×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Лъже ли Корнелия Нинова, че е тръгнала на поход срещу мафията


Лъже ли Корнелия Нинова, че е тръгнала на поход срещу мафията
Лидерката на БСП ще трябва да убеди съпартийците си да не участват в квотната парламентарна завера за ВСС
29 Юли 2017, Събота, 05:00 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов (снимки: Авторът)

През септември тя и парламентарната група на БСП ще бъдат подложени на много сериозен тест

Водачът на БСП Корнелия Нинова безспорно вдигна партията си на крака през последната година след срива по времето на Миков. Първата жена–лидер на „червените” успя да обърне тенденцията със свръхактивност, гръмки нападки към властта, доста нетипичен за Европа „социалистически национализъм”...
Нинова обаче се опитва да си изгради и образа на борец срещу корупцията, или както казва тя – срещу „паралелната държава”.


Това звучи много добре и би било прекрасно, ако е истина, защото България има нужда от голяма, системна партия, която да е истински противник на мафията, завладяла трите власти, и на липсата на реално разделение и взаимен контрол между тези власти.

Досега Корнелия Нинова не е имала много възможности да докаже на практика, че е готова да тръгне на война с мафията и задкулисието. Още през септември обаче тя и парламентарната й група ще бъдат подложени на много сериозен тест за това. Тогава Народното събрание ще трябва да одобри 11-те членове на следващия Висш съдебен съвет (ВСС) от квотата на парламента.

Бомбата, която Нинова се опита да хвърли на Бузлуджа по отношение на единния орган за борба с корупцията, всъщност е бутафория, защото този орган не се предвижда да има прокурорски функции. Важна е съдебната власт. 

Както се доказа през последните години, ВСС е първостепенен фактор за системните корупционни проблеми в съдебната система и в частност - в прокуратурата. До голяма степен това се дължи на политическата квота, която заема половината състав на Съвета (ако изключим „тримата големи”, които са членове по право).
Досега обичаят е членовете на ВСС, избирани от парламента, да са разпределени по партийни квоти. Парламентарните групи никога не са вниквали в дълбочина какви са кандидатите и дали отговарят на критериите за почтеност (интегритет). Реалността е такава, че в мнозинството си избираните членове са магистрати със съмнителни качества, нагаждачи, които са настроени да обслужват силните на деня, за да им е спокойно на висшия държавен пост, на който са сложени. Което е точно обратното на това, което е необходимо в момента – ярки личности с характер, които да направят нужния обрат в системата (нещо като румънския модел).

Лидерът на „Воля” Веселин Марешки наскоро обяви, че отново има договорка за поквотно избиране на членовете на ВСС от парламента. Системата сега била 4-3-2-2  -- 4-ма за ГЕРБ, 3-ма за БСП и по 2-ма за ДПС и „Обединените патриоти”.
„Воля” няма да получи член на ВСС, което вероятно е и ядосало Марешки, за да издаде заверата.

Разликата от предишни случаи сега е, че БСП ще може да блокира договорката, ако наистина се е превърнала в принципна и антикорупционна партия. Това е така, защото миналият парламент промени Конституцията и вече членовете на ВСС се избират не с обикновено мнозинство, а с квалифицирано – т.е. нужни са 160 депутатски гласа. БСП има 80 депутати. А и „Воля” със своите 12 народни представители се изявява като противник на порока с партийните квоти. Така ГЕРБ, ДПС и „Обединените патриоти” със своите 148 гласа няма да могат сами да изберат членовете на ВСС.
От друга страна ГЕРБ и БСП имат общо 175 депутати. Т.е. двете големи системни партии заедно могат да сформират широко антикорупционно мнозинство. И ако са истински борци с мафията, да излъчат почтени и силни членове на ВСС, които да преобърнат системата, която до голяма степен в момента се подчинява на безконтролния главен прокурор, служещ на мътни интереси.

В четвъртък попитах публично (на пресконференция) Корнелия Нинова дали БСП ще позволи отново порочен поквотен избор на членовете на ВСС – в случая по системата 4-3-2-2, обявена от Марешки.



Отговорът, макар и привидно добър, всъщност не бе обещаващ. Нинова каза следното: „Против сме тези квотни разпределения и мисля, че сме единствената парламентарна група, която на практика го показа, като внесе шест кандидатури за членове на Висшия съдебен съвет. Ако тези квоти, които съобщавате, колега, са верни, и сравним с предложенията на другите парламентарни групи, очевидно те се движат по квотен принцип, защото те са внесли точно толкова, колкото вие казахте като квота. Ние сме единствените, които даваме право на свободен избор измежду шест високо професионални, много почтени кандидатури. През целия си професионален път давали възможност да бъдат оценявани високо и като хора, и като морал, и като професионалисти. Така че нашето поведение и в това отношение е различно от статуквото и от досегашната практика – да ни е казано три и ние да даваме три. Събрали сме възможно най-много кандидатури. Поискали сме ги от професионалните общности, да са хора, израсли в системата от най-ниските нива до най-високите и да са получавали най-високата оценка за работата си. Това са били нашите принципи и ние още тогава ги обявихме. Така че в това отношение сме дали повод за промяна в досегашната практика на избирането на квотен и предварително договорен принцип. Надявам се на заседанието, когато започне обсъждането и гласуването, да се уверите, че нашите кандидатури са професионалисти.”

С това многословие Корнелия Нинова обаче не отговори на въпроса – БСП ще блокира ли неподходящите лица сред четиримата кандидати, номинирани от ГЕРБ, и сред двете двойки на ДПС и „Обединените патриоти” (ОП). Конкурентите им в парламента предлагат ли почтени и морални професионалисти?
Те с голяма сигурност не са такива. И БСП с голяма сигурност няма да ги блокира. Както в петък не се възпротиви на избора на Сабрие Сапунджиева за член на Комисията за защита от дискриминация. Впрочем членовете на КЗД пак бяха разпределени по партийни квоти, а не според класиране на качествата на кандидатите и според гласуване на депутатите „по съвест”. И БСП също участва в заверата. Защо трябва да вярваме, че Нинова и компания ще посмеят да се противопоставят на Цацаров, Пеевски и Борисов при гласуването за ВСС?


Лидерката на БСП е наясно, че дори и да иска, трудно може да тръгне сама на война с мафията, която владее ключови медии, институции, магистрати, министри, депутати, партии. Тя ще трябва да поиска и да получи помощ поне от парламентарната си група (засега). Първият голям тест за Нинова и депутатите на БСП ще е през септември, когато те ще трябва да докажат, че наистина са против задкулисните договорки, като блокират кандидатите на ГЕРБ, ДПС и ОП, които са без достатъчен интегритет и качества за членове на ВСС.

В категории: Темида , Политика


3
Коментара по темата
3.
митница Олтоманци
31.07.2017 14:00:57
1
2
ХА ХА ХА... НАЙ - ГОЛЯМАТА МАФИОТКА , ЗАЕДНО С ИВАН КОСТОВ ПРОДАДОХА МИЛИОНИ ТОНОВЕ ЕМБАРГОВ ПЕТРОЛ В СЪРБИЯ И СПЕЧЕЛИХА МИЛИОНИ ЕВРО ... ТАЗИ Е ЗА ЗАТВОРА ДОЖИВОТ ...
2.
до кавала Бургаския
30.07.2017 09:41:42
6
6
лъже Патреотите и ГРОБ са върха на айсберга
1.
Ef0
30.07.2017 08:34:59
6
15
Курнелийо лъжеш никой не ти вярва! Можеш да заблудиш само пенсионерите, олигофрените, циганите и бавноразвиващите се!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори