×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Тракийски жрец разказва историята за Бегликташ


03 Юли 2017, Понеделник, 14:25 ч.
Автор: Флагман.бг

Холограмен древен тракийски жрец разказа легендата за Бегликташ на посетителите на Историческия музей в Приморско. Холограмата, която е единствена в България и постоянно позиционирана в музея, имаше своето премиерно представяне там.

Музеят се изпълни с жители и гости на морския град, които бяха дошли, за да станат част от първата прожекция на иновативната система, собственост на Общината. В залата, където е разположена холограмата, посетителите влизаха на групички, за да могат отблизо да се докоснат до тракийския жрец. В тъмнината, сякаш от нищото, се появи силуетът на древния жител на Приморско, който увлекателно разказа за магичната сила на скалния феномен. Финалните секунди от прожекцията истински развълнуваха зрителите. С 3D ефект тракийският жрец извади от кесия умалени камъни от светилището и сякаш след разговор с Боговете обяви, че те са благосклонни към тях и ги очакват на Бегликташ.

След прожекцията зрителите й се отправиха към природния феномен, където местни самодейци пресъздадоха древен тракийски ритуал. Преоблечени като самодиви, божества и жреци, те съживиха легендата за бракосъчетанието между богинята майка и Бога слънце, което във времената на предците ни се е извършвало вечер, преди лятното равноденствие.  Ритуалите бяха осъществявани с течности, смятани в древността за свещени. Тогава виното е представлявало земята, зехтина – огъня, млякото- въздуха, а водата си е била вода. Легендата разказва и за местното племе, което  е живеело в селището Ранули, до Лъвската глава. Малко хора обаче можели да присъстват на тези ритуали – те са били само за богоизбрани.



В своеобразния магичен спектакъл се включиха и огненото шоу „Дивинитас“.

Гостуваха и представители на ТИЦ Малко Търново, които също пресъздават подобни ритуали на тракийското светилище в местността Мишкова нива.

Холограмата е част от платформата на иновативното мобилно приложение „I walk”, което вече рекламира светилището с карти с добавена реалност. То е вече факт и всеки посетител може да си закупи на място картичка, която след сканиране със смарт телефон може да показва  3D изображение на обекта, както и дава възможност да се избира езика, на който да бъде разказана историята за Бегликташ. Езиците, на които посетителите могат да чуят легендата, са български, английски, руски и полски.



Желаещите да се докоснат до иновациите на Приморско за популяризиране на културно-историческото му наследство вече могат да го направят, като посетят и разгледат историческия музей. За тези, които се интересуват от пресъздаването на ритуални обреди, ето мястото и датите, на които те ще се извършват:

Място: Бегликташ

Дати:

15.07.2017 – 19:30ч.

29.07.2017 – 19:30ч.

05.08.2017 – 19:30ч.

12.08.2017 – 19:30ч.

19.08.2017 – 19:30ч.

В категории: Приморско


9
Коментара
Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
9
Коментара по темата
9.
Фотев
06.07.2017 13:50:59
0
2
Винаги съм бил Жрец на Водката, Кондака пък е Бога на бялото вино,.
8.
Голям жрец, няма що
05.07.2017 10:14:35
0
0
В Приморско само жреци си нямахме...
7.
По времето на Гихора беше
04.07.2017 17:31:57
0
0
Бегликташ го измислиха 2001.
6.
Жреца
04.07.2017 16:12:38
0
0
Историята на Бегликташ .Всичко започна около 2007 г.при случайна разходка госпожа Серафимова и гн Димитров откриха тези камъни , определено гледката е добра с една добре измислена история местото ще се развие като туристическа дестинация.
5.
Жреца
04.07.2017 16:05:55
0
1
Добре съм си като жрец ,паднах си на жезъла ,на ден ми идва по една дори две самодиви ,взимам и % от входа тия дни ще си поискам и от шефката.
4.
Жреца е за гъза вързан
04.07.2017 10:12:56
0
2
Млад човек, а тръгнал да се занимава с глупости. Разказвал историята на бегликташ...
3.
???
04.07.2017 07:44:14
0
2
Че колко е годишна тази, която продава билети? Тоз жрец не може ли да си хване нещо по-младо?
2.
киро
03.07.2017 15:34:17
6
3
Пийни си хапчетата, брато. Хвани си рейса за Асеновград и не коментирай повече, че си жалък.
1.
Коя продава билети?
03.07.2017 14:44:19
1
6
Заинтересован
01.07.2017 19:02:34
Шефке на Бегликташ днес колко парички скъта за себе си или делиш с някой.Нека нека сега ти се падна келепир.
2.
Кучката Лора
30.06.2017 19:02:50
Тати Янко никога не ме е водил до тези камъни ,мързи ли го не знам.Да си потичкам на воля,да си попръцкам и пишкам там на воля.Моля те тати Янко заведи ме утре да посрещна там изгрева ,било някакъв Джулай,Абе то почти като моя език -Лай .
1.
Продавачката на билети на Беглик Таш
30.06.2017 18:55:03
Много си ни е хубав Жреца ,ще му отворим и една биричка ,приготвили сме и едно четалче да му крепим мъдете ,Абе поне ще ни поебе тва лято Жреца - духовно да се извисим , освен където ще съберем парички - кой ти гледа колко хора са минали днес.Господ здраве да и дава на Серафимова ли беше която го измисли този Беглик никой не го беше чувал ,голяма продажба на илюзии голяма пара пада.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори