×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Полша ще обучава украинските войски на своя територия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Международно признание за младите хора в България: ООН акредитира Национално Сдружение „Младежки Глас“ със специален консултативен статус


Международно признание за младите хора в България: ООН акредитира Национално Сдружение „Младежки Глас“ със специален консултативен статус
Националното сдружение "Младежки глас" има над 10 хил.членове в цялата страна
09 Август 2017, Сряда, 20:57 ч.
Автор: Флагман.бг

След близо едногодишен мониторинг от страна на Организацията на Обединените Нации и по препоръка на Комитета по неправителствените организации, Национално Сдружение „Младежки Глас“ получи официално специален консултативен статус към Икономическия и социален съвет на ООН

Икономическият и социален съвет на ООН (ИКОСОС) на свое заседание, състояло се в гр. Ню Йорк, САЩ, утвърди препоръката на Комитета по неправителствените организации, на Национално Сдружение „Младежки Глас“ да бъде предоставен специален консултативен статус в системата на ООН.

Съгласно процедурата за кандидатстване, най-голямата българска младежка неправителствена организация входира документите по кандидатурата си преди година и два месеца. През този изискван от страна на ООН срок, първо Комитетът по неправителствените организации, а впоследствие и ИКОСОС, разгледаха представената от Национално Сдружение „Младежки Глас“ документация, изискваха допълнителна информация и проведоха мониторинг на дейността на организацията в Република България и зад граница, включително членска маса, изградените структури и органи на управление, мероприятия, полезност за обществото и младите хора.

След успешното преминаване на двата етапа в процедурата, по препоръка на Комитета по неправителствените организации и след проведено гласуване на заседанието на Икономическият и социален съвет, отношенията на най-голямата неправителствена младежка организация в България с ООН вече имат официален характер. Международното признаване и получената акредитация са поредното доказателство, че младите хора в страната ни имат потенциал.

Организацията на обединените нации е международна организация, учредена официално през 1945 год. със седалище в гр. Ню Йорк, в която членуват 193 държави и основната й цел е спазване на мира и сигурността. ООН предприема действия и по въпросите, с които се сблъсква човечеството през 21 век, като изменението на климата, устойчивото развитие, правата на човека, разоръжаването, тероризма, здравни извънредни ситуации, равенство между половете, производство на храни и др.

Икономическият и социален съвет (ИКОСОС) е един от шестте основни органа на Организацията на обединените нации, който отговаря за ръководството и координацията на икономическите, социалните, хуманитарните и културните дейности на ООН. Той е най-големият и най-сложен помощен орган на ООН. Всяка година неправителствените организации с консултативен статус  получават предварителния дневен ред на ИКОСОС. Те имат привилегията да поставят въпроси в дневния ред на ИКОСОС и неговите помощни органи, могат да присъстват на срещите, представяйки  писмени изявления, да правят устни презентации пред правителствата, да лобират и огранизират събития.

Консултативният статус в системата на ООН намира основа в член 71 от Устава на Организацията на обединените нации. Неправителствените огранизации по света, като НС „Младежки Глас“, които имат специална компетентност, обхват, мащаб на дейност и значимост за обществото, занимават се конкретно с някои от областите на дейност, обхванати от ООН, и отговарят на критериите за акредитация, след мониторинг и одобрение от страна на ИКОСОС, получават признание като „организации със специален консултативен статус“.

Това е огромно признание от страна на ООН за България, за дейността на младите хора в страната ни. Голяма стъпка напред за бъдещото развитие на младежите ни на световно ниво, като Организацията ни ще има честта да ги представлява. Благодаря на Националния ЩАБ на „Младежки Глас“, Областните ни Председатели и структури, членовете ни – това е заслуга на младите хора на България и Екипа ми.“ – коментира новината Тодор Йосифов, Национален Председател на „Младежки Глас“.


Тодор Йосифов, председател на Национално сдружение "Младежки глас"

Припомняме, че преди броени дни, за пореден път, Сдружение „Младежки Глас“ получи от Министерство на Младежта и Спорта лиценз за национално-представителна организация, на база мониторинг на дейността й за младите хора и нейните структури в цялата страна, като само Сдружението отговаря на законовите критерии за предоставяне на национален статут.

Организацията работи успешно с Министерство на Младежта и Спорта по подпомагането на младите хора в България, разполага с над 10 000 официални членове и симпатизанти, структури в цяла България, и реализира ежегодно стотици безплатни за младите хора мероприятия, с които ги подкрепя и развива уменията им. В момента Национално Сдружение „Младежки Глас“ е успешен партньор и посредник между младите хора и всички институции в страната, включително и с международни организации, като заедно си поставят за обща цел - развитието на новото поколение у нас. Екипите на Организацията в страната ежедневно работят с доброволци за каузите на обществото и новото поколение.


В организацията има много активни младежи, които имат силна гражданска позиция

Сред основните приоритети на Национално Сдружение „Младежки Глас“ е насърчаването на активното взаимодействие и координацията между младите хора, институциите и неправителствения сектор на национално, регионално и световно ниво. Именно поради тази причина българската организация взе решението да кандидатства за получаване на консултативен статус към Департамента по икономически и социални въпроси на Организацията на обединените нации.

От този момент нататък, членове на НС „Младежки Глас“ ще имат възможността реално да участват в работата на ООН,  да бъдат включени в разрешаването на проблемите, свързани с младежките политики и дейности, да правят предложения и да лобират активно на международно ниво за развитието и по-доброто бъдеще на младите хора в Република България и по света.

В категории: Бургас


Флагман.БГ Вежди Рашидов вае Ламбо за 100 000 лева! Вежди Рашидов вае Ламбо за 100 000 лева! 01/06/2024, Събота 19:20 3
Флагман.БГ Варненци пропищяха от змии Варненци пропищяха от змии 01/06/2024, Събота 18:40 1
България Всички новини
Флагман.бг откри най-вярната фенка на Матей Казийски, бургазлийката шашна волейболиста със снимка отпреди 20 г. Флагман.бг откри най-вярната фенка на Матей Казийски, бургазлийката шашна волейболиста със снимка отпреди 20 г. Роси присъства на всичките му спортни изяви, първият й спомен е от зала "Младост", когато е едва 14-годишна 4 качества на хората, които умеят да избягват провалите 4 качества на хората, които умеят да избягват провалите Всеки човек в този живот има външни опори: сродна душа, любящи роднини, работа, някакво хоби Как да защитим парите и данните си, ако ни откраднат телефона Как да защитим парите и данните си, ако ни откраднат телефона Експерти дават пет съвета как да се предпазим от злоупотреба, дори и след като телефонът ни е бил откраднат Габровска с номинация „Порнозвезда на годината“ Габровска с номинация „Порнозвезда на годината“ Розовата актриса иска да превземе и Лас Вегас Чистачки лъскат апартамента за 500 лева Чистачки лъскат апартамента за 500 лева Богаташи глезят съпругата с домашна помощница Ето колко пари на данъкоплатците изкарчиха партиите за реклама Ето колко пари на данъкоплатците изкарчиха партиите за реклама Най-много средства за реклама са отделили парламентарно представените формации Вежди Рашидов вае Ламбо за 100 000 лева! Вежди Рашидов вае Ламбо за 100 000 лева! Столична община не дава паметникът да е пред Народния театър Кой е бил най-големият страх на Мария Бакалова преди пробива в Холивуд Кой е бил най-големият страх на Мария Бакалова преди пробива в Холивуд Бургазлийката разказва за пътя си към голямата сцена Демографската криза и защита на секторите туризъм и рибарство ще са основните ми задачи в НС Демографската криза и защита на секторите туризъм и рибарство ще са основните ми задачи в НС Нужно е родните производители и търговци да чувстват подкрепата на държавата и да бъдат поощрявани с политики Задържаха бургаския Исус, който осигурява гласове за вота срещу 120 лв. Задържаха бургаския Исус, който осигурява гласове за вота срещу 120 лв. Към момента има регистрирани 57 сигнала за нарушение на изборния процес, задържани са общо 17 лица
Има надежда! Лекарство на Pfizer срещу вид рак на белия дроб показва добри резултати Има надежда! Лекарство на Pfizer срещу вид рак на белия дроб показва добри резултати След 5 години при повече от половината пациенти, лекувани с лорлатиниб, ракът не е прогресирал Алчност по съседски: Семейства плащат по 1000 евро за ферибот от Атина до Родос Алчност по съседски: Семейства плащат по 1000 евро за ферибот от Атина до Родос Нашенци масово канселират екскурзии заради надутите цени на морския превоз Шок и ужас! Младоженец откри на сватбата, че съпругата му е мъж Шок и ужас! Младоженец откри на сватбата, че съпругата му е мъж Двамата имали 1-годишна връзка, в която се въздържали от интинмни контакти Испания срина авиокомпаниите, глоби ги солено заради таксите за багаж и за избор на място Испания срина авиокомпаниите, глоби ги солено заради таксите за багаж и за избор на място Превозвачите често извиват ръцете на потребителите с допълни плащания, понякога по-скъпи и от билетите, за да настанят дете до родител например Заради мижав интерес тази световна певица отмени изцяло лятното си турне Заради мижав интерес тази световна певица отмени изцяло лятното си турне Дженифър Лопес си взема почивка, за да бъде с децата, семейството и близките си приятели, обявиха организаторите  Пробив в Париж. Български килими украсиха френската столица Пробив в Париж. Български килими украсиха френската столица Най-старият килим, който се показва в изложбата е от 1830 г. Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Те са обединени в организацията "Пут Домой" След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж Той искал да се облагодетелества финансово от брака Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Фицо беше прострелян неколкократно на 15 май Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Според властите в РС Македония ще е нужно междуправителствено споразумение
Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Интересите и начинът на говорене на Радев много съвпадат с Путин и неговото обкръжение Виц на деня Виц на деня - Мамо, защо винаги първи умират най-добрите хора?
- Ти като отидеш в градината, кои цветя откъсваш?
- Тия дето се пушат, но това какво общо има?
Виц на деня Виц на деня - Вече се омъжвам. Представям си колко мъже ще се разстроят.
- Че ти за колко ще се омъжваш?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Добрият моторист различава 30 вида насекоми, по вкус!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори