×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Заплатите на шивачките ни – като в Китай! "Бодат" очи за без пари


22 Юни 2017, Четвъртък, 19:17 ч.

Масово новоназначените започват на минимална заплата

Заплатите на българските шивачки са близо до тези на азиатските им колеги. Все още са по-високи, но разликата е минимална. Това обясни Цветелина Милчалиева, председател на Федерацията на независимите синдикални организации от леката промишленост.

Средната работна заплата в сектора е около 650 лв., но масово новоназначените са на минималната. Една от основните причини за приблизителното изравняване в заплащането е политиката за повишаване на доходите, която се води в Китай, посочи Радина Банкова, председател на асоциацията на производителите и износителите на облекло и текстил. И посочи, че това е довело до повишаване на минималното възнаграждение в бранша.

По средна заплата обаче ни изпреварва и Румъния. Тя също е поставена в клещите на големите марки, на ниските цени, но успя да вдигне заплатите, каза Пламен Димитров, президент на КНСБ. И поясни, че в момента
възнагражденията са с 30 на сто по-високи отколкото тук, което се равнява на 100-120 евро. Щом те са успели, значи е възможно и може би трябва по-добре подготвени мениджъри, коментира още той, цитиран от "Труд".

Общо заетите в сектор текстил са около 110 хил. Шивашките предприятия са над 5000, като основно те са малки и микро, обясни Милчалиева. Поясни, че основно се работи на ишлеме, а 91 на сто от продукцията отива за износ. По думите й основно експортът е към Германия, Италия и Гърция. През 2016 г. износът достига 2 млрд. евро, посочи още тя. Това прави близо 8% от целия експорт на страната за миналата година.

Освен заплащането друг проблем в сектора е сумирането на работното време, което е масова практика, каза Димитров. И коментира, че според КНСБ това прикрива полагането на извънреден труд, без да се заплаща. По думите му нужна е промяната на законовата уредба, за която от организацията говорят отдавана. С измененията трябва режимите за сумирано работно време да се прилагат само, където има непрекъсваемо производство
и където процесът налага подобно отчитане. Във всички останали случаи да се използват другите методи, които закона позволява например удължено работно време, когато има повече работа, поиска още президентът на КНСБ. Според него така се позволява гъвкавост и възможност да се реагира на нуждите на пазара.
Около 30 млрд. лв. произвежда сивият сектор в България, съобщи още Димитров.

Той каза, че по данни на организацията няколкостотин хиляди работници са свързани със него. И поясни, че това не значи, че работят само е него, може да са ангажирани и на светло, но да доработват на граждански договор или на 4 часа. Има много възможности на нарушаване на правата на хората, от там на фиска и на данъчните приходи, заяви още Димитров. По думите му синдикатът ще сезира главния прокурор за нелоялни практики и конкретни фирми в сивия сектор. Според него все още не се прилагат промените, с които се криминализира осигурителната измама.

България трябва да поиска прегласуване на референтния документ на ЕС за вредните емисии, заяви Пламен Димитров. Той коментира, че страната трябва да заяви ясната си позиция по въпроса, защото в момента тя е колеблива.

По думите му референтния документ, предвижда ожесточава изискванията към емисиите и големите ни ТЕЦ-ове, което прави несигурно бъдещето им. В мините хората се вълнуват кой ще им купува въглищата, защото те са свързани с производството на електроцентралите, обясни още той. Димитров заяви още, че искане за прегласуване на документа вече са заявили 9 страни, сред които и Германия. Срокът, в който страната трябва да заяви позицията си е един месец.

По темата от КНСБ са поискали и среща с премиера Бойко Борисов. Към момента официално потвърждение не е получено, но има неформален знак, че тя ще бъде проведена, обясни още Димитров.

В категории: Животът


2
Коментара
2
Коментара по темата
2.
...
22.06.2017 21:40:17
0
2
ПРЕЗ 2011 Г. ДИАН ГЕОРГИЕВ ЗАЙКОВ ЗАБРЕМЕНЯВА ЕДНА АКТРИСА – МАЙКА С ДЕТЕ И Я ПРИНУЖДАВА ДА АБОРТИРА, ЗАЩОТО САМИЯТ ТОЙ Е ОБВЪРЗАН С ДРУГА ЖЕНА. ТУК Е КОРЕСПОНДЕНЦИЯТА МЕЖДУ АКТРИСАТА И ДВЕ НЕЙНИ ПРИЯТЕЛКИ, КЪДЕТО ТЯ ОПИСВА ПОЛОЖЕНИЕТО, В КОЕТО Я Е ПОСТАВИЛ ДИАН.

ПОЛИНА С. С.:
[27 март 2011, 02:12]
Никога не съм била пред по-труден избор..... Още същия ден се чухме с Диан. Нищо кой знае какво по-различно не ми каза.... Но аз споделих онова,което бях пропуснала..... А тази нощ сънувах,че отиваме да правя аборт.... И точно в последния момент му казах,че всъщност само исках да проследя пътя към това и че няма да го направя..... Страх ме е.....

(ОТГОВОР: [27 март 2011, 9:20]….милата ми Полина! Браво за казаните неща! Обичам те! Наистина е труден избор... офффф Обичам те!)

ПОЛИНА С. С.:
[28 март 2011, 22:58]
…Вчера се прибирам след цял ден репетиции и йога вечерта и Виктор ме посреща както винаги с най-прекрасната си прегръдка. А после ме гушва и почва да ми целува корема. Питам какво целува там, а той се поглежда в огледалото и ми казва БЕБЕ… Какво каза? – попитах. А той НИЩО, на себе си го казах… НЕ, ПРОСТО ТАКА ГО КАЗАХ… Просто така ли????? Има ли нещо просто така…????? А точно прибирайки се към къщи се молех за пореден път за знак….
Много сънувам…. Какво ли не…. Тази сутрин си мислих, че каквото и решение да взема, ще бъда наранената… Мислих си също така, че и през ум не ми е минавало, че точно Диан ще ме постави в подобна ситуация… Не знам защо но винаги съм мислела, че ако това се случи, той ще го приеме… Много е… страшно да се събуждаш, когато трябва да вземеш толкова важно и трудно решение…
Обърнах се за съвет към ИДЗИН – Книгата на промените…. Отговорът обаче е точно като мен – противоречив… Колкото повече го чета, толкова повече се обърквам….
Приключвам, че съм на репетиция… Прегръщам те много!!!!

(ОТГОВОР: [30 март 2011, 23:22] …не знам , мила.... трудно е... знаци колкото щеш , но в подобни моменти явно само объркват... не знаци, а подкрепа ти е нужна!)

ПОЛИНА С. С.:
[2 април 2011, 12:04]
Благодаря ти….!!!!!! Наистина имам нужда от подкрепа…. Дадох си малко почивка от тези мисли за това какво да правя. И това се случи след като във вторник ми се обади Диан да ме пита как съм и какво съм решила…. 10 минути му говорих и му казах почти всичко, което ми мина през душата и главата. Той само казваше, че разбира, че съжалява…. И ми каза, че няма правилно решение и че просто трябва да взема решение, за да се успокоя…. Само че каквото и да реша, надали ще се успокоя кой знае колко – чака ме работа…. А тази седмица беше…. Цял ден на репетиция – на сцената, вечерта йога, в обедната почивка тичах да храня Виктор и да го водя на училище или където там трябваше…. За пореден път се убедих, че мога да издържам на бясно темпо (особено в това състояние – не ям много, спи ми се, сутрин съм отпаднала)… Йогата вечер ми идваше тоооооооооолкова добре! Минаваше чудесно, а аз самата така хубаво релаксирах….. Ще приключа краткото си съобщение с това, че усещането ми е, че съм приела това, което се случва с мен и че няма два варианта, а само един…. Ще пиша пак друг път, че е време за сън за Виктор….
Извини ме, че пиша на латиница, но на лаптопа не ми е позната кирилицата….
Кажи ми какво е това за майка ти – да не ти беше на гости?????
И аз те обичам!!!!!........ Прегръщам те!!!!!!!!!

ПОЛИНА С. С.:
[4 април 2011, 3:42]
Aх,че хубаво....... Много се радвам за теб и за вас!!!!!!! И ти благодаря за прекрасните думи и за подкрепата.......
Малко ми е напрегнато тези дни,защото нямам вече два дена репетиции и сутрин ми се гади,а когато съм на сцената това състояние успявям да го пренебрегна... А сега нищо не ми се прави ,а има,има какво да върша.... Вчера пак спах лошо,та сутринта спах и се излежавах до 12 ч....... Нетипично за мен....Добре,че беше неделя-дъждовна при това......
Преди малко ми се обади Диан. Много е напрегнат и притеснен....Аз не успях да му кажа нищо ново. Винаги съм мислила,че няма избор,когато е от любим човек. Сега разбирам,че е точно обратното – че точно защото го обичам съм готова на всичко....
Да бъда Любов....Прекрасно.....
Знаеш ли..... Не го усещам като НАШЕ,а като МОЕ дете....
А тази сутрин изпратих най-после писмото за таткото на Виктор....Ха да видим....
Много успешна да бъде седмицата ти….!!!! Прегръщам те!!!

ПОЛИНА С. С.:
[22 април 2011, 12:04]
Във вторник се разделих с мъничето.....

ПОЛИНА С. С.:
[24 април 2011, 8:55]

Ще се почувствам по-добре, ако ми напишеш нещо....

(ОТГОВОР: [25 март 2011, 23:22]
Поли , прости ми , получих съобщението ти , но не бях в състояние да ти пиша...Първо – изпратихме баба ,почина моята баба Мария и това беше на Цветница... Много ми е мъчно за нея. Съжалявам и за решението , което се е наложило да вземеш, зная че ти е много трудно сега и че го преживяваш болезнено ... Зная , че е така. Бог да ти прости и да ти даде сили и ти да си простиш – на себе си! Много те обичам , много искам да се намериш на пътечка спокойна и мирна , по която да вървиш и да е светло около теб и в душата ти. Аз самата не мога да те отведа на нея, ти си тази , която трябва да я достигнеш мила моя или да я постигнеш....Тежко е , че си причинила смърт, но има прошка и милост...и затова те моля , помисли върху думите ми – поговори с отец Георги , разтовари изстрадалата си душица , има кой да понесе товара ти ... никога не е късно да помолим за прошка и за мир. Поли , мила моя приятелко , светло момиче , много те прегръщам и отривам сълзичките ти... повярвай ми – с теб съм , мисля те , желая мир и топлина да има в сърцето ти ... Спокойна вечер миличка , а утре ще се опитам да се свържа с теб !)
1.
работничка
22.06.2017 18:43:46
1
3
Има и по зле . Елате да видите във фирма Карина намираща се във гр Карнобат , жениците работят за 200 лева и даже по малко
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора След това, за период от шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Якова е правила възлагания по договори без финансово обезпечение, извършвала е неправомерни плащания, като е изхарчила тригодишен бюджет само за година и половина Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Аутопсията на жената установила съчетана комбинирана травма, включително множество счупени ребра Защо се гаврят с тази тв легенда Защо се гаврят с тази тв легенда Мария Янакиева се ожали, че е станала жертва на арогантно поведение, подигравки и обиди от шеф на софийска ТЕЛК комисия
Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него  Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Принц Луис стана на 6 години  Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Киара напусна Ергенът Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори