×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Планират се сериозни инвестиции, водещи световни вериги ще изграждат петзведни хотели по Черноморието


Планират се сериозни инвестиции, водещи световни вериги ще изграждат петзведни хотели по Черноморието
Проверките трябва да бъдат правени така, че да не пречат на българския туризъм, смята Ангелкова
15 Август 2017, Вторник, 14:49 ч.
Източник: Блиц

Това показва, че интересът към България като туристическа дестинация расте

Горещото лято и скандалите по Черноморието повишиха градуса на напрежението в курортите. Избухнаха скандали около въвеждането на такса "Стол" и соловите акции на вицепремиера Симеонов по дискотеките в Слънчев бряг. По горещите теми на туризма потърсихме министър Николина Ангелкова.

 - Министър Ангелкова, кога нашите курорти по Черноморието ще станат по атрактивни за българските туристи от Турция и Гърция и други чужди държави?

- За да може това да се случи с устойчива тенденция, което за нас е на първо място, е необходимо освен рекламата която ние правим за всичките ни целеви пазари, е да регулираме и статута на националните курорти. Това ще се случи с промените в Закона за туризма, които ще внесем през м. октомври в Народното събрание. След серия от дискусии с представителите на туристическия бизнес и местните власти можем да намерим това балансирано решение, с което да определим статута на националните курорти, така че да е ясно в тях какви дейности могат да бъдат извършвани, както по отношение на инфраструктурата, така и по отношение на градоустройствените дейности и архитектурната визия.

През миналата седмица имах среща с представители на изпълнителния борд на фирма TUI груп - най-голямата туристическа компания, която оперира и в България на много важни за нас целеви пазари. От компанията ме увериха, че подходът ни е правилен, защото почти 90% от техните клиенти отсядат в хотелите, които се намират на територията на нашите национални курорти. За тях приоритет е инвестирането в инфраструктура, която да подпомогне и развитието на курортите.

В тази връзка знаете, че основен приоритет на правителството, е изграждането на пътя Бургас - Слънчев бряг. Дай Боже още през следващото лято да имаме възможност да се движим по това трасе, което се предвижда да е с 4 ленти.Колегите работят това да се случи.

- Част от хотелиерите се оплакват, че през тази година на морските ни курорти идват по-бедни туристи от чужбина. Кога ще започнат да ни посещават по-платежоспособни туристи, които да оставят парите си в българската икономика?

- Много е важно е как представяме имиджа на българските курорти и действията на всеки един от нас, както като представител на правителството, така и на местните власти, бизнеса и най-вече на медиите, с които трябва да си партнираме, за да можем да представим България като привлекателна туристическа дестинация. Тенденцията, която забелязваме напоследък е по посока на обръщане на тренда. Това бе подчертано от най-големите туроператори. България започва да бъде представяна като дестинация, в която се набляга на качеството. Все повече се запълват петзвездните хотели, които се намират на територията на нашите курорти и след това четиризведните.

Тук открехвам съвсем малко завесата за това, че се планират много сериозни инвестиции в посока изграждане на нови петзвездни хотели по нашето Черноморие и то от водещи вериги. Но засега няма да издавам повече, докато не се материализират финално намеренията на инвеститорите, с които разговаряме. Това показва, че интересът към България като държава, която предлага туристически продукт с по-високо качество нараства. Убедена съм, че с усилията, които полагаме в посока на предстоящото групиране на морските плажове, също допринасяме за по-високото ниво в качеството на обслужване.

- Кога ще настигнем Гърция и Турция и по нивото и количеството на храните, които предлагат?

- Знаете, че с промените в Закона за туризма и това, което ние коментираме - освен да намалим административната тежест, което е ключов приоритет на кабинета, предложихме да отпадне и прекатегоризацията, за да улесним бизнеса. Това не означава, че ще оставим нещата на самотек. Напротив - проверките на място ще продължат, така както и сега, когато трябва да бъде подновена прекатегоризацията. Новото е, че няма да караме бизнесът да събира един куп документи, а проверката ще се извършва през 3 или 5 години на място.

Като цяло трудно бихме могли да се сравняваме с Турция или Гърция, защото те имат в пъти по-големи плажни ивици от нашите. По отношение на ол-инклузива, ние говорим също да има нова регулация, за да се изпълнят необходимите изисквания.  Няма как и не е необходимо държавата да регулира всичко, бизнесът трябва да се саморегулира и от гледна точка на конкуренцията. Но със сигурност ще има изисквания по отношения на качеството на хранене, така както е в Гърция и Турция.

Правителството и в частност министъра на земеделието Порожанов започнаха битка с двойния стандарт на храните, който прилагат веригите от гледна точка на продуктите, които те предлагат за България от една страна, и от друга за Западна Европа. Целта е да се постигне по-високо качество на храните.

- Виждаме, обаче че един друг представител на кабинета - Валери Симеонов предприе самостоятелна акция по Черноморието срещу шума в дискотеките. Трябва ли този вицепремиер да опакова държавата в соловите си акции?

- Първо, няма как ние да не правим проверки. Такива със сигурност трябва да бъдат извършвани по отношение на това дали се спазват законите. Но моето мнение е, че тези проверки трябва да бъдат правени по определени начини и с определени методи, така че да не вредят на българския туризъм. Имиджът на туризма ни се гради основно на националните ни курорти и ако проверките се правят по начин, по който би го уронил, то това ще има негативен и дългосрочен ефект по отношение на него.

Включително и в момента се водят преговори за Лято 2018 г. Всички спорадични прояви ще дадат своето отражение върху тези преговори и върху крайния резултат, който е много важен за нас. Бих искала да подчертая, че проверките, които прави Министерство на туризма не са обвързани с тези, които прави вицепремиера Валери Симеонов. Ние проверяваме плажовете - какво се случва на тях и дали се изпълняват договорите за концесия и наем. Проверяваме и жалбите, които постъпват при нас от потребителите на нашите горещи телефони. Нашите проверки са фокусирани само и единствено върху това как се стопанисват морските плажове, съобразно компетенциите, които има Министерство на туризма.

- По нареждане на министър-председателя Борисов бе направена проверка и на ресторанта, който ужили клиентите си с такса "Стол". Каква развръзка ще има по този въпрос?

- Вижте, изключително е неприятен този случай за мен като министър и за имиджа на туризма. Такава такса е недопустима! Да, навсякъде по света има резервация в ресторантите, но тя трябва да бъде направена както трябва. Потребителите трябва предварително да са информирани с това какво ще им струва, ако направят резервация и ако се случи някакво събитие и те не могат да изпълнят параметрите по нея. Недопустимо е самосиндикално определен ресторантьор да реши, че трябва да наложи такса "Стол" или някаква друга такса.

Със сигурност този ресторант, който е направил такса "Стол" ще бъде глобен от Комисията за защита на потребителите. Ние сме направили проверки и изчакваме дали ще бъде променена категоризацията върху новия собственик, тъй като удостоверението за категоризация е на името на стария собственик. Следим какво се случва, но не само там, а и за всякакви други сигнали, които са ни подавани от потребителите и са свързани с имиджа на българския туризъм.

На мен като министър ми е адски неприятно България да става известна с това, че тук се взима такса "Стол"! Вместо да сме известни с природните богатства, които имаме и с културно-историческите забележителности, които страната има, ние сега се обясняваме по социалните мрежи за такса "Стол". Всичко това зависи от хората, които работят в сектора. 

- Вие сте една от малкото български, които се видяха лично със звездата на "Реал Мадрид" Кристиано Роналдо при мача на отбора му с "Лудогорец" в групите от Шампионската лига през 2015 г. Бихте ли го поканила да дойде на български курорт, той в момента има време, защото е наказан да не играе в 5 мача?

- Защо не! Принципно каним всякакви знаменитости да посетят България. Страната ни се радва на такъв огромен интерес, както от страна на световноизвестни холивудски актьори, които предпочитат страната ни не само, за да снимат филми, но и за почивка. С голяма част от актьорите, с които се познавам са удължавали престоя си поне с една седмица в България, извън планираното време за снимки. Това показва, че те харесват нашата страна. Някои от тях са посетили инкогнито доста забележителности, има и други, които са предпочели да бъдат показани техните визити и сме го направили. Със сигурност ще поканим и други известни личности, които са били в България, а и такива, които на са били, за да могат да я опознаят.

- За какво разговаряхте с Роналдо?

- Познавам се с "Реал Мадрид" и фондацията на отбора от доста години и им благодаря за доверието и подкрепата, която са ми оказвали през годините. Преди да стана министър, имах фондация "Приятели за спорта", която се занимава с деца в неравностойно положение. Тя е партньор на фондацията на "Реал Мадрид" и стартира пилотен проект във Видин. Лице на фондация "Реал Мадрид" е Кристиано Родалдо. Голяма част от разговорите с него бяха свързани с благотворителност и с даване на шанс на деца, които нямат възможност да се докоснат до личности като него и до футбола.

Роналдо е изключително отдаден в тази си част и разговарях както с него, така и с легендата на клуба Емилио Бутрагеньо и с друг известен играч Гарет Бейл. Хубавото сега е, че част от децата, които в момента се обучават в школата във Видин, ще имат възможност да се срещнат лично със своите идоли от "Реал Мадрид" на стадион "Сантяго Бернабеу".

- Какъв човек е Кристиано Роналдо?

- Той е изключително земен човек. С него обсъдихме въпроси свързани с фондацията и основно касаещи децата в неравностойно положение.

- Това означава, че разполагате с необходимите контакти, за да поканите отбора на "Реал Мадрид" на подготвителен лагер в България?

- Принципно да. Въпросът е доколко би могло да се осъществи (усмихва се).

- В едно от интервютата си заявихте, че сте горда от факта, че са ни посетили туристи от Франция. От каква друга националност мечтаете да ни посетят туристи в нашите курорти?

- Изключително се радвам, че затвърждаваме усилията си в това все повече французи да ни гостуват. Защото освен французите, бяхме изгубили чехите и поляците. Само за първите 6 месеца на 2017 г. имаме 3 300 000 чуждестранни туристи, които са посетили България. Това е 8% ръст в сравнение с м.г. През юни имаме 6% ръст на туристите, които са посетили страната ни за ваканция и почивка. Над 30% е ръстът на посещение от страна на французи, холандци, англичани и чехи.

Ръстът при поляците е 15%. Трендът ще е нагоре и през следващото лято.  Това показва по категоричен начин, че България се затвърждава като предпочитана дестинация от много европейски държави. Хубавото е, че имаме 20% ръст на туристи и от Италия, която е позната като страна за морска почивка.  Много бих искала да успеем да се позиционираме добре и с водеща позиция на перспективни пазари каквито са САЩ, Индия, Китай и Южна Корея. Това са т.нар. далечни пазари.

В тази връзка ние работим усилено както с Гърция, така и с Румъния и Сърбия за създаването на общи туристически пакети, за да можем да бъдем привлекателни за далечните пазари. Опитваме да създадем съвместни продукти и с Франция и Чехия.

Знаете, че Франция е на първо място в света по посещение на чуждестранни туристи. Разчитаме на водещата роля на тази страна и на подкрепа, за да можем да постигнем по-добри резултати, но това със сигурност ще отнеме време.



В категории: Политика


15
Коментара
Флагман.БГ Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън 28/03/2024, Четвъртък 10:26 3
Голям скандал в Денсинг старс
Голям скандал в Денсинг старс 28/03/2024, Четвъртък 10:23 5
15
Коментара по темата
15.
ЕЙ
17.08.2017 10:00:42
0
4
ненаядоха се! хотели и пак хотели ...СТИГА ВЕЧЕ. малко ли са тези които ги има в момента? къйде още ще строи госпожата? да не остане кътче незастроено, кътче с тревичка и просторна гледка към морето. спрете се, бе, ненаядници. за нашите няма персонал и хора, тя ще докарва чужди.... направете заводи, осигурете работа за хората, стига с тия хотели.
14.
Burg
16.08.2017 09:54:33
0
4
Nqmam obesnenie zashto ot flagman davat za primer turciq I garciq v parvata turizma e srinat predvid sigurnosta a vtorata e izostanala dosta ot bg v infraststruktura I hoteli malko poveche samochuvstvie nqma da navredi
13.
Medenrudnishki selqnin
16.08.2017 09:39:55
0
1
Kolko mazen i gaden prost kon! Umri v laina!
12.
Бай Ганя
16.08.2017 08:35:08
0
3
исках да кажа ИЗЦВИЛИ по въпроса но тъпия айфон си транслира изявили
11.
Бай Ганя
16.08.2017 08:32:02
0
2
Тая пак са изявили по въпроса.Роналдо си почива на Марбеля иРини били го патката за Черноморието
10.
И КОЙ ЩЕ СПИ
16.08.2017 07:43:00
0
2
в тези хотели? баби и дядовци чакат влак след влак с табели"Евтини квартири! 10 лв на нощувка!", че пак не намират достатъчно туристи, вие дубайските шейхове ли чакате? Те не са мазохисти, обаче ,предпочитат остров Гуам.
9.
FREE BULGARIA
16.08.2017 03:47:35
0
2
Kakvi 4 lenti tova da ne e godinata 1972?
8.
Несебър
15.08.2017 23:17:22
1
10
Само безумия се творят.Какви още хотели,какви инвестиции? От разни и разнообразни „инвеститори” леко ни се повдига.Ако един местен обикновен човек иска да направи нещо ,от сто кладенеца вода ще докарат ,за да го спъват,било то с документщина бюрокрация с цел да му се откаже по нашенски.Пак ще ходим да гоним Михаля.Хотели,хотели,хотели и....нищо друго.Само че плажната ивица става все по-малка и по-малка.Задушавате ни от вашите хотели,в които нищо не е на ниво нито хигиената,нито обслужването,нито категорията,коятонякой ви е подарил.
7.
Mimi
15.08.2017 22:41:14
0
6
Ama za kakvo sa ni pak beton tyk ??? Kakvi sa texi gluposti pitate li ni nas deto ima samo beton tyk i malkoto zelenina koqto imashe q nqma stiga veche ste stroqli moderniziraite starite hoteli renoviraite gi ne stroete povevche lele ujas
6.
11111
15.08.2017 22:23:02
1
3
абе само с тоя кон ни занимавате аре стига а?дайте малко с педала на главната може да е по интересно кои чака
5.
Флагман,
15.08.2017 21:15:46
1
13
Ако имате желание да посещаваме сайта, намерете някой интересен и образован събеседник, спрете с платените простотии на травестита Ангелко, в противен случай и ние излизаме във ваканция.
4.
zzz
15.08.2017 21:05:04
2
13
Тая некадърна "конска мутра" , въобще какво разбира от туризъм - поредната "калинка" на ГЕРБ...
Все с връзки, за некадърници и негодници в тази партия и нищо не вършат!
3.
кацкацкабсабсймсймкймгймг
15.08.2017 20:27:21
6
7
ЗАТОВА ЛИ БЯХА ПРОВЕРКИТЕ ПО ЮЖНОТО ЧЕРНОМОРИЕ ЗА ДА СЕ ИЗГОНЯТ БЪЛГАРСКИТЕ ХОТЕЛИЕРИ И ИНВЕСТИТОРИ ...И КОНЯ И СУДЖУКА ДА СИ ДОКАРАТ РОДАТА ИНВЕСТИТОРИ ОТ ИЗРАЕЛ. ...ХА ХА ХА. ...
2.
Адидас менте
15.08.2017 19:51:00
2
13
Интерес към България имат само бедняците и поляците читъвите туристи са малко, претрупана алея с бараки и фалшиви стоки вместо бутици с хубава стока.
1.
Хахах
15.08.2017 19:45:09
1
16
Как няма да има интерес към България, като на първо място се има напредвид, че само в България може да си постройш хотел на плажа на 15-20 метра от самото море (пример е Оазис ВИП клуб в Сл.бряг, но на вас не ви е направило впечатление).
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери, не държи на избори "2 в 1" Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери, не държи на избори "2 в 1" Неврохирург едва спасил живота на ветерана на бТВ Неврохирург едва спасил живота на ветерана на бТВ Юксел Кадриев разкри интересни подробности от личния си живот Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Дамата по чудо се размина без сериозни травми, след като обърна Хондата си на шосето Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Не трябва да се слушат такива кретени. Глупаците хич не ме интересуват и не им обръщам внимание, категоричен е Фънки Бургаски депутат от ИТН взе и върна неизпълнен третия мандат за правителство Бургаски депутат от ИТН взе и върна неизпълнен третия мандат за правителство Нещо лошо се случи с този известен българин Нещо лошо се случи с този известен българин Човекът глас стана жертва на хакери Кичка Бодурова пак се заяде с примата Лили Иванова Кичка Бодурова пак се заяде с примата Лили Иванова Повод за хапливия й коментар стана решението н Митко Щерев да разреши на Лили да пее песните му Той ще води новото шоу на Маги Халваджиян Той ще води новото шоу на Маги Халваджиян Новото шоу е световен формат, който се излъчва в двайсет страни по света, включително САЩ Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън ​​ Ангелов побесня от това, което му предостави Галин и заедно със своите хора започна да го замеря с хляб, но постъпката му срещна бурно неодобрение след зрителите на риалитито за готвене по Нова телевизия
Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала Това е новият биткойн Това е новият биткойн Kaĸaoтo зa пъpви път в иcтopиятa нaдxвъpли 10 000 дoлapa зa тoн Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Известна още като Ден на Тракия, тази дата не е само част от българския културно-исторически календар, но е и ден за преклонение, почит и памет
Бойко Борисов Бойко Борисов Не искам лидерска среща, те се държат невъзпитано Виц на деня Виц на деня - Какво си мисли истинският мъж, когато види хубава жена?
- Моята е по-хубава!
Виц на деня Виц на деня Из женски форум:
- Защо когато го Искаш той не те иска, а Когато те иска ти не го Искаш...?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато една жена иска да знае мнението на мъжа, тя всъщност иска да чуе собственото си мнение, само че с бас.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори