×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Байчев срещу Валери Симеонов и Цветанов заради вноса на чужди работници у нас


Байчев срещу Валери Симеонов и Цветанов заради вноса на чужди работници у нас
Бургаският депутат (вдясно) застана изцяло на страната на синдикатите
23 Ноември 2017, Четвъртък, 11:32 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов (снимки: Авторът)

Парламентът одобри законови промени, с които се облекчава наемането на имигранти


Парламентът прие окончателно промени в Закона за МВР, част от които въвеждат редица облекчения за бизнеса, свързани с наемането на висококвалифицирани кадри от трети държави.
Измененията бяха вкарани на второ четене по инициатива на вицепремиера Валери Симеонов.
Официален вносител обаче е председателят на парламентарната вътрешна комисия Цветан Цветанов, който води и групата на ГЕРБ в Народното събрание.


Срещу промените се изказа бургаският депутат Тодор Байчев: „Искрено ми се иска да вярвам, че направените предложения за законодателни промени са с благородни подбуди, но начинът, по който се извършват, будят съмнение у нас и поради тази причина ние нямаме основание да ги подкрепим”.

Според Байчев вкарването на промените между първо и второ четене е начин да се избегне общественото обсъждане. Той подчерта, че синдикатите не са били съгласни с тях.

По думите му този проблем се корени дълбоко назад в миналото ни, когато правителствата през 90-те години промотирали България пред инвеститорите като страна, която разполага с висококвалифицирани кадри, които работят срещу ниско възнаграждение.
„За съжаление, в резултат на тази политика от нашата страна, за промоция остана само ниското възнаграждение. Както виждаме, висококвалифицираните кадри вече липсват дори и за нашата икономика, а камо ли да подпомагаме и да изнасяме умове”
, добави Тодор Байчев.

Той попита  - докога ще следим само интересите на инвеститорите и работодателите и кога ще се погрижим за интересите на обикновените граждани в тази държава, които работят тук, плащат данъците тук, творят благата тук, а не някъде в чужбина. Тази политика, която ни се предлага, води само до емиграция и изтичане на кадри от страната, каза още депутатът.

Какво казваме обаче на хората, които са останали и продължават тук? Ние им казваме следното: „Или ще работите за заплата, каквато ние ви даваме, или ще вкараме хора от трети страни”. Няма значение, че това ще бъдат българи, но това ще се отрази на местния пазар на труда, както и на хората, които искат техните деца да останат тук, да учат и да работят”, обясни Тодор Байчев.

По принцип идеята на Валери Симеонов е да бъдат привлечени най-вече кадри от българските общности в страните от бившия Съветски съюз, които не са членки на ЕС.

Тодор Байчев призова да се направят промени в образованието. Липсата на т. нар. средни кадри се дължала на закриването на техникумите и преименуването им в професионални гимназии, както и прехвърлянето им към общините.

„Една община няма нито капацитета, нито визията”, каза Байчев, след което започнаха викове от залата, а председателят на парламента Цвета Караянчева прекъсна бургаския депутат със забележка, че се отклонява от темата.

Тодор Байчев обаче отговори: „Именно! Закон за МВР гледаме. С този законопроект, който ни се предлага, ние се намесваме косвено в отношенията между синдикати, работници и работодатели, като взимаме страната на работодателите.”

Всъщност промените се правят в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност през преходните и заключителните разпоредби за изменение на Закона за МВР.

Думата за реплика към Байчев взеха депутатът от „Обединени патриоти” Красимир Богданов и председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.
Богданов припомни, че преди по-малко от седмица БСП са инициирали дебат за демографската криза, а сега се противопоставят на важна мярка за справяне с проблема.

Цветан Цветанов пък отговори на обвиненията, че е нямало съгласовка със засегнатите страни.
Той обясни, че вътрешната парламентарна комисия е изпратила писмо до Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), който се ръководи от вицепремиера Валери Симеонов.
На 27 октомври е имало заседание на тристранния съвет с участието на синдикатите. Там била обсъждана темата.
„И в работната група сме се съобразили с тези предложения, които днес предлагаме. Когато имаме работна група, ползваме експертизата и всички засегнати страни, които участват в изчистването на текстовете”, добави Цветанов.

Той призова колегите си да участват в събиранията на работните групи към парламентарните комисии.
Тодор Байчев взе думата за дуплика и каза лаконично: „Съгласен съм с Вас, г-н Цветанов, но все пак нека да кажем ясно и гласно, че синдикатите са твърдо против тези промени”.
Цветанов пък отговори от място: „Ние се съобразихме с тях”.

Така или иначе облекченията за чуждестранни работници бяха одобрени  с 92 гласа „за”, 3 „против” и 26 „въздържал се”.

В категории: Политика


14
Коментара по темата
14.
Управляващо мнозинство...
24.11.2017 09:54:33
0
1
...явно не осъзнават,че това им е лебедовата песен на политическата сцена.А в момента им върви ретро чалга шлагерът - "- "батальонът се строява за последен път".
13.
S.S.
24.11.2017 00:17:53
3
7
Патриотееее , Ветко Арабаджиев и Чандъров ли ти наливат вода във воденицата ? Изпълняваш всяйскви желания стига да е налице подходящ стимул , май ?!
Оставка на този дребе по душа , и ръст политик ! ОСТАВКАТА НА СИМЕОНОВ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА АКО ИСКАТ ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО ДА СИ ИЗКАРА МАНДАТА !
12.
георги
23.11.2017 19:40:53
3
4
Докато хората инсуфициентно сиво мозачно се наумуват ,мъдрите емигрират,
11.
работник
23.11.2017 19:34:01
4
20
Мръсни изроди патриоти и герберасти. Иска ви се народа да блъска 25ч в денонощието. Прав е Байчев, че искате да ни прогоните с мизерия, но преди да си тръгнем ще ви фалираме калпавите телевизии, хотели и фирмички.
10.
дхбет
23.11.2017 19:04:40
4
8
а той е следния....вървим по-пътя на Германия и Франция с работна та ръка и виждате до къде стигнаха.През ден терористични атаки...интересно защо ли....
9.
Де е Киро на Кирия
23.11.2017 19:02:57
3
15
Как ще наракаш ТУНИЗИЕЦ(северноафриканец) който е работил вТунис в хотел за 300 Е на месец в тяхни пари по 5-6 часа на ден при това цените на храни ток бензин са в пъти по ниски от българските и тунизиеца БЯГАл от мизерията там как той ЩЕ ЗАПОЧНЕ да РАБОТИ на Слънчака за 200-250 Е на месец ще се изсмее на Симеонов и ще отиде във Франция където ще ги извади тия пари за 2 дена.
8.
dhvcwdv
23.11.2017 19:01:29
4
5
Щом не ви отърва не пускате коментарите за Далаверко ....нали...къде е предния ми коментар....продажници.....
7.
Sandi
23.11.2017 18:48:26
0
5
Yoga e dobre mike da vkarvame kurvi it rusia
6.
БАИ Ганио
23.11.2017 18:45:39
3
6
Еи Симионов гледали си хотела там имаш един трол ,които се ебе с воени те за 20 лева и със сигурност се отчита на ниакои там
5.
Бургас
23.11.2017 18:22:21
7
25
Поздравявам Байчев за позицията му на българин. На ония безродници ще дойде времето рано или късно....Далавери Симеонов ще си получи заслуженото. Ще си пръска парите от хотелите за адвокати.
4.
0909
23.11.2017 18:15:26
3
6
tozi s Kriviq Vrat dokoga qi mu gledame tapata mucuna
3.
Марко, Валерко, Бойка и Сие
23.11.2017 18:06:06
4
10
Вие си мислите, че народа е глупав !
1Балерко никой нема да ти работи без пари, твойте работници/вече бивши са в германия/, защото не плащаш!!!!!!!
Марко-лекарко ти си , като маша/ биологично ухо/ , което го загряват на спиртна лампа и после изстиваш и гледаш парата!!!!!
3 Винету последен сред първите/ болен,здрав носи/ , баце и ти акаш, с твойте говна домати не се торят.
И чакам новите избори за кметове
2.
2
23.11.2017 18:05:43
6
13
Защо да чакаме оня горе? Още на следващите избори.
1.
1
23.11.2017 17:49:16
6
16
Безродници, предатели и изедници на българския народ! Оня горе ще ви накаже!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Заради съмнителен куфар отцепиха част от центъра на Бургас (СНИМКИ) Заради съмнителен куфар отцепиха част от центъра на Бургас (СНИМКИ) Куфарът се намира в нишата до прозореца на входа на РЗИ Кои ще станат депутати, вижте прогнозното разпределение във Втори МИР Бургас Кои ще станат депутати, вижте прогнозното разпределение във Втори МИР Бургас ГЕРБ печели 4 мандата, ДПС - 3, "Възраждане" и ПП-ДБ - по 2, БСП, ИТН и "Величие" - по един Непознатото "Величие" - кои са лицата на партията извън Марков и Михайлов Непознатото "Величие" - кои са лицата на партията извън Марков и Михайлов Формацията се председателства от Албена Пекова, която не е включена в листите за вота на 9 юни Тази певица плаши феновете си, вижте как се наду като поничка Тази певица плаши феновете си, вижте как се наду като поничка Джуките й стърчат на метър пред лицето Бойко Борисов: Ние всичко направихме, а се чудят защо сме първи Бойко Борисов: Ние всичко направихме, а се чудят защо сме първи Лидерът на ГЕРБ е на посещение в село Магерово в Родопите Баща смаза от бой 16-годишната си дъщеря Баща смаза от бой 16-годишната си дъщеря Момичето само е подало сигнала "Величие" постига силен резултат, ето къде печели партията на Николай Марков "Величие" постига силен резултат, ето къде печели партията на Николай Марков Партията побеждава ГЕРБ в „Ориндж Каунти“ За края на учебната година: Родители се рекетират за подарък на класната За края на учебната година: Родители се рекетират за подарък на класната Събират от 30 лв. до 100 лв. от дете да изненадат госпожите Седмицата започва с жега, термометърът удря 40 градуса Седмицата започва с жега, термометърът удря 40 градуса Температурата на морската вода е 24° Моторист без книжка блъсна 6-годишно дете Моторист без книжка блъсна 6-годишно дете Той също е пострадал
Тя е драг кралица и се оказа шеф на секция за евровота в Испания Тя е драг кралица и се оказа шеф на секция за евровота в Испания Облечена като травестит, Питита ръководи гласуването в Испания Възход за крайнодесните в Европа, но ЕНП увеличава мнозинството си Възход за крайнодесните в Европа, но ЕНП увеличава мнозинството си Най-голямо сътресение предизвикват изборните резултати във Франция Лидерите на сензацията на вота проговориха Лидерите на сензацията на вота проговориха Ще осветим процеса, по който се правят законите и как се изпълняват, каза полк. Марков Става мазало: 24-годишен инфлуенсър от Кипър влиза в Европейския парламент (ВИДЕО) Става мазало: 24-годишен инфлуенсър от Кипър влиза в Европейския парламент (ВИДЕО) В първата си реч след обявяването на данните той заяви, че е било постигнато "чудо" не само в Кипър, но вероятно и в света ТикТок политикът: Кой е Жордан Бардела - 28-годишният лидер на крайно десните във Франция ТикТок политикът: Кой е Жордан Бардела - 28-годишният лидер на крайно десните във Франция Той има 1,2 млн. последователи в ТикТок След съкрушителното поражение: Макрон разпуска парламента на Франция, обяви предсрочни избори След съкрушителното поражение: Макрон разпуска парламента на Франция, обяви предсрочни избори Решението го е взел след резултатите от евровота ЕНП с най-много депутати в ЕП, "Зелените" отбелязаха огромна загуба ЕНП с най-много депутати в ЕП, "Зелените" отбелязаха огромна загуба Губят цели 24 места Шенген се отдалечава - крайнодесните печелят евровота в Австрия Шенген се отдалечава - крайнодесните печелят евровота в Австрия Това са първите европейски избори след излизането на Великобритания от ЕС Удар за Олаф Шолц: Десницата печели евровота и в Германия Удар за Олаф Шолц: Десницата печели евровота и в Германия Крайнодясната Алтернатива за Германия (AfD) e втора политическа сила Колосална победа на евровота за крайнодясната партия "Национално обединение" във Франция Колосална победа на евровота за крайнодясната партия "Национално обединение" във Франция Резултатът е двойно по-голям от броя на гласовете, спечелени от центристката партия Renew на президента Еманюел Макрон (15,2%)
Николай СЛАТИНСКИ Николай СЛАТИНСКИ Ако Европа не направи така, че Русия да загуби войната, Голямата европейска война няма да ни се размине Виц на деня Виц на деня Пиян мъж се доближава до полицай.
- Господин полицай, колко цицини имам на главата?
- Три.
- Значи още три стълба и съм вкъщи.
Виц на деня Виц на деня На младини - правиш с*кс - появяват се деца.
В зряла възраст - тъкмо се наканиш да правиш с*кс и се появяват децата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук В семейството трябва да има баланс и хармония. Тя истеричка, той непукист!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори