×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Путин печели изборите с 87%
  • Путин печели изборите с 87%
  • Жена е намерена мъртва в дома й в Пловдив, задържан е синът й
  • Остават 2 седмици, в които може да платите данъка си с 5%
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Милиардният холдинг на Делян Пеевски


Милиардният холдинг на Делян Пеевски
Делян Пеевски вече и официално е най-богатият политик в новата българска история
22 Юли 2017, Събота, 06:34 ч.
Източник: Вестник Капитал

След като BAT купи марките на "Булгартабак" дъщерното "Благоевград БТ" се превръща в холдинг-касичка на депутата с активи за над 1 млрд. лв.

След последните подадени имотни декларации в Сметната палата депутатът от ДПС Делян Пеевски официално е най-богатият български политик. Над 20 млн. лв. получен дивидент, още близо 30 млн. лв. от продажба на имущество и оценени на над 60 млн. лв. участия в компании.

Сумите изглеждат внушителни като за човек, който вече 15 години работи неизменно в публичния сектор и който само две години по-рано официално декларираше само два апартамента и къща в София плюс архаичен автомобил и няколко хиляди лева спестявания.

Тогава стандартът на живот на Пеевски по никакъв начин не кореспондираше на официалното му състояние, а и името му изплуваше около всяка по-голяма корпоративна сделка. И нормално никой (явно освен НАП) не вярваше на декларациите. Сега след ударното му (и все така не особено правдоподобно обяснено) замогване отново за всички е ясно, че това е само върхът на айсберга.

Сред официалните и неофициални владения на депутата тече нова поредица активни размествания, които допълнително размиват границата и показват очевидните връзки. Най-същественото - след сделката, в която BAT купи марките и дистрибуторския бизнес от "Булгартабак" за 105 млн. евро, дъщерното му дружество "Благоевград БТ" скоростно се превръща в холдинг, концентриращ придобивките на Пеевски през годините в различни сектори.

Съдейки по данните за 2016 г., под шапката на БЛ-БТХ, както предстои да бъде прекръстена цигарената фабрика, влизат активи за над 1 млрд. лв., като приходите на благоевградското дружество и компаниите, влезли под крилото му от началото на годината, сумарно гонят същото заветно число. Но макар и най-голяма, БЛ-БТХ далеч не е единствената колекция от активи на депутата, като още стотици милиони могат да се добавят през още няколко подобни холдинга. И още незнайно колко от знайни и незнайни единични фирми на подставени лица.



Цигари, техника и кафе с мляко

За сделките на "Благоевград БТ" няма много информация и за тях се научава по-скоро на парче и след вписването им в официалните регистри. Въпреки че собственикът му - "Булгартабак холдинг", е публично дружество, за повечето от тях той не счита за нужно нито да иска одобрение на акционерите си, нито дори да ги уведомява и на последното си общо събрание мениджмънтът отказва да даде обяснение.

Донякъде абсурдно единствената сделка, за която е поискано предварително одобрение, е вътрешногрупова и съответно има най-малко значение за акционерите в холдинга. Тя предвижда "Булгартабак" да прехвърли на "Благоевград БТ" участията си в другите си две основни фабрики - "София БТ" (за 91 млн. лв.) и "Плевен БТ" (за 12 млн. лв.).

Същевременно обаче други подобни размествания из групата се случват на тъмно и за тях се научава от вписвания в Търговския регистър. На 16 юни "София БТ" прехвърля на бъдещия си собственик 47% от "Сф-БТ" (наскоро създадено дружество, в което в началото на годината бяха апортирани имоти за 61 млн. лв. и другите 53% бяха преместени в свързано лице извън групата също без санкцията на акционерите). На 7 юли пък вече неработещата софийска фабрика прехвърля и своите 66% от "Баранко", чрез които държи 49% в пловдивския завод за филтри и опаковки "Юрий Гагарин". И за двете сделки цените не са известни.

А още по-съществена е мъглата и около придобивките вън от групата. Неясно точно кога между януари и май тази година "Благоевград БТ" е купил и 72.65% от "Техномаркет България", която до края на 2016 г. беше официално притежание на Пеевски, а след това - прехвърлена на дубайската TGI Middle East. Сделката е със свързано лице, тъй като последната е акционер в "Булгартабак" с 12% и има и представители в борда, но въпреки това не е поискано съгласие на акционерите.

Освен това на 30 юни "Благоевград БТ" се сдобива срещу неизвестна сума с още няколко свързани с Пеевски компании. Сред тях са "Лодис инвест" (собственик на мандри, произвеждащи млечни продукти под марките Lacrima и Frezco) и "Булвег трейд" (собственик на 80% от заленчуковата борса в с. Огняново). До 20 януари те са собственост на "Дореко комерс", когато са прехвърлени на неизвестната дубайска компания ABS Munai Investments, без да са оповестени цените. Сега "Благоевград БТ" ги придобива от нея също срещу неясна сума, като при всички рокади мениджмънтът не се променя и те продължават да са управлявани от представителя на "Дореко" Емил Деведжиев. Освен това нито за технологичната верига, нито за млечната сделка е питана и Комисията за защита на конкуренцията, въпреки че има формална смяна на контрола и видимо е надхвърлен прагът от 25 млн. лв. общ оборот. От КЗК не отговориха на въпросите на "Капитал" по темата, а по всяка от отделните сделки Комисията за финансов надзор не виждаше нарушения нито при сключването на големи разпоредителни сделки, нито при липсата на оповестяване.

Наскоро "Благоевград БТ" е основала и дъщерно дружество "Юлиус Майнл България", която чертае още една линия за развитие на многофункционалния холдинг - съдейки по името, вероятно планира да е дистрибутор на едноименното австрийско кафе.

Неясната стратегия на всеядния БЛ-БТХ

Засега е трудно да се види логика в обединяването на тези разнородни бизнеси под една шапка. С всичките придобивки активите на "Благоевград БТ" вече ще надхвърлят милиард, което ще го направи един от най-големите холдинги в страната и като приходи вероятно ще отстъпва само на държавния БЕХ и "Химимпорт".

Едно от възможните обяснения е просто че в "Благоевград БТ" има кеш за усвояване. Според отчета му към края на 2016 г. е имал 85 млн. лв. на депозит в компанията си майка "Булгартабак холдинг", а също и 44 млн. лв. вземания от "Експрес логистика и дистрибуция", което беше продадено на BAT и вероятно задълженията са изчистени преди сделката. Освен това и не е ясно дали и някаква част от продажната цена на целия пакет, купен от BAT, не влиза в благоевградското дружество (като собственик на ЕЛД).

Тъй като не са известни и цените по сделките, няма как да се каже и доколко и за коя страна са изгодни те. При покупката на активи от дубайски дружества е възможно да се цели както да се изсветляват доходи, така и да се източват средства в неизвестна посока.

Със сигурност обаче концентрацията на разнообразни дружества в "Благоевград БТ" намалява шанса и за него да се търси стратегически инвеститор. По-скоро то може да служи като разпределителна гара за активи за продажба. Което за акционерите в "Булгартабак" би било добре, ако печалбите се качват нагоре по веригата на собствеността като дивиденти. При постоянните непрозрачни и необясними сделки обаче това далеч не е гарантирано.

Останалите касички

Каквато и да е целта зад изграждането на благоевградския мегахолдинг обаче, засега той далеч не обхваща всичко с етикет "Пеевски" и само по-едрите други гроздове компании отчитат активи за 300-400 млн. лв.

Тук основен принос има официално признатата собственост на депутата, концентрирана най-вече в "НСН инвестмънт". Именно прехвърлянето на пряко притежавани от Пеевски дялове в дружеството на Intrust Ltd. (също декларирано като негово) му донася 30 млн. лв. официален доход за 2016 г. За миналата година дружеството отчита почти 40 млн. лв. консолидирана печалба, която идва основно от продажбата на дяловете й в "Техномаркет" и "Булгартабак".

От консолидирания отчет на компанията се вижда, че тя контролира активи за над 200 млн. лв., като и там текат реорганизации. Дружествата, издаващи "Монитор", "Политика" и "Меридиан мач", стават дъщерни на "Телеграф", а две декапитализирани компании без дейност предстои да се влеят в НСН - "Десентиа България" и "Табако инвестмънт". Любопитен детайл от отчета е и че Пеевски се е сдобил с бизнес в Италия. Компанията е едноличен собственик на регистрираното в Милано NSN Investment Italia, което на свой ред от април 2017 г. притежава L’Infinito S.R.L. с предмет на дейност ресторантьорство. Управител на двете дружества е бившият кореспондент на БТА и на вестник "Монитор" в Италия Румен Михайлов.

В "Дореко комерс" също има активност. След шума около приватизацията на дипломатическия клуб в Бояна за близо 10 млн. лв. от фирма на трима младежи без никаква история и подозренията, че зад тях стои Пеевски, вече официално имотът е в дъщерното на "Дореко" "Бояна клуб". Наскоро последното е купило още една компания с имотен проект в Боровец. Става въпрос за "Миа билд", което през 2013 г. купува имота от свързания с Пеевски "Техноекспортстрой" и по-късно го ипотекира срещу 1.8 млн. евро кредит от ПИБ.

Ако има труден за очертаване сектор от владенията на депутата, то това е строителството. "Техноекспортстрой", както и "Промишлено строителство холдинг" са със затихващи функции.

Считаната за негов флагман "Водстрой 98" (официално собственост на Иван Мирински) беше продадена на "Хидрострой". Донякъде сходна е и картината в "ПСТ груп", която в сектора се приема, че вече е изцяло под контрола на финансиращата я Първа инвестиционна банка и нейните собственици.

Другата свързвана с Пеевски строителна компания - "АБ-Хасково", през 2016 г. подобрява резултатите си след рефинансиране от ББР, но засега остава по-скоро локален играч. Така че ако някъде има нужда от подреждане, то определено е тук. Същевременно при печеленето на обществени поръчки не е желателно да се набиват на очи конкретни имена, които да избухват при някой пореден порив към катарзис на премиера, така че едва ли може да се очаква голямо окрупняване и изсветляване тук. Затова и строителството вероятно никога няма да попадне нито в иначе ненаситния "Благоевград БТ", нито в официалните доходи на Пеевски, което обаче едва ли ще застраши първото му място сред депутатите.

В категории: Политика


12
Коментара
Флагман.БГ Дете почина в двора на училище в Казанлък Дете почина в двора на училище в Казанлък 18/03/2024, Понеделник 18:51 2
12
Коментара по темата
12.
мама
23.07.2017 01:46:30
0
1
Блазе му,евала на майка му,тайно му завиждам
11.
Нормално в БГ
22.07.2017 19:53:38
0
7
Няма какво да се чудите след далита на КТБ - 2014 година изплуваха всички крадени милиарди на КТБ в легални бизнеси въобще не ме учудва много елегантно се крадат близо 4.2 милиарда лева и се усвояват в многобройни бизнеси иначе всичко това е токова абсурдно.Как преди 2 години прави супер мизерна декларация на активи и изведнъж избухва с милиард на горе и на абсолютно никоя държавна институция не и прави впечатление нито на ДАНС,НАП,Прокуратура,финансово разузнаване на абсолютно никой.Това ако се случи с който да друг ще го разпънат на кръст.Легално крадени пари от фонда за гарантиране на влоговетв и на вложителите с негарантирани влогове я КТБ.Честито следващия показен грабеж пред очите на Българските овце.
10.
Неа
22.07.2017 18:40:12
1
4
Макар че самите вериги Лафка не са направени да печелят , а да перат парите , но това няма значение . Явно който може го може. Яд ме е за всички нас които не го можем ... Щото тука става въпрос за игра на високо ниво ....
9.
Неа
22.07.2017 18:38:03
0
2
Честито ! Да е жив и здрав ! Като знам как му въртят билетите от Националната лотария , нищо чудно,да го обявят и за най - богатия българин , а после и за най - богатия на Балканите и т.н .
8.
демократ
22.07.2017 12:33:32
1
12
Лицето Бойко Методиев Борисов управлява вече почти 10 години. Еднолично и с твърда ръка. И както каза "няма да допусне ДПС до властта". И ето ги : ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ ! Да е ЧЕСТИТ МИЛИЯРДА НА ПЕЕВСКИ И ДА ПОЖЕЛАЕМ НА ДИЛЯН, СКОРО ДА НАСТИГНЕ И бат СИ БОЙКО ПО КИНТИ. Европейска ни България. Нали Цацаров ?
7.
Дернев23598
22.07.2017 12:20:57
0
8
6
"...Доган (Пеевски)..." са на заплата също.
6.
Bgman
22.07.2017 11:53:15
1
11
Към 4: а не си ли се замислял, че "великият Буда" е на заплата при Доган (Пеевски)...
5.
Модела "КОЙ"
22.07.2017 11:49:42
1
14
Модела "КОЙ" фалира КТБ и усвои огромен паричен ресурс, а робите да му плащат масрафа . Дебелото прасенце добре се е нахранило със активи и търговски дружества!
4.
Питане
22.07.2017 11:05:20
0
20
Нали не си мислите, че няКОЙ може да има такъв огромен бизнес без участието и благословията на Великия БУДА ???
3.
Бойко Борисов
22.07.2017 10:47:55
2
19
Толкова пари за толкова кратко време немогат да се спечелят никъде по света по честен начин
2.
Пеевски
22.07.2017 10:23:18
1
14
Лапай чучура робе!!!!!
1.
И.В.
22.07.2017 10:10:53
1
24
Еб.ти свинята ненаядена всички депутати един дол дренки
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. С вдигането на градусите започнаха да стягат българските плажове за новия сезон Заблудите, които провалят секса и интимния живот Заблудите, които провалят секса и интимния живот Хубавият секс, който ни държи здраво скрепени с половинката, невинаги е свързан толкова с това колко демонстрираме желанието си един към друг, а колко харесваме самия полов акт Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Ако вашият партньор рядко ви е глезил с цветя и подаръци, но усещате промяна в тази посока и получавате жестове на внимание без причина, тогава си струва да се замислите Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Ето кои са те  Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Нежен, копринено мек и много приятен на вкус Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Имотът се намира край София, а Ромина Тасевска го определя като своя "мечта" Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Най-често мъже бият жените си, синове също посягат на майките „Генерал СВР“: Кремъл планира за лятото да парализира няколко страни от ЕС и НАТО (видео, български субтитри) „Генерал СВР“: Кремъл планира за лятото да парализира няколко страни от ЕС и НАТО (видео, български субтитри) „Това ще е хакерска хибридна операция, в която ще бъдат блокирани всички банки, учреждения, услуги и пътища“, твърди каналът, зад който стоят бивши руски разузнавачи Ергенът избра две лелки, перничанка,  софтуерен инженер и студентка да стигнат до финал Ергенът избра две лелки, перничанка, софтуерен инженер и студентка да стигнат до финал Ясни като бял ден са 5-те финалистки в третия сезон на шоуто Свещеник обяви гладна стачка заради касиран избор Свещеник обяви гладна стачка заради касиран избор Отец Иван Янков е от храм "Св.Троица" в Сливен
Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията  На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа 10 000 бойци ще са дислоцирани в Констанца Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Рекламната кампания беше свалена заради липсата на съобразителност и вълна от недоволство Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Барикадирал се мъж е ранил и други двама души Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време, каза Тръмп Мъж загина след падане от балон в Австралия Мъж загина след падане от балон в Австралия Тялото е намерено в жилищен район Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Компанията поискала от тях да си резервират по две места заради теглото Пролетта идва с лунно затъмнение Пролетта идва с лунно затъмнение Началото на явлението от полусянката ще бъде в 06:53 ч. на 25 март Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Очаква се да се появи в новия формат на бТВ Историята на Азис, когато още беше Васко Историята на Азис, когато още беше Васко Днешният Крал на попфолка е започнал от църковния хор
Христо Иванов, ДБ Христо Иванов, ДБ Ако има разум, шанс винаги има Виц на деня Виц на деня При пластичния хирург:
- А може ли да направите лице, като на Лили Иванова?
- Разбира се! Ето ви каталога, изберете си година...
Виц на деня Виц на деня По време на сватба две жени си говорят:
- Булката има уморен вид!
- Ми ще има я, за това място се бори цели 10 години!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако след купон те боли главата, значи си се забавлявала.
Ако те боли задника, значи друг, се е забавлявал!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори