×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бойко Борисов: Започваме да се занимаваме с Варна, защото Бургас доста ги изпревари


Бойко Борисов: Започваме да се занимаваме с Варна, защото Бургас доста ги изпревари
"На Бургас му направихме морската градина, направихме обходите. Валери като си отиде, му е драго."
03 Август 2017, Четвъртък, 11:21 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов, снимка: Webcafe.bg

В северния морски град ще се инвестира сериозно, става ясно от изявление на премиера пред Министерския съвет


Бургас може да отпадне като приоритет за правителството за сметка на Варна. А причината, според Бойко Борисов, е, че южният морски град доста изпреварил северния. Това става ясно от публикувана частична стенограма от последното заседание на Министерския съвет по отношение на приетата Програма за управление на правителството на Република България за периода 2017 – 2021 г.

Борисов казва: „Тези дни с Варна се занимаваме, защото Бургас доста ги изпревари. В момента в града целият трафик от „Хемус“ и от аерогарата се набива вътре в града. Да не говорим към двете пристанища – Изток и Запад, ТИР-овете със селскостопанска продукция и с товари, които отиват към корабите. Огромно натоварване! Затова говорихме с министър Московски, със синдикатите, с местните синдикати и тези дни ще отида до Варна, да направим едно голямо съвещание със синдикатите, с пристанището, с кмета, с общинските съветници.”

Идеята е от пристанище Изток (където правителството дало имоти на общината и това станало „най-атрактивната, най-приятната част на града”), да се инвестира допълнително и всички товарителни докове да бъдат преместени на пристанище Запад.
„И всъщност това пристанище да остане за ресторанти, кафета, яхти и да отворим града. Да дадем възможност да развием града в тази посока и да стане една действително прекрасна зона, като във всеки един морски град. Защото на Бургас му направихме морската градина, направихме обходите. Валери като си отиде, му е драго. А като отидеш във Варна, пристанището затиска града и не му дава да се разтвори в посока „Галата“, натам може да расте градът. Това искаме да направим”
, добавя премиерът Борисов.

Във Варна ще бъдат изсипани и още средства, става ясно от изявлението на министър-председателя. „Два булеварда има – за единия 75 милиона. Уреждаме днес с Министерството на финансите, кметът трябва да е тук, с Европейската инвестиционна банка, където на практика парите са без лихва. Ще окажете на кмета максимално помощ, с Горанов съм говорил. Със 75 милиона правим две по две платна с две локални отстрани. Всъщност, от влизането във Варна излизаш горе чак към Аксаково вече и тръгваш на север. Двете платна ще са директни с три кръстовища на две нива, а през локалните ще могат да се използват и от кварталите. Целта е този трафик да се изкара натам. А с 9 милиона правим един допълнителен път и всички ТИР-ове ги изкарваме директно да отиват на пристанището. От друга страна, това са и работни места. Така че - това възнамеряваме да направим.”

Борисов обяснява, че четири милиона по „Региони в растеж“ има за Математическата гимназия, която влизала в програмата за образование и на двете управляващи формации (ГЕРБ и „Обединени патриоти” – б.а.).

„Те искат и библиотека, но засега нека да направим тези неща. Мисля, че за Варна ще е добре сега да стартираме с тези няколко проекта”
, завършва Борисов във връзка с инвестициите в морския град.

По отношение на транспорта премиерът настоява за обновяване на влаковия състав в БДЖ: „Знаете, изградихме стотици километри нови жп линии, рехабилитирани с нови контактни мрежи, които позволяват до 180-200 километра в час да се движат влаковете. Искам да видя по София – Бургас, София – Варна нови влакове. 100% екологично чисто и много по-сигурно.”

От своя страна вицепремиерът Валери Симеонов напомня, че  отговорността за изпълнение на програмата за управление е съвместна и настоява да няма забавяне по приоритетите.
Накрая той заключава: „Една непълнота в тази програма, голяма липса има, с която се гордея – липсват чуждици, няма слогани в програмата, няма и визия, господин Ананиев (зам.-министърът на финансите), има виждане.”

А Бойко Борисов отговаря: „Ние сме такова правителство – с патриотична насоченост”.

В категории: Бургас , Политика


23
Коментара по темата
23.
четейки между редовете
04.08.2017 01:11:31
0
6
"... и тези дни ще отида до Варна, да направим едно голямо съвещание със синдикатите, с пристанището, с кмета, с общинските съветници.”
Т.e. да се разберем, кой колко европари ще гушне и кой с колко ще се отчита.
22.
Тъпа тиква
03.08.2017 23:37:30
0
9
Пак тоя глупости говори! По времето на комунизма всичко отиваше за Варна, затова днес е 10 пъти по-развита от Бургас! Това което през последните няколко години се наля в Бургас е капка в морето излято във Варна! Така че Тиквоции айде по-полека с простотиите щото никак не сме цъфнали и вързали от кривите прочки на Александровска и Тройката примерно! Далавери що не си защити града ами мълчи като путка!
21.
тим
03.08.2017 20:55:11
0
6
ТИМ ОПРАВИХА ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ НЕ САМО ВАРНА ХАХАХА.ДУПЕ ДА ВИ Е ЯКО БЪЛГАРИ
20.
zaplata bg
03.08.2017 19:12:03
2
11
Пашата на Асфалта отвори оня ден нов завод за авточасти в татарПазарджик да има работа за салафитите от циганскта маапа във Бурггас 1 голяям бай хой нищо.
19.
BЪХ
03.08.2017 15:44:45
2
15
Сиреч,ако четем между редовете ,изказването звучи така:Прецакахме мечтите за работа на жителите на Бургас,а сега е ред на Варна!
18.
Човека на кмета
03.08.2017 15:39:40
0
11
във варна има едни хора които управляват цяла Бг.
това е добре за икономиката
17.
мгймггймгйцгйбгйбгъбгйгцъ
03.08.2017 15:29:48
4
8
НА СНИМКАТА МАСОНИТЕ СТАНАХА ДВА НА ПРЕДЕН ПЛАН ПЛЮС ЕДИН ТОН СУДЖУК
16.
гошето
03.08.2017 15:27:02
7
19
Варна си има летище, барабар с нашето, пристанище, към което е и нашето, работеща корабостроителница, елдом, банка, 5-6 рейтингови университета, много по-голяма морска градина, която сега ще им стегнат, завиди повече от нашите, много софийски фирми имат филиали там, имат си туризъм, като цяло винаги е бил по-богатия град с повече възможности и бизнес, бием ги само по ниски заплати и липса на инвестиции
15.
дим
03.08.2017 15:20:04
8
18
бургас вече 200 000 жители, а реално може и под 200К, варна е 350 хил, град и във варна има много филиали на софийски фирми, които в бургас никога не идват
14.
ррр
03.08.2017 15:16:38
2
22
когато в бургаските батки си забиваха кирки в колите и се мажеха с ла**на, варненските бизнесмени си купих летища и си отвориха банка, там има частни инвестиции за милиарди левове, каквито Бургас никога не е виждал. бургаските бизнесмени на малкия пръст на тимаджии и другите им групировки не могат да се сложат. а за заплати и работни места изобщо не можем да им се мерим, казвам ви го от първо лице. има доста средно големи фирми, където един инженер взема от порядъка на 1500 лв месечно чисто, в Бургас къде? най-малко бургазалии винаги са ходили да следват във варненските университети, докато варненец в Бургас не е дошъл. иначе ОК, Бургас бил по-красив, хвала
13.
Кочо
03.08.2017 15:06:03
2
20
До 10, приятелю, Бургазлия съм и както казах природните дадености, не са наша заслуга, а аз с тях се гордея и си харесвам много града, но съм и реалист. Аз същото казвам, Бургас е реално почти двойно по-голям от Варна, но в него живеят почти двойно по-малко хора, а те хората правят един град, не земеделските площи, които се водят в регулацията на града, практически площта между Метро и Ветрен, не е много градска, или пък реално от кръстовището на Меден Рудник до Крайморие. Това че имаме 10 км ниви между комплексите не е важно и не е повод за гордост, Пловдив за сръвнение не е и на половина, но населението му е като на Варна и има доста повече бизнес, макар че нямат реално летище и пристанище, нещо при нас е много сбъркано, но не мога да преценя какво точно. Вероятно е лоша комбинация от много фактори.
12.
Бай чеп
03.08.2017 15:00:57
0
16
Абе Флагман,не че се заяждам, ама преди два-три дни нещо друго бяхте писали... МАЙ?Я си прегледайте архива!Имаше една голяма лизаческа статия за на'що Слънце-кмет(Ташунко Сапа),дето си хвалеше екипа (че и себе си),че всичко дето се направи за Бургас било тяхно дело.Едва ли не ГЕРБ и правителството нямат пръст...
Сега Винету друго разправя... Объркан съм!На кого да вярвам?
11.
1
03.08.2017 14:54:58
0
12
Ами кмета като говори глупости!. Бургас не е бил емблема на ГЕРБ. На ви сега.
10.
До 7
03.08.2017 14:50:41
14
17
Кочо,Варна е по голяма само с 30-тина процента по население и по малка по площ.Бизнес ситуацията не е много по различна от тази в Бургас.И най после имай малко самочуствие,Човече,Ти си Бургазлия!Или не си?
9.
До 5
03.08.2017 14:47:22
3
13
Друже,не си съвсем прав.Нито за заплатите,нито за заводите.Щото и във Варна няма един новооткрит завод.Друг е въпросът,че там има повече забавления за децата па и инфраструктурата си е наред като цяло.В общи линии сме си на кантар,но това е защотоимахме да наеаксваме голямо изоставане от Варна.Да сми ги изпреварили много,незнам?
8.
Гласоподавател
03.08.2017 14:45:34
0
18
.....„Те искат и библиотека, но засега нека да направим тези неща.....”

Ааа, без такива!Никакви библиотеки!По една Винету на портала е достатъчна!Четящия народ е опасен!
7.
Кочо
03.08.2017 14:44:23
4
23
Варна сме ги изпреварили по асфалт и градинки. Природните дадености не се броят, защото за тях нямаме заслуги хората. Фактите са: Варна расте, винаги е имал население с 50% по голямо от Бургас, има доста повече бизнес переспективи, колкото и да си плюят оправниците, явно нашите в Бургас са по-алчни и крадливи и гонят бизнеса. Бургас реално обезлюдява, хората нямат переспектива. Не трябва да забравяме, че не всички сме добри предприемачи, основната част от хората работят за други, т.е трябват работни места, а в Бургас ги няма. Комунистите, че бутаха Варна бутаха, но то и сега за Бургас не се дава кой знае какво, еврофондовете и кредитите не са реално подпомагане и не водят до трайни подобрения.
6.
gago
03.08.2017 14:28:44
5
9
Vuv Varna nikoi za nishto ne stave I nishto ne pravete tiq selqni prosti ne zaslujavat. Cql jivot komunistite gi tutkaha I te gi krepqha. Sq da si berat gaileto gagauzitu.
5.
681
03.08.2017 14:25:39
3
31
По кое сме изпреварили Варна? Заплатите във Варна са поне с 30% по-високи от Бургас. Да не говорим там колко нови фирми има открити най-вече в ИТ сектора и инженеринга със заплати над 1000 лв. а в Бургас обяви само за продавачки и камериерки. Във Варна има университети, млади хора, бизнес. В Бургас всичко, което завърши средно и бяга от града. То една морска градина и малко санирани блокове не правят града. Нито един завод няма открит, нито една фабрика, а в малкото останали само съкращения и ниски заплати. Бургас не помни такова икономическо дъно от стотици години.
4.
От глупав по глупав(съм)
03.08.2017 14:21:55
4
24
В какво изпреварихме Варна,някой да ми подскаже?
3.
glxlgzlgxlgxlgxlhxlhxhlxhxh
03.08.2017 14:09:13
2
17
РЕВЕРАНС И РЕСПЕКТ НА БОКО СУДЖУКА КЪМ ТИМ ....ЯВНО СА МУ СКРЪЦНАЛИ СЪС ЗЪБИ А СУДЖУКА ....Е СТРАХЛИВЕЦ ...НАЙ ВЕЧЕ ДА НЕ ПАДНЕ НЕУСЕТНО ОТ ВЛАСТ И ДА ЗАГУБИ С КРАДЛИВАТА ГЕРБАДЖИЙСКА ПАСМИНА ....ОТКРАДНАТОТО ДО СЕГА. ....ПЪК И ЕДИН РЕВЕРАНС КЪМ МАСОНА ВИЦЕПРЕМИЕР......
2.
?>
03.08.2017 14:03:27
7
33
За съжаление Бургас с абсолютно нищо не е изпреварил Варна. Опитаха се да направят една красива опаковка, донякъде успешна, но не може да се скрие обезлюдяването на града, липсата на перспективи пред младите, липсата на икономика, голямата престъпност. Умиращ град е Бургас. Особено след заробването със заеми, очакваме още по-високи данъци, разширяване на синята зона и изммисляне на нови налози. Среден пръст от мен и си умиргайте в собствен сос в джунглата България.
1.
Дядо Добри
03.08.2017 14:00:04
1
28
И далаВалери и ти ще видите гласове от Бургас ама на путкинден.
Защо до сега не даваше пари и на Варна? Защо средствата не се разпределяха равномерно в цяла България? Защото целия ти мръсен бизнес минава през Бургас!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тази популярна българка се разведе, но е с милиони в банковата сметка и две имения Тази популярна българка се разведе, но е с милиони в банковата сметка и две имения Биг Майк като истински джентълмен сам предложил да й остави любимата й вила на Карибите, където двамата често се усамотяваха Изгониха считана за вещица от Ергенът Изгониха считана за вещица от Ергенът Тя заплаши, че ще разбие главата на друга участничка Тази целувка в "Денсинг старс" не бе по сценарий, ще забие ли фолкпевец най-желаната синоптичка Тази целувка в "Денсинг старс" не бе по сценарий, ще забие ли фолкпевец най-желаната синоптичка Освен отпадането на партньора на Емануела Иван се заформя още един скандал в танцувалното шоу Бомба на автогара "Запад", вдигнаха на крак бургаските полицаи, оказа се... Бомба на автогара "Запад", вдигнаха на крак бургаските полицаи, оказа се... Целта на обучението - повишаване на готовността и времето за реакция на полицейските служители при подобни сигнали бе постигната, каза комисар Емил Павлов Очертава се изненадващ избор за служебен премиер Очертава се изненадващ избор за служебен премиер Шорт листата се скъси до двамата зам.-председатели на Сметната палата, Горица Грънчарова-Козарева – фаворит Тази турбо звезда натири мъжа си, след като разбра, че й изневерява Тази турбо звезда натири мъжа си, след като разбра, че й изневерява Драгана Миркович сложи край на брака си след 24 години Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци БСП ще вдигне резултата си на предстоящите парламентарни избори, ще ни подкрепят и разочаровани гласоподаватели на ПП-ДБ Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Още в днешния ден времето даде заявка за предстоящото затопляне ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса Бойкотират съответната парламентарна комисия Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Предложението е цената да бъде съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование
Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута? Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута? Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори