×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Добрият, лошият и злият


Добрият, лошият и злият
Колаборацията между Борисов и Румен Радев след щурма на Цветанов едва ли ще доведе до нещо положително
03 Юли 2017, Понеделник, 13:54 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов

От политическия сценарий през последните дни едва ли можем да очакваме нещо позитивно


Очаквано, след като Цветан Цветанов вкара ГЕРБ във война с президента Румен Радев, Бойко Борисов влезе в ролята на помирител.
Това стана ясно от (иначе) изненадващо прессъобщение, изпратено от администрацията на държавния глава в понеделник.

„Държавните институции трябва да работят заедно по важните за българското общество въпроси. Това беше общата позиция на президента Румен Радев и на министър-председателя Бойко Борисов, които разговаряха днес на „Дондуков“ 2. Срещата се проведе по инициатива на българския министър-председател и на нея бяха обсъдени редица въпроси, свързани с укрепването на сектор „Сигурност“, реформите в правосъдието, проектите за модернизация на Въоръжените сили и позициите на Република България в международен план“, се казва в информацията.

Припомняме, че след като Цветанов инициира миналата седмица парламентарна комисия, която да разследва за корупция президента и служебното му правителство заради конкурса за изтребителите, Румен Радев коментира: „Искам да кажа следното – политическата сцена не е място за разиграване на скечове от типа „доброто и лошото ченге”. Надявам се господин Борисов ясно да заяви подкрепя ли декларацията на своя заместник.“

Макар и нов на политическата сцена, Румен Радев явно е предусетил ситуацията, тъй като Бойко Борисов наистина се прояви като „доброто ченге“, инициирайки днешната среща с държавния глава. Тя, впрочем, е била доста конфиденциална, тъй като информацията за нея се появи в публичното пространство чак след като от президентството я обявиха post factum. 

Така, след като Цветанов и негови депутати миналата седмица заиграха с тоягата и размахаха пръст на президента, сега Бойко Борисов подава и моркова, отдавайки чест на Румен Радев.

Премиерът и лидер на ГЕРБ обича да се ежи и мутрее, когато трябва да смачка някого, привидно по-слаб от него. Той обаче се и съобразява и снишава пред силните фигури, както го правят и играчите от подземния свят.

Борисов със сигурност не вижда полза да влиза във война с президента, който все още разполага с голям обществен капитал. Само преди няколко месеца Румен Радев спечели президентските избори, след като получи, макар и на втория тур, над 2 милиона гласа. Преди дни излезе и социологическо проучване, според което държавният глава, въпреки че вече губи доверие, превъзхожда значително премиера.

От прессъобщението стана ясно, че на срещата между Борисов и Радев са обсъждани четири теми, едната от които е „реформите в правосъдието“. 

А според мнозина анализатори причина Цветан Цветанов преди седмица да заиграе с тоягата е репликата на президента: „В концепцията за съдебна реформа и дори в предлагания от есента антикорупционен закон липсва най-важното – не виждам достатъчно политическа воля за борба с корупцията по високите етажи на властта“. Радев изрече това миналата събота в Атина. На следващия ден Цветанов свика извънредния брифинг, за да обяви проекта за анкетната комисия, която да разследва съмнения за корупция около президента и служебния кабинет.

Темата с корупцията е била засегната вяло на срещата между Радев и Борисов, поне ако съдим от общата информация за нея, която се заключава в две изречения: „Президентът Радев и министър-председателят Борисов бяха единодушни, че страната ни се нуждае от ефективна борба с корупцията, която да отговори на очакванията на българските граждани за справедливост. Министър-председателят оцени високо призива на президента Радев за създаването на единен орган за борба с корупцията по високите етажи на властта.“

Основните въпроси за този единен орган са три – какви хора ще го ръководят; на кого ще са подчинени; дали той ще има прокурорски функции – паралелни (и в конкуренция) на съществуващото държавно обвинение. Засега обаче те се замитат под килима. Законопроект уж се готви някъде при верния на Борисов правосъден министър Цецка Цачева, но дали, кога и в какъв вид ще излезе на бял свят, изобщо не е ясно.

Румен Радев е президент близо половин година, но продължава да е загадка що за човек е и какво може да се очаква от него. Вече е ясно, че умее да говори добре и без да чете; способен е да държи патриотични речи, дори и те да носят леко мухлив дъх от тоталитарното минало, и... с това се приключва.

В срещите между лидерите на институции няма нищо лошо, стига те да не са предвестник на нечиста колаборация. Не че няма да е неочаквано, но все пак ще е доста разочароващо, ако сцената с „доброто и лошото ченге“ (от ГЕРБ) се преформатира в друго държавно театро, например с участието на „добрият, лошият и злият“.
За съжаление, от другарската среща между Радев и Борисов след щурма на Цветанов намирисва точно на това.

В категории: Политика


Флагман.БГ Кои храни ни причиняват кариеси Кои храни ни причиняват кариеси 24/04/2024, Сряда 20:00 0
4
Коментара по темата
4.
Статията...
04.07.2017 08:24:19
0
1
Пак някой си е чесал езика с неща, които не са му много ясни.
3.
към Б.Борисов
04.07.2017 08:22:56
1
1
Бойко, освободи се от Цветанов. Ще спечелиш много повече привърженици. Той ти пречи.
2.
...
03.07.2017 22:48:46
0
8
Няма ли кой да ни вдигне да се измете тоя тоталитаризъм наложен от б.б. и ц.ц.
Живота в България НИКОГА не е бил толкова чак Сложен и Нестабилен...за цялата ни 27 годишна "нова" история или така наречената демокрация...в която няма нищо лошо,но не и през възгледите на групировката герб.
Компилацията от коалиция от герб и тези новоизлюпени,себедоказващи се мишки не ни чака нищо,ама нищо добро...само греди...
1.
Xx
03.07.2017 21:40:09
0
11
Авторът е доста точен в характеристиката на Боко. Жалкото е, че този човек е премиер! А за този пост са нужни съвсем други качества!Липсва държавническото мислене, последователност и перспектива за развитие и повишаване на жизнения стандарт на народа!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Дебора с покъртително признание, паник атаките я съсипват, а организма й не разграждал алкохола Дебора с покъртително признание, паник атаките я съсипват, а организма й не разграждал алкохола Попфолк дивата разказа как е катастрофирала и призна, че вечерта се пила 4-5 чаши вино в комбинация с приспивателно  Ще отложат ли с още една година либерализацията на пазара на тока? Ще отложат ли с още една година либерализацията на пазара на тока? Премахването на регулираните цени ще доведе до тежки социални проблеми Протест пред Съдебната палата в София, близките на загиналия Филип настояват за справедливост Протест пред Съдебната палата в София, близките на загиналия Филип настояват за справедливост Организирано е и шествие до пешеходната пътека, където беше прегазено момчето Народното събрание остава без председател? Бият дузпата на Росен Желязков в последния работен ден Народното събрание остава без председател? Бият дузпата на Росен Желязков в последния работен ден ПП-ДБ и БСП му показаха "червен картон" Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни
Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори