×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кой ще сложи ръка върху банка Виктория - Цветелина Бориславова или Фуат Гювен?


01 Юли 2017, Събота, 15:09 ч.
Източник: Вестник КАПИТАЛ

Срокът за подаване на писма за интерес към придобиването на 100% от капитала й е до 21 юли

Три години след фалита на КТБ синдиците й правят четвърти пореден опит да продадат един от малкото чисти активи - Търговска банка "Виктория". Дотук интересът към почти изпразнената от бизнес банка е слаб. В различните моменти интерес проявяваха групи със спорна репутация. Само последният път се стигна до реално подаване на оферти. Избрана беше тази на Д банк. Но БНБ не разреши сделката. Причината - че "Виктория" можеше бързо да бъде препродадена на друг.

Сега срокът за подаване на писма за интерес към придобиването на 100% от капитала й е до 21 юли, а кандидатите ще трябва да направят и нов дю дилиджънс. Това съобщиха синдиците на КТБ. Решението е взето на 29 юни 2017 г. от управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, който контролира дейността на синдиците на КТБ.

За пръв път е публикуван "маркетинговия документ за инвестиционна възможност заедно с придружително писмо към него". В съобщението се посочва, че с целта е гарантиране на прозрачност на процедурата по продажба.

Пореден опит

От документите става ясно, че продажбата ще се извърши на четири етапа. Първият е подаване на писма за интерес, след това ще се подават необвързващи оферти от потенциалните кандидат-купувачи. Те се изготвят на база предоставен информационен меморандум. На третия етап ще се прави нова проверка на финансовото и правно състояние на банката (дю дилиджънс) и подаване на обвързващи оферти. Последният етап е избор на купувач, получаване на регулаторни разрешения и сключване на сделка.

Това е четвърто поредно обявяване на продажба на това, което е останало от "Виктория", тъй като тя функционира в режим на полудействаща банка от 2014 г. - от фалита на собственика й КТБ. Основните й кредитни портфейли бяха продадени, повечето депозити бяха изтеглени и тя остана почти без дейност, а трупаща разходи (виж таблицата в края на текста).

В края на 2016 г. имаше индикации, че ще се стигне до продажба. Тогава се явиха осем желаещи за банката, като от тях бяха отсети само банките - двете местни Търговска банка Д на Фуат Гювен и Българо-американска кредитна банка на Цветелина Бориславова. Те подадоха оферти, а фондът избра за купувач първата.

Няколко месеца по-късно обаче ситуацията се върна в изходна позиция, тъй като на 24 март БНБ отхвърли сделката с мотива, че планът на избрания купувач не предвижда сливане, а запазването на "Виктория" като отделна институция. Офертата на БАКБ е предвиждала сливане на двете банки, което беше и публично заявено. "Това е нашата цел - да обединим двете банки - ще се получи една малко по-голяма банка от сегашната БАКБ, което е само полезно за местния пазар", обясни пред "Капитал" мажоритарният й собственик Цветелина Бориславова през октомври 2016 г.

Сега на въпрос на "Капитал" дали би участвала в новата процедура Цветелина Бориславова посочи: "Все още обмисляме дали да участваме. При предишната процедура не бяхме третирани равнопоставено с другия кандидат, който подаде оферта, от синдиците на Корпоративна търговска банка. Ако сега процедурата е прозрачна и еднаква за всички, бихме участвали. Освен това за нас е от значение дали ТБ "Виктория" има какво да добави като стойност към нашата банка, тъй като състоянието на продаваната банка все повече се влошава. Ние не плащаме за лиценз. Нашето категорично намерение е да интегрираме придобиваната банка, която и да е тя, в БАКБ."

От Д банк обясниха, че "към настоящия момент не бихме желали да коментираме евентуалното ни участие в обявената нова процедурата по продажба на ТБ "Виктория".

Отказът на БНБ

Решението на БНБ от пролетта за отказ на офертата на Д банк е в унисон със следваната от централната банка от доста време официална политика за насърчаване на консолидацията. Други съображения от регулатора, освен че се предвижда запазване на "Виктория" като самостоятелна банка, тогава не бяха посочени.

Но вероятно БНБ продължава необявената политика да не дава достъп до банкови лицензи на местни бизнес групи и така се избягва финансирането на свързани със собственика бизнеси по модела КТБ. Последно централната банка отказа на "Индустриален холдинг Доверие" да купи Токуда банк през 2015 г., частично и заради наличието на други бизнеси в структурите на купувача. Предвид на залегналите практики на кредитиране на свързани лица е нормално БНБ да е предпазлива да даде втора банка на Фуат Гювен, който е собственик на бургаския завод "Елкабел", бензиностанции, ВЕЦ-ове и др. компании. Друго притеснение може да са и формираните експозиции от банката към бизнеси на Делян Пеевски, чиито медии бяха острието срещу бившия му партньор Цветан Василев и подпомогнаха тегленията на депозити от КТБ.

След неуспешния край на процедурата пролетта се очакваше Фондът за гарантиране на влоговете и назначените от него синдици на КТБ да вземат решение как ще процедират. Имаше вариант да бъде поканен за разговори другият кандидат БАКБ. По неофициална информация това не се е случило. И тогава вариантът за нова процедура за продажба също беше актуален. Той се случва след три месеца. Ако и този опит не успее, вероятно ще се мине към ликвидация.

Какво има във "Виктория"

На този етап актуалният въпрос е дали ще има интерес към банката след дългото й престояване "на трупчета" и трупането на нови загуби. Към 30 май 2017 г. загубата на "Виктория" е 1.6 млн. лв. според публикувания меморандум. Има оперативни приходи за 1.17 млн. лв., а разходите й за персонал са 1.155 лв., оперативните й разходи са 1.044 млн. лв. За миналата година административните й разходи са били 5.3 млн. лв., а нетният й лихвен доход – под 2 млн. лв.

"Виктория" има и около 31.4 млн. лв. парични средства по сметка в БНБ, около 6 млн. лв. привлечени средства от клиенти. В меморандума е посочено още, че за периода 31 декември 2014 г. – 31 май 2017 г. "в резултат на приоритизирането на дейността по управление на проблемните кредити са погасени задължения към банката в размер общо на 16.3 млн. лв.". Посочената капиталова адекватност е 31.9%, като е уточнено, че това е на база прогнозни данни за 31 май 2017 г.

Капиталът на "Виктория" в началото на 2016 г. беше паднал до под регулаторните изисквания и за да се избегне принудителна ликвидация, беше счетоводно гримиран с превръщане на 30 млн. лв. подчинен срочен дълг от КТБ в капитал. Проведеният от БНБ преглед на активите остави "Виктория" с 24.5% адекватност на базовия капитал от първи ред, но стрес тестът й показа, че при базисния сценарий (основан на реалните макроикономически прогнози на БНБ) показателят до 2018 г. би паднал до 6.5%, което е под изискваното от регулатора ниво 10%.

Така най-ценното на "Виктория" е нейният лиценз, тъй като апетитните й активи бяха продадени в края на 2014 г. и началото на 2015 г. (кредитния й портфейл). Действаща банка не би платила цена за лиценз. Добавена стойност би могло да има евентуално вдигане на капитала на придобиващата банка при сливане на двете.



6
Коментара
6
Коментара по темата
6.
MI6
01.07.2017 23:02:53
0
1
Година 2012 ДУАЙБСКА стокоав борса 38% контролен пакет акции на Dbank преминава в ръцете на ДУБАЙски инвестиционен фонд зад койо стои брата на ОСАМА-ХАСАН бин ЛАДЕН
5.
Arkadash OOД
01.07.2017 22:50:57
0
1
Обърнете внимание много често БАКБ-СИБанкя иДемирбанк вървят комплект офисите им са търде близко (к-сСлавейков в2та кря).Гласуваш за Боко поучаваш Костов ЕРДОГАн и Сорос 3в1
4.
ахахха
01.07.2017 17:58:57
0
2
Затова ходи бате бойко на посещение в Турция наскоро, ясна работата. Същото беше и когато ходи в Китай да си уговаря споразомението с порт Бургас. Да живее герб :)
3.
Изпържен
01.07.2017 14:44:47
2
4
D Bank са най-големите мошенници-хора бягайте оттам, защото в един момент си взимат и имота и вашите пари платени до момента!!! Позната схема-не искат да купиш в брой но на лизинг веднага...ако прасето Явор Терзиев от София си вдигне телефона.За Фуат Гювен се знае, че е мошенник и банката залязва.Хора , бягайте от там!!!!!
2.
Scrooge McDuck
01.07.2017 13:08:04
1
3
Banks D oshte predi mesetz be deklasirana a Tzveta Bombata oshte denia sled izborite cherpeshe. Victoria si beshe chitava, no ia metnaha.
1.
с
01.07.2017 12:38:27
0
6
Да се обзаложим, че ще е Цветелина, или по точно банкера в сянка ББ!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори