×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Шефката на бюджетната комисия подкрепи Валери Симеонов за премахване на класа „прослужено време”


Шефката на бюджетната комисия подкрепи Валери Симеонов за премахване на класа „прослужено време”
Менда Стоянова и Валери Симеонов са на едно мнение, политическо решение на въпроса обаче няма
14 Юли 2017, Петък, 07:43 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов

Според Менда Стоянова по-дългият стаж не е гаранция за по-голяма производителност


И председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова одобри идеята за премахването на ежегодното увеличение на заплатите на служителите с т. нар. клас „прослужено време”. Тя бе обявена вчера от вицепремиера Валери Симеонов.

Стоянова коментира, че няма политическо решение на ГЕРБ, но изказа своето лично „мнение на икономист”.
„Това дали имаш повече години прослужено време, неслучайно натъртвам на думата „прослужено”, не означава, че ти си по-високо квалифициран; не означава, че имаш по-добра производителност от някой млад човек, който е започнал работа преди пет години. Дори бих казала – има много случаи, в които това е обратнопропорционално. И смятам, че размерът на заплатата на всеки един работещ трябва да отговаря на неговата квалификация и на неговата производителност на труда”
, заяви Менда Стоянова.

Тя напомни, че премахването на класа вече е извършено за държавните служители.
„Така, както при държавните служители в Закона за държавния служител класът стана част от основната заплата, т.е. хората не получиха намаление на заплатите си, но при следващото увеличение на заплатата – тези увеличения се решават само и единствено от качеството на работа и от качеството на работника. Мисля, че същото трябва да се направи и в Кодекса на труда”, каза още Стоянова.
Според нея е нужно уеднаквяване на правилото за държавния и частния сектор.

Хасан Адемов от ДПС коментира, че темата с класа е поставена отдавна, но той изрази притеснения, че сега тя се повдига от националиста Валери Симеонов. Партията на Доган няма становище на този етап, защото ставало въпрос за „нероден Петко”.

Искрен Веселинов от „Обединени патриоти” заяви от своя страна, че мнението за премахването на класа е лично на Симеонов.

В категории: Политика


Флагман.БГ 7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен 18/04/2024, Четвъртък 22:00 0
Това са най-трудолюбивите зодии
Това са най-трудолюбивите зодии 18/04/2024, Четвъртък 21:20 0
32
Коментара по темата
32.
*********
18.09.2018 12:11:13
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
31.
евтин номер
15.07.2017 14:09:00
0
2
Забележете как се втълпява идеята, че хората с повече стаж и прослужено време по някакъв начин ощетяват хората с по-малък стаж. Менда може ли "като икономист" да обясни как можем обективно да измерим стойности, като лична производителност? Риторичен въпрос, естествено, че не може защото цялата "наука" икономика е фундаментално ненаучна, с изразен спекулативен характер. Да се гради политика на такава основа е престъпление. Попитайте някой десен икономист, защо имат толкова лоши резултати, когато трябва да правят предвиждания(основна функция на науката). Ще ви отговорят, че грешката не е в анализът им, а в обществото, което не разбира от икономика или нещо в този смисъл. Тоест ще се опитат да ви убедят, че предпоставките следват от заключението, а не обратното. Тази теза е общ член на всяка догма. С нея можеш да оправдаеш всеки дисонанс между действителността и вижданията си. Възползваш се от широкият инструментариум от специализиран жаргон с неконкретен смисъл, като "производителност", "ефикасност" и т.н. и можеш да обосновеш всякакви идеи, като научно доказани. Намирам го едновременно за смешно, тъжно, но и страшно, че Менда и други като нея, разработват политики, които не се основават на научният подход. Фактът, че човечеството се е развило от времената на Инквизицията означава, че се изисква по-усъвършенствана форма на догма за постигане на същата цел - робство за огромното множество. Икономиката е тази модерна догма с лъскава опаковка, приоритетен достъп до обществен подиум и систематизирана роля във всички институции. Това не е случайно, 0.001% от населението на планетата притежава 90% от капитала. Политико-икономическите процеси, които доведоха до това положение имат строго структуриран характер, което говори за умисъл. Не е тайна, че икономическата философия беше превърната в икономическа догматика с парите на Рокфелер, първият капиталист, който може да бъде описан като суверен. 100 години по-късно вече наблюдаваме как множество корпорации, систематично подкопават функционирането на обществените институции и провеждат мащабни пиар кампании с цел да склонят обществото доброволно да си сложи веригите.
30.
бай Уййййййй
15.07.2017 10:51:27
0
0
Споко,Валерката с каквото и да се захване последствията са трагикомични. Важното за него е да има враг срещу себе си.Нещо като Дон Кихот срещу вятърните мелници.Примери много,ето някой от тях :от както създаде АТАКА с Болен, ДПС имат най много депутати и участваха в власта с няколко правителства. После Болен стана враг и в момента е председател на парламентарната група на Обединените Псевдо- Патриоти, клати двадесет годишна жена и лапа народната пара.В Слънчев Бряг е по шумно и весело от как Валерката се зае да оправя туризма,шума и проституцията.Няма нещо, за което да се заръбал и да не го докара до трагикомичен край .Така че, СПОКО БРАТЯ БЪЛГАРИ ЮНАЦИ ...
29.
Да не се правят...
14.07.2017 21:42:35
0
1
...на дръж ми шапката. Навсякъде из Европа минимална заплата може и да няма, но има МИНИМАЛНО ЗАПЛАЩАНЕ НА ЧАС И ТАМ ДОЛНАТА ГРАНИЦА Е РАЗЛИЧНА, НО ЗАПОЧВА ОТ 8 ЕВРО!
28.
Абе ,защо ми се струва ,че...
14.07.2017 21:11:20
0
1
...започвам да дочувам отнякъде една ретро мелодийка-"Батальонът се строява за последен път ".
27.
ффф
14.07.2017 16:11:26
1
7
Пенсионерите само подбиват заплатите. Ако ги питаш- работа имало доволно. Ами за тях има. Кво ще му е- прибираш 400-500 лв пенсия, че някои и тавана по 960лв и опъваш още 500-600 лв заплата. Ето ти чист доход над 1000 лв, което за възрастен човек, гледащ само себе си е повече от висок стандарт. Я един млад човек, дето трябва да плаща наем или ипотека и да издържа семейство с такава заплата, дали ще се навие. Ама иди им го разправяй. Отидете в някоя туристическа агенция, дето прави екскурзии в чужбина, автобусите пълни с пенсионери. Бедни лииииии.....пенсионер да си в България и да мяташ парите през терасата.
26.
681
14.07.2017 16:04:57
0
6
Валери, ти тези неща защо не ги каза в предизборната си пропаганда? Ами разправяше, че милееш за хората и ще спасяваш България? Така ли я спасяваш, като намаляваш заплатите на хората и караш младите да бягат от тук? Те първа ще ревете, че няма кадри, все още има бол балъци. Ако искате давайте клас прослужено време, докато не започнете да плащате по мин. 1000 евро заплати и то за среднисти, не очаквайте да имате кандидати за бачкане.
25.
аз
14.07.2017 15:57:36
0
5
Като махнете клас прослужено време, което между впрочем се дава на много малко места, ще започнете ли да увеличавате заплатите всяка година поне с индекса на инфлацията? Питам, щото аз работя в едно от големите предприятия в Бургас и заплатата не е мърдана и с 1 ст от 2009 година. Добре, че имам клас, че там едни 2% се движат всяка година, което разбира се изобщо не покрива инфлацията.
24.
vjnkml
14.07.2017 15:04:35
0
7
Валери е абсолютен двуличник и гьон сурат. Предлага и подкрепя закони в пълно противоречие с обещанията и интересите на хората които гласуваха за него. 99,99% от избирателите му не подкрепят премахването на тъй нареченият "клас прослужено време" тъй като представляват точно тази социална и възрастова категория която се ползва от този "клас". ......Симеонов е абсолютен двуличник...............
23.
До Стела 16-ти
14.07.2017 15:03:15
1
3
А значи вие сега заемайте местата, ние младите да не можем дори и да се пенсионираме и да натрупаме и стаж за пенсия, да останем и без семейства и деца, заради липса на доходи, а после ще ви работим и до 80 години, за да ви изплащаме и пенсиит, защото вашите пари ги нямае. Абе що не си ЕМ, всички млади да заминаваме за чужбина! Ще има много да чакате!
22.
И в Армията прослужени за ранг ,или двоен аршин
14.07.2017 14:52:21
1
6
Но да оставим двойния аршин и армията, а да отговорим тези "високопроизводителни" младоци от кои се обучават на работните места ? Защото образованието няма връзка с реалните практики в бизнес и промишленост. И говорим за ОПИТ ! Нека някой пишманбизнесмен да каже че не търси опитни хора за работа !!!
21.
of 17
14.07.2017 13:52:53
0
6
Напротив, с нетърпение очаквам да навърша годините,за да има път за младите хора,но виждате ,че всяка година увеличават с месеци възрастта!Не си мислете,че някой се натиска да работи,защото след толкова години човек има нужда от почивка!
20.
Сега остава
14.07.2017 13:39:08
0
5
и в армията да премахнат изискването -за да заемеш по-висока длъжност да имаш повече служба Ами това си е дискрминация към лейтинантчетата бе .И те ,като мазните полковници имат същото образувание.
19.
ДО 9
14.07.2017 12:53:25
2
3
ТИ СИ НЕДОРАЗУМЕНИЕ НА ПРИРОДАТА...ЛИПСВАЩОТО ЗВЕНО МЕЖДУ АМЕБАТА И МЕДУЗАТА! КЪДЕ И КОЙ ТЕ Е ПРАВИЛ?! СИГУРНО ПОД В ХРАСТИТЕ НЯКОЙ НАДРУСАН И ПИЯНА!
18.
Георги
14.07.2017 12:41:22
2
6
Аз пък няма да се уморя да питам: Какво стана със закона, подготвен от Гамизов и екип, за прекатяване на договорите с "американските" Марици? Какво стана с член 417? Какво стана?
17.
До Стела 16-ти
14.07.2017 12:36:41
4
3
Стелче, вие и на 63 не си тръгвате бе! Считате за нормално да работите и да опъвате мангизите от държавата, а младите да са без работа или по чужбините ли?! Да не могат да си гледат децата и да раждат ли?! Що за безсрамие, наглост и цинизъм сте?!
16.
Стела
14.07.2017 12:25:08
2
5
След като ви пречат хората които са на възраст защо увеличихте годините за пенсия?Защо жените да не се пенсионират на 60г,а мъжете на 63г????Сега искате жените да работят до 63,а мъжете до 65?Всеки ще остарее,дано и по младите които протестират да доживеят до тези ,а както върви и повече години за да получат пенсия на 80г!!!Така направиха нашите политици,а сега се чудят и драскачите по форумите много неща не им са ясни,но ако си мислят,че ще бъдат само млади много се лъжат!!
15.
чалга мислене
14.07.2017 12:13:33
2
11
Докато успешно върви политиката на ББ за противопоставяне на стари срещу млади, лекари срещу учители, полиция срещу военни/Разделяй и владей/ държавата ни здраво окупира мястото на последна в Европа по доходи....
14.
До 11-ти
14.07.2017 11:58:11
7
9
Влезте и направете проверки в училищата! Знаете ли каква е картината там?! На 10 баби, 2-ма млади, които освен, че получават по-ниски заплати (заради клас прослужено време в заплатата), ги наемат само за учебната година и лятото са без работа! Така правят икономии в дилигираните бюджети- за сметка на младите, трудоспособни хора! А възрастните или не се пенсионират или получават по два дохода от държавата! Докато не ги изринат с лопата не си тръгват! По никакво усмотрение на директорите, извадете ги по егн-та и стаж и да си ходят! Ако искате да имате кадри и изобщо качествено образование след 5-10 години...Всяка година въртим едни и същи работни места и лъжем, че няма желаещи за учители, докато скапем тотално образованието!
13.
*********
14.07.2017 11:54:09
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
12.
Gy
14.07.2017 11:46:55
0
13
Максималната заплата на депутатите да е 1000лв! Без допълнителни пари от комисии и т.н След като се кандидатират за народни представители всеки задължително да минава психо,тест за интелигентност и здравен преглед и то пред независима европейска комисия!Засилен контрол на представителните разходи и намаляне броя на депутатите!ЕТО ТОВА Е СПРАВЕДЛИВО!Оттам да започнем!
11.
Бургас
14.07.2017 11:45:42
10
5
до 6

Не си чел внимателно, но иначе коментираш, доста типично. никой не е казал, че ще ти намаля дохода, просто ще ти вкарат класа в заплатата, така ти нищо няма да загубиш, но ще се даде възможност на един млад и кадърен служител да не получава с една трета по- ниска заплата от теб, не защото е по- лош работник, а защото е от по- малко време на работа. Сумите за прослужено време са абсолютна дискриминация спрямо младите работници, която е не само несправедлива, ами направо е абсурдна.
10.
Стоянка
14.07.2017 11:29:18
3
12
Не Менда е подкрепила Валери. Точно обратното. Валери само го прокарва. Менда искаше стажът да влезе в заплатата много преди някой да беше чувал за Валерко. А да ни дават за пример държавните служители, на които всички ние дружно плащаме осигуровките, е смешно, да не кажа нелепо. Съгласна съм, ако бъда освободена и аз от това задължение.
9.
правилно!
14.07.2017 11:28:43
13
7
Правилно- премахнете класа! Стигат им пенсиите, че да ми взимат и по-високи заплати от младите, при условие, че пенсионерите трябва изобщо да не работят! В тази държава намразих пенсионерите, заради тяхната наглост! Те имат твърд, месечен доход! Безсрамници!
8.
6
14.07.2017 11:25:36
4
11
Премахнете хората за пенсия и с пенсия от държавната администрация! Създава се заради тях безработица сред младите кадри, които имат деца или искат да създадат деца! Къде е справедливостта те да работят и да получават по два дохода от държавата, а младите да са безработни и да не могат да натрупат стаж и опит?! Тогава ще ви призная за хора, които мислят за българския народ и създаване на бъдещо поколение! Бабите и дядовците ли ще раждат деца, че да вземат залъка хляб от младите кадри?! Вразумете се! Премахнете този закон на комуниста Калфин!
7.
koko
14.07.2017 11:19:47
0
16
Премахване на депутатските заплати и пенсии след като доказано работят против интересите на народа
6.
Лъжливи мошенгии
14.07.2017 11:13:39
0
17
Преди изборите са големите обещания. Сега след като ги избраха взеха да намалят доходите на хората. Защо ще отнемат процентното вдигане на парите с прослужено време? И те имат фирми и те плащат заплати май..
5.
*********
14.07.2017 11:11:52
2
12
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
4.
Пипи Чорапчето
14.07.2017 10:57:57
1
22
Ама , свинкеее, то и вие в НС отдавна сте си "прослужили времето", но това не ви пречи на наш гръб освен тлъстите заплати от по 6-7 бона, да си прибирате и пенсиите, нали?!
Не ви пречи клас да си начислявате...
3.
питам
14.07.2017 10:57:22
1
18
Данък или такса глътка въздух за кога се предвижда?
2.
Н
14.07.2017 10:54:55
1
17
Опита се натрупва с практиката в това в което си добър.
1.
Йй
14.07.2017 10:52:49
1
23
Класа е за опита не за производителност
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Общината търси наемател за 10 години, ето какви са изискванията  7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен Тези признаци разкриват перфектния партньор Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Не пишете в твърде строга форма и не зачеквайте скучни теми Това са най-трудолюбивите зодии Това са най-трудолюбивите зодии 4 зодии са много упорити, дават всичко от себе си в работата Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Любима пролетна рецепта за цялото семейство - пълнени сладки картофи, една истинска експлозия от вкусове за вашето небце AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня С четирите си просторни зали, високи тавани, артистично осветление, мека мебел в стилни цветове, успешна компилация от индустриални и natural aкценти, AZUR, впечатли всички присъстващи Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Над 12 хил. нови фирми са регистрирани за тримесечие На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона Задавали ли сте си този въпрос Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Управляващите ИЕПС ще бъдат санкционирани по ЗДвП, а заради техните нарушения - по общинска наредба би следвало да глобяват и „оператора” на услугата Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Целите са на мехури и са като памук
Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Партията “Грузинска мечта”, която управлява вече близо 12 години, настоява за необходимостта от балансирани отношения между Изтока и Запада Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Най-малко половината от двойките вече нямат шанс за дете Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Жителите на блока били силно изплашени от неканения гост Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Осакатеният твърди, че е бил нападнат от „въоръжена банда“ от шестима енориаши До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища Собствениците вече трябва да получават разрешения от властите за престои, по-кратки от 100 дни Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Медиите в емирствата нарекоха валежите „историческо климатично явление“, което „надминава всичко записано от началото на събирането на данни през 1949 г.“ Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Двамата бяха двойка още от училищната скамейка и дори се заговори за сватба Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива С Петър се запознахме в Несебър, докато бях в една сладоледаджийница, разказа Полина  Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души От удар предното стъкло се е счупило и шофьорът изхвърчал на пътното платно Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Хороскоп за деня – 18 април 2024, четвъртък
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня Интервю за работа:
- Каква заплата очаквате да получите?
- Ами "Ехаа, тва всичко за мен ли е?"
Виц на деня Виц на деня Мъж на смъртен одър:
- Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са?
- Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори