен от експерти на Военната прокуратура, свързани с разследването Бургас ще е домакин на международен турнир по плажен тенис Бургас ще е домакин на международен турнир по плажен тенис Турнирът се организира от Спортен клуб „БИЙЧ ТЕНИС БУРГАС“ с подкрепата на Община Бургас и Българската федерация по тенис Първата дама Деси Радева: Той ме бие! (ВИДЕО) Първата дама Деси Радева: Той ме бие! (ВИДЕО) Въпреки „оплакването“ президентшата сияеше в дрескод смарт кежуал и определено плуваше в свои води, докато откриваше летния сезон на морето
Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Шер потвърди, че преди е отхвърляла ухажвания от Елвис Пресли, защото е била "нервна" заради репутацията му Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 68-годишният Мохбер оставаше в сянка в сравнение с други политици от иранската шиитска теокрация Мисис Бургас 2024  организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Мисис Бургас 2024 организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Ще се радвам да видя много усмивки и подкрепа за нашата инициатива, каза тя Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Въвежда се нова организация Русия връща корекомите Русия връща корекомите Във валутните магазини ще може да пазаруват само дипломати и чужди граждани Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Инфекцията с парвовирус В19 е неразличима от други леки заболявания Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Тодор Чалъков-Куката, Петко Караилиев-Чеченеца, Даниел Йорданов – Емили Тротинетката и соченият за техен съучастник Стоян Карапанов отричат умишлено да са искали да унижат 18-годишния тогава Денислав Делчев Почина един от създателите на Бийтълс Почина един от създателите на Бийтълс Емблематичен музикант, който помогна на легендарната група Бийтълс, издъхна на 86 години ЕЦБ бие аларма за предстоящи сътресения в страните от ЕС ЕЦБ бие аларма за предстоящи сътресения в страните от ЕС Причината е високият дълг на страните-членки, това застрашава икономиката им 4-дневна работна седмица е успешна за всички, сочи проучване 4-дневна работна седмица е успешна за всички, сочи проучване Компании увеличават производителността, служителите са удовлетворени
Асен ВАСИЛЕВ Асен ВАСИЛЕВ Не че Борисов и Пеевски се изпраха, ние се изцапахме Виц на деня Виц на деня Той и тя седят прегърнати на дивана.
- За какво мислиш, скъпа? - пита той.
- За това което и ти - отговаря тя.
- Чудесно! В такъв случай донеси по една биричка...
Виц на деня Виц на деня - Скъпи, каза ли на шефа си, че ние, двамата, не можем да живеем с тази твоя малка заплата?
- Казах му...
- И той к'во?
- Каза да се разведем...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори