×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Преди фаталните 13 години на този ден разстрелват една от най-знаковите фигури на родния ъндъргаунд (СНИМКИ 18+)


30 Юли 2017, Неделя, 18:50 ч.
Източник: дир.бг, снимки: Иван Григоров

6 убийства останаха завинаги ненаказани

Точно преди 13 г. Милчо Бонев-Бай Миле, 4-ма негови охранители и друг бизнесмен бяха застреляни в столичен ресторант от килъри, маскирани като полицаи.
Осъдени за шесторния разстрел посред бял ден няма - всички обвинени бяха оправдани. Дир.бг припомня събитията от фаталния ден и продължилите години съдебни дела.

Бай Миле е бивш полицай, по-късно един от лидерите на бившата групировка СИК. Бил е съдружник на Големия Маргин, Младен Михалев - Маджо, Румен Николов - Пашата, Дмитрий Минев - Руснака (който също беше убит), взривения шеф на "Интерпетролиум" Стоил Славов и президента на ФК "Славия" Венцислав Стефанов, в чийто управителен съвет участва.

На 1 октомври 2001 г. Бонев оцелява при взрив в дома си в софийския кв. "Изток". Три години по-късно обаче няма този късмет...

На 30 юли 2004 г. преди обяд 42-годишният бизнесмен излиза от дома си в кв. "Симеоново" заедно с охранителите си. Движат се с в две коли по обичайния си маршрут към ресторант-градина "Славия", който използва за своеобразен офис - там прави деловите си и приятелски срещи.

Когато пристигат, двама от гардовете му остават отвън при автомобилите, а другите влизат вътре - единият сяда на бара, другият - в сепаре.

Бай Миле е в друго - с бизнесмена от Пазарджик Методи Маринков.

Междувременно се случват две събития, които тогава не правят впечатление.  Първо моторист минава бавно по улицата и оглежда входа на заведението и гардовете, а след това мъж влиза в заведението и поръчва на бара 4 кафета в пластмасови чаши. Докато чака, той вижда обстановката и разположението на охраната.

Няколко минути по-късно пред заведението набиват спирачки две коли с полицейски буркани и от тях слизат маскирани мъже с автомати и бронежилетки с надписи "Полиция". За секунди двамата гардове са застреляни, а някои от въоръжените нахлуват в ресторанта с викове "Лягай, полиция!" и откриват стрелба и там.

Първо са повалени другите двама охранители, а сред това Бонев и Маринков. При аутопсията съдебните медици изброяват 21 огнестрелни рани по Бай Миле, като 6 от тях са в главата.

Тежко ранени са още двама души. Само сервитьорката зад бара е пощадена.

Полицията установява, че убийците са стреляли с 3 оръжия - автомат "Калашников" и два вида картечни пистолета.

След часове оглед и изземане на улики в горещия ден, започва разследване. Камери са записали колите на килърите, които, очаквано, се оказват крадени. Едната - "Субаро", е намарена опожерена в покрайнините на София.

Другата - "Нисан", е открита изоставена, но непокътната и това ги води до следа. Вътре полицаите намират синя полицейска лампа, преработен сигнално-газов пистолет с патрон в цевта, бронежилетка и пластмасова бутилка от 1,5 л с бензин. Предполага се, че убийците са смятали да запалят и този автомобил, за да прикрият следите си, но нещо ги е подплашило и са го оставили. Това обаче се оказва грешка - по шишето са открити отпечатъци от познатия на МВР Анатолий Мънков-Плъха. Намерен е и негов косъм.

Разследващите започват да го подслушват и след няколко дни Специалните разузнавателни средства засичат разговор, в който той казва на свой приятел:

"Има проблем с голямото с гумите. Намерили са ми пръстите в онова на 4-те гуми, нещо имало и от главата."

Другият предупреждава Мънков да се обажда само от уличен телефон, но го успокоява:

"Нищо, откраднал си я и си я продал. Какво има толкова?".

Плъха очевидно е предупреден за находката в колата от "къртица", но тя така и не е разкрита.

Постепенно обаче разследващите успяват да стигнат до още трима души, смятани за участници в шесторното убийство - Тихомир Дочев-Мравката, Стилиян Георгиев-Мишока и Георги Стефанов.



При претърсване на жилище, обитавано от Георгиев, е открита гилза от куршум, изстрелян с картечен пистолет. Намерена е и маратонка с косъм по подметката, който е бил в условията на близък изстрел.

На четиримата са повдигнати обвинения за убийствата, извършени с особена жестокост и по начин и със средства, опасни за живота на мнозина и на обществено място. Срещу тях започва съдебен процес.

Съдебната сага

През юли 2001 г. обаче Софийският градски съд (СГС) оправда Мънков и другите подсъдими, а по-късно Софийският апелативен съд (САС) потвърди присъдата.



Според магистратите - доказателствата не са достатъчно. Въпреки че дактилоскопна и ДНК експертизи установиха, че биологичният материал, открит по гърлото на бутилката, открита в колата, съвпада с ДНК профила на Мънков, а отпечатъците по нея са негови.

Съдът обаче счете, че не е установено, че този "Нисан" е същият, който е бил използван за придвижване на извършителите до ресторанта. Причината - нямало съпоставяне по индивидуални признаци до идването на следователя и вещите в нея може да са привнесени или подменени.

Бутилката с бензин не била намерена при първия оглед в 11,30 часа, а в 14,30 - при втория. За претърсването и изземването от колата пък не било взето разрешение от съда, което опорочавало протокола. Нямало и данни как е била придвижена до Института по криминалистика на МВР и дали е била запечатана.



Освен това не можело да се докаже, че гласът от СРС-тата е на Мънков - той не желаел да даде гласови данни за фоноскопна експертиза и нямало как да се направи изследване.

Съдиите изключиха от доказателствата и протокола за претърсване и изземване в жилището на Стилиян Георгиев, защото едното поемно лице заявило, че не е присъствало - стояло в коридора на апартамента и не е видяло буркана с гилзата.

ВКС обаче счете, че СГС и САС не са направили пълен и цялостен анализ на доказателствата, а някои от тях са изключили неправилно като негодни. Видеотехническата експертизата сочи, че има пълно съвпадение на форма, размери и разположение на елементите на "Нисан"-а и заснетата кола на убийците. На място е бил извършен външен оглед, автомобилът е бил запечатан и закаран с паяк на МВР до Института по криминалистика, където е извършен вътрешен оглед и зад седалката е открита бутилката с бензин, подчертават от ВКС.
Според върховните магистрати не е било нужно разрешение от съда за огледа, тъй като колата е била изоставена.

Претърсването и изземването на гилзата и косъма от дома на Георгиев са извършени по правилата. А другото поемно лице си спомня, че е намерен буркан с гилза. Предишните съдебни състави е трябвало да задължат Мънков и Георгиев да дадат гласови данни за изследване на СРС-тата, а при отказ от тяхна страна са могли дори да постановят принудително да се изземат, заявиха още от ВКС.

След първото връщане на делото обаче, САС отново оправда подсъдимите. И ВКС го върна пак.

В крайна сметка обаче и последната инстанция потвърди оправдателните присъди - през 2014 г. окончателно оправдани бяха Тихомир Дочев, Стилиян Георгиев и Георги Стефанов, а година по-късно и Анатолий Мънков.

Така 6 убийства останаха завинаги ненаказани.

В категории: Крими


7
Коментара
Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
7
Коментара по темата
7.
До 4
30.07.2017 23:59:11
0
4
Няма защо да се чудиш. И едните и другите са хванати за "топките" с компромати от Олигарсите и слушкат за да папкат. Иначе не ги чака нищо добро, имунитета пада и при продажниците в съда.
6.
Niki
30.07.2017 23:24:50
1
2
Една статия без грешка може ли да бъде написана ? Убит през 2004 г., но пък заподозрените били оправдани от съда 3 г. по-рано, през 2001 г. !!! Редактор, който да чете написаното, преди да се публикува, нямате ли ?
5.
И.В.
30.07.2017 22:42:58
1
3
Първо до коментар номер 4. И в двете е големият проблем. После, ако на тоя му беше чиста работата нямаше да има охрана въобще, а дори и да има охрана за да го гръмнат значи не му е чиста работата. Мен що не идват да ме гърмят?
4.
в тая статия мн истини има за българския съд
30.07.2017 21:34:38
1
6
винаги съм се чудил.... къде е по-големия проблем в България - в българския лайнян съд или в българските политици.
3.
Васил Костов - Кеца
30.07.2017 18:29:32
1
12
"Искам да ви разкажа как като охрана на Бай Миле съм присъствал на срещи, при които Младен Михалев-Маджо и Бай Миле даваха поръчка на Бойко Борисов да бъдат сплашвани, бити и пребивани хора. Присъствал съм и на среща, при която Бай Миле, Маджо и Бойко Борисов взеха решение да ме изпратят до Турция, за да занеса някакви работи".
2.
SS-VERMACHT
30.07.2017 18:14:40
0
10
BAX TAZ " HRONOLOGIA "

30 Юли 2017, Неделя
Източник: дир.бг, снимки: Иван Григоров

6 убийства останаха завинаги ненаказани


Точно преди 13 г. Милчо Бонев-Бай Миле, 4-ма негови охранители и друг бизнесмен бяха застреляни в столичен ресторант от килъри, маскирани като полицаи.


През юли 2001 г. обаче Софийският градски съд (СГС) оправда Мънков и другите подсъдими, а по-късно Софийският апелативен съд (САС) потвърди присъдата.
1.
с
30.07.2017 16:25:07
3
25
Я по-добре разкажете кой беше тогава главен секретар на МВР. Кой унищожи СИК и 2ИС за да централизира и вземе в свои ръце управлението на българската мафия и да я вкара и слее с държавата!
Не всички забравяме в тази държава! Ще доиде редът и на Бойко да търка нара. Ама за едно е прав, много тъп и късопаметен, лош е матриала!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори