×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Атанас Зафиров: Продължава порочната и безотговорна политика на правителството на ГЕРБ в сектор „Отбрана”


07 Август 2017, Понеделник, 22:28 ч.

Членът на Изпълнителното бюро на БСП с коментар за първите 100 дни от управлението на кабинета "Борисов 3"

Атанас Зафиров е член на Изпълнителното бюро на БСП и председател на Съвета по Външна политика, отбрана и сигурност към Националния съвет на партията. В предходното Народно събрание той беше член и на парламентарната комисия по отбрана.

Ето неговия коментар за първите 100 дни от управлението на кабинета "Борисов 3".

Изминалите 100 дни от управлението на кабинета Борисов еднозначно показаха, че наред с другите сектори, отбраната и въоръжените сили не са сред приоритетите на правителството. Този период за сектора „Отбрана“ може да се оцени като период на застой, с тенденция за снижаване на бойните способности на въоръжените сили. Пред въоръжените сили стояха два основни проблема : некомплектът от личен състав; стартирането на проектите за модернизация на въоръжението и техниката.

По първия проблем, освен декларирани намерения, не бяха предприети никакви реални действия. Това доведе до отлив на личен състав и задълбочаване на проблема, като некомлектът достигна до 23% (над 8500 души, от които 2500 души доброволен резерв). По време на правителствата Борисов 2 и 3, кадровата политика в министерството на отбраната като система липсва.

Тотално е изкривен кариерният модел за кадрово развитие на офицерския и сержантския състав и са въведени порочни кадрови практики. По втория проблем, в началото на мандата бяха изразени намерения за стартиране процеса на модернизация, но реални стъпки не бяха предприети.

През 100-те дни бяха предложени и промени в Правилника за прилагане на ЗОВС, Устройственият правилник на министерството на отбраната и Наредбата за военния отчет на български граждани и техника за мирно и военно време.

Предложените промени в тези документи са ясно доказателство за липса на компетенции в администрацията на министерството на отбраната и нарушен баланс между гражданската и военната експертиза.

Нито едно от намеренията, изразени на заседанието на КСНС на 30.05.2017 г. не беше изпълнено:

Интегрирано развитие на сектор Сигурност и разпределение на ресурсите по отделните държавни органи и структури за следващите 5 години със срок до 20.06.2017 г.; - неизпълнено.
Участие на българската отбранителна индустрия в развитието на сектор Сигурност – неизпълнено.
Програми за индустриално сътрудничество, свързани с проектите за модернизация със срок до 30.09.2017 г. – няма публикувани такива.
Ефективно управление на ресурсите за отбрана със срок до 30.09.2017г.; - няма позитивни резултати.
Разработване на конкретни планове (до 30.06.2017 г.) за: Попълване на недостига от личен състав в сектор Сигурност и мерки за повишаване на неговата квалификация, мотивация и престиж; Ускорена реализация на проектите за модернизация; Поддръжка на техниката, въоръжението и оборудването до замяната им с нови образци – неизпълнено (Ако има такива те не са получили публичност).
План за поетапно повишаване на разходите за отбрана до 2% от БВП – 2024 г. (изготвен до 31.12.2017 г). – нищо не е извършено.
Не са изпълнени поетите в „Политическа програмата на ПП ГЕРБ 2017 г.” обещания:

Запазване на числеността на въоръжените сили Тя няма накъде повече да се намалява и подобна комична декларация показва единствено непознаване на проблемите на отбраната и въоръжените сили
Увеличаване на възнагражденията на военнослужещите Предизборно обещание- неизпълнено
Попълване на некомплекта от личен състав чрез планиране на разходите по щатния състав на Въоръжените сили Не само че не е попълнен – некомплектът нараства непрекъснато
Подобряване на условията за труд и отдих, както и на грижите за здравето на Военнослужещите и цивилните служители, включително на тези от резерва и запаса Подобрения не са констатирани
Придобиване на нови жилища от министерството на отбраната чрез отстъпено право на строеж и ремонт на съществуващия жилищен фонд Популистко и неизпълнимо обещание
Внасяне през 2017 г. в Народното събрание на инвестиционен проект „Придобиване на нов тип бойна бронирана машина за Сухопътни войски”. Все още не е внесен, а основната бойна машина на Сухопътните войски – БТР-60ПБ е постъпила на въоръжение през 60-те години на миналия век
Привличане на българската отбранителна промишленост и научноизследователски институции при изпълнението на инвестиционни проекти за модернизацията и превъоръжаването, включително и с използване на средства от Европейския план за отбрана Лозунг. Нищо не е извършено практически.
Възстановяване на наборната армия за завършилите средно образование и трудова повинност за всички останали (от програмата на Обединени патриоти) - Неосъществимо пожелание.
Липса на нормативна уредба, икономически възможности и инфраструктура. Самите вносители не вярват в изпълнимостта на подобно начинание. Все още не е внесен в НС и изтегленият „Доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2016 г”.

От тези обективни факти, можем да извлечем следните изводи:

Продължава порочната и безотговорна политика на правителството на ГЕРБ в сектор „Отбрана”, което води до пълна демотивация на личния състав на Българската армия, нефункционираща и в много случаи сгрешена нормативна уредба и пълна липса на така необходимата модернизация на въоръжението и техниката.

Декларираните намерения за преодоляване на тези процеси не са подкрепени от адекватни управленски решения, задълбочават кризата в сектора и поставят под съмнение способността на армията да изпълни своите задължения и ангажименти към колективната отбрана на НАТО. Наблюдава се отсъствие на мотивация и кариерно развитие на военнослужещите. Бойната подготовка и дисциплината бележат спад.

Сегашното състояние на въоръжените сили не им позволява изпълнение на конституционно заложените задължения по гарантиране на националния суверенитет и независимост, защитата на териториалната цялост на страната.Налице е загуба на достойнството и силно уронване авторитета на българския войник. С пълно основание, този отрязък от време може да се нарече „Сто празни дни в отбраната”.

В категории: Политика


6
Коментара
Флагман.БГ 2 май ще е неучебен в цялата страна 2 май ще е неучебен в цялата страна 20/04/2024, Събота 09:00 1
6
Коментара по темата
6.
Румен Радев-президент
08.08.2017 09:16:41
56
4
Моля такива като Атанас Зафиров, които не са служили на Родината в родната казарма, а са се крили да не се изказват по теми за отбраната. Малко са старички да си играят на война. Муааааааас
5.
Лейтенант Джаксън
08.08.2017 06:50:50
7
15
Ех, да бяхте такива разбирачи и в живота, както сте тука. Мале, мале, не ми се мисли. Сълза и смях, другари и другарки.
4.
Червена баба ПатрЕот
08.08.2017 06:39:34
56
2
Уреди Зафирова в ГВА, другите да се тепат
3.
Стойко Манафа
07.08.2017 23:18:37
54
4
Педераст Зафиров ти свиньо къде си служила,ма ?Баща ти беше офицер ,а пък ти пидраз .Хаха.
2.
Майор Деянов
07.08.2017 20:05:57
60
6
Ей пърдухал, я кажи къде си служил, че да попълним там кадрово с войници? Много е лесно да говориш празни приказки, а самият ти нищо да не правиш. Ти като не си ходил ще изпратиш ли сина си или и той ще сескрие като баща си? Хахаха
1.
Tanas nahalnika
07.08.2017 19:47:56
70
11
Ти бе господинчо....Първо мини през казармата после ми говори за отбрана. Защо не влезе, а баща ти те покри? Сега ще ми философстваш как трябвало да бъде. Ей това комунистите сте големи наглеци, но ти ги слагаш в малкия си джоб. Марш първо в казармата и после говори!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Целим чрез спорт да удължим сезона в крилата му – април-май и септември-октомври, каза кметът Тихомир Янакиев Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Поведението на Чоткин е абсурдно - не е подходящо за възрастен човек Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Предложението е шофьорите да плащат за обезщетенията за увредено имущество и пострадали хора, ако катастрофата е станали след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Нашите политики бяха изключени напълно, подчерта той Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Според непотвърдени данни проверката е за алкохол и наркотици Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Ямболският бизнесмен е приет по спешност в болница преди няколко дни Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Над 1 милиард лева е загубила българската икономика само за година Димитър Главчев: Няма да предлагам нов кандидат за външен министър. Това не е кастинг! Димитър Главчев: Няма да предлагам нов кандидат за външен министър. Това не е кастинг! Сега отговорност за българската външна политика носи този, който не подписа указа, каза служебният премиер Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple”
Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Оказа се, че Киара е тренирала художествена гимнастика в националния отбор на България Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Обвинението срещу Начо е преквалифицирано  Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Според него прокуратурата трябва да си върши работата професионална по случая с Живко Коцев, а не да се окаже, че сега трябва да плащаме на НЕКСО 4 млрд. лв Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Обещанията за увеличение на заплатите в градския транспорт и персонала в детските градини и ясли ще остане само на хартия, убеден е общинският съветник от ГЕРБ В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги Стриктното спазване на върховенството на закона от всички не подлежи на обсъждане, заяви министъра на развитието Костас Скрекас Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Хороскоп за деня – 28 февруари 2024, сряда Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори