×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

6 български неща, които чужденците никога няма да разберат


07 Август 2017, Понеделник, 14:11 ч.
Източник: Вестник Ретро

Замислих се: кои бяха онези неща, които не просто аз не мога да разбера, въпреки че тук съм роден и отраснал, а и кои бяха нещата, които един чужденец никога не би могъл да схване? Извадих си тефтера в трамвая и започнах да изреждам. А ето и до къде стигнах:

Защо по дяволите ядем динята със сирене?

Това е въпрос, равносилен на това да питаш кое е първо - яйцето или кокошката. Динята със сирене в България е по-популярна комбинация, отколкото дует Ритон, а вкусовата комбинация е повече от изненадваща. Никога не знаеш дали харесваш диня със сирене, просто защото ако кажеш не, родителите ти ще се разочароват от теб, но ако кажеш да, много от приятелите ти няма да излязат на вечеря с теб. Един чужденец, който идва тук, в много от случаите го е страх да опита сиренето ни. А комбинацията му с диня може да действа като еднопосочен билет обратно към родината му. Наистина никога не знаеш.

Защо когато си поръчам пилешки хапки, пържола или каквото и да е месно в някое квартално заведение, то винаги идва с домат и краставица?

Нека си признаем. Доматите и краставиците са огромна част от манталитета на всеки човек, прекарал живота си в България. Тръгвайки от шопската салата и стигайки до популярните гарнитури във всяка кръчма, доматите и краставиците идват при теб без да бъдеш предупреден и когато най-малко ги очакваш. Защо да не го правим, всъщност? В Италия като си поръчаш пица докато чакаш ти носят гризини, а тук като компенсация за търпението ти просто се сервират три резена краставица, един резен домат и едно стръкче магданоз за естетика.

Кои са тези жени и защо тичат по огън?

Независимо дали си ставал свидетел на нестинарството на живо, или не, ти наистина никога не си сигурен какво аджеба преживяват тези хора, за да могат да бъдат здрави в името на суеверието. Един чужденец никога не би помислил, че нещо такова се прави за здраве. Той би го видял като сатанински ритуал, който служи за извикване на тъмните сили долу, на земята. Всеки чужденец знае коя е Бъфи, убийцата на вампири, но гарантирано никой не знае коя е Ники, нестинарката. Да тичаш по огън за тях си е чиста лудост, а за нас - китка здравец, носеща успехи и любов. 

Кой е доктор Енчев и защо е навсякъде?

В днешно време има само един по-популярен билборд в София, различен от реклама на кренвирши, и това е билбордът с рекламата на доктор Енчев. Нека си го признаем - още откакто тръгна да се появява (2009, мисля) доктор Енчев превзе всеки по-популярен ъгъл на софийска улица, а лицето му е по-разпознаваемо от това на Гери Никол, имайки предвид шанса той да е правил нейното.

Какво по дяволите е Образцов дом?

Тръгвайки чак от село Крапец на северното ни Черноморие и стигайки чак до Драгалевци в полите на Витоша, всеки от нас е забелязал поне десет пъти табелката Образцов дом, лепната на някоя порта, зад която се крие райска градина, осеяна с кирки, цървули, тичащи кокошки, поне един килограм изгнило грозде и едно дете, което се къпе в леген, защото слънчевата баня е актуална. Табелката Образцов дом толкова много напомня на табелка на улица, особено ако не говориш български, че всеки чужденец би си помислил, че пътува по най-дългата улица в света и тя е не просто някъде, а в България. Улица "Образцов дом" прекосява реки, полета, села, градове, складове, и то само за да стигне до там - някоя от границите ни, където всичко приключва и такава табелка повече няма да видиш.

Защо ни се струва за нормално да се возим в багажника на автомобил за доставка на хранителни стоки?

Маршрутките в България са популярни както от квартал до квартал, така и от град до село, от град до град. Да оцелееш в маршрутка 32 в пиков час е като да минеш през деветте кръга на Ада, но никъде да не присъства нито Божествената Комедия, нито Данте Алигиери, за да ти я прочете. Возим се в багажника на кола за доставки на кисели млека, а едновременно с това за нас няма по-нормално нещо от това да сме гъз до гъз с някой, който току що си е напазарувал за цялата седмица от пазара “Красно село” и се е запътил към Дианабад, за да се сдобие с нов чифт паспортни снимки в някое евтино фото.

В категории: Животът


4
Коментара
Ергенът бил смотаняк
Ергенът бил смотаняк 19/05/2024, Неделя 19:16 6
4
Коментара по темата
4.
въй лек
07.08.2017 22:33:41
0
1
Защо ядем динята със сирене -ми мноу просто ве проЗт щото сиренето е солено а динята хидратира.Пържолата е жилава а киселените в доматения сок омекват месото .Образцов дом е къщата на бат Сали ало булките отОмураг джепчиите с.Иваново и гр Левски ;къщи с ковано желязо гръцки мотиви- версаче колони с лъвчета градинки с фонтанчета борчета и магнолии мебели златен барок Кристиан Трусарди маси от махагон килими от Дубай полюлеи от йенско стъкло бани от карарски мрамор 4 плазми х 65инча .А по въпроса за багажник в маршрутките;ми нека автора пътува час пик в София с бус от централна гара до ж-кДървеница 55-65мин сам ще намери отговор
3.
Ретро гларус
07.08.2017 12:41:44
0
7
Има много красиви неща в България,които полуидиотите,като написалият/та статията,благодарение на не еднаквата щедрост на природата никога няма да разберат!Совите не са това което са в зоната на здрача!
2.
Неа
07.08.2017 12:26:21
0
12
Тази статия е писана от пълен одиот !
1.
номер 7
07.08.2017 12:11:38
0
11
Защо четем флагман?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Недялко Момата - най-бруталният килър в българската история, който убиваше за удоволствие Недялко Момата - най-бруталният килър в българската история, който убиваше за удоволствие Eксперти твърдят, че Момата е бил социопат, но не е имал психически разстройства Херо е фаворит за треньор на Спартак Варна Херо е фаворит за треньор на Спартак Варна Той вече се е срещал със собственика на варненци Павлин Николов Бургаски бос на алуминиевата дограма закъса, ЧСИ продава базата му Бургаски бос на алуминиевата дограма закъса, ЧСИ продава базата му Стaвa дyмa зa пpoизвoдcтвeнaтa бaзa нa ĸoмпaниятa зa дoгpaми и фacaдни peшeния "Kpyпaл" EOOД Строителството станало апетитен бизнес за превъртане на кеш Строителството станало апетитен бизнес за превъртане на кеш Цените на имотите у нас растат по няколко причини Шофьор блъсна пешеходец във Варна, колата му падна в изкоп Шофьор блъсна пешеходец във Варна, колата му падна в изкоп На място са пристигнали няколко екипа на полицията, пожарната и Бърза помощ Ергенът бил смотаняк Ергенът бил смотаняк В интернет се появиха стари негови снимки, които предизвикаха същински взрив и лавина от коментари, за жалост повечето от които подигравателни Тя е едва на 34 години, а вече е с ботокс на челото Тя е едва на 34 години, а вече е с ботокс на челото Червенокосата дама, която бе синоптичка на Нова тв, преди да излезе за втори път в майчинство Ексцентричен бургазлия направи Стената на позора Ексцентричен бургазлия направи Стената на позора Изтипоса на снимката на жена, която набеди за крадла  Изчезна пловдивчанин, наследил 3 апартамента Изчезна пловдивчанин, наследил 3 апартамента Жилищата били продадени за 100 хил. лева Държавата харчи прекалено много, а няма никакви реформи, смята икономистът Николай Василев Държавата харчи прекалено много, а няма никакви реформи, смята икономистът Николай Василев Той е на мнение, че ако трябва в държавата на някого най-много да се увеличават заплатите, това са университетските преподаватели, учителите, лекарите и медицинските работници
Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Бен Афлек и Дженифър Лопес са пред развод, а мнозина смятаха, че ще остареят заедно Всеки трети сърбин мрази ЕС Всеки трети сърбин мрази ЕС Увеличава се броят на тези, които не искат страната им да е част от Европейския съюз Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Осем линейки и дронове също са част от спасителните усилия Топ 5 енергийни места в България Топ 5 енергийни места в България ма земи със силна и лековита енергия, за които хората разказват, че там компасите се побъркват, а часовниците спират Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” По чудо инцидентът се размина без жертви Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Вътрешният министър на Иран Ахмед Вахиди заяви, че ще отнеме време да бъде открит хеликоптера заради гъста мъгла Още един инцидент с кораб в Черно море Още един инцидент с кораб в Черно море Вчера службите в Румъния не коментираха причината за инцидента и не разпространиха информация за вероятен сблъсък Падна хеликоптер с президента на Иран Падна хеликоптер с президента на Иран Инцидентът е станал близо до Джулфа, град на границата с Азербайджан С морков и тояга започва нова мобилизация в Украйна С морков и тояга започва нова мобилизация в Украйна Предвижда се и стимули за военнослужещите като парични премии или пари за покупка на жилище или автомобил, които според някои политически наблюдатели Украйна не може да си позволи Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Доскоро красавицата дори не отказваше селфита с феновете си, защо се крие сега обаче?
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори