×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Унизителният провал на първото дело за лов на мигранти и “мъченичеството” на Перата


Унизителният провал на първото дело за лов на мигранти и “мъченичеството” на Перата
Март 2017-а, Перата е доволен от оправдателната си присъда
17 Август 2017, Четвъртък, 11:00 ч.
Автор: Диана САВАТЕВА, снимка: Архив на Флагман.бг

По-лошо от това Петър Низамов отново да остане ненаказан е да бъде последван като пример за подражание


Бургазлията Петър Низамов не обича журналисти и мигранти. И други нямат добри чувства към хората от медиите, но поне не ги бият. При Перата изблиците на словесна агресия в кулоарите на съда по време на делото за свинските опашки, при протестите в Асеновград ескалираха директно в посегателство на оператор от bTV. И това го вкара зад решетките в началото на юли по искане на прокуратурата и по преценка на съда.

И други хора не харесват бежанците, но поне не ги връзват... Стоп! И Перата не ги връзва – според окончателното решение на Бургаския окръжен съд, с което Низамов бе изцяло оправдан. Тази не лятна новина гръмна в пика на сезона и някак неусетно отшумя, неспособна да се пребори с децибелите (от проверките) в Слънчев бряг.

А през април 2016 г. Перата бе в челните новини. Той придоби популярност, след като разпространи във фейсбук клип с трима бежанци, натъркаляни на поляна в Странджа с пристегнати със свински опашки китки. В записа се чува и неговото: Go back to Turkey. Клипът се появи и в електронното издание на “Дейли мейл”.

Делото изглеждаше “вързано” – налице бе унизителен за бежанците запис, незаконният арест край границата бе станал пред очите на свидетели. През призмата на правораздаването фактите обаче не изглеждаха така подредени и убедителни. Оказа се, че разследването не е установило всички участници в т.нар. пикник в Странджа и е пропуснало един “дребен” факт – в записа за секунда се вижда лице на мъж, който връзва мигрантите, и той не е Низамов. Създаването и разпространението на записа също би трябвало да е наказуемо.

Чл. 162. (1) от НК гласи: който чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност, се наказва с лишаване от свобода от 1 до 4 г. и с глоба от 5000 до 10 000 лева, както и с обществено порицание.

Неясно защо обаче Перата не бе обвинен по този текст от закона. Така съдът на две инстанции прецени, че няма доказателства срещу Петър Низамов за противозаконно лишаване от свобода на бежанци. В мотивите си магистратите наблягат именно на пропуските по време на разследването.

Накратко ситуацията е следната: има престъпление, а няма осъден - първото дело за “лов на мигранти” се оказа провал. Тепърва ни предстои да изпитаме тежестта на последиците. Защото сезонната липса на интерес към темата за бежанците не означава, че проблем няма.

Причината да се стигне дотук е подценяването на цялата ситуация и в частност на Низамов. 32-годишният бургазлия е минал през отбора на известните Калоян и Симеон Рижите - стари снимки в компанията на криминално проявените братя потвърждават това. Школовката на уличните банди е видима - анцуг, мускули, арогантност. Но за разлика от аверите си е продължил в друга посока – към правния факултет на БСУ. Все още не може да се похвали с диплома на юрист, а опитите му за пледоарии са доста недодялани. Все пак е научил това - онова. И го използва. Проявил е точен нюх да се намести в ниша, където правилното и неправилното са преплетени. Дали го е направил сам, или някой го контролира? Второто е по-възможно.

А каква му е изгодата?

Да си припомним, че при разпитите афганистанците са свидетелствали, че са претарашени. Прокуратурата в Малко Търново посочи този факт сред аргументите си още при първото искане на постоянен арест. Но това остана недоказано. Бежанците можеха да го заявят и пред съда, ако властите се бяха постарали да ги опазят. Проверките показаха, че не са в нито един от бежанските центрове. Един разпит в съдебната зала можеше да преобърне хода на процеса.

Оправдателната присъда за свинските опашки е вторият случай, в който Перата излиза сух

През 2012 г. той е сред обвинените за побой в дискотека. Не е осъден, тъй като доказателствата пак са се оказали недостатъчни. Най-вече защото част от свидетелите си сменили показанията. Веднага след като оправдателната присъда влиза в сила, завежда дела срещу 4 бургаски медии заради публикации. Парадоксалното е, че в част от тях името му не е изписано – посочени са само инициали. Освен това публикациите са на база официално съобщение от МВР и прокуратурата. Другият парадокс – ако не правен, със сигурност житейски, е, че Перата е освободен от съдебна такса, тъй като е представил удостоверение, че е социално слаб. Вероятно защитата му се е постарала удостоверението да е образец за перфектен документ. Но в документацията по делото за мигрантите има данни, че финансово немощният Низамов яха джип. После сам публикува във фейсбук снимка на скъп немски автомобил, който се оказва на името на майка му.

Логиката на магистратите

Тези факти ги няма между кориците на делото. Нормалната логика е, че след като съществуват в живота, трябва да влязат и в съдебния процес. Въпрос на професионално умение е как да стане това. Иначе такива като Перата излизат победители, а обикновеният човек се чувства смачкан от липсата на правосъдие. Така с натрупано самочувствие от успехите на съдебния фронт в Бургас Перата изгря на протестите срещу ромските своеволия в Асеновград. Въпреки забележителния си успех (5,45, както сам твърди) явно е пропуснал в обучението си текстовете от НК за хулиганство и телесна повреда.

“Ставам мъченик”, драматично заяви Низамов, след като окръжният съд в Пловдив потвърди първоначалния му арест. Той не пести красноречие, за да следва легендата, опитал да изгради за себе си със създаването на т.нар. отряди за защита на жените и вярата. При изобилието на очевадни бутафорни елементи изглежда невероятно някой да му се върже. Защото по-лошо от това той пак да остане ненаказан е да бъде разпознат като пример за подражание. Също толкова важно е хората в Асеновград и всички, на които им е писнало от циганските набези, да осъзнаят, че нямат нужда от съюзници като Перата.

*Диана Саватева е дългогодишен журналист, настоящ депутат от Втори МИР Бургас. Коментарът е от седмичната й колонка във вестник "24 часа"

В категории: Животът


Флагман.БГ 2 май ще е неучебен в цялата страна 2 май ще е неучебен в цялата страна 20/04/2024, Събота 09:00 1
14
Коментара по темата
14.
*********
18.10.2017 16:59:51
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
13.
Нейчо Неев
18.08.2017 13:49:25
0
3
Еба ти и държавата, щом таз мърша е станала депутат!
12.
чичо М
17.08.2017 21:23:01
1
3
Тая за да стигне до там е лапала сако на един човек пишката! Всички го знаем кой е в града и България е много силен, но иначе е много готин и мой приятел!
П.С.
Продавам каруца и кожа от катър!
11.
Депутат ли била?!
17.08.2017 17:47:49
0
6
Тая статия е провокация към нормалните хора. Първо да се чудят как може да има толкоз прости депутати. После да си кажат, щом тази мърша се е уредила, значи и ние ставаме за депутати... Е, ама дайте да се разберем! Тая жена с труд е стигнала дотам... Питате ли я, колко пишки е излапала, за да я забележат и включат в листата?! И за там се иска труд, не е като да е без хич!
10.
Георги
17.08.2017 17:10:26
3
8
Диана Саватева я помня като някакъв репортер. Такова малоумие рядко се вижда. Една такава, с притворени очички, измъчен говор, хапе думите за опашката, влачи като развален грамофон. Не знаех, че е депутатка, но вече нищо не ме учудва, защото в сравнение с оная, независимата даскалица от миналия Парламент, Диана е Айнщайн.
9.
Изруд
17.08.2017 16:52:23
1
4
Не заслужава дори коментар, камоли статия
8.
ПО ЛОШО СБЙБСЙБТЙБСЙБТЙБСЪБТ
17.08.2017 15:54:58
4
11
ПО ЛОШО ОТ ТОВА ДА ТЕРОРИЗИРАШ БЪЛГАРИН ПАТРИОТ КАТО ПЕРАТА. ...Е ДА ЛАПАШ НА АМУДЖИТЕ И ЕВРЕИТЕ ПИШКИТЕ ...ЗА ПАРИ. .... И ДА СТАНЕШ .....СЕЛЯНДУР МАСОН ....СЪС ВЛАСТ В МАЙКА БЪЛГАРИЯ. ....И ПОСЛЕ КАТО СТАНЕ ТУКА НАПЕЧЕНО .....ДА ИЗБЯГАШ С ВНУЧЕТО СИ В МАЯМИ С ЧУВАЛИТЕ КРАДЕНИ ПАРИ ОТ САНИРАНЕ И АСФАЛТ. ........ И ....СУДЖУК. ....ЗАБРАЙХ .....
7.
Голям праз!
17.08.2017 15:41:29
2
9
Запазили й колонка в 24 часа. Що не си я навре някъде таз колонка!
6.
Възмутен
17.08.2017 15:39:22
1
9
Как може такива помияри да стават народни представители?! Кой ги избира? Аз само стила й като чуя на тая и ми е ясна, все едно че чета някой лайнян жълт вестник... И тоя човек закони ще прави в народното събрание?!
5.
Мигрант
17.08.2017 15:39:13
6
5
Като не харесвате Перата, целунете го... нали се сещате къде.
4.
Diana
17.08.2017 14:52:23
1
1
Kaji kade da ti q donesa? Sashto kaji i kakav cvqt q iskash?
3.
Savate France
17.08.2017 14:07:49
2
4
Diano donesi Mi 1 kola 2017 E63s
2.
Д-р Пера
17.08.2017 13:58:51
3
15
Здравейте,

Визмам отношение по следните въпроси:

1. Относно мъченичеството ми. Не съм мъченик, а съм ученик (в смисъл на послушник) в Асеновградския манастир, където записах канонично право и мисля това да е областта ми н аизследване за доктор на юридическите науки, тъй като вече доктор по право съм. За мъченето - мъчи ме констипация, известна пред по-широката публика като запек, но другите послушници ми правят редовно enema, което относно за широката публиак означава клизма.

2. Относно мигрантите. Нямам нищо против тях. Доц. д-р Динко веднъж ми се обади по телефона и ми каза, че трябва да се борим срешу мигрената. Нали съм малко глух и съм разбрал мигрантите. Та аневризмата в мозъка ми заклецна на темата за мигрантите и ей ме на до къде я докарах.

3. Относно социална ми слабост. Не съм социално слаб. Аз съм ректално слаб. За широкат аудитория обяснявам, че това е специфично състояние на ректума, което го прави податливо към определени дразнители. Съдът относно е разбрал погрешно и е объркал социално слав с ректално слаб.

4. Относно побоят в дискотека. Не бепе побой в дискотека, а прибой. С колегите научни работници от Бургаския затвор изграждахме прибой. Преди морето е стигало до Айтос и искахме да направим такава възстановка на събитията в Бургас. По случайност избрахме култова дискотека и като влязохме, казахме на охраната: "Момчета, тук сме за прибой", а те са разбрали, че отиваме за бой... и те така.

Поздрави!
1.
хапа
17.08.2017 13:35:42
7
17
Този дилър на наркотици и мошентик цабъркан в схеми за измама трябва да седи в панделата. Да се раследва от прокуратурата за измами. За му се пуснан СРС и да докажат.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Ямболският бизнесмен е приет по спешност в болница преди няколко дни Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Над 1 милиард лева е загубила българската икономика само за година Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук
Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Обещанията за увеличение на заплатите в градския транспорт и персонала в детските градини и ясли ще остане само на хартия, убеден е общинският съветник от ГЕРБ В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги Стриктното спазване на върховенството на закона от всички не подлежи на обсъждане, заяви министъра на развитието Костас Скрекас Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Хороскоп за деня – 28 февруари 2024, сряда Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори