×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Семир Абу Мелих: Нужна е революционна промяна в българското здравеопазване(ВИДЕО)


Семир Абу Мелих: Нужна е революционна промяна в българското здравеопазване(ВИДЕО)
Живеем в една илюзия, която политиците не искат да разбият, защото ще си направят харакири, смята Семир Абу Мелих
17 Октомври 2017, Вторник, 13:50 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, Снимка и видео: Георги РУСЧЕВ

Касата трябва да е първия стълб, но и да има втори – на застрахователите, смята собственикът на болница №1 на 2017 година

Нужна е революционна промяна в българската здравна система, категоричен бе Семир Абу Мелих, бивш депутат, собственик на болница на годината УМБАЛ „Дева Мария”.

На днешната пресконференция, на която бяха представени подробности за медицинския Оскар, спечелен от бургаското здравно заведение, Абу Мелих открито говори на най-болната си тема – демонополизацията на Здравната каса и реформата на системата.

Семир Абу Мелих е бивш депутат, два мандата се бореше с колегите си и от ГЕРБ, и от другите политически сили, за да ги убеди, че е нужна промяна, за да се повиши качеството на здравеопазването в България. По думите му в парламента имало много мъдри хора, които обаче не искали да си правят „политическо харакири”, застъпвайки иновативната идея за нов тип здравна система.

„Живеем в една илюзия. Много хора смятат, че като дават 28 лева болниците и лекарите са длъжни да им осигурят от прегледа със слушалката до най-скъпия скенер. Тази илюзия е създадена от политиците, които обещават всякакви неща по време на изборите. Казвам, че е илюзия, защото предлагане става за сметка на някого. Кой е този, който плаща сметката – това са само едни – работещите в системата, които се разкъсват между семействата си, пациентите и заплащането в чужбина, където им предлагат много повече пари. Как може Бога ми, ако не си плащаш осигуровките да вдигнеш телефона и да извикаш Спешната помощ, за да ти измери кръвното, например!(очевидно визира етническите малцинства, които както е известно не обичат да плащат нито здравни, нито социални осигуровки)”, каза Семир Абу Мелих и допълни, че точно заради неправилното разходване няма пари за най-важните неща в системата.  Според него час по-скоро е необходима промяна, но затова трябва и смелост.

Касата трябва да е основният стълб, но да има и втори фонд – на застрахователите. Ако получаваш по-висока заплата - да си заплащаш и да знаеш, че ще получиш най-качественото лечение. Но никой от политиците не го казва, защото ще си направи харакири. Заради това е нужно политиците да отстъпят за сметка на експертите. Най-успешната доктрина в момента е холандската система. През 2006 година те започват реформата и първата стъпка им е да премахнат политиците от управлението на здравеопазването. Това трябва да направим и ние”, допълни още Семир Абу Мелих.

Според него процесите, които се случват в държавните и общински болници в момента, може да форсират процеса на демонополизация.

По думите му трябва да помислим как да спрем изтичането на лекарите в чужбина. Т.е. – трябва да се осигури добро заплащане, което да ги мотивира да останат тук и да се развиват.

Припомняме, че Абу Мелих пое като лична кауза демонополизацията на Касата и обяви, че ще влезе в парламента, ако получи преференциална подкрепа за собствената си кандидатура. Той спечели 2 хил.гласа, по право попадаше в Народното събрание, но се отказа.


В категории: Политика


България Всички новини
И двамата шофьори, участвали в катастрофата с кола на НСО, с нарушения назад в годините И двамата шофьори, участвали в катастрофата с кола на НСО, с нарушения назад в годините Вижте какви са те Напрежение в Агенцията за социално подпомагане, настояват за второ увеличение на заплатите Напрежение в Агенцията за социално подпомагане, настояват за второ увеличение на заплатите Заплатите на новоназначените колеги станаха в размер на 1400 лв. отново бруто. Което след удръжките означава, че част от социалните работници получават под 1100 лв. Дино парк – уникалната атракция, която завладя Южното Черноморие Дино парк – уникалната атракция, която завладя Южното Черноморие Атракционният център се намира в парк „Езеро“ в Бургас Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Рецепта за рибни кюфтета от каракуда Рецепта за рибни кюфтета от каракуда С какъв сос ще поднесете тези рибни кюфтета от каракуда
Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори