×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ще изградим система за наблюдения на язовирите и деретата, за да предотвратим нови бедствия


Ще изградим система за наблюдения на язовирите и деретата, за да предотвратим нови бедствия
Жельо Вардунски заложи на дисциплиниран и реалистичен бюджет. Камено няма дългове, кредити или лизинги
25 Януари 2018, Четвъртък, 14:05 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

Имаме уверенията, че през април ще започне ремонтът на Околовръстното шосе и ще реши огромен проблем


Жельо Вардунски е кмет на Община Камено първи мандат. В третата година от управлението е време за равносметка. Вардунски наложи строга финансова дисциплина. Общината няма кредити, лизинги или забавени плащания. През следващите 12 месеца ще бъдат отдели сериозен ресурс, за да се обнови облика на общинския център – ще ремонтира градският площад, улици в Камено, стадионът и много обществени сгради. Няма да бъдат забравени и селата, за където са заложени не малко средства за инфраструктура, а в Константиново и Русокастро ще се подмени водопроводната мрежа.

-Г-н Вардунски, днес приехте дисциплиниран и реалистичен бюджет, както сам го определихте (ВИЖТЕ ТУК). Какви ще бъдат акцентите в Капиталовата програма от 1,9 млн.лева?

-Бюджетът ни е изпълним и реалистичен. В Капиталовата програма сме заложили проекти, които ще променят облика на Общината и ще решат няколко големи проблема. Смятаме да построим ново крило на детската градина в Черни връх, защото децата се увеличават, което е отлична новина. Сериозно ще наблегнем и на инфраструктурата. Ще довършим Културния дом в Камено, предвиждаме и основна реконструкция на площада с дарение от „Лукойл Нефтохим Бургас”, ще ремонтираме и доста общински сгради, както пътища в общинския център и водопроводната мрежа в Константиново и Русокастро.

-Колко средства ще инвестирате в ремонта на площада? Това е емблемата на вашия град, а действително не е поставена и плочка от социализма.

-Ще ремонтираме площада за 220 хил.лева, това са средства, които са ни дарени от „Лукойл Нефтохим Бургас”. Опитахме се да намерим финансиране по Оперативната програма „Развитие на селските райони”(ОПРСР), но не успяхме да спечелим проекта, защото бяха въведени рестриктивни мерки – дават се бонуси на общини от Северна България и това ни изтика много назад. Лично за мен това не е правилно. Вярно, че на колегите в този край на България не е леко, но и при нас положението не е много добро. Необходими ни са средства за инфраструктура, развитие на културата и историческите паметници, защото иначе ще загинем и малките населени места, ще се обезлюдят.

-Кога ще започне ремонтът на околовръстното шосе? Поръчката тръгна през септември, а след това бе прекратена по технически причини.

- Имам уверение, че април ще започнат ремонтни дейности. Надявам се това да се случи, за да се разреши един огромен проблем за Камено.

-Предвидили ли сте средства в бюджета за крепостта Русокастро?

-Предвидени са  40 хил.лева за разкопки и 36 хил.лева за проектиране. С това продължаваме нашата политика. За съжаление не може на този етап да отделим по-сериозна сума, но ако това се беше правило по-рано, целият регион около Русокастро щеше да се развие. Безспорно имаме безценно богатство, но никой не му е обръщал внимание с години. Там ще е необходимо да се инвестират и много средства, за да се оправят пътищата и привлекат туристи.

-А ще ви отпусне ли държавата пари за тези пътища, защото е ясно, че със собствени средства трудно ще успеете?

-Държавната ни субсидия за капиталови разходи е 346 хил.лева, ще ги използваме за четвъртокласната пътна мрежа, както и улиците в селата.

-В третата година на мандата направихте ли си анализ, какво успяхте и какво не успяхте да свършите?

-Много неща има, които трябва да свършим. Но лично аз съм най-доволен, че се преборихме с тежкото бедствие в селата. Преди Коледа хората се върнаха в къщите си, ремонтирахме улици, мостове, създадохме условия за сравнително нормален живот.

-Получихте ли средствата от фонд „Солидарност” за справяне със щетите от бедствието?

-Досега сме получили 1,2 млн.лева. Там имам големи притеснения, защото сме извършвали ремонтни дейности за 2,2 млн.лева, а и оттук нататък ще са ни необходими още средства, защото досега извършвахме аварийно възстановителни дейности – мостовете в Черни връх, Полски извор са временни, улиците са посипани с чакъл, трябва да се асфалтират.

-Смятате ли да приложите в Община Камено системата, която кметът на Бургас Димитър Николов направи – да постави датчици и постоянно наблюдение на язовирите, за да се предотвратят големи бедствия?

-Да, разбира се. Вече работим в тази посока. По ТГС изготвяме за внедряване на тази система. Искам да обърна особено внимание за деретата в Полски извор, Ливада, Черни връх, ако имахме подобна система може би нямаше да има жертви. За нас подобна система е много важна и ще я направим.

-Казахте, че през тази година ще използвате 350 хил.лева остатък от предходния бюджет. Как се събра тази сума?

-Събрахме я с ефективно управление. Като станах кмет за горивата в общинското БКС давахме 180 хил.лева на година, а в момента са 100 хил.лева при подобрена работа. Въведох джипиес на камионите, машините работят много по-сериозно, а разходите за издръжка паднаха значително. Знаете, че миналата година леко вдигнахме данъците, заложихме и резерв, защото отчисленията за депото се вдигат. Реалният ни излишък е в дейност "Чистота" около 350 хил.лева, които ще бъдат използвани за закупуването на два товарни автомобила за нуждите на БКС. Единият искаме да е мултифункционален – с гребло за почистване, кран, а другият да е чист самосвал.

В категории: Камено


3
Коментара
3
Коментара по темата
3.
sda
30.01.2018 08:45:20
0
2
Aлo, "жypнaлиcтитe" ? Или cyтpин ĸaтo cтaнeтe, пийнeтe pИĸийĸaтa и ce зaчyдитe ĸaĸвa глyпocт дa cътвopитe, нямa знaчeниe
2.
Kuku
26.01.2018 14:17:28
3
1
Мда, с това посипване на улиците в Черни връх мога да изпратя снимки да видите резултата към днешна дата.
1.
Пю
25.01.2018 23:13:46
2
0
Браво ,ако направите околовръстното ще сте новия премиер
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори