×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Грък с бизнес в Банскo: В България живеете във виртуална реалност, мислите, че е рай, но това е адът


15 Юли 2017, Събота, 19:16 ч.

Грък дойде в Банско, установи се и разви успешен бизнес. „България предлага много добри възможности, стига човек да знае какво иска и как да го постигне, как по най-добрия начин да развие бизнеса си, така че той да му носи добри печалби”, категоричен е пред в. "Струма" Дионисис от Драма.

Той от девет месеца живее в Банско и е собственик на бижутериен магазин, който се намира на търговската улица „Пирин“. За този кратък период успява да развие магазина, да привлече клиенти и само за четири месеца да възвърне всичките пари, които е вложил в него.

Разликата в данъците в България и Гърция е основната причина, поради която той е избрал да живее и работи в България.

„За последните пет години данъците, които се плащаха в родината ми, са станали десет пъти по-високи – казва Дионисис и допълва: Тук данъкът, който плащам, е 10%, ДДС- то  ми е 20% и застраховката на магазина 165 лв., а в Гърция  49% е само данъкът, 20% отиват за застраховка и 24% е ДДС- то. В България сумата, която ми беше необходима, за да отворя магазина, беше 8500 лв., а в Гърция за същия магазин са ми нужни  30 000 лв.”, разказва той.

По думите му  в България всичко е по-лесно, отколкото в южната ни съседка. Административно нещата са по- подредени и се случват по-бързо. Той споделя, че за да  отвори магазин в Гърция, му е нужно време поне един месец, а тук го е направил за 1-2 дни.

„В България за един час получих номер на ДДС. За един ден отворих фирмата, открих  и банкова сметка, а в Гърция са ми необходими дни, дори и месец. Не само това ме доведе в България. В Гърция парите, които са ми необходими, за да живея нормално, са около 2000 евро, а тук са ми необходими два пъти по-малко“, разказва търговецът.

Не се оплаква и от печалбата си в България, дори успява и да спести и спестеното изпраща на децата си в Гърция. Само за четири месеца Дионисис е възвърнал сумата, която е вложил в магазина си, и е започнал да печели. Лично за него месеците ноември, януари, февруари и април са били много добри, декември е бил слаб за търговията му, март е бил търпим и май доста слаб отново.

Той споделя, че средно изкарва между 8000-10 000 лв. на месец, което за него е много добре. Другото предимство, което открива в България, е, че дори на по-малка надценка на бижутата си печалбата му е по-добра, отколкото в Гърция. Дионисис пояснява, че тук ако материалите за изработка на един пръстен например са на стойност 5 лв., той спокойно може да го продаде на 10 лв., с което  може да покрие разходите си и да има печалба, а в Гърция същото бижу трябва да го продаде на цена минимум 25 лв., за да  покрие разходите и да реализира печалба.

На въпроса защо българите бягат в Гърция, за да печелят по- добре, отговорът беше много прост – защото парите, които изкарат там, тук се удвояват.

„Българите работят в Гърция за 25 евро надница и като се върнат в България, те се удвояват, но там живеят мизерно – по 5-6 човека в малка къща. Много българи от Гоце Делчев и други населени места, които са по-близко до границата, работят в Кавала или Драма, но си живеят в България, пътуват всеки ден. Излиза им по-евтино да пътуват, отколкото да живеят в Гърция, да плащат наеми, сметки и т.н. Аз не мога да работя за 25 евро на ден, защото не се задоволявам с тях.  Имам малка  фабрика в Гърция, където се произвеждат артикулите, които продавам тук в магазина. В нея работят  5 човека. Аз им пращам  дизайна, те го правят и ако има нужда от корекция, я правя тук сам”, разказва Дионисис.

„Хората, които работят  тук, не мислят да променят нещо, да направят нещо различно, затова не печелят. Трябва да мислят какво да направят, каква промяна, за да постигнат повече, за да развият бизнеса си. Така не се прави, трябва да се мисли. Ние със съпругата ми вече обмисляме да разширим бизнеса си в Банско с още един магазин. В него ще се предлагат неща, които ги няма в областта. Необходимо е обаче и общината да защитава това място, за да има по-добри клиенти. Голям проблем е липсата на втора кабина, за да се привлекат повече и по-добри туристи. Трябва да се положат много усилия в тази насока”, казва Дионисис. Той прогнозира, че ако българите не се променят и не направят нещо, тук ще се повтори картинката от Гърция.

„Никой българин не си плаща данъците на 100% и затова ги е страх. Мен не ме е страх, защото аз си плащам всичко. Ако те не плащат, след време ще дойдат гърците и ще завземат всички магазини и ще развиват бизнеса си тук. Това, което се случи в Гърция през последните 7-8 години, ще се случи и в България. Българите правят грешка, че теглят кредити за къщи, коли, почивки,  екскурзии и почивки.

Същото се  случваше  в Гърция преди 20 години. Вижте сега какво е положението там. Животът става много труден и скъп. Винаги съветвам приятелите си да плащат данъците си и да не теглят кредити, защото рано или късно банките ще си вземат всичко.

Съветвам ги да си намерят хубава работа и със спечелените пари да си поправят къщите. Моята кола е на 11 години, но не съм дошъл в България, за да си купувам кола, а за да си намеря работа, да намеря по-добър живот. В момента българите живеят във виртуална реалност, слагат си очилата и виждат рая, но не е рай, това е адът, но тепърва ще го разберат”, съветва Дионисис.

А в България заедно с жена си Дионисис е намерил своя втори дом, намерил е много приятели и не се оплаква от нищо. „С жена ми се влюбихме в Банско, в планините и в хората, които са много дружелюбни. Навсякъде има и хора, които не са добри, но тук всичките ми съседи са много добри и създадохме много приятелства. Много ми помагат. Има много гърци, които живеят в Банско, но най-добрите ни  приятели са българи”, казва гръцкият търговец.

Яна ЙОРДАНОВА/ в.СТРУМА



В категории: Бизнес


4
Коментара
Флагман.БГ Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън 28/03/2024, Четвъртък 10:26 3
Голям скандал в Денсинг старс
Голям скандал в Денсинг старс 28/03/2024, Четвъртък 10:23 3
4
Коментара по темата
4.
до -3. Адам Смит-
15.07.2017 20:51:07
0
1
-всичко написано е вярно, а най-вече "3) Трудов кодекс и синдикати на практика няма".
3.
Адам Смит
15.07.2017 20:01:53
0
3
Този грък е или лъжец или невеж.
Запитайте се защо гръцкият стандарт въпреки всичко е два пъти по-висок от българският. Има нещо общо с факта, че политическата обстановка изискваше по-ефективен контрол от страна на институциите. След като нуждата за ефективни публични институции изчезна с СССР, започна така нареченото преструктуриране и сега в Гърция е по-лесно да откриеш фирма отколкото беше преди 25 години. Всеки, който се оплаква, че вместо един би му отнело седем дни да си открие фирма или се страхува от това което ще бъде установено при проверка или просто е дребнав и глупав. Преди да излизаме с абсурдната позиция, че "никой българин не си плаща данъците на 100%" трябва да се запитаме, кой има тази възможност. Обикновения служител или директорите и собствениците, които прибират дивидентите и взимат всички решения? Типично за един капиталист. Първо му харесват ниските данъци, после обаче не му харесва, че недофинансираната община не си изпълнявала функциите, които разбира се започват и приключват с неговото щастие. Бизнес климата и частният бизнес в България са основният разход на институциите. Тъй като има плосък данък се получава ситуация, в която мнозинството плаща социална издръжка като инвестираме във всички видове инфраструктурни нужди на бизнесмените в България. Всичко от улеснената процедура при отварянето на фирма до материалите, които се използват за автомагистралите е форма на преразпределение на богатство от бедните към богатите, цялият риск се поема от обществото, а цялата печалба се приватизира. В богатите капиталистически държави, пазят прогресивният данък, като форма на справедлива компенсация.

Гърка е тук защото
1) Укрива капитали в България, както много други гърци с бизнес тук.
2) Няма надзор и корупцията ще му позволи да си урежда субсидии, в случая "да се пази мястото и втора кабинка".
3) Трудов кодекс и синдикати на практика няма.

Съдейки по харесванията на коментарите преди мен, 2-ма от 10 умеят да разсъждават със собствената си глава. Нищо чудно, че на отговорни позиции можеш да намериш всякакви примитивни същества, които взимат решения на хормонално ниво.
2.
Поредната от така наречените...
15.07.2017 17:56:37
0
7
....положителни новини.За съжаление пълна с противоречия от самите факти в нея.Гъркът отворил магазина за 2 дни и му трябвали -8500лв.После казва,че за 4 месеца си е върнал инвестицията.,а печалбата му е 8000лв-10000лв месечно.Ами фактите и сметките се разминават. ! Или вие от Флагман считате ,че ние логически не можем да направим връзка на данните ,които четем?Това написаното е ЕВТИН ПОЛИТИЧЕСКИ ПИАР !!!
1.
сталкер
15.07.2017 16:46:08
2
15
умен човек,правилни думи.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери, не държи на избори "2 в 1" Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери, не държи на избори "2 в 1" Неврохирург едва спасил живота на ветерана на бТВ Неврохирург едва спасил живота на ветерана на бТВ Юксел Кадриев разкри интересни подробности от личния си живот Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Дамата по чудо се размина без сериозни травми, след като обърна Хондата си на шосето Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Не трябва да се слушат такива кретени. Глупаците хич не ме интересуват и не им обръщам внимание, категоричен е Фънки Бургаски депутат от ИТН взе и върна неизпълнен третия мандат за правителство Бургаски депутат от ИТН взе и върна неизпълнен третия мандат за правителство Нещо лошо се случи с този известен българин Нещо лошо се случи с този известен българин Човекът глас стана жертва на хакери Кичка Бодурова пак се заяде с примата Лили Иванова Кичка Бодурова пак се заяде с примата Лили Иванова Повод за хапливия й коментар стана решението н Митко Щерев да разреши на Лили да пее песните му Той ще води новото шоу на Маги Халваджиян Той ще води новото шоу на Маги Халваджиян Новото шоу е световен формат, който се излъчва в двайсет страни по света, включително САЩ Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън ​​ Ангелов побесня от това, което му предостави Галин и заедно със своите хора започна да го замеря с хляб, но постъпката му срещна бурно неодобрение след зрителите на риалитито за готвене по Нова телевизия Наистина ли се помисли за Кралица Наистина ли се помисли за Кралица Илияна Раева втрещи с външния си вид
Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала Това е новият биткойн Това е новият биткойн Kaĸaoтo зa пъpви път в иcтopиятa нaдxвъpли 10 000 дoлapa зa тoн Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Известна още като Ден на Тракия, тази дата не е само част от българския културно-исторически календар, но е и ден за преклонение, почит и памет
Бойко Борисов Бойко Борисов Не искам лидерска среща, те се държат невъзпитано Виц на деня Виц на деня - Какво си мисли истинският мъж, когато види хубава жена?
- Моята е по-хубава!
Виц на деня Виц на деня Из женски форум:
- Защо когато го Искаш той не те иска, а Когато те иска ти не го Искаш...?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато една жена иска да знае мнението на мъжа, тя всъщност иска да чуе собственото си мнение, само че с бас.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори