×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Столичният общински съвет прие бюджета на София - над 2,5 млрд. лв.
  • Oт 18 ч. днес до 4 ч. утре се затваря кръстовището от ул. „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между „Шкода Център Бургас“ и „Ламина“ ООД
  • Полицията в тайландска провинция ще преследва маймуни, които създават проблеми
  • Автошествие на миньори и енергетици в областите Стара Загора и Хасково в петък
  • Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

В потури и цървули политическият елит се изнася в петък на Жеравна


В потури и цървули  политическият елит се изнася в петък на Жеравна
Холивудската знаменитост Бен Крос и писателят Антон Дончев са сред официалните гости на най-българското събитие
15 Август 2017, Вторник, 15:25 ч.
Автор: Флагман.БГ

Над 20 хил. се очаква да преспят в хотел "Звездоброец" за тазгодишния Фестивал на фолклорната носия

В потури и цървули целият политически елит на България ще се изнесе в Жеравна за Фестивала на фолклорната носия, организиран от Фондация "Българе". Той ще се проведе на 18, 19 и 20 август, когато е десетото юбилейно издание на най-българското и патриотичното събитие.

Тази година той ще се проведе под патронажа на Министерството на културата и със съдействието на Министерството на туризма. Сред официалните гости на "Жеравна 2017" са вицепремиерът Валери Симеонов, министрите Боил Банов и Николина Ангелкова, Цветан Цветанов и Десислава Танева, проф. Николай Вълканов, писателят Антон Дончев и филантропът д-р Милен Врабевски, холивудската знаменитост Бен Крос. Миналата година "Жеравна 2016" бе посетена от близо 20 000 души, които отнесоха незабравими спомени от днешната българска приказка.



В петък, събота и неделя живописното балканско селце отново ще събере хиляди гости, дошли да се влеят в пулса на този невероятен фестивал, провеждащ се под боровите сенките на Добромерица. За доброволния скок век и половина назад във времето се готвят малки и големи българи, защото отдавна цели фамилии избират точно това фолклорна събитие на август пред ред изкушаващи летни приключения.

Поредно лято в радиус 80 км от Жеравна не може да се намери свободно легло за нощувка по време на фестивала. Затова пък хотел "Звездоброец" винаги ще ви приюти, шегуват се десетките нощували на палатка или просто увити в родопско одеяло под звездите по поляните на Добромерица в топлите августовски нощи. Звездното небе над това уникално кътче от родината ни наистина таи много нощна романтика, така непозната за жителите на големия шумен град.

Духът на фестивална Жеравна е наистина е заразителен. Очарованието на тесните й калдъръмени улички и старинните дървени къщи, потънали в зеленина и цветя, багрите и шевиците на пъстрите народни носии, които през трите фестивални дни са навсякъде около вас, ритмите на темпераментните български хора и парещото сърцето позабравено усещане за принадлежност към род и родина неусетно и сигурно пренасят в друго измерение. И никой, потопил се в магията му, не иска да си тръгва!

Освен многото приятелства, които задължително ще ви се случат тук, в Жеравна ви очакват и неизпитвани до момента патриотични емоции, а цветните спомени, които ще отнесете със себе си, гарантирано ще ви топлят до следващото лято. Трябва само да се разровите в бабините ракли, да изтупате от нафталина скътаните там старинни народни носии и да ги облечете, за да им дадете нов живот.
Създател на този уникален фестивал е Христо Димитров, а домакин е Национален фолклорен ансамбъл "Българе", подпомогнат от марката за автентични изживявания "Бона Фиде", Кметство Жеравна и Община Котел, както и от десетките дарители, благодарение на които той се провежда с неоспорим успех вече десето поредно лято.

Програмата на юбилейното издание предлага концертна програма с участието на ансамбъл "Чинари" и оркестъра на Ива Папазов в първата вечер, а 140-годишнината от героичната Шипченска епопея ще бъде почетена със специалния спектакъл "О, Шипка!" Преди обед в съботния ден всички ще са сватбари, защото предстои старинна традиционна българска сватба с истински младоженци.



Очакваният конкурс за автентични и стилизирани мъжки, женски и детски народни носии отново ще събере сериозна аудитория. 18 клуба и школи за разучаване на български народни танци ще представят автентични хора от своя роден край, а най-запалените танцьори имат възможност да се включат в надиграването с награди. Следват още народни борби, концерти на ансамбъл "Сливен", певиците Албена Вескова и Росица Пейчева и ансамбъл "Етноритъм", нестинарски игри и традиционната „Олелия” с нескончаеми хора около големия нощен огън, тази година с оркестър "Орфей". Други четири прочути оркестъра от различни фолклорни области ще се редуват през трите дни да поддържат ритъма на настроението.

За шесто поредно лято на фестивала ще присъства и атрактивният „Юнашки тиган” на майстор Ангел, който ще предлага на ценителите на добрата кухня вкусен юнашки кебап със специални подправки и три вида чорбички. Петдесетина сочни чевермета, старовремски мезета, пресни сирена и суджуци, топли погачи и симиди, салатка и боб яхния, почерпка с вино и люта ракия са само част от кулинарните изкушения, предлагани в дюкяните на чаршията.



Любопитно е как всички доброволно приемат строгите изисквания на фестивалния правилник и в името на пресъздаване на автентична фолклорна атмосфера отпреди 150 години, старателно ги спазват.
Всеки желаещ да присъства на фестивалната територия задължително трябва да е облечен във фолклорна носия /автентична, сценична или стилизирана/. Мъжете може да са и с войводски или четнически облекла, както и в старинни военни униформи. Допускат се и облекла от самото начало на ХХ век, също и свещенически одежди. Разрешени са и фолклорни носии, традиционни за други народи и държави. Носията е задължителна за абсолютно всички, дори и за най-високопоставените гости и охраната им.



За посетители входът за фестивалната територия е с пропуск, чиято стойност е 25 лева общо за трите фестивални дни. За деца до 7 години входът е безплатен, а от 7 до 14 години е 10 лева. При влизането си всеки участник получава и брой от специалния "Фестивален вестник".

Можете да станете част от уникалното тържество на народните традиции и родовата памет. Облечете носиите и прекрачете в най-българското време!

Ето и още някои изисквания на фестивалния правилник, отделящи ни за три дни от цивилизацията:

Заснемането с камери, фотоапарати и мобилни телефони на територията на фестивала е абсолютно забранено през първите два дни. В границите на фестивала акредитирани професионални фотографи ще правят снимки на всички желаещи, като кадрите ще могат да получат по-късно безплатно по електронен път. Забранени са и разговорите по мобилни телефони. Провеждането им може да става единствено на определено място извън фестивалната територия. Абсолютно се забранява внасянето на всякакви изделия от пластмаса - бутилки, чаши, чинии, прибори, кутии, найлонови торбички, както и на термоси, салфетки и др. Не се допускат и съвременни дамски и мъжки чанти, куфари, раници, сакове, найлонови чантички, съвременна техника и прочие, както и употребата на съвременни одеяла и постелки. При входа и на чаршията ще се продават черги, завивки и битови торби. Под забрана е и носенето на слънчеви очила и ръчни часовници, съвременни шапки и кърпи. Разрешава се единствено използването на калпаци, бели кърпи и забрадки. Не се допускат домашни любимци, а също и детски колички

На пушачите се препоръчва да използват кибрит вместо запалки и по възможност цигарите да се носят в табакера или кожена калъфка. Вместо химикалка е добре да се ползва молив. Желателно е носенето на собствени нож и пешкир.

Не се разрешава и внасянето на напитки, храна и продукти на територията на фестивала. На чаршията ще се продават достатъчно вкусни ястия, мезета, вино и ракия, лакомства, кафе.
Строга охрана има право да отнема пропуска на нарушителите на правилника.

В категории: Животът


5
Коментара
5
Коментара по темата
5.
AAA
16.08.2017 09:01:48
0
2
Всеки носи "селото и цървулите" със себе си и след 15-мин си проличава.
Даже и родените на "жълтите плочки" Андрешковци.
4.
Бобо
15.08.2017 21:52:10
0
4
И шум до 22.00 часа защото бате ви Далаверко ще ви вземе черешовото топче!
3.
Бургазлия
15.08.2017 21:39:27
0
3
Пръдне ли Ердю ,очаквай да опръска наоколо!
Пази се да се не вмиришеш.
2.
hlxpydphxlhxlhxphxph
15.08.2017 20:50:39
2
7
ВСИЧКИ ТЕЯ СМЕШНИЦИ ...САМО АКО ЕРДОГАН ПРЪДНЕ. ....ТОЧНО ЗА ДВЕ МИНУТИ ...ЩЕ ИЗБЯГАТ В ИМОТИТЕ СИ В ШВЕЙЦАРИЯ. ...КОИТО СА КУПЕНИ С НАШИТЕ ОТКРАДНАТИ ПАРИ. .ХА ХА ХА
1.
Партиот
15.08.2017 19:58:15
1
14
Какъв елит? Ще облекат дрехите, ще обуят цървулите, всичко с което дойдоха от селата и влязоха в политиката. Нека и те да празнуват, че превърнаха една добре уредена държава в Мутренска чалга кочина. Сега пътуват с Мерцедес, липсват им конете, но какво да направим като ги направиха на Суджук и оплюскаха както и Държавата.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци БСП ще вдигне резултата си на предстоящите парламентарни избори, ще ни подкрепят и разочаровани гласоподаватели на ПП-ДБ Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Още в днешния ден времето даде заявка за предстоящото затопляне ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса Бойкотират съответната парламентарна комисия Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Предложението е цената да бъде съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Не повече от 20 секунди са нужни, за да се изпрати запитване за съответното лекарство Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Дамян Дамянов бе прикован на легло и инвалидна количка след прекаран инсулт И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас Решението бе взето днес единодушно на редовната сесия на Общинския съвет Сашка Васева прогледна Сашка Васева прогледна Тя вече различава хора и цветове Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Тя е зам.-председател на Сметната палата Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Сред най-известните му завоевания са манекенката Цеци Красимирова и модела на Плейбой Светлана Василева
Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори